Κοσμος

Διεθνή ΜΜΕ για επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα: Επίσκεψη ορόσημο που ανοίγει μία νέα εποχή

Το θερμό κλίμα στις διμερείς επαφές και οι κινήσεις συμφιλίωσης στο επίκεντρο

62224-137655.jpg
Newsroom
6’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Πώς σχολίασαν τα διεθνή ΜΜΕ την επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα
Πώς σχολίασαν τα διεθνή ΜΜΕ την επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα © ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI

Διεθνή ΜΜΕ για επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα: Ξεκινά μία νέα εποχή - Το θερμό κλίμα στις διμερείς επαφές και οι κινήσεις συμφιλίωσης στο επίκεντρο

Για μία νέα εποχή στις σχέσεις Ελλάδας - Τουρκίας, κάνουν λόγο τα δημοσιεύματα του ξένου Τύπου μετά τη σημερινή (7.12) συνάντηση που είχαν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν στο Μέγαρο Μαξίμου. Μετά τις κοινές δηλώσεις Ερντογάν και Μητσοτάκη τα ΜΜΕ στάθηκαν στη συμφωνία που αφορά την επίσκεψη των Τούρκων σε 10 ελληνικά νησιά χωρίς βίζα, αλλά και στη δήλωση του Τούρκου προέδρου ότι «θέλουμε να μετατρέψουμε το Αιγαίο σε μία θάλασσα ειρήνης».

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cxibgld1c761)

Guardian:«Ρηξικέλευθης επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα»

«Ελλάδα και Τουρκία υπογράφουν 15 συμφωνίες στη διάρκεια της ''ρηξικέλευθης'' επίσκεψης Ερντογάν στην Αθήνα» γράφει ο βρετανικός Guardian σε live blog για τις τελευταίες εξελίξεις.

Όσα γράφει ο βρετανικός Guardian για τη συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν
Όσα γράφει ο βρετανικός Guardian για τη συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν © Guardian

Ανάμεσα στις συμφωνίες που υπογράφηκαν το δημοσίευμα ξεχωρίζει το πρόγραμμα 12μηνης βίζας που θα επιτρέπει σε Τούρκους τουρίστες να επισκέπτονται τα κοντινά ελληνικά νησιά όλο το χρόνο χωρίς να χρειάζεται να υποβάλουν ειδική αίτηση.

Reuters: «Αλλαγή σελίδας ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία» 

Για «αλλαγή σελίδας ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία» και για συμφωνία βελτίωσης των σχέσεων, κάνει λόγο το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.

Οι δύο χώρες, επισημαίνεται ειδικότερα, συμφώνησαν να κάνουν μία επανεκκίνηση στις σχέσεις τους καταρτίζοντας έναν οδικό χάρτη για μια νέα εποχή μεταξύ των δύο συμμάχων στο ΝΑΤΟ αλλά και ιστορικών εχθρών.

Το Reuters χαρακτηρίζει δε την επίσκεψη «ορόσημο», εστιάζει στους ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας και στα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης.

Για «αλλαγή σελίδας ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία» κάνει λόγο το Reuters
Για «αλλαγή σελίδας ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία» κάνει λόγο το Reuters

 La Tribune: «Ελλάδα και Τουρκία βρίσκονται στο δρόμο προς τη συμφιλίωση»

Ως εποικοδομητικές βλέπει τις συζητήσεις και η γαλλική La Tribune που σημειώνει ότι Ελλάδα και Τουρκία βρίσκονται στο δρόμο προς τη συμφιλίωση.«Ύστερα από χρόνια τεταμένων σχέσεων, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έδειξαν την κοινή τους επιθυμία να βρουν λύσεις στις διαφορές, ιδίως όσον αφορά το εδαφικό και το μεταναστευτικό» αναφέρεται.

Ως εποικοδομητικές βλέπει τις συζητήσεις και η γαλλική La Tribune
Ως εποικοδομητικές βλέπει τις συζητήσεις και η γαλλική La Tribune

DW: Νέα περίοδος ύφεσης ανάμεσα στις δύο χώρες

Και η Γερμανική DW κάνει λόγο για νέα περίοδο ύφεσης στις σχέσεις των δύο χωρών μετά τη σημερινή συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν.  Συγκεκριμένα υπογραμμίζει ότι το «ξεπάγωμα» έγινε στην Αθήνα.

DW για τη συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν
DW για τη συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν

Le Temps: «Ο Τούρκος πρόεδρος επισκέφθηκε την Ελλάδα μετά από έξι χρόνια»

Η γαλλόφωνη ελβετική εφημερίδα Le Temps επισημαίνει: «Ο Τούρκος πρόεδρος επισκέφθηκε την Ελλάδα μετά από έξι χρόνια. Οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν ιδίως σε ορισμένες διαφορές στο Αιγαίο και στις οικονομικές τους σχέσεις».

η γαλλόφωνη ελβετική εφημερίδα Le Temps.
η γαλλόφωνη ελβετική εφημερίδα Le Temps.

«Ιστορική» χαρακτηρίζουν την επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα τα τουρκικά ΜΜΕ

Ιδιαίτερα θετικό είναι το κλίμα που επικρατεί και στα τουρκικά ΜΜΕ για την επίσκεψη του Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα, για την οποία υπάρχει τεράστια αισιοδοξία και ενθουσιασμός ότι ανοίγει μια «νέα σελίδα» στις ελληνοτουρκικές σχέσεις λέγοντας ότι αυτές θα μπορέσουν να αποτελέσουν παράδειγμα για τον υπόλοιπο κόσμο.

Διεθνή ΜΜΕ για επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα: Επίσκεψη ορόσημο που ανοίγει μία νέα εποχή
Διεθνή ΜΜΕ για επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα: Επίσκεψη ορόσημο που ανοίγει μία νέα εποχή
Διεθνή ΜΜΕ για επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα: Επίσκεψη ορόσημο που ανοίγει μία νέα εποχή

Σχολίασαν επίσης ότι ο Ερντογάν «ευχαριστήθηκε από τις ευχαριστίες της κυρίας Σακελλαροπούλου στην τουρκική γλώσσα», ενώ έκαναν ιδιαίτερη αναφορά στο πόσο «ζεστά» υποδέχθηκε η ΠτΔ τον Τούρκο ομόλογό της στο Προεδρικό Μέγαρο.

Να σημειώσουμε ότι στο τέλος της σύντομης συνομιλίας της με τον Ταγίπ Ερντογάν, η κ. Σακελλαροπούλου είπε στα τουρκικά «σας ευχαριστώ», γεγονός που ενθουσίασε τους Τούρκους.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cxiakpw1qkft)

Με θετικό πρόσημο ήταν και οι ανταποκρίσεις Τούρκων δημοσιογράφων που βρέθηκαν στην Αθήνα για να μεταδώσουν τις εξελίξεις γύρω από τη συνάντηση

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cxi23mi2lgwh)

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ