Πολιτικη & Οικονομια

Επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα: Στόχος η διεύρυνση της βάσης συνεργασίας - Το μεταναστευτικό σε πρώτο πλάνο

Τα μηνύματα των δύο πλευρών εν όψει του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας

62224-137655.jpg
Newsroom
9’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν © ΑΠΕ-ΜΠΕ

Στην Αθήνα φθάνει ο Ταγίπ Ερντογάν για το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας με ευρεία ατζέντα θεμάτων για το νέο τετ α τετ με τον Κυριάκο Μητσοτάκη 

Σε ερώτηση τι θα πει στον Κυριάκο Μητσοτάκη κατά τη συνάντησή του στην Αθήνα ο Ταγίπ Ερντογάν απάντησε: «Θα του πω το εξής: Κυριάκο φίλε μου, δεν σας απειλούμε αν δεν μας απειλήσετε. Ας ενισχύσουμε την εμπιστοσύνη μεταξύ των δυο χωρών μας». 

Από το «Μητσοτάκης γιοκ» που είχε «εκτοξεύσει» ο Τούρκος πρόεδρος τον Μάιο του 2022, έχει κυλήσει πολύ νερό στο αυλάκι. Τους τελευταίους μήνες, μετά τον φονικό σεισμό στην Τουρκία, οι σχέσεις των των δύο ηγετών και το κλίμα μεταξύ των δύο χωρών έχει αναθερμανθεί. Επιστέγασμα είναι η επίσκεψη εργασίας του Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα για το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας, εν όψει της οποίας ο Τούρκος πρόεδρος φρόντισε να πάρει αποστάσεις ακόμη και από το «θα έρθουμε ξαφνικά μια νύχτα».

Ο Ταγίπ Ερντογάν έρχεται με ευρεία ατζέντα θεμάτων και την άποψη ότι υπάρχουν «αλληλένδετα προβλήματα που πρέπει να λυθούν εκτός από την υφαλοκρηπίδα» καθώς και πως «όταν προσφεύγουμε στη διεθνή δικαιοσύνη, δεν πρέπει να αφήνουμε κανένα πρόβλημα πίσω». Ωστόσο, για την Αθήνα υπάρχει μόνο μια διαφορά με την Τουρκία, αυτή του καθορισμού ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας.

Οι δύο ηγέτες έχουν συμφωνήσει, πάντως, να τα συζητούν όλα και ας διαφωνούν. Αυτό που μένει να αποδειχθεί είναι εάν ο Τούρκος πρόεδρος θα παραμείνει συνεπής στη θετική προσέγγιση των ελληνοτουρκικών σχέσεων ή εάν πρόκειται για μια βραχυπρόθεσμη στρατηγική επιλογή.

Επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα: Στόχος η διεύρυνση της βάσης συνεργασίας - Το μεταναστευτικό σε πρώτο πλάνο
© EUROKINISSI / ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ

Η θετική ατζέντα

Σήμερα, η έμφαση και από τις δυο πλευρές θα δοθεί σε θέματα οικονομικής και πολιτιστικής συνεργασίας, καθώς και στο μεταναστευτικό. Οι δύο ηγέτες αναμένεται να συζητήσουν τα επόμενα βήματα προσέγγισης, με βάση τους τρεις άξονες που είχαν συμφωνηθεί κατά τη συνάντησή τους στο Βίλνιους τον περασμένο Ιούλιο: πολιτικός διάλογος, μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, θετική ατζέντα.

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην θετική ατζέντα και στο πλαίσιο αυτό αναμένεται να υπογραφούν συμφωνίες και μνημόνια συνεργασίας στους τομείς της οικονομικής και εμπορικής συνεργασίας, της υγείας, της παιδείας, του τουρισμού, του αθλητισμού, της έρευνας/τεχνολογίας, της αγροτικής ανάπτυξης.

Το σχόλιο του Associated Press

Σε ανάλυσή του το Associated Press επισημαίνει ότι οι δύο χώρες επιχειρούν να βάλουν τη σχέση τους σε έναν πιο εποικοδομητικό δρόμο.

Ο Ερντογάν και ο Μητσοτάκης, που επανεκλέγησαν και οι δύο φέτος, επικεντρώνονται και οι δύο αντίστοιχα στην οικονομία, με την Ελλάδα να βρίσκεται σε ανάπτυξη μετά από μια δεκαετία χρηματοπιστωτικής αναταραχής και την Τουρκία να μάχεται με τον πληθωρισμό και τις ασταθείς διεθνείς επενδύσεις, αναφέρει το ειδησεογραφικό πρακτορείο.

Η βελτίωση των σχέσεων με την Ελλάδα, συνεχίζει το άρθρο, θα βοηθήσουν την Τουρκία στον κατευνασμό των τεταμένων σχέσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και άλλους δυτικούς συμμάχους. Η αποκατάσταση των σχέσεων με την ΕΕ θα εξαρτηθεί, ωστόσο, από το αν η Τουρκία θα βοηθήσει την Ευρώπη να καταπολεμήσει την παράνομη μετανάστευση.

Στην κορυφή της λίστας των διακηρύξεων που θα υπογράψουν σήμερα οι δύο χώρες βρίσκεται η συμφωνία για τη μετανάστευση, η διαχείριση της οποίας βασίζεται στις γραμμές επικοινωνίας μεταξύ των υπηρεσιών ακτοφυλακής των δύο χωρών.

Παράλληλα, η Τουρκία θέλει να χαλαρώσει τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς για τους πολίτες της στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που επιθυμούν να κάνουν διακοπές στα ελληνικά νησιά, και η Αθήνα έχει υποσχεθεί να βοηθήσει, σημειώνει μεταξύ άλλων το Associated Press.

Τα μηνύματα Ερντογάν λίγο πριν φθάσει στην Αθήνα

Ο Ταγίπ Ερντογάν, σε δηλώσεις του μετά τη χθεσινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, την Τετάρτη (6/12) αναφέρθηκε στη σημερινή επίσκεψή του στην Αθήνα. Ο τούρκος πρόεδρος σημείωσε πως έρχεται στην Ελλάδα, εντάσσοντας, αυτό το ταξίδι «στην πρόοδο που σημειώνει η χώρα σε πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο».

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cxhirgxrv5i9)

«Θα επισκεφθούμε την Ελλάδα και στη συνέχεια την Ουγγαρία στις 18 Δεκεμβρίου. Θα ενισχύσουμε τη συνεργασία μας με τις χώρες της περιοχής. Κάθε πρόοδος που σημειώνει η χώρα μας στον πολιτικό, διπλωματικό και οικονομικό τομέα σε διεθνείς πλατφόρμες και διμερείς σχέσεις μας φέρνει ένα βήμα πιο κοντά στον αιώνα της Τουρκίας. Βαδίζουμε αποφασιστικά προς τους στόχους που έχουμε θέσει τόσο στο εσωτερικό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο. Θα ήθελα να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μας σε κάθε έναν από τους πολίτες μας που μας συμπαραστέκονται όποτε τους χρειαζόμαστε και στηρίζουν το όραμά μας για τον Αιώνα της Τουρκίας», ανέφερε ο πρόεδρος της Τουρκίας.

Από το «Μητσοτάκης γιοκ» στο «Κυριάκο, φίλε μου»

«Κυριάκο φίλε μου! Δεν σας απειλούμε, αν δεν μας απειλήσετε. Δεν υπάρχει θέμα που δεν μπορούμε να λύσουμε» είχε δηλώσει λίγες ώρες νωρίτερα σε συνέντευξή του πριν την άφιξή του στην Αθήνα.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cxhhc9ay4fax)

«Ας ενισχύσουμε την εμπιστοσύνη μεταξύ των δύο χωρών μας. Ας αυξήσουμε τη διμερή συνεργασία σε κάθε τομέα, στην οικονομία, το εμπόριο, τις μεταφορές, την ενέργεια, την υγεία, την τεχνολογία, την εκπαίδευση, στα θέματα που αφορούν την νεολαία», σημείωσε ο Τούρκος πρόεδρος στην «Καθημερινή» και πρόσθεσε:

«Ας δείξουμε αμοιβαία φροντίδα και μέριμνα στην ιστορική και πολιτιστική περιουσία των χωρών μας. Είτε πρόκειται για τα θέματα στο Αιγαίο, είτε για την κοινή καταπολέμηση της παράτυπης μετανάστευσης, είτε για τα συνεχιζόμενα προβλήματα της τουρκικής μειονότητας στην Ελλάδα, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα που δεν μπορούμε να λύσουμε μέσω του διαλόγου στη βάση της αμοιβαίας καλής θέλησης».

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cxhds0vuzujd)

Για τον ίδιο, όπως τόνισε, υπάρχουν «αλληλένδετα προβλήματα που πρέπει να λυθούν εκτός από την υφαλοκρηπίδα» καθώς και πως «όταν προσφεύγουμε στη διεθνή δικαιοσύνη, δεν πρέπει να αφήνουμε κανένα πρόβλημα πίσω».

«Πιστεύω ότι τα προβλήματα θα επιλυθούν στο πλαίσιο του διαλόγου και της καλής θέλησης. Φυσικά, υπάρχουν πολλά αλληλένδετα προβλήματα που πρέπει να λυθούν εκτός από την υφαλοκρηπίδα. Πρέπει να τα εξετάσουμε ως ένα σύνολο. Δεν είναι σωστή η επιλεκτική προσέγγιση. Να μιλάμε για ορισμένα θέματα και να μην μιλάμε για κάποια άλλα. Γιατί είναι όλα αλληλένδετα. Όταν προσφεύγουμε στη διεθνή δικαιοσύνη, δεν πρέπει να αφήνουμε κανένα πρόβλημα πίσω. Πάνω από όλα όμως πρέπει να μιλάμε για όλα μας τα προβλήματα με γενναιότητα και να κατευθύνουμε σωστά την κοινή μας γνώμη», επεσήμανε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cxhexhbnqw5d)

Ως προς την αξιοποίηση των ενεργειακών κοιτασμάτων στην ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο ο Ερντογάν ανέφερε πως υπάρχουν «δυνατότητες και ευκαιρίες για συνεργασία» και κατέληξε:

«Το αν υπάρχουν ή όχι αποθέματα είναι ένα ζήτημα που μπορεί να διαπιστωθεί ως αποτέλεσμα επιστημονικής έρευνας και όχι ως αποτέλεσμα της προσωπικής μου άποψης. Από ό,τι βλέπουμε, έχουν γίνει και γίνονται ελπιδοφόρες μελέτες όσον αφορά αυτό το θέμα. Η Μεσόγειος και το Αιγαίο είναι πλούσιες σε φυσικούς πόρους λεκάνες. Στην τρέχουσα διεθνή συγκυρία, η διασφάλιση και η διατήρηση της ενεργειακής ασφάλειας από στρατηγική άποψη έχει καταστεί βασικό ζήτημα. Υπό αυτή την έννοια, ειδικά στη Μεσόγειο υπάρχουν δυνατότητες και ευκαιρίες για συνεργασία....Υπάρχουν πολλά θέματα για τα οποία μπορούμε να συνεργαστούμε και στο Αιγαίο. Όλα είναι για την ειρήνη και την ευημερία των λαών αλλά και των μελλοντικών μας γενεών».

«Οι διεθνείς συμβάσεις έχουν καθορίσει τα των υδάτων του Αιγαίου» - Σαφής απάντηση Δένδια σε Τουρκία

Ενόψει της επίσκεψης Ερντογάν στην Ελλάδα, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας έστειλε μήνυμα στην Τουρκία, απαντώντας στον Τούρκο πρόεδρο για τα όσα είπε σε συνέντευξή του περί αλληλένδετων προβλημάτων «που πρέπει να λυθούν εκτός από την υφαλοκρηπίδα» και «όταν προσφεύγουμε στη διεθνή δικαιοσύνη, δεν πρέπει να αφήνουμε κανένα πρόβλημα πίσω».

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cxh8miur2x81)

«Το Αρχιπέλαγος ήταν ιστορικά η κοιτίδα του ελληνισμού. Και η συνθήκη της Λωζάνης μαζί με τις συνθήκες του Μοντρέ, των Παρισίων και την UNCLOS, την διεθνή σύμβαση για το Δίκαιο της θάλασσας έχουν καθορίσει σαφώς και επακριβώς τα των υδάτων του Αιγαίου. Υφίσταται βεβαίως ζήτημα υφαλοκρηπίδας το οποίο θα μπορούσε να συζητηθεί», είπε χαρακτηριστικά ο Νίκος Δένδιας.

Το πρόγραμμα του Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα φθάσει στην Αθήνα σήμερα Πέμπτη στις 11:00 και στις 11:30 θα συναντηθεί με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντήσει τον Πρόεδρο της Τουρκίας στο Μέγαρο Μαξίμου στις 12:15, στο πλαίσιο της συνεδρίασης του 5ου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cxhgbzoljexl)

Στη συνέχεια, ο έλληνας πρωθυπουργός και ο κ. Ερντογάν θα κάνουν δηλώσεις στον Τύπο. Θα ακολουθήσει γεύμα εργασίας της ολομέλειας του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας.

Λίγο νωρίτερα, ο Νίκος Δένδιας θα συναντηθεί με τον τούρκο ομόλογό του Γιασάρ Γκιουλέρ. Η συνάντηση θα γίνει στις 11.30 στην Λέσχη Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων. Μετά τη συνάντηση οι δύο υπουργοί δεν θα κάνουν κοινές δηλώσεις στον τύπο.

Η επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 17:00.

Αυστηρά μέτρα ασφάλειας

Σημειώνεται ότι στη διάρκεια της επίσκεψης θα έχουν ληφθεί ειδικά κυκλοφοριακά μέτρα για την διευκόλυνση των μετακινήσεων του Τούρκου προέδρου, αλλά και αυστηρά μέτρα ασφάλειας.

Συγκεκριμένα, η Αθήνα θα βρίσκεται σε αστυνομικό κλοιό, με τουλάχιστον 3.500 αστυνομικούς, ελεύθερους σκοπευτές, ελικόπτερα και drones να επιτηρούν κάθε σημείο από όπου θα περάσει ο Τούρκος πρόεδρος.

Ο Ταγίπ Ερντογάν θα φθάσει στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος», στις 11:00, συνοδεία δύο άλλων αεροσκαφών, που θα μεταφέρουν τους Τούρκους υπουργούς.

Ο Τούρκος πρόεδρος μαζί με την ομάδα του θα μετακινηθεί με τρία δικά του ειδικά διαμορφωμένα και θωρακισμένα οχήματα. Από το αεροδρόμιο η πομπή θα μπει στην Αττική οδό, από εκεί στη λεωφόρο Μεσογείων και μέσω της Βασιλίσσης Σοφίας θα φτάσει στην Ηρώδου Αττικού και το προεδρικό Μέγαρο.

Αστυνομικοί θα είναι παρατεταγμένοι στη διαδρομή που θα κάνει η αυτοκινητοπομπή.

Μέχρι το απόγευμα οι οδοί Κατεχάκη - Μεσογειων - Βασιλ. Σοφίας - Κηφισίας - Βασ. Κωνσταντίνου - Βασ. Αμαλίας - Αλεξάνδρας - Μιχαλακοπουλου - Σταδίου - Πανεπιστημίου και Ακαδημίας θα είναι «απαγορευμένη ζώνη».

Η επίσκεψη του Τουρκου προεδρου στην Ελλάδα θα διαρκέσει περίπου 6 ώρες.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ