Πολιτικη & Οικονομια

Έρχονται αυξήσεις στα διόδια από 1η Ιανουαρίου - Πόσο θα κοστίζουν οι διαδρομές

Ποιοι αυτοκινητόδρομοι εξαιρούνται

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Έρχονται αυξήσεις στα διόδια από 1η Ιανουαρίου - Πόσο θα κοστίζουν οι διαδρομές
Έρχονται αυξήσεις στα διόδια από 1η Ιανουαρίου - Πόσο θα κοστίζουν οι διαδρομές © Menelaos Myrillas / SOOC

Διόδια: Αυξήσεις από 1η Ιανουαρίου σε τρεις δόσεις έως το 2026 - Τα κόστη των διαδρομών 

Στο θέμα της αύξησης των διοδίων αναφέρθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των συντακτών. Όπως ανέφερε «αποφασίστηκε τμηματική αύξηση 7,6% το 2024, 2% το 2025 και 2% το 2026».

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, «μια ήδη αναληφθείσα υποχρέωση διαχειρίστηκε με τέτοιο τρόπο από την πολιτική ηγεσία έτσι ώστε να επιβαρύνει έναν χρόνο αργότερα τους οδηγούς, να μην επιβαρύνει με κάποια αποζημίωση τον Έλληνα φορολογούμενο συνολικά και να γίνει όσο πιο ήπια και σταδιακά γίνεται. Γιατί άλλο το σταδιακό και άλλο ένα απότομο 12%».

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cxczxvh3k221)

Σύμφωνα με πληροφορίες η αύξηση αυτή δεν αφορά την Αττική Οδό - η οποία προβλέπεται εκτός απροόπτου να αλλάξει χέρια τον επόμενο Οκτώβριο - αλλά δεν αφορά και την Εγαντία Οδό σε αυτή την φάση.

Τιμές διοδίων: Συγκράτηση των αυξήσεων στο 7,6% για το 2024

Στο 6% προβλέπεται η αύξηση των διοδίων για το 2024 και συνυπολογίζοντας και τον πληθωρισμό της χρονιάς που διανύουμε, με τον οποίον θα υπολογιστούν οι αυξήσεις του 2024 που είναι αρκετά χαμηλότερος από αυτόν του 2022, η αύξηση θα διαμορφωθεί στο 7,6%.

Σύμφωνα με τη δημοσιογράφο της ΕΡΤ, Ρεγγίνα Σαβούρδου, στις συμβάσεις παραχώρησης προβλέπεται νόμιμη αύξηση χωρίς να ξεχνάμε πως τη φετινή χρονιά η ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών κατόρθωσε να παγώσει τις αυξήσεις που ούτως ή άλλως προβλέπονταν για φέτος

Το Δημόσιο δεν πρόκειται να προβεί σε καμία αποζημίωση προς τους παραχωρησιουχους πλην αυτών για τη διευκόλυνση των εκλογικών διαδικασιών και των μέτρων που ελήφθησαν, εξαιτίας της κακοκαιρίας «Daniel».

Πόσο θα κοστίζουν οι διαδρομές

Εάν πράγματι ανακοινωθεί μια τέτοια αύξηση, τότε το κόστος μόνο των διοδίων για ένα ΙΧ αυτοκίνητο, που θα ξεκινήσει από την Αθήνα με προορισμό τη Θεσσαλονίκη θα ανέλθει σε 33,75 ευρώ από 31,35 ευρώ, στα Ιωάννινα (μέσω της γέφυρας Ρίου – Αντιρρίου) στα 41,15 ευρώ από 38,25 ευρώ, στην Πάτρα 12,70 ευρώ από 11,80 ευρώ, που είναι σήμερα και στην Καλαμάτα 15 ευρώ έναντι 13,95 ευρώ, που ισχύει σήμερα.

Σημειώνεται πως οι νέες τιμές ανά κατηγορία οχήματος θα ανακοινωθούν στα μέσα Δεκεμβρίου από τους παραχωρησιούχους.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ