Πολιτικη & Οικονομια

Είσαι σίγουρος ότι σου πέφτει λόγος για τον γάμο και την τεκνοθεσία ομόφυλων ζευγαριών;

Ευτυχώς υπάρχουν κάποιοι που μπορούν να απαντήσουν

41586-784579.jpg
Μάνος Βουλαρίνος
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Τι ισχύει στην Ευρώπη για τα ομόφυλα ζευγάρια
© Unsplash+ In collaboration with Ave Calvar

Ο Μάνος Βουλαρίνος σχολιάζει τις αντιδράσεις για τον γάμο και την τεκνοθεσία ομόφυλων ζευγαριών.

Δεν μπορώ να καταλάβω τους συμπολίτες που είναι εναντίον του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών. Η μόνη λογική εξήγηση που βρίσκω είναι ότι δεν έχουν καταλάβει τι είναι και νομίζουν ότι το κράτος θα κληρώνει άντρες ή γυναίκες και με το ζόρι θα τους παντρεύει μεταξύ τους. Διαφορετικά γιατί να σε ενοχλεί αν ο Γιώργος με τον Νίκο ή η Ελένη με τη Μαρία θέλουν να επισημοποιήσουν τη σχέση τους με τον ίδιο τρόπο που το κάνουν ο Μάριος και η Αγγελική; Τι ζόρι μπορεί κάποιος να τραβάει για μια νομική διαδικασία που όχι μόνο δεν τον αφορά αλλά δεν μπορεί να του στερήσει τίποτα απολύτως;

Η εναντίωση στον γάμο των ομόφυλών ζευγαριών είναι ατόφια μισαλλοδοξία. Είναι ένα παράλογο πείσμα ανθρώπων που για λόγο που μόνο ένας ψυχίατρος μπορεί να εξηγήσει θέλουν, έτσι χωρίς κανένα όφελος ή προσδοκία, να κάνουν κουμάντο στις ζωές των άλλων. Κατανοώ κάπως τους κρυφογκέι συμπολίτες που ζηλεύουν τις δυνατότητες που θα έχουν οι φανερογκέι συμπολίτες τους αλλά δεν μπορώ να δω τη ζήλεια με συμπάθεια.

Αντιστοίχως δεν μπορώ να καταλάβω τους συμπολίτες, είτε γκέι είτε στρέιτ, που παίρνουν με άνεση θέση στο ζήτημα της τεκνοθεσίας από ομόφυλα ζευγάρια. Το θέμα της τεκνοθεσίας δεν είναι θέμα άποψης, γούστου, πίστης ή ευαισθησίας. Είναι πρώτα και πάνω από όλα θέμα επιστημονικό.

Ανεξαρτήτως φύλου των γονιών μια τεκνοθεσία είναι καλή όταν δεν επηρεάζει αρνητικά τα παιδιά. Αν δεν τα επηρεάζει αρνητικά, αν δεν γίνεται βαρίδι, τότε δεν μπορώ να φανταστώ ποιος μπορεί να  είναι εναντίον της. Ή για να το πω πιο σωστά, μπορώ να φανταστώ ποιος μπορεί να είναι εναντίον της αλλά δε μπορώ να φανταστώ γιατί να του δώσουμε σημασία. Αντιστοίχως, αν τα επηρεάζει αρνητικά δεν υπάρχει κανένας λόγος να δώσουμε σημασία σε όσους είναι υπέρ.

Ο λογικός προβληματισμός σε σχέση με την τεκνοθεσία από ομόφυλα ζευγάρια έχει να κάνει με το πώς αυτή μπορεί να επηρεάζει το τεκνοθετημένο παιδί. Ειδικότερα με το αν θα το επηρεάσει αρνητικά για λόγους που μπορεί να έχουν να κάνουν με την κοινωνία ή/και με την «ανθρώπινη φύση». Και στον προβληματισμό αυτό οι περισσότεροι άνθρωποι δεν έχουμε να απαντήσουμε τίποτα που να έχει σημασία. Οι εικασίες μας, οι πεποιθήσεις μας, οι ευαισθησίες μας, ο προοδευτισμός ή ο συντηρητισμός μας δεν μας κάνουν κατάλληλους να δώσουμε την οποιαδήποτε σοβαρή απάντηση. Μας κάνουν κατάλληλους μόνο για μια ατεκμηρίωτη και καφενειακή κουβέντα.

Ευτυχώς υπάρχουν κάποιοι που μπορούν να απαντήσουν. Τους λέμε επιστήμονες και δουλειά τους είναι να μελετούν τις ανθρώπινες συμπεριφορές και την ανθρώπινη κατάσταση. Και ακόμα πιο ευτυχώς για μας εδώ στην Ελλάδα, σε κάποιες χώρες της Δύσης η τεκνοθεσία από ομόφυλα ζευγάρια επιτρέπεται εδώ και χρόνια πράγμα που σημαίνει ότι ήδη υπάρχουν συμπεράσματα για το αν και πώς αυτή επηρεάζει ένα παιδί.

Δεν έχω ιδέα τι δείχνουν οι μελέτες αυτές αλλά αν κάποιος θέλει να νομοθετήσει ή απλώς να συζητήσει με σοβαρότητα σε αυτές και μόνο σε αυτές πρέπει να ανατρέξει. Και να αδιαφορήσει εντελώς για τον προοδευτισμό, τον συντηρητισμό, τις ευαισθησίες, τα πιστεύω ή την αισθητική του οποιουδήποτε. Δεν αποφασίσουμε τον αντισεισμικό νόμο με βάση το τι πιστεύει ο καθένας για τους σεισμούς έτσι δεν είναι σοφό να αποφασίσουμε για το μέλλον παιδιών με βάση το τι πιστεύει ο καθένας. Προφανώς η επιστήμη στο δεύτερο επηρεάζεται περισσότερο από ιδεολογικούς  παράγοντες αλλά και πάλι είναι πολύ πιο κατάλληλη να αποφανθεί από τον καθέναν μας. Και μπράβο της.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.