Πολιτικη & Οικονομια

Επίσκεψη Ερντογάν: Ικανοποίηση στην κυβέρνηση - Τι συμφωνήθηκε

Όλα όσα συνέβησαν στην 7ωρη παραμονή του στην Αθήνα

62224-137655.jpg
Newsroom
17’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο Μητσοτάκης ευχήθηκε στον Ερντογάν για τα 70ά γενέθλιά του
Ο Μητσοτάκης ευχήθηκε στον Ερντογάν για τα 70ά γενέθλιά του © ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ

Επίσκεψη Ερντογάν: Ικανοποίηση στην κυβέρνηση - Όλα όσα συνέβησαν στην 7ωρη παραμονή του στην Αθήνα

Σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα πραγματοποιήθηκε η σημερινή (7.12) επίσκεψη εργασίας του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα για το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας - Τουρκίας, με την κυβέρνηση να εκφράζει ικανοποίηση για τα αποτελέσματα των επαφών. Το θετικό κλίμα ήταν φανερό και κατά τις κοινές δηλώσεις των Κυριάκου Μητσοτάκη και Ταγίπ Ερντογάν, μετά τη συνάντησή τους.

Επιστέγασμα ήταν η υπογραφή της Διακήρυξης των Αθηνών και ακόμη 15 συμφωνιών. Τα διεθνή μέσα ενημέρωσης κάνουν λόγο για «νέα σελίδα» στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Σε «ιστορική επίσκεψη» αναφέρονται τα τουρκικά μέσα.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cxi99fomevep)

Οι κοινές δηλώσεις και η προσδοκία για ούριο άνεμο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις

«Η επόμενη φάση του πολιτικού διαλόγου, όταν οι συνθήκες ωριμάσουν, μπορεί να είναι η προσέγγιση για την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, που σύμφωνα με την Ελλάδα συνιστά τη μόνη διαφορά που θα μπορούσε να αχθεί ενώπιον διεθνούς δικαιοδοσίας, με πυξίδα πάντοτε το Διεθνές Δίκαιο και ειδικά το Δίκαιο της Θάλασσας, που αποτελεί τον πιο ασφαλή πλοηγό στη διευθέτηση των διεθνών διαφορών» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Κοινές δηλώσεις Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και Κυριάκου Μητσοτάκη
Κοινές δηλώσεις Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και Κυριάκου Μητσοτάκη © Eurokinissi

Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να διατηρηθεί ο δίαυλος επικοινωνίας και με μεγαλύτερη μάλιστα συχνότητα. Στο πλαίσιο αυτό “κλείστηκε” νέο τετ α τετ Μητσοτάκη- Ερντογάν την Άνοιξη του 2024 στην Άγκυρα με τον πρόεδρο της Τουρκίας να προτείνει να παγιωθεί μια τουλάχιστον συνάντηση το χρόνο.

Το θετικό μομέντουμ στις σχέσεις των δύο χωρών επισφραγίστηκε με την υπογραφή της Διακήρυξης των Αθηνών Περί Σχέσεων Φιλίας και Καλής Γειτονίας...

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cxi36sbqzv6h)

Ερντογάν: Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα μεταξύ μας τόσο μεγάλο ώστε να μην μπορεί να λυθεί

Λίγη ώρα μετά την ολοκλήρωση των επαφών του στην Αθήνα και τη συνάντησή του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε ανάρτησή του στον λογαριασμό του στην πλατφόρμα Χ παροσυσιάζει στιγμιότυπα από την επίσκεψή του στην ελληνική πρωτεύουσα και δημοσιεύει αποσπάσματα από τις δηλώσεις που έκανε από κοινού με τον πρωθυπουργό.

Ο Τούρκος πρόεδρος ζητά η Ελλάδα και η Τουρκίας να δώσουν το παράδειγμα σε όλο τον κόσμο με τα κοινά βήματά τους και υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα μεταξύ μας που να μην μπορεί να λυθεί.

Ο Ερντογάν λέει ότι οι εκλογές του Μαρτίου θα είναι οι τελευταίες του
Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν © ΑΠΕ.ΜΠΕ / ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ

Η ανάρτηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει ως εξής:

«Πραγματοποιήσαμε σήμερα την πέμπτη συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Τουρκίας-Ελλάδας με τον Έλληνα πρωθυπουργό στην Αθήνα. Με τη Διακήρυξη των Αθηνών για Φιλία και Καλή Γειτονία, επιβεβαιώσαμε στο υψηλότερο επίπεδο τη βούλησή μας να αναπτύξουμε τις σχέσεις μας. Συμφωνούμε να αυξήσουμε τον όγκο των εμπορικών μας συναλλαγών από περίπου 5 δισ. δολάρια σε 10 δισ. δολάρια.

»Στις συνομιλίες μας, επισημάναμε τη σημασία των συγκοινωνιακών έργων, όπως η κατασκευή δεύτερης γέφυρας στο συνοριακό πέρασμα των Ιψάλων-Κήπων.

»Συζητήσαμε πώς μπορούμε να βελτιώσουμε τη συνεργασία μας στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Χαιρετίσαμε το κλείσιμο του καταυλισμού του Λαυρίου.

Η τουρκική μειονότητα στην Ελλάδα και η ελληνική μειονότητα στη χώρα μας αποτελούν τα δομικά στοιχεία του ανθρώπινου και πολιτιστικού μας πλούτου.Η ενίσχυση της ηρεμίας και της ευημερίας των μειονοτήτων θα επηρεάσει θετικά τις σχέσεις μας. Μια δίκαιη, μόνιμη και βιώσιμη διευθέτηση του Κυπριακού στη βάση των πραγματικοτήτων στο νησί θα ωφελήσει ολόκληρη την περιοχή.

»Είναι ειλικρινής επιθυμία μας να επιλύσουμε τα υφιστάμενα προβλήματά μας μέσω εποικοδομητικού διαλόγου, καλής γειτονίας και κοινών προσπαθειών στη βάση του Διεθνούς Δικαίου.

»Είμαστε δύο γειτονικές χώρες που μοιραζόμαστε την ίδια θάλασσα, την ίδια γεωγραφία, το ίδιο κλίμα και ακόμη και τον ίδιο πολιτισμό σε πολλούς τομείς.

»Θέλουμε να μετατρέψουμε το Αιγαίο σε μια θάλασσα ειρήνης και συνεργασίας. Θέλουμε να δώσουμε το παράδειγμα σε όλο τον κόσμο με κοινά βήματα που θα κάνουμε ως Τουρκία-Ελλάδα. Σας λέω ειλικρινά, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα μεταξύ μας που να είναι τόσο μεγάλο ώστε να μην μπορεί να λυθεί»...

Τα δώρα που αντάλλαξαν και η εμφάνιση του Peanut 

Μάλιστα ο Τούρκος πρόεδρος έκανε ένα ιδιαίτερα συμβολικό δώρο στον Κυριάκο Μητσοτάκη, με αφορμή και τον πόλεμο που βρίσκεται σε εξέλιξη μεταξύ Ισραήλ - Χαμάς. Συγκεκριμένα πρόκειται για ένα βιβλίο της τουρκικής προεδρίας για την ιστορία της Γάζας.

Το δώρο του Έλληνα πρωθυπουργού προς τον Τούρκο πρόεδρο ήταν ένα βιβλίο με αντικείμενο τις προσπάθειες που γίνονται για την αναστήλωση οθωμανικών μνημείων.

Από την σύναντηση μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Μέγαρου Μαξίμου, δεν έλειπε ο Peanut που υποδέχθηκε και αυτός μαζί με τον Έλληνα πρωθυπουργό τον Τούρκο πρόεδρο στο κόκκινο χαλί, κατά την είσοδο στο Μαξίμου.

Όταν ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εμφανίστηκε στον διάδρομο που Μαξίμου και κατευθυνόταν προς την είσοδο, ο Peanut εμφανίστηκε πίσω από τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cxib2sz7wujt)

Υπεγράφη η Διακήρυξη φιλίας και καλής γειτονίας Ελλάδας - Τουρκίας 

Τις συνεχείς εποικοδομητικές και ουσιαστικές διαβουλεύσεις με βάση τον Πολιτικό Διάλογο σε θέματα αμοιβαίου συμφέροντος, τις διερευνητικές/ Διαβουλευτικές συνομιλίες, την Θετική Ατζέντα, στο πλαίσιο του ενισχυμένου Κοινού Σχεδίου Δράσης, τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, για την εξάλειψη αδικαιολόγητων πηγών έντασης, καθώς και των κινδύνων που απορρέουν από αυτές, προβλέπει μεταξύ άλλων η Διακήρυξη των Αθηνών Περί Σχέσεων Φιλίας και Καλής Γειτονίας που υπέγραψαν σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Επίσκεψη Ερντογάν: Ποιες συμφωνίες και μνημόνια υπέγραψαν Ελλάδα - Τουρκία Ηλεκτρική διασύνδεση, τουρισμός και επενδύσεις στην ατζέντα της συνεργασίας
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Ταγίπ Ερντογάν, υπέγραψαν τη διακήρυξη φιλίας και καλής γειτονίας, κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους στο Μέγαρο Μαξίμου © ΑΠΕ – ΜΠΕ / ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ

Μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται και η δέσμευση αμφοτέρων των πλευρών να απέχουν από κάθε δήλωση, πρωτοβουλία, ή ενέργεια που θα μπορούσε να υπονομεύσει ή να απαξιώσει το γράμμα και το πνεύμα αυτής της Διακήρυξης ή να θέσει σε κίνδυνο τη διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή τους.

Παράλληλα «τα Μέρη θα προσπαθήσουν να επιλύσουν οποιαδήποτε διαφορά προκύψει μεταξύ τους με φιλικό τρόπο, μέσω απευθείας διαβουλεύσεων μεταξύ τους ή με άλλα μέσα αμοιβαίας επιλογής, όπως προβλέπεται στον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών».

Τέλος, σημειώνεται ότι η Διακήρυξη «δεν αποτελεί διεθνή συμφωνία, δεσμευτική για τα Μέρη κατά το διεθνές δίκαιο. Καμία πρόνοια της Διακήρυξης αυτής δεν πρέπει να ερμηνεύεται ότι παράγει νομικά δικαιώματα ή υποχρεώσεις για τα Μέρη».

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cxi8vi91b1zt)

Το σχόλιο της Αθήνας για τη Διακήρυξη

Κυβερνητικές πηγές σχετικά με τη Διακήρυξη Φιλίας και Καλής Γειτονίας των Αθηνών αναφέρουν τα εξής:

-Ιδιαίτερα σημαντικό κείμενο, καθώς είναι η πρώτη φορά που Ελλάδα και Τουρκία - με τις υπογραφές του Πρωθυπουργού της Ελλάδας και του Προέδρου της Τουρκίας δεσμεύονται σε σχέσεις φιλίας και καλής γειτονίας και σε «ήρεμα νερά».

-Συγκεκριμένα, στη Διακήρυξη υπογραμμίζεται η σημασία αποτελεσματικών διαύλων επικοινωνίας σε κάθε επίπεδο και δίνεται έμφαση στην αποφυγή συγκρουσιακών καταστάσεων και δυνητικής κλιμάκωσης.

-Επιπλέον, η Διακήρυξη καθορίζει τις αρχές και τα ορόσημα του ελληνοτουρκικού διαλόγου και των επαφών στη βάση των τριών αξόνων που είχαν συμφωνηθεί κατά τη συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Τούρκο Πρόεδρο στο Βίλνιους τον περασμένο Ιούλιο: Πολιτικός διάλογος (για θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, στον οποίο εντάσσονται οι διερευνητικές επαφές), θετική ατζέντα (η οποία διαρκώς θα εμπλουτίζεται), Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (στα οποία συμπεριλαμβάνονται και μέτρα για τη μείωση «αδικαιολόγητων πηγών έντασης καθώς και των κινδύνων που απορρέουν από αυτές»)

-Είναι μια δήλωση προθέσεων στην οποία και η Τουρκία δεσμεύεται για στους στόχους του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και τις αρχές του Διεθνούς Δικαίου και της φιλικής συνεργασίας μεταξύ των κρατών.

-Υπάρχει σαφής αναφορά στη δέσμευση αποφυγής δηλώσεων και ενεργειών που υπονομεύουν το πνεύμα και το γράμμα της Διακήρυξης ή θέτουν σε κίνδυνο την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή.

-Η γειτονική χώρα δεσμεύεται στην επίλυση όποιας διαφωνίας προκύψει με την Ελλάδα με φιλικό τρόπο είτε με απευθείας διαβουλεύσεις με τη χώρα μας, είτε με άλλα μέσα αμοιβαίας επιλογής, όπως προβλέπεται από τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.

-Η Διακήρυξη των Αθηνών δεν αναιρεί τις νομικές θέσεις των δύο χωρών

Υπογράφηκαν 15 συμφωνίες και μνημόνια 

Συνολικά 15 συμφωνίες, μνημόνια και κοινές δηλώσεις-διακηρύξεις υπογράφηκαν στο πλαίσιο του 5ου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας. Οι συμφωνίες εκτείνονται σε ένα ευρύ φάσμα τομέων, όπως το εμπόριο, οι επενδύσεις, οι εξαγωγές, ο τουρισμός, η Παιδεία και η τελωνειακή συνεργασία.

Συμφωνία στον Τομέα της Παιδείας

Η συμφωνία στοχεύει στην ενδυνάμωση της συνεργασίας μεταξύ των Υπουργείων Παιδείας της Ελλάδας και της Τουρκίας στον τομέα της επαγγελματικής εκπαίδευσης. Αναφέρεται στην αναγνώριση διπλωμάτων τεχνικής εκπαίδευσης, στην ανταλλαγή γνώσεων και εμπειριών, στην οργάνωση κοινών εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων για διδάσκοντες και σπουδαστές, στις ανταλλαγές σπουδαστών.

Μνημόνιο Κατανόησης στον Τομέα της ηλεκτρικής διασύνδεσης

Το μνημόνιο αφορά τη δημιουργία νέας διασυνδετικής γραμμής μεταξύ Νέα Σάντας και Μπαμπαέσκι με στόχο την αναβάθμιση της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας - Τουρκίας και την αύξηση του όγκου αμφίδρομης ροής ενέργειας κατά 600 MW.

Μνημόνιο Κατανόησης στον Τομέα των Μικρών και Μεσαίων Επιχειρήσεων

Το μνημόνιο αναφέρεται στην ανάπτυξη δομών δικτύωσης μεταξύ μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων των δύο χωρών, καθώς και στην αλληλοενημέρωση και ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών για την απλοποίηση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος.

Μνημόνιο Κατανόησης στον Τομέα των Εξαγωγών

Το μνημόνιο προωθεί τη συνεργασία των φορέων Export Credit Greece και Turk Eximbank με σκοπό την αύξηση των εξαγωγών αγαθών και υπηρεσιών. Η συνεργασία περιλαμβάνει ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών και τεχνογνωσίας, εκπαίδευση προσωπικού, ενημέρωση και διευκόλυνση στην επίλυση προβλημάτων, ανάπτυξη κοινών ερευνητικών προγραμμάτων σε Ελλάδα, Τουρκία και τρίτες χώρες.

Μνημόνιο Κατανόησης στον Τομέα των Επενδύσεων

Το μνημόνιο αναφέρεται στη συνεργασία των φορέων Enterprise Greece και Invest in Turkiye με σκοπό την προσέλκυση επενδύσεων. Στο πλαίσιο αυτό προβλέπεται η αλληλοενημέρωση σε θέματα οικονομικού ενδιαφέροντος, η δημιουργία σταθερού και ευέλικτου επενδυτικού κλίματος, η προώθηση και διεύρυνση της συνεργασίας μεταξύ των επιχειρήσεων, η ανάπτυξη αμοιβαία επωφελών επενδυτικών προγραμμάτων.

Μνημόνιο Κατανόησης στον Τομέα των Επενδύσεων/Επιχειρήσεων

Το μνημόνιο αφορά τη συνεργασία των φορέων Enterprise Greece και Union of Chambers and Commodity Exchanges Of Turkiye (TOBB) με σκοπό τη στήριξη των επιχειρηματικών κοινοτήτων των δύο χωρών. Η συνεργασία περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την ανάπτυξη στρατηγικών για την αύξηση των εμπορικών και επιχειρηματικών αποστολών, την ανταλλαγή πληροφοριών και τεχνογνωσίας, τη διαχείριση ανθρώπινου δυναμικού και τη βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη.

Μνημόνιο Κατανόησης στον Τομέα των Κοινωνικών Υπηρεσιών με έμφαση στην Προστασία ΑμΕΑ

Το μνημόνιο προωθεί τη συνεργασία για την ανάπτυξη στρατηγικών και υπηρεσιών με σκοπό την ισότιμη πρόσβαση και συμπερίληψη των ατόμων με ειδικές ανάγκες στον κοινωνικό ιστό. Στο πλαίσιο αυτό προβλέπεται η ανταλλαγή καλών πρακτικών και τεχνογνωσίας στον τομέα της κοινωνικής πρόνοιας, η οργάνωση συνεδρίων και σεμιναρίων για την εξάλειψη των ανισοτήτων, τη βελτίωση της προσβασιμότητας, τη φροντίδα και την αποϊδρυματοποίηση των ΑμΕΑ.

Μνημόνιο Κατανόησης στον Τομέα του Αθλητισμού

Το παρόν μνημόνιο αντικαθιστά το παλαιότερο Πρωτόκολλο του 2013 και προωθεί την ενδυνάμωση του θεσμού των Ολυμπιακών Αγώνων, τη συνεργασία για την καταπολέμηση της χειραγώγησης των αγώνων, τη συνεργασία και τις ανταλλαγές μεταξύ εθνικών ομοσπονδιών και αθλητικών ομίλων.

Κοινή Δήλωση /Διακήρυξη για συνεργασία στον Τομέα του Τουρισμού

Οι δύο πλευρές αναγνωρίζουν τον ρόλο του τουρισμού ως γέφυρας συνεργασίας μεταξύ των δύο λαών και τη συμβολή του στην οικονομική ανάπτυξη και στήριξη επαγγελματιών, επιχειρήσεων και τοπικών κοινωνιών. Στο πλαίσιο αυτό συμφωνούν να συνέρχεται κάθε χρόνο η Κοινή Επιτροπή Τουρισμού με σκοπό να προωθήσει την άμεση συνεργασία ταξιδιωτικών φορέων και τουριστικών πρακτόρων, να ενισχύσει την ανταλλαγή καλών πρακτικών και εμπειριών , να διερευνήσει τις δυνατότητες για κοινές τουριστικές επενδύσεις, με απώτερο στόχο την αύξηση των τουριστικών ροών .

Κοινή Δήλωση /Διακήρυξη για συνεργασία στον Τομέα της Έρευνας και της Καινοτομίας

Οι εθνικοί φορείς έρευνας και τεχνολογίας των δύο χωρών, με σκοπό τη συνέχιση και διεύρυνση της επιστημονικής συνεργασίας τους, επιβεβαιώνουν την πρόθεσή τους να προκηρύξουν κοινό διαγωνισμό στους τομείς: βιοεπιστημών, υγείας, φαρμακευτικών προϊόντων, αγροδιατροφής, κυκλικής οικονομίας, βιώσιμης ενέργειας, δομικών υλικών, πολιτισμού, τουρισμού και δημιουργικής βιομηχανίας.

Κοινή Δήλωση /Διακήρυξη για σύγκληση Κοινής Επιτροπής Οικονομίας και Εμπορίου

Οι δύο πλευρές συμφωνούν στη σύγκληση της 6ης Συνόδου Κοινής Επιτροπής Οικονομίας και Εμπορίου. Η τουρκική πλευρά έχει προτείνει να πραγματοποιηθεί στις 2 Φεβρουαρίου 2024 στην Κωνσταντινούπολη. Στη σύνοδο θα εξεταστούν θέματα εμπορίου, ενέργειας, μεταφορών, τουρισμού.

Κοινή Δήλωση / Διακήρυξη για συνεργασία στον τομέα της Αγροτικής Ανάπτυξης

Οι δύο πλευρές εκφράζουν την πρόθεσή τους να προχωρήσουν στην ανταλλαγή τεχνογνωσίας στον τομέα των αγροτικών καλλιεργειών, να συνεργαστούν στην αντιμετώπιση πλημμυρών ή ξηρασίας, να συνεργαστούν στην πρόληψη και αντιμετώπιση δασικών πυρκαγιών, να καταπολεμήσουν την παράνομη αλιεία, να προωθήσουν την έρευνα στον τομέα της αγροτικής ανάπτυξης.

Κοινή Δήλωση / Διακήρυξη για Τελωνειακή Συνεργασία

Οι δύο πλευρές επιβεβαιώνουν τη δέσμευσή τους να αναπτύξουν περαιτέρω τη συνεργασία μεταξύ των τελωνειακών αρχών. Στο πλαίσιο αυτό, συμφωνούν στη διοργάνωση κοινών σεμιναρίων, την ανταλλαγή πληροφοριών και βέλτιστων πρακτικών προκειμένου να βελτιώσουν την αποτελεσματικότητά των τελωνειακών υπηρεσιών, να καταπολεμήσουν την απάτη, να προωθήσουν την ασφάλεια και την προστασία των πολιτών.

Κοινή Δήλωση / Διακήρυξη για τη διοργάνωση Hackathon

Οι δύο πλευρές προγραμματίζουν την διοργάνωση διαδικτυακού διαγωνισμού με ενεργό συμμετοχή μαθητών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, φοιτητών τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, νεοφυών επιχειρήσεων, εμπορικών και βιομηχανικών επιμελητηρίων των δύο χωρών. Οι συμμετέχοντες θα κληθούν να καταθέσουν ιδέες και προτάσεις πάνω σε ζητήματα προστασίας του περιβάλλοντος και καθημερινότητας σε αστικό περιβάλλον. Η πρόταση που θα βραβευθεί θα υποστηριχθεί από τις δύο χώρες προκειμένου να υλοποιηθεί.

Κοινή Δήλωση / Διακήρυξη για επόμενη σύγκληση τεχνικής Επιτροπής για 2η γέφυρα στον Έβρο - ΕΓΝΑΤΙΑ

Οι δύο πλευρές αναγνωρίζουν την πρόοδο των εργασιών στην κατασκευή δεύτερης διασυνοριακής γέφυρας στην περιοχή Κήποι - Ύψαλα, την οποία εποπτεύει η Εγνατία Οδός Α.Ε., και ανακοινώνουν την επόμενη συνάντηση τεχνικών επιτροπών και εμπειρογνωμόνων.

Συμφωνία για τη βίζα:Τα 10 νησιά που θα μπορούν να επισκέπτονται οι Τούρκοι με διαδικασίες express

Στη συμφωνία που επετεύχθη για τη χορήγηση βίζας στους Τούρκους πολίτες, ώστε να διευκολυνθούν οι επισκέψεις τους στα ελληνικά νησιά αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Η Ελλάδα ζήτησε και εξασφάλισε την έγκριση της ΕΕ ώστε να ενεργοποιηθεί η δυνατότητα Τούρκων και των οικογενειών τους να επισκέπτονται όλο τον χρόνο 10 νησιά μας που είτε έχουν προσφυγικές δομές είτε έχουν σύνδεση ακτοπλοϊκή με την Τουρκία», σημείωσε ο κ. Μητσοτακης. Τόνισε ακόμα ότι: «Οι διμερείς σχέσεις γνώρισαν διακυμάνσεις. Οι δύο χώρες όμως βαδίζουν σε ένα πιο ήρεμο μονοπάτι. Οι διαφορές μας είναι γνωστές αλλά πρέπει να αναζητούμε λύσεις».

Μετά και από το «πράσινο φως» της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσω της Επιτρόπου Μετανάστευσης, η βίζα θα χορηγείται για επισκέψεις στα παρακάτω νησιά του ανατολικού Αιγαίου:

  • Λήμνος
  • Λέσβος
  • Χίος
  • Σάμος
  • Λέρος
  • Κάλυμνος
  • Κως
  • Ρόδος
  • Σύμη
  • Καστελόριζο

Με βάση τη συμφωνία η βίζα θα χορηγείται επί τόπου με την άφιξη των Τούρκων πολιτών και θα έχει διάρκεια 7 ημερών. Ελλάδα και Τουρκία έχουν συμφωνήσει πως η συμφωνία θα έχει διάρκεια ενός έτους και στη συνέχεια η ισχύ της θα επανεξεταστεί.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cxi4ywrbo2qx)

«Κόκκινο τηλέφωνο» για τις μεταναστευτικές ροές

Συμφωνία (όχι γραπτή) υπήρξε για μεταναστευτικές ροές κατά τη συνάντηση του υπουργού Μετανάστευσης, Δημήτρη Καιρίδη, του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Γιάννη Οικονόμου και του υπουργού Ναυτιλίας, Χρήστου Στυλιανίδη με τον Τούρκο υπουργό Εσωτερικών, Αλί Γερλικαγιά.

Ο κ. Γερλικαγιά φέρεται να είπε στους Ελληνες υπουργούς ότι πρόθεση της Τουρκίας είναι να ανακόψει τις ροές μεταναστών από τη θάλασσα όπως έπραξε στις ροές από τα χερσαία σύνορα.

Στο πλαίσιο αυτό συμφωνήθηκαν τακτικές εκατέρωθεν επισκέψεις των υπουργών Ναυτιλίας και Εσωτερικών σε Ελλάδα και Τουρκία αντίστοιχα προκειμένου να πραγματοποιείται μια ανασκόπηση όσων συμβαίνουν στο Αιγαίο σε σχέση με τη διαχείριση της παράτυπης μετανάστευσης και θα συζητούνται τρόποι επίλυσης των προβλημάτων.

Παράλληλα συμφωνήθηκε να υπάρχει 24ωρη ανοικτή τηλεφωνική γραμμή (κόκκινο τηλέφωνο) για απευθείας επικοινωνίας των δύο αρχηγών του ελληνικού λιμενικού και της τουρκικής ακτοφυλακής.

Η πρωινή συνάντηση με Σακελλαροπούλου και η κίνηση εγκαρδιότητας του Ερντογάν

Ιδιαίτερα θετικό ήταν το κλίμα από το πρωί όταν πραγματοποιήθηκε η 25λεπτη συνάντηση του Τούρκου προέδρου με την Κατερίνα Σακελλαροπούλου, που ξεκίνησε στις 11:00 ακριβώς. Αυτή ήταν και η πρώτη στάση του Ερντογάν στην Αθήνα όπου η κυρία Σακελλαροπούλου τον υποδέχτηκε στο πλατύσκαλο.

Οδηγήθηκαν στο εσωτερικό του Μεγάρου και κάθισαν στην αίθουσα με το τζάκι, στο σαλόνι, όπου η ΠτΔ τον καλωσόρισε ενώ στη συνέχεια και οι δυο τους εξέφρασαν τη βούληση για βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Ενδεικτική του κλίματος της σημερινής επίσκεψης του Τούρκου Προέδρου ήταν η φράση που χρησιμοποίησε καταληκτικά: «Θα είναι καλύτερο για το μέλλον και των δυο πλευρών, να μιλήσουμε βλέποντας το γεμάτο μέρος του ποτηριού».

Αφού η συνάντησή τους έλαβε τέλος η κυρία Σακελλαροπούλου συνόδευσε στην έξοδο τον κ. Ερντογάν. Πριν ωστόσο αποχωρήσει ο Τούρκος Πρόεδρος φωτογραφήθηκε με την κυρία Σακελλαροπούλου στη σκάλα του Προεδρικού Μεγάρου, με τον Ταγίπ Ερντογάν να κλείνει βάζοντας το χέρι του στην καρδιά, μία κίνηση εγκαρδιότητας που επανέλαβε και στην πόρτα του Προεδρικού Μεγάρου.

Η διπλή κίνηση εγκαρδιότητας Ερντογάν στην Κατερίνα Σακελλαροπούλου στο παρακάτω βίντεο:

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cxi0kbssz4kh)

Δείτε φωτογραφίες από τη συνάντηση Ερντογάν - Σακελλαροπούλου

Ερντογάν: Η συνάντηση με την Κ. Σακελλαροπούλου
Ερντογάν: Η συνάντηση με την Κ. Σακελλαροπούλου © ΘΟΔΩΡΗΣ ΜΑΝΩΛΟΠΟΥΛΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΟΕΔΡΙΑΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ/EUROKINISSI
Ερντογάν: Η συνάντηση με την Κ. Σακελλαροπούλου
© ΘΟΔΩΡΗΣ ΜΑΝΩΛΟΠΟΥΛΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΟΕΔΡΙΑΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ/EUROKINISSI

H Κατερίνα Σακελλαροπούλου υποδέχθηκε τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν
H Κατερίνα Σακελλαροπούλου υποδέχθηκε τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν © ΘΟΔΩΡΗΣ ΜΑΝΩΛΟΠΟΥΛΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΟΕΔΡΙΑΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ/EUROKINISSI
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με την Κατερίνα Σακελλαροπούλου
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με την Κατερίνα Σακελλαροπούλου © Eurokinissi
Κατερίνα Σακελλαροπούλου: Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας υποδέχθηκε τον Ταγίπ Ερντογάν - Η συνομιλία τους για τις σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.
Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου υποδέχθηκε τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Προεδρικό Μέγαρο © Θοδωρής Μανωλόπουλος

Δείτε περισσότερα για την επίσκεψη Ερντογάν στην Ελλάδα

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ