Πολιτικη & Οικονομια

Παρουσιάζεται σήμερα το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά πανεπιστήμια

Περιέχει 200 άρθρα - Το 70% είναι για τα δημόσια ΑΕΙ

62224-137655.jpg
Newsroom
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Αμφιθέατρο πανεπιστημίου
Μη κρατικά πανεπιστήμια: Παρουσιάζεται σήμερα το νομοσχέδιο © Unsplash / Dom Fou

Μη κρατικά πανεπιστήμια: Σήμερα η παρουσίαση του νομοσχεδίου από τον υπουργό Παιδείας

Το μεσημέρι παρουσιάζεται από τον υπουργό Παιδείας, Κυριάκο Πιερρακάκη, το νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας για τα μη κρατικά πανεπιστήμια που αναμένεται να ψηφιστεί από τη Βουλή μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου. 

Το νομοσχέδιο έχει τίτλο «Ενίσχυση Δημοσίου Πανεπιστημίου - Πλαίσιο λειτουργίας μη κερδοσκοπικών παραρτημάτων ξένων πανεπιστήμιων» και περιλαμβάνει 200 άρθρα. Μεταξύ των ρυθμίσεων περιλαμβάνονται: τα μη κερδοσκοπικά μη κρατικα πανεπιστημια, η θεσμική και οικονομική αναβάθμιση των κρατικών πανεπιστημίων, η ακαδημαϊκή αναδιάρθρωση του Δημοκρίτειο Πανεπιστημίου Θράκης και η πλήρης διοικητική αυτονομία του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου.

Επόμενο βήμα θα είναι η δημόσια διαβούλευση, ενώ στη Βουλή το νομοσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί έως τις 20 Φεβρουαρίου. 

Καταλήψεις σε πανεπιστημιακές σχολές
Καταλήψεις σε πανεπιστημιακές σχολές ©ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ / EUROKINISSI

Μη κρατικά πανεπιστήμια: Παρουσιάζεται σήμερα το νομοσχέδιο - Σε εξέλιξη καταλήψεις

Όπως έχει κάνει γνωστό ο υπουργός Παιδείας, Κυριάκος Πιερρακάκης, το 70% του νομοσχεδίου αφορά τα δημόσια πανεπιστήμια, ενώ στο 30% των άρθρων γίνεται λόγος για την ίδρυση και λειτουργία μη κρατικών πανεπιστημίων στην Ελλάδα. Το νομοσχέδιο έχει φέρει κινητοποιήσεις φοιτητών, με τις καταλήψεις να συνεχίζονται μέχρι και σήμερα. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε σε αυτές σε συνέντευξή του στην ERTnews. 

«Ας αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους και ας κοιτάξουν στα μάτια τους φοιτητές οι οποίοι θέλουν να μη χάσουν μερικά χρόνια από τη ζωή τους Για μένα κοινωνική πολιτική είναι να μπορεί ένα νέο παιδί -άμα θέλει- να μην πρέπει να πάει στην Κύπρο ή οπουδήποτε αλλού, αλλά να μπορεί να σπουδάσει και σε μη κρατικό πανεπιστήμιο στη χώρα του», είπε ο Παύλος Μαρινάκης και χαρακτήρισε «ιστορική μεταρρύθμιση» την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων. «Μη κρατικά πανεπιστήμια - παραρτήματα ξένων μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Εδώ δεν υπάρχουν γκρίζες ζώνες, δεδομένου του γεγονότος -και θα το δουν αυτό και τα κόμματα της αντιπολίτευσης και οι πολίτες- ότι θα έχουμε τα πιο αυστηρά κριτήρια από οποιαδήποτε άλλη χώρα στην Ευρώπη για την ίδρυση αυτών των ιδρυμάτων. Εδώ δεν υπάρχουν ναι μεν αλλά και ίσες αποστάσεις. Ή είσαι επιτέλους υπέρ ή συνεχίζεις μια παράδοση του χώρου της Αριστεράς και της κεντροαριστεράς που καθιστά και στο θέμα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στη χώρα μας μια θλιβερή ιστορία». 

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cyy6c2jfp5s9)

Όσο για το ενδεχόμενο να ανακύψουν προβλήματα κατά τη διενέργεια των διαδικτυακών εξετάσεων στα Πανεπιστήμια, ο Παύλος Μαρινάκης σχολίασε: «Ας αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους και ας κοιτάξουν στα μάτια τους φοιτητές οι οποίοι θέλουν να μη χάσουν μερικά χρόνια από τη ζωή τους. Θα σας πω κάτι το οποίο το λέω πάρα πολλά χρόνια και τώρα επιτέλους το βλέπω να γίνεται πράξη από τη δική μας κυβέρνηση: Τι ακούγαμε όλα αυτά τα χρόνια; Ότι οι πολιτικοί μας αντίπαλοι ήταν κοινωνικά ευαίσθητοι. Τι κάνανε αυτοί οι κοινωνικά ευαίσθητοι; Καταλήψεις, πορείες χωρίς αιτήματα. Τέλος πάντων, για μένα κοινωνική πολιτική είναι να μπορεί ένα νέο παιδί άμα θέλει να μην πρέπει να πάει στην Κύπρο ή οπουδήποτε αλλού, αλλά να μπορεί να σπουδάσει και σε μη κρατικό πανεπιστήμιο στη χώρα του. Κοινωνική πολιτική είναι να του εξασφαλίζεις ότι το πανεπιστήμιό του δεν θα είναι κλειστό. Γονείς πληρώνουν και δεν μπορούσαν άλλο να ανέχονται να δίνουν τα λεφτά τους στις σπουδές των παιδιών τους, και επειδή κάποιοι μπαχαλάκηδες δεν είχαν τι άλλο να κάνουν στη ζωή τους, έκλειναν τα πανεπιστήμια. Είναι υποκριτικό ο κ. Κασελάκης να είναι κατά των μη κρατικών πανεπιστημίων. Ένας άνθρωπος του οποίου η ίδια του η ζωή -και πολύ σωστά- έδειξε ότι δεν είναι κατά των μη κρατικών πανεπιστημίων». 

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cyy6rrsigim9)

Αυστηρότατα τα κριτήρια για τα μη κρατικά πανεπιστήμια

Σε άλλο σημείο ο Παύλος Μαρινάκης πρόσθεσε: «Το έχει πει με πάρα πολλούς τρόπους ο υπουργός Παιδείας. Συνολικά η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, το έχει αναφέρει αναλυτικά ο πρωθυπουργός και θα το δούμε στην πράξη: Ότι τα κριτήρια ίδρυσης μη κρατικών πανεπιστημίων στη χώρα μας θα είναι τα πιο αυστηρά από οποιαδήποτε άλλη χώρα στην Ευρώπη και ως προς τις κτιριακές προδιαγραφές και ως προς τη χρηματοδότηση που θα δίνουν. Για να μπορεί ένας που θέλει να ανοίξει παράρτημα δικού του πανεπιστημίου στην Ελλάδα, να το κάνει με βάση τις προδιαγραφές οι οποίες τίθενται και οι οποίες θα εγκρίνονται στη συνέχεια, θα αξιολογούνται από την Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης. Για να μπορέσει να το κάνει, σημαίνει ότι δεν είναι ένα μικρό πανεπιστήμιο και δεν είναι τα πανεπιστήμια τα οποία περιγράφει. Μιλάμε για μεγάλα πανεπιστημιακά ιδρύματα. Έρχεται η κυβέρνηση και ανακοινώνει μια σημαντική νομοθέτηση, πραγματικά με σωστά κριτήρια, να γίνει ένα μεγάλο βήμα. Δεν είσαι από πριν αρνητικός, προφανώς. Λες να το δούμε πρώτα, αλλά επί της αρχής εγώ θα το στηρίξω γιατί βλέπουμε να το βλέπουμε».

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cyycq6a7yz8x)

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.