Πολιτικη & Οικονομια

Μητσοτάκης - Ερντογάν: Προσδοκία για ούριο άνεμο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση και οι κοινές τους δηλώσεις

62224-137655.jpg
Newsroom
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά τις κοινές τους δηλώσεις
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά τις κοινές τους δηλώσεις © Eurokinissi

Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν: Η επίσκεψή του στην Αθήνα - Ολοκληρώθηκε η συνάντηση και οι κοινές τους δηλώσεις

Ολοκληρώθηκαν σε καλό κλίμα και χωρίς απρόοπτα οι προγραμματισμένες κοινές δηλώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη και του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Οι δύο ηγέτες συναντήθηκαν για περισσότερο από μία ώρα στο Μέγαρο Μαξίμου με τις πρώτες πληροφορίες να κάνουν λόγο για καλό κλίμα στις συζητήσεις τους.

Κατόπιν, προχώρησαν σε κοινές δηλώσεις, στις οποίες επιβεβαιώθηκε το καλό κλίμα και το θετικό διακύβευμα της επίσκεψης του Ερντογάν στη χώρα.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cxi2u00fz5xd)

Μητσοτάκης: «Οι διαφορές μας είναι γνωστές αλλά πρέπει να αναζητούμε λύσεις»

Για τις διμερείς σχέσεις, τις κατά διαστήματα κρίσεις αλλά και το χρέος για συμπόρευση έκανε λόγο ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις δηλώσεις του.

Συγκεκριμένα, ο Έλληνας πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι «Ελλάδα και Τουρκία οφείλουν να ζουν ειρηνικά», ενώ υπενθύμισε όσα συμφωνήθηκαν στις προηγούμενες συναντήσεις των δύο ηγετών και τόνισε ότι «η σημερινή συνάντηση των δύο ηγετών είναι η τρίτη μέσα σε μικρό διάστημα».

«Οι διμερείς σχέσεις γνώρισαν διακυμάνσεις. Οι δύο χώρες όμως βαδίζουν σε ένα πιο ήρεμο μονοπάτι. Οι διαφορές μας είναι γνωστές αλλά πρέπει να αναζητούμε λύσεις», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Βρισκόμαστε για τρίτη φορά τους τελευταίους έξι μήνες. Κάναμε σήμερα αποτίμηση των κοινών προσπαθειών. Έχουμε κάνει πολλά βήματα μπροστά σε πολλούς τομείς. Το διμερές εμπόριο έχει ξεπεράσει τα 5 δισ. ευρώ. Μπορεί να φτάσει και τα 10», τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cxi35l9nk7mx)

«Έχουμε πολύ καλύτερη συνεργασία στο μεταναστευτικό που πρέπει να βελτιωθεί. Η Ελλάδα στηρίζει τη διευκόλυνση χορήγηση θεωρήσεων για να αναπτύσσουν οι Τούρκοι στενότερες σχέσεις με την Ευρώπη», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι τα ελληνικά νησιά μπορεί να είναι γέφυρα επικοινωνίας μεταξύ των δύο χωρών.

«Η επόμενη φάση του πολιτικού διαλόγου μπορεί να είναι η προσέγγιση για την οριοθέτηση υφαλοκρυπίδας», είπε ο πρωθυπουργός.

«Θα επισκεφτώ την άνοιξη την Άγκυρα», τόνισε.

«Η γεωγραφία και η ιστορία μας έταξαν να ζούμε στην ίδια γειτονιά. Γνωρίζω ότι υπάρχουν φωνές σε Ελλάδα και Τουρκία που δεν συμφωνούν με αυτή την προσέγγιση. Να αξιοποιήσουμε την ευκαιρία να φέρουμε κοντά τα δύο κράτη. Να χτίσουμε ένα αύριο ειρήνης, προόδου και συνεργασίας», κατέληξε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Ερντογάν: «Μεγάλη ικανοποίηση που βρίσκομαι ξανά στην Αθήνα»

«Επισκέφθηκα την Ελλάδα τελευταία φορά το 2017. Αισθάνομαι μεγάλη ικανοποίηση που βρίσκομαι ξανά στην Αθήνα. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον κ. Μητσοτάκη για την υποδοχή», είπε αρχικά ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Είχαμε ωφέλιμες συζητήσεις με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον πρωθυπουργό. Με την διακήρυξη επιβεβαιώνεται η βούλησή μας για την ανάπτυξη των σχέσεων μας. Αισθανόμαστε ικανοποίηση. Με τον κ. Μητσοτάκη αποφασίσαμε να ανεβάσουμε στα 10 δισ. δολάρια το διμερές εμπόριο», τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος.

«Πρέπει η συνάντηση να πραγματοποιείται μία φορά το χρόνο», είπε για το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Επιθυμούμε να αναπτύξουμε τις σχέσεις μας τις τουριστικές. Ανταλλάξαμε απόψεις για την Ανατολική Μεσόγειο και Αιγαίο. Θα επιλύσουμε τα προβλήματα με κοινές προσπάθειες», σημείωσε ο Τούρκος πρόεδρος.

Αρκετά παραπάνω κράτησε η συνάντησή τους

Ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 13:30 η συνάντηση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Στη συνάντηση στο Μαξίμου βρέθηκαν εκτός από τους υπουργούς Εξωτερικών, η κ. Μάρια Μπούρα και ο κ. Τσαγατάι Κιλίτς, οι δυο διπλωματικοί σύμβουλοι των δυο ηγετών.

Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, στις 13:00 οι δύο ηγέτες θα πραγματοποιήσουν δηλώσεις ενώ μετά από αυτές δεν θα δεχθούν ερωτήσεις. Θα ακολουθήσει το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας στο Μαξίμου.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cxi0m9i1p1td)

Σε καλό κλίμα η συνάντηση με την Κατερίνα Σακελλαροπούλου

Στο Προεδρικό Μέγαρο κατέφθασε στις 11:30 ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Εκεί, του απέδωσε τιμές η Προεδρική Φρουρά ενώ τον υποδέχθηκε στην είσοδο η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, συνοδεύοντάς τον στην αίθουσα όπου θα διεξαχθεί η συνάντηση.

Την κοινή τους βούληση για βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, εξέφρασαν η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου και ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν στη συνάντησή τους. «Είναι αναγκαίο περισσότερο από ποτέ Ελλάδα και Τουρκία να εργαστούν από κοινού για ενίσχυση της συνεργασίας, την προώθηση του Διεθνούς Δικαίου και την ευημερία της ευρύτερης περιοχής» τόνισε μεταξύ άλλων η κα. Σακελλαροπούλου. Ευχήθηκε επίσης να είναι παραγωγικές οι συνομιλίες που θα γίνουν.

Από την πλευρά του ο κ. Ερντογάν ανέφερε ότι η επίσκεψη του αυτή είναι μια ευκαιρία να ξεκινήσει μια νέα πορεία στις σχέσεις των δυο χωρών, έκανε λόγο για εποικοδομητικές συναντήσεις και τόνισε ότι είναι καλύτερο για το μέλλον και των δυο χωρών να μιλήσουμε για το γεμάτο μέρος του ποτηριού.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cxi0kbssz4kh)

Νωρίτερα η άφιξη Ερντογάν στην Αθήνα

Στην Αθήνα προσγειώθηκε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Επικεφαλής της ομάδας υποδοχής στο αεροδρόμιο ήταν ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, ο οποίος τον καλωσόρισε στην χώρα μας.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα της επίσκεψής του, στις 11:30, ο Τούρκος πρόεδρος θα συναντηθεί στο Προεδρικό μέγαρο με την πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Κατόπιν θα ακολουθήσει συνάντηση με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου στις 12:15.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cxhydktrhjup)

Όσο ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει συνάντηση με την Κατερίνα Σακελλαροπούλου, δέκα Έλληνες υπουργοί θα συναντηθούν με 7 Τούρκους ομολόγους τους, για όλες τις διμερείς συμφωνίες που θα γίνουν. Ξεχωριστή συνάντηση θα έχουν οι δυο υπουργοί Άμυνας.

Στις 11:30 oι κ. Δένδιας και Γκιουλέρ θα συναντηθούν στη Λέσχη Αξιωματικών στη Ρηγίλλης.

Στις 12:15 θα ακολουθήσει η συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν. Στη συνάντηση στο Μαξίμου θα βρίσκονται εκτός από τους υπουργούς Εξωτερικών, η κ. Μάρια Μπούρα και ο κ. Τσαγατάι Κιλίτς, οι δυο διπλωματικοί σύμβουλοι των δυο ηγετών.

Στις 13:00 οι δύο ηγέτες θα πραγματοποιήσουν δηλώσεις ενώ μετά από αυτές δεν θα δεχθούν ερωτήσεις. Θα ακολουθήσει το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας στο Μαξίμου, παρουσία όλων των υπουργών από ΥΠΕΞ και ΛΑΕΔ

Στις 13:30 θα πραγματοποιηθεί συνεδρίαση Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας. Στη συνεδρίαση του Ανωτάτου Συμβουλίου θα επικυρωθούν οι συμφωνίες που βρίσκονταν στα σκαριά το τελευταίο διάστημα. Θα έχει ακολουθήσει γεύμα των δύο ηγετών και των κυβερνητικών στελεχών.

Ακολούθως, στις 16:00 ο Τούρκος πρόεδρος θα αναχωρήσει για την Τουρκία.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ