Πολιτικη & Οικονομια

Δένδιας: «Στέλνουμε φρεγάτα στην Ερυθρά Θάλασσα»

Η ανακοίνωση του υπουργού Εθνικής Άμυνας

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Νίκος Δένδιας: Η Ελλάδα στέλνει φρεγάτα στην Ερυθρά Θάλασσα
Νίκος Δένδιας: Η Ελλάδα στέλνει φρεγάτα στην Ερυθρά Θάλασσα © EUROKINISSI

Νίκος Δένδιας: Η ανακοίνωση του υπουργού Εθνικής Άμυνας για αποστολή φρεγάτας στην Ερυθρά Θάλασσα

Ο Νίκος Δένδιας ανακοίνωσε την αποστολή φρεγάτας στην Ερυθρά Θάλασσα

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, σε δήλωσή του, ο Νίκος Δένδιας ανακοίνωσε ότι στο πλαίσιο της Διεθνούς Ναυτικής Επιχείρησης Prosperity Guardian, δηλαδή Διαφύλαξη της Ευημερίας στην Ερυθρά Θάλασσα, η Ελλάδα θα αποστείλει φρεγάτα για την εξασφάλιση της ελεύθερης ναυσιπλοΐας στην περιοχή, στο πλαίσιο διεθνούς ναυτικής δύναμης που θα συμμετέχει στις εκεί επιχειρήσεις.

Όπως αναφέρουν πληροφορίες, η απόφαση ελήφθη από τον πρωθυπουργό μετά από συνομιλία με τον Νίκο Δένδια. Ο υπουργός επικοινώνησε με τους αρχηγούς ΓΕΕΘΑ και ΓΕΝ και τους κάλεσε να προετοιμάσουν την ελληνική αποστολή στον κόλπο του Άντεν. Όπως δήλωσε ο υπουργός «η διεθνής κοινότητα αντιμετωπίζει μια μέγιστη πρόκληση ασφάλειας στην περιοχή της Ερυθράς Θάλασσας και του κόλπου του Άντεν. Οι επιθέσεις σε εμπορικά πλοία από ομάδες ενόπλων, από drones και πυραύλους αποτελούν τεράστια απειλή ανθρώπινων ζωών, της διεθνούς ασφάλειας και σταθερότητας, της παγκόσμιας οικονομίας και της ευημερίας των πολιτών».

Η Αθήνα συμμετέχει έτσι στη διεθνή task force για την ασφάλεια των πλεύσεων στην Ερυθρά Θάλασσα, μετά και τις τελευταίες επιθέσεις των Χούθι της Υεμένης σε διερχόμενα πλοία.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cxtuznjltgzt)

Ερυθρά Θάλασσα: Πώς προέκυψαν οι Χούθι

Το κίνημα των Χούθι γνωστό και ως Ansarallah (Υποστηρικτές του Θεού), είναι η μία πλευρά του εμφυλίου πολέμου στην Υεμένη που μαίνεται εδώ και σχεδόν μια δεκαετία. Εμφανίστηκε τη δεκαετία του 1990, όταν ο ηγέτης του, ο Χουσεΐν αλ Χούθι, ξεκίνησε την «Πιστή Νεολαία», ένα θρησκευτικό κίνημα αναβίωσης μιας υποκατηγορίας του σιιτικού Ισλάμ που ονομαζόταν Ζαϊδισμός και υπήρχε εδώ και αιώνες. Οι Ζαΐδηδες κυβερνούσαν την Υεμένη για αιώνες, αλλά περιθωριοποιήθηκαν υπό το σουνιτικό καθεστώς που ήρθε στην εξουσία μετά τον εμφύλιο πόλεμο του 1962. Το κίνημα του Αλ Χούθι ιδρύθηκε για να εκπροσωπήσει τους Ζαΐδηδες και να αντισταθεί στον ριζοσπαστικό σουνισμό, ιδίως στις ιδέες των Ουαχάμπι από τη Σαουδική Αραβία. Οι στενότεροι οπαδοί του έγιναν γνωστοί ως Χούθι.

Ο Αλί Αμπντουλάχ Σάλεχ, ο πρώτος πρόεδρος της χώρας μετά την ενοποίηση Βορρά και Νότου το 1990, υποστήριξε αρχικά το κίνημα. Καθώς όμως η δημοτικότητα του κινήματος αυξανόταν και η αντικυβερνητική ρητορική οξυνόταν, έγινε απειλή για τον Σάλεχ. Τα πράγματα κορυφώθηκαν το 2003, όταν ο Σάλεχ υποστήριξε την εισβολή των Ηνωμένων Πολιτειών στο Ιράκ, στην οποία αντιτάχθηκαν πολλοί Υεμενίτες. Για τον αλ Χούθι, το ρήγμα ήταν μια ευκαιρία. Εκμεταλλευόμενος τη δημόσια οργή, οργάνωσε μαζικές διαδηλώσεις. Μετά από μήνες αναταραχής, ο Σάλεχ εξέδωσε ένταλμα σύλληψής του.

Ο Αλ Χούθι σκοτώθηκε τον Σεπτέμβριο του 2004 από τις δυνάμεις της Υεμένης, αλλά το κίνημά του επέζησε. Η στρατιωτική πτέρυγα των Χούθι μεγάλωσε και όλο και περισσότεροι μαχητές προσχώρησαν στον αγώνα. Ενθαρρυμένοι από τις πρώτες διαδηλώσεις της Αραβικής Άνοιξης το 2011, πήραν τον έλεγχο της βόρειας επαρχίας Σααντά.

Διαβάστε επίσης »»» Explainer: Ποιοι είναι οι Χούθι στην Υεμένη που απειλούν το παγκόσμιο εμπόριο με τις επιθέσεις τους;

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ