Πολιτικη & Οικονομια

Επιστολική Ψήφος: Ποια η διαδικασία - Πού και πότε γίνεται η αίτηση

Τι ισχύει για την ταυτοποίηση του ψηφοφόρου

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Κεραμέως: Άμεσα ξεκινούν οι διαβουλεύσεις με τα κόμματα για την Επιστολική Ψήφο
© ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ

Επιστολική Ψήφος: Η διαδικασία, η ταυτοποίηση του ψηφοφόρου, οι αιτήσεις και το άνοιγμα του φακέλου

Η Επιστολική Ψήφος μπαίνει στη ζωή μας. Στις Ευρωεκλογές του 2024 οι πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος μέσω της Επιστολικής Ψήφου, η οποία φαίνεται ότι θα καθιερωθεί στην Ελλάδα. 

Η υπουργός Εσωτερικών, Νίκη Κεραμέως, σε δηλώσεις της στο Mega έδωσε περισσότερες πληροφορίες για τη διαδικασία. «Ισχύει για Έλληνες πολίτες που μένουν είτε στην Ελλάδα, είτε στο εξωτερικό, χωρίς κανέναν περιορισμό. Θα ανοίξει μία ηλεκτρονική πλατφόρμα, αφού ψηφιστεί ο νόμος. Ο κάθε πολίτης που θέλει να ψηφίσει με αυτόν τον τρόπο, πρέπει να μπει στην πλατφόρμα τουλάχιστον 40 μέρες πριν τις ευρωεκλογές, δηλαδή μέχρι τα τέλη Απριλίου», είπε αρχικά η Νίκη Κεραμέως. 

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cxcrocf9fpuh)

Επιστολική Ψήφος - Ταυτοποίηση

Η διαδικασία για την Επιστολική Ψήφο είναι συγκεκριμένη και πρώτα από όλα απαιτεί την ταυτοποίηση του ψηφοφόρου. «Για να το δηλώσετε αυτό θα χρειαστεί ταυτοπροσωπία, μέσω κωδικών Taxis, θα έρθει μήνυμα επαλήθευσης στο κινητό για να βεβαιωθούμε ότι πράγματι είστε εσείς που δηλώνετε. Κάνω τη δήλωση, λέω ότι θέλω να ψηφίσω με επιστολική ψήφο, θα μου έρθει ο φάκελος, ο οποίος περιέχει 5 ξεχωριστά πράγματα: το έντυπο των οδηγιών για τους εκλογείς, το ψηφοδέλτιο που έχει όλα τα κόμματα, βάζεις “τικ” στο κόμμα και μετά διαλέγω τον υποψήφιο που θέλω. Υπάρχει χαρτί με όλα τα ονόματα των υποψηφίων ανά κόμμα. Επιλέγω το αντίστοιχο κόμμα και μετά βάζω τον αριθμό που αντιστοιχεί στον κάθε υποψήφιο. Μπορώ να βάλω μέχρι 4 σταυρούς. Το ψηφοδέλτιο μπαίνει μόνο του μέσα στον ειδικό φάκελο με γνήσιο, είναι ανώνυμο και μετά κλείνει. Συμπληρώνω ταυτόχρονα και υπεύθυνη δήλωση ότι ήμουν μόνος μου όταν έκανα τη διαδικασία, κ.ο.κ. όλα αυτά μαζί τα βάζω στον φάκελο επιστροφής στο αρμόδιο Πρωτοδικείο. Αυτό πρέπει να φτάσει μέχρι και την προηγούμενη των εκλογών, δηλαδή Σάββατο 8 Ιουνίου, στις 17.00».

Επιστολική Ψήφος - Πότε ανοίγει ο φάκελος

Η Νίκη Κεραμέως διευκρίνισε ότι «Κυριακή πρωί ανοίγει ο φάκελος, αφού ο δικαστικό αντιπρόσωπος θα με έχει σβήσει από τους καταλόγους των φυσικών εκλογικών τμημάτων και διαχωρίζεται ο φάκελος. Η ψήφος μου, ο φάκελος μπαίνει στην κάλπη σαν να ψήφιζα στο φυσικό εκλογικό κέντρο. Θα τηρηθούν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα ασφαλείας. Ο φάκελος θα πάει με κούριερ, δεν μπορεί να τον πάει κανείς μόνος του. Τα πακέτα επιστολών θα σταλούν περίπου 20 μέρες πριν τις εκλογές και θα είναι στην ευθύνη του εκλογέα να το στείλει εγκαίρως. Η αποστολή των φακέλων θα γίνει πρώτα στο εξωτερικό. Το πακέτο θα παραδοθεί στον ίδιο που θέλει να ψηφίσει διά επιστολικής ψήφου, με την προαναφερθείσα διαδικασία» συμπλήρωσε. Η υπουργός Εσωτερικών τόνισε πως «αυτό αλλάζει το τοπίο και για τους απόδημους Έλληνες και για αυτούς που βρίσκονται στη χώρα μας. Μέχρι τώρα για τους απόδημους υπήρχαν πολλοί νομικοί περιορισμοί. Αυτά καταργήθηκαν όλα το καλοκαίρι που μας πέρασε. Η αντιπολίτευση μας έλεγε ότι πρέπει να λύσουμε κάποια εμπόδια, για παράδειγμα οι φοιτητές ή οι εργαζόμενοι και το κάναμε αφού εργαστήκαμε μεθοδικά. Λύσαμε τα πρακτικά εμπόδια για την ψήφο».

«Αν αργήσει κάποιος σάκος, ή οτιδήποτε φτάσει μετά το Σάββατο 8 Ιουνίου στις 17.00, δεν θα λαμβάνεται υπόψιν, γι' αυτό θα σταλούν νωρίτερα τα πακέτα. Ήμασταν από τις ελάχιστες ευρωπαϊκές χώρες που δεν το κάναμε. Είναι ένα μέτρο εξόχως κοινωνικό» δήλωσε τέλος η Νίκη Κεραμέως. 

Ο φάκελος της επιστολικής ψήφου
Προς ψήφιση οδεύει το νομοσχέδιο για την Επιστολική Ψήφο © ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ

Επιστολική Ψήφος - Αιτήσεις

Η προθεσμία για κατάθεση αίτησης συμμετοχής με επιστολική ψήφο στην ειδική πλατφόρμα που θα δημιουργηθεί θα λήγει 40 ημέρες πριν τις εκλογές ενώ 20 μέρες πριν τις εκλογές θα στέλνονται οι φάκελοι. Οι εκλογείς θα παραλαμβάνουν φάκελο ο οποίος θα περιέχει φάκελο επιστροφής ψήφου, φάκελο ψηφοφορίας, το ψηφοδέλτιο, έντυπο προς τους ψηφοφόρους και έντυπο υπεύθυνη δήλωση.

Επιστολική ψήφος: Μέσω gov.gr οι αιτήσεις -Έως και 40 ημέρες πριν τις εκλογές - Ποια θα είναι η διαδικασία - Οι ανακοινώσεις Κεραμέως - Λιβάνιου.
Tη διαδικασία για την επιστολική ψήφο παρουσίασαν η υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως και ο αναπληρωτής υπουργός Θοδωρής Λιβάνιος © ΑΠΕ/ΜΠΕ/Αλέξανδρος Μπελτές

Η αποστολή προς τον παραλήπτη θα γίνεται ατελώς εντός της Ελλάδας. Το νομοσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή στις αρχές του 2024. Σε ό,τι αφορά την εκκαθάριση των εκλογικών καταλόγων το πρόβλημα εστιάζεται σε ηλικιωμένους εκτός Ελλάδας που έχουν πεθάνει και δεν έχουν διαγραφεί και αυτό δημιουργεί μία πλασματική αποχή. Η επιστολική ψήφος θα ισχύει για πρώτη φορά για τους ψηφοφόρους που ζουν στην ελληνική Επικράτεια στις Ευρωεκλογές του 2024

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ