Πολιτικη & Οικονομια

Ώρα ανακοινώσεων για την οπαδική βία - Ποια σενάρια έπεσαν στο τραπέζι της σύσκεψης στο Μαξίμου

Ποια μέτρα είχαν ανακοινωθεί μετά τις δολοφονίες Καμπανού και Κατσουρή

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Αστυνομικοί έξω από το γήπεδο στου Ρέντη όπου καταγράφηκαν τα επεισόδια
Οπαδική βία: Τι συζητήθηκε στη διυπουργική - Σήμερα οι ανακοινώσεις © ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΤΘΑΙΟΣ / EUROKINISSI

Οπαδική βία: Σήμερα οι ανακοινώσεις της κυβέρνησης μετά τη διυπουργική σύσκεψη του Σαββάτου

Σε ανακοινώσεις των μέτρων για την αντιμετώπιση της οπαδικής βίας θα προχωρήσει σήμερα Δευτέρα (11.12) η κυβέρνηση, μετά και τον σοβαρότατο τραυματισμό του 31χρονου αστυνομικού στο Ρέντη. Σε διυπουργική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο (9.12) τέθηκε στο τραπέζι του Μαξίμου το αίτημα της αστυνομίας να αποσυρθεί από τις αθλητικές διοργανώσεις.

Πρόκειται για ένα μέτρο που έλαβε η κυβέρνηση μόλις Αύγουστο, μετά τη δολοφονία του Μιχάλη Κατσουρή, και, σε περίπτωση που γίνει δεκτό, θα αποσυρθεί μετά από μόλις 4 μήνες εφαρμογής του. Στην ίδια σύσκεψη συζητήθηκε το ενδεχόμενο να διακοπούν για ένα διάστημα τα επαγγελματικά ή ομαδικά πρωταθλήματα ή να διεξάγονται κεκλεισμένων των θυρών. Ακόμη, συζητήθηκε το μέτρο οι ευρωπαϊκές διοργανώσεις των ελληνικών ομάδων να γίνονται κεκλεισμένων των θυρών. 

Οπαδική βία: Ποια μέτρα είχαν ανακοινωθεί για τις δολοφονίες Καμπανού και Κατσουρή

Η κυβέρνηση είχε προχωρήσει στη λήψη μέτρων ήδη από τον Φεβρουάριο του 2022, μετά τη δολοφονία του Άλκη Καμπανού στη Χαριλάου. Τότε, είχε ανακοινωθεί ότι αυξάνεται το πλαίσιο ποινής για εγκλήματα οπαδικής βίας, από έξι μήνες έως 5 έτη. Σε διακεκριμένες περιπτώσεις επικίνδυνων δραστών προβλεπόταν ποινή από 2 έως 5 έτη. Είχε καθιερωθεί ειδικό ποινικό αδίκημα για όσους κατά τη διάρκεια αθλητικού αγώνα έχουν καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους, με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον έξι μηνών. Την ίδια ώρα, απαγορεύθηκε η αναστολή έκτισης ποινής για εγκλήματα οπαδικής βίας, οι οποίες θα εκδικάζονται κατά προτεραιότητα. Σε περίπτωση αναβολής της δίκης, ήταν υποχρεωτική η επιβολή περιοριστικών όρων. Ακόμη, είχε αποφασιστεί το κλείσιμο των λεσχών των οργανωμένων οπαδών

Μετά τη δολοφονία του Μιχάλη Κατσουρή στη Νέα Φιλαδέλφεια τον Αύγουστο του 2023, είχε αποφασιστεί το κλείσιμο των λεσχών των οργανωμένων οπαδών. Η αστυνομία «θα ασκούσε ουσιαστικό έλεγχο τους οργανωμένους οπαδούς και ειδικά στις Θύρες που στο παρελθόν έχουν δημιουργήσει προβλήματα. Ο έλεγχος περνά από τις εταιρείες security των ΠΑΕ στην αστυνομία και όποτε κρίνεται απαραίτητο θα διενεργούνται απροειδοποίητοι έλεγχοι στις θύρες των οργανωμένων». Τέλος, θα δημιουργούνταν παρατηρητήριο βίας σε συνεργασία με την UEFA και τα κράτη – μέλη, ενώ είχε ανακοινωθεί η τοποθέτηση ολοκληρωμένων συστημάτων ασφάλειας με κάμερες στα γήπεδα, μέτρο αντίστοιχο με τον Φεβρουάριο του 2022.

Φλωρίδης για οπαδική βία: «Θα αντιμετωπιστεί χωρίς έλεος - Κανείς στο απυρόβλητο»

Ο Γιώργος Φλωρίδης υποστήριξε σε δηλώσεις του ότι το πλαίσιο που αποφασίστηκε «είναι σαφές και πολύ καθαρό».

Ο υπουργός Δικαιοσύνης σχολίασε ότι «γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι δεν πρόκειται για μία συνηθισμένη αντιμετώπιση ή μία απόπειρα αντιμετώπισης με τους συγκεκριμένους τρόπους. Αυτό που είναι αποφασισμένος να κάνει ο Πρωθυπουργός είναι να δώσει μία συνέχεια σε ένα πλαίσιο αντιμετώπισης αυτών των φαινομένων με έναν τρόπο αδυσώπητο, με έναν τρόπο που δεν πρόκειται να αφήσει περιθώρια σε κανέναν. Θα ξεκινήσει και θα ολοκληρωθεί μία αντιμετώπιση του φαινομένου αυτού χωρίς έλεος. Η αναφορά του Πρωθυπουργού σε αυτούς που όσο ψηλά και αν βρίσκονται υποκινούν τα φαινόμενα αυτά, λέει πολλά. Όλοι ξέρουμε πάρα πολύ καλά τι συμβαίνει. Η φράση του Πρωθυπουργού δείχνει ότι κανένας δεν θα μείνει στο απυρόβλητο. Κανείς δεν πρόκειται να μπει σε καθεστώς προστασίας. Δεν μπορεί μία χώρα να είναι έρμαιο από ομάδες, οι οποίες θεωρούν ότι ζουν σε ένα καθεστώς ατιμωρησίας». 

Ο κ. Φλωρίδης κατέληξε ότι «η κοινωνία δεν πρέπει να νιώθει απροστάτευτη».

Οργή Μητσοτάκη για την οπαδική βία: «Θα τη νικήσουμε, όσο ψηλά κι αν βρίσκονται οι υποκινητές»

«Εγκληματική επίθεση κατά της αστυνομίας» χαρακτηρίζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης τα επεισόδια στο Ρέντη και τον τραυματισμό του 31χρονου αστυνομικού που δίνει σκληρή μάχη για να κρατηθεί στη ζωή. Σε οργισμένη του ανάρτηση στο Facebook, ο πρωθυπουργός προανήγγειλε ανακοινώσεις τη Δευτέρα για την οπαδική βία ενώ διαβεβαίωσε ότι «όσο ψηλά κι αν βρίσκονται αυτοί που υποκινούν την οπαδική βία ή την ανέχονται, θα τη νικήσουμε».

«Θέλω να κάνω μια αναφορά στην εγκληματική επίθεση που δέχτηκε η αστυνομία κατά τη διάρκεια αγώνα βόλεϊ, η οποία είχε ως συνέπεια τον τραγικό τραυματισμό ενός αστυνομικού. Θα υπάρξουν ανακοινώσεις αύριο για την οπαδική βία, γι’ αυτό δεν θα γράψω για πολλά γι' αυτά σήμερα. Θέλω όμως να εκφράσω την οργή μου για το συμβάν αυτό, και να σας διαβεβαιώσω ότι όσο δύσκολη κι αν είναι η καταπολέμηση της λεγόμενης οπαδικής βίας, εμείς θα συνεχίσουμε την προσπάθεια και τον αγώνα για να νικήσουμε σε αυτήν την μάχη. Όσο ψηλά κι αν βρίσκονται αυτοί που την υποκινούν ή έστω την ανέχονται. Το οφείλουμε στον αστυνομικό που παλεύει για τη ζωή του, αλλά και στον Άλκη, στον Μιχάλη, και σε όλα τα θύματα της οπαδικής βίας. Το οφείλουμε στα νέα παιδιά που θέλουν έναν υγιή αθλητισμό, το οφείλουμε στην κοινωνία. Και σήμερα, θέλω να σας ζητήσω να πούμε μαζί μια προσευχή για τον νέο αυτό άνθρωπο που δίνει τον αγώνα για τη ζωή του. Οι αστυνομικοί άλλωστε είναι παιδιά μας και διακινδυνεύουν τη ζωή τους καθημερινά για την ασφάλεια όλων μας», ανέφερε χαρακτηριστικά στην ανάρτησή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης. 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ