Πολιτικη & Οικονομια

Τα νούμερα της εβδομάδας | 30 Νοεμβρίου - 6 Δεκεμβρίου 2023

37 ετών είναι ο μαθηματικός Κωνσταντίνος Δασκαλάκης που έλυσε τον γρίφο του ΝΑΣ. Ένα μαθηματικό πρόβλημα που είχε μείνει άλυτο για 60 χρόνια

img_0317_1.jpg
Σταμάτης Ζαχαρός
ΤΕΥΧΟΣ 896
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Τα νούμερα της εβδομάδας | 30 Νοεμβρίου - 6 Δεκεμβρίου 2023
Κωνσταντίνος Δασκαλάκης © ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ

Τα νέα της εβδομάδας 30 Νοεμβρίου - 6 Δεκεμβρίου 2023. O Σταμάτης Ζαχαρός αποτυπώνει την επικαιρότητα σε αριθμούς.

11 πρώην βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ προχώρησαν στη συγκρότηση της νέας κοινοβουλευτικής ομάδας, η οποία θα ονομάζεται Νέα Αριστερά. 

5 είναι τα ηγετικά στελέχη. Ο Αλέξης Χαρίτσης είναι ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο Νάσος Ηλιόπουλος είναι οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι και η Πέτη Πέρκα η γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας. Η Έφη Αχτσιόγλου σε πρόσφατη συνέντευξή της στον ΑΝΤ1 είχε δηλώσει, «Έκανα την επιλογή να μην έχω πρωταγωνιστικό ρόλο στη νέα κοινοβουλευτική ομάδα» αλλά ήταν η πρώτη που πήρε τον λόγο στην εκδήλωση παρουσίασης που έλαβε χώρα τη Δευτέρα στο Σεράφειο. 

12,7% ήταν ο μέσος όρος τηλεθέασης της συνέντευξης που παραχώρησε ο Στέφανος Κασσελάκης στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha, όλως τυχαίως την ιδια ακριβώς ώρα που οι 11 ανακοίνωναν την ίδρυση της νέας κοινοβουλευτικής ομάδας.


4 ετών έγινε η Φάρλι, το πανέμορφο σκυλάκι του Στέφανου Κασσελάκη, και το γεγονός γιορτάστηκε με μια υπέροχη τούρτα, σύμφωνα με φωτογραφίες που διέρρευσαν στον Τύπο. Πρόσφατα, σε συνέντευξή του στην ομογενειακή εφημερίδα «Πατρίς» ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είχε δηλώσει: «Σιχαίνομαι την υπερέκθεση της προσωπικής μου ζωής. Την έχω σκυλοβαρεθεί». 


670.000 ευρώ πρόστιμα επέβαλε εκ νέου το Υπουργείο Ανάπτυξης σε δύο εισπρακτικές εταιρείες.

435.000 ευρώ επεβλήθησαν στην εταιρεία Do Value καθώς κατ' επανάληψη ενοχλούσε οφειλέτες «περί ύπαρξης ληξιπρόθεσμων οφειλών οι οποίες είχαν υποβληθεί σε ρύθμιση που τηρούταν» και επιπλέον επέδειξε «προσβλητική συμπεριφορά με χρήση καταφανώς προσβλητικών εκφράσεων εναντίον οφειλέτη κατά την ενημέρωσή του περί ύπαρξης ληξιπρόθεσμης οφειλής».

235.000 ευρώ ήταν το πρόστιμο στην εταιρεία Cepal, καθώς επίσης ενοχλούσε οφειλέτη και επιπλέον προέβη «σε ενέργειες αναγκαστικής εκτέλεσης με έκδοση διαταγής πληρωμής κατά του οφειλέτη, παρά το ότι η οφειλή είχε υποβληθεί σε ρύθμιση». Και κερατάς και δαρμένος, δηλαδή. Τεχνοκρατικά μιλώντας πάντα. 


2.456 άτομα που συνδέονται με τις βιομηχανίες άνθρακα, πετρελαίου και φυσικού αερίου έχουν εγγραφεί και παίρνουν μέρος στις συνομιλίες που διεξάγονται αυτές τις ημέρες στο πλαίσιο της COP28 στο Ντουμπάι, σύμφωνα με καταγγελία της ακτιβιστικής ομάδας «Kick Big Polluters Out».

500 περίπου άτομα της βιομηχανίας άνθρακα είχαν συμμετάσχει στην αντίστοιχη σύνοδο για το κλίμα το 2021 στη Γλασκόβη και 600 άτομα στη σύνοδο της Αιγύπτου το 2022. 

70.000 σύνεδροι εκτιμάται ότι βρίσκονται στο Ντουμπάι για τη σύνοδο.

200 χώρες έχουν στείλει αντιπροσώπους. 

3 χώρες, αυτές με τις μεγαλύτερες εκπομπές ρύπων, απαξιούν να συμμετάσχουν στο COP28. Πρόκειται φυσικά για τις ΗΠΑ, τη Ρωσία και την Κίνα. Η κλιματική αλλαγή και οι συνέπειές της ήταν ο θεμέλιος λίθος της προεκλογικής καμπάνιας του Joe Biden. Ως γνωστόν «μετά την απομάκρυνση εκ της κάλπης, ουδέν λάθος αναγνωρίζεται». 


1,94 ευρώ φθηνότερα σε σχέση με την Ελλάδα πωλείται σε σούπερ μάρκετ της Γερμανίας μια συσκευασία χαλβά 400 γραμμαρίων ελληνικής παρασκευής, σύμφωνα με έρευνα του τηλεοπτικού σταθμού OPEN. 

39 λεπτά του ευρώ φθηνότερα πωλείται επίσης στη Γερμανία η ίδια ακριβώς συσκευασία ελληνικού γιαουρτιού. 

54 ευρώ κοστίζει ένα αεροπορικό εισιτήριο για να ταξιδέψεις στο Μόναχο, και μάλιστα όχι με low budget αεροπορική εταιρεία. Ίσως δεν είναι τόσο κακή ιδέα ένα ταξιδάκι για τα ψώνια του super market. 

50 εκατοστά χιόνι βεβαίως έχει ρίξει στις περισσότερες περιοχές της πόλης τις τελευταίες ημέρες.


6 ώρες θα διαρκέσει συνολικά η επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην Αθήνα. 

3.500 αστυνομικοί θα διατεθούν για τη φύλαξή του. 

4.000 αστυνομικοί θα βρίσκονται επί ποδός την προηγούμενη μέρα με αφορμή την επέτειο της δολοφονίας Γρηγορόπουλου.

5 ώρες είχε δηλώσει το 2021 το στέλεχος του ΑΚΡ και φίλος του Ερντογάν, Metin Külünk, ότι θα χρειαστεί η Τουρκία για να «πάρει» την Αθήνα.


10.000 ευρώ θα κοστίζει το ηλεκτρικό microcar της σουηδικής εταιρείας Luvly και πιθανώς, θέλοντας να τρολάρει τη διασημότερη επιχείρηση της χώρας, ο πελάτης θα πρέπει να το συναρμολογεί μόνος του. 

250 κομμάτια αποτελούν το αυτοκίνητο που θα επιτυγχάνει τελική ταχύτητα 90 χιλιόμετρα την ώρα. 


51% από τους 30.919 ιδιοκτήτες μπαρ στην Ελλάδα δηλώνουν έως 6.000 ευρώ. Περνάει κρίση η νύχτα. 

40% από τους 3.867 ελαιοχρωματιστές δηλώνουν επίσης έως 6.000 ευρώ. Περίεργο. Διότι όταν ψάχνεις να βρεις ελαιοχρωματιστή, σου κλείνει ραντεβού για αρκετούς μήνες μετά και αφού κοιτάξει την ατζέντα του. 

32,2% των δικηγόρων δηλώνουν έως 6.000 ευρώ. Ένας στους τρεις, δηλαδή, αφού έφαγαν τα χρόνια τους στα θρανία, ζουν το πολύ με 500 ευρώ το μήνα. 

58,3% κομμωτών και κουρέων δηλώνουν έως 6.000 ευρώ το μήνα. Κεσάτια και στα κομμωτήρια. 


43,61% αυξήθηκαν οι τιμές των ακινήτων την τελευταία διετία, σύμφωνα με σχετική έρευνα της εταιρείας Geoaxis. 

76% αύξηση παρατηρήθηκε στις τιμές των διαμερισμάτων στο Μαρούσι την τελευταία δεκαετία. 

4.048 ευρώ ανά τετραγωνικό πωλούνται τα νεόδμητα διαμερίσματα 1ου ορόφου στον Χολαργό και είναι η περιοχή με την υψηλότερη τιμή από όσες περιλαμβάνονται στην έρευνα.


15 εκατομμύρια κατηγορείται ότι είχε δώσει ο διάσημος επενδυτής George Sorros σε οργανώσεις που υποστηρίζουν τη Χαμάς. Την κατηγορία φέρεται να έκανε (σύμφωνα με το Fox News) ο πρέσβης του Ισραήλ στα ηνωμένα έθνη, Gilad Erdan.


7,6% θα είναι οι αυξήσεις στα διόδια από 1/1/2024. Οι καλές υπηρεσίες, οι άψογοι δρόμοι με χιλιάδες μόνιμα εργοτάξια και με δεκάδες ευκαιρίες για στάσεις στα διόδια πρέπει να επιβραβεύονται. Τι όχι;


4 διαφορετικά χρώματα θα έχουν τα τιμολόγια των εταιρειών ρεύματος και αερίου από την 1η Ιανουαρίου, σύμφωνα με τον νέο τρόπο αποστολής λογαριασμών που ενέκρινε και υποστήριξε το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. 


37 ετών είναι ο μαθηματικός Κωνσταντίνος Δασκαλάκης που έλυσε τον γρίφο του ΝΑΣ. Ένα μαθηματικό πρόβλημα που είχε μείνει άλυτο για 60 χρόνια. Φήμες αναφέρουν ότι αδυνατεί να λύσει τον γρίφο του αλγόριθμου με τον οποίο οι καταναλωτές ενέργειας θα γνωρίζουν τι πληρώνουν.


Verba volant

Στέφανος Κασσελάκης

«Στόχος μας η πρωτιά στις ευρωεκλογές. Πάμε για την απόλυτη ανατροπή».
Δεν είναι κακό να έχει κανείς όνειρα. Με 10,2% όμως στην πλέον πρόσφατη δημοσκόπηση (Metron Analysis) και με πτώση σχεδόν δύο μονάδες σε σχέση με έναν μήνα πριν, ίσως χρειάζεται να επιστρατευθεί επιχειρηματολογία Πολάκη και να αμφισβητηθούν πρώτα οι δημοσκοπήσεις, πρόεδρε. 

Δημήτρης Κουτσούμπας

«Εκεί δεν υπήρχαν άλλα κόμματα. Ιστορικά είχε δημιουργηθεί αυτή η κατάσταση».
Η απάντηση του Γ.Γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ στην ερώτηση «αν εκλεγεί το ΚΚΕ θα γίνονται εκλογές ή θα μείνει το ΚΚΕ 50 χρόνια στην εξουσία»; Δεν ξέρω αν φταίει η ιστορία για το γεγονός ότι οι πιθανοί υποψήφιοι ηγέτες άλλων πολιτικών ιδεολογιών σε χώρες του «υπαρκτού σοσιαλισμού» και των «λαϊκών δημοκρατιών» πάθαιναν διάφορες ατυχίες. Σύμπτωση θα ήταν.

Δημήτρης Παπαδημούλης

«Θα προχωρήσουμε σε στέρεα βήματα, χωρίς βιασύνες, γρήγορα ναι, βιαστικά όχι».
Μετά τη φρενίτιδα στα σόσιαλ με το (όχι -και-τόσο-πρωτότυπο) λογότυπο της Νέας Αριστεράς, ο ευρωβουλευτής «αξιοποιεί» και το ιστορικό σλόγκαν των Goody’s που έλεγε «γρήγορα ναι, πρόχειρα όχι». Σύντροφοι, θέλει προσοχή για να μην μπλέξετε με τις πατέντες και τα πνευματικά δικαιώματα.

Κώστας Μπάρκας  

«Σήμερα τελειώνουμε με την εσωστρέφεια».
Η δήλωση-αφορισμός έγινε στις 4 Δεκεμβρίου. Ίσως να υπήρχε ανάγκη, γιατί η προηγούμενη δήλωση του συντρόφου Χρήστου Γιαννούλη στις 30 Νοεμβρίου «αφήνουμε πίσω μας την εσωστρέφεια» δεν είχε αποτέλεσμα. Όπως άλλωστε και η δήλωση του Προέδρου Κασσελάκη στις 23 Νοεμβρίου «σήμερα κλείνει ένας κύκλος εσωστρέφειας».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ