Πολιτικη & Οικονομια

Έτσι θα είναι ο φάκελος της επιστολικής ψήφου για τις Ευρωεκλογές 2024 (εικόνες)

Καθιερώνεται και στην Ελλάδα

62224-137655.jpg
Newsroom
9’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσίασε στο σημερινό Υπουργικό Συμβούλιο τον φάκελο για την επιστολική ψήφο στις Ευρωεκλογές
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσίασε στο σημερινό Υπουργικό Συμβούλιο τον φάκελο για την επιστολική ψήφο στις Ευρωεκλογές © ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI

Επιστολική Ψήφος: Τι είναι - Πώς θα ψηφίσουμε στις Ευρωεκλογές - Έτσι θα είναι ο φάκελος της

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε σήμερα ότι οι Ευρωεκλογές 2024 θα γίνουν με επιστολική ψήφο και παρουσίασε στο Υπουργικό Συμβούλιο τον φάκελο στον οποίο θα μπει η σταυροδοσία των πολιτών, με τους Ευρωβουλευτές της προτίμησής τους. Η επιστολική ψήφος θα αφορά τόσο του Έλληνες του εξωτερικού, όσο και τους εγγεγραμμένους πολίτες στους εκλογικούς καταλόγους της ελληνικής Επικράτειας. 

Επιστολική Ψήφος: Τι είναι - Έτσι θα είναι ο φάκελος
Επιστολική Ψήφος: Τι είναι - Έτσι θα είναι ο φάκελος © ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI

Επιστολική Ψήφος - Οι ανακοινώσεις Μητσοτάκη

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε λόγο για «ιστορική τομή και γενναία θεσμική μεταρρύθμιση» η οποία, τόνισε, είναι η πιο ισχυρή απάντηση στην αποχή και στην αδράνεια των πολιτών. Επιπλέον, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε πως στις ευρωεκλογές θα ισχύσει ο σταυρός προτίμησης καθώς «τον πρώτο λόγο πρέπει να έχει ο πολίτης και όχι ο αρχηγός μιας παράταξης μέσω μιας λίστας».

«Όπως είχα σημειώσει και στη ΔΕΘ, και στην αναμέτρηση αυτή θα ισχύσει ο σταυρός προτίμησης. Γιατί πιστεύω ότι τον πρώτο λόγο στην εκλογή κάθε εθνικού αντιπροσώπου είτε μιλάμε για το Εθνικό Κοινοβούλιο είτε για την Ευρωβουλή πρέπει τελικά να τον έχει ο πολίτης, όχι ο αρχηγός κάθε παράταξης μέσω μιας λίστας προδιορισμένων βουλευτών που ουσιαστικά θα επιλέγει ο ίδιος», είπε αρχικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης και πρόσθεσε ότι υπήρξε ένας γόνιμος προβληματισμός γύρω από το ενδεχόμενο να υπάρξει διαίρεση της Επικράτειας σε περιφέρειες. «Θεωρώ όμως τελικά ότι η ενιαία επικράτεια όπως ουσιαστικά ισχύει παγίως από το 1981 αποτελεί και τώρα την πιο ενδεδειγμένη λύση». Είπε ακόμη ότι αυτές τις αποφάσεις επέλεξε να πλαισιώσει και μια νέα σημαντική θεσμική πρωτοβουλία. «Μετά την περαιτέρω διευκόλυνση της ψήφου των αποδήμων το 2019 κι ύστερα πρακτικά από την άρση κάθε εμποδίου γι αυτήν τον περασμένο Ιούνιο, σήμερα θα κάνουμε ακόμη ένα πολύ σημαντικό βήμα μπροστά. Καθιερώνουμε για όποιον το επιθυμεί εντός και εκτός Ελλάδος την επιστολική ψήφο».

«Έτσι οι ευρωεκλογές αναδεικνύονται σε ένα πολλαπλό στοίχημα, πρώτον εδραιώνοντας την πολιτική σταθερότητα στη χώρα χωρίς αμφισβητήσεις που θα μπορούσαν να ναρκοθετήσουν την αναπτυξιακή της τροχιά. Δεύτερον εκλέγοντας βουλευτές ικανούς για τον τόπο τους, άξιους εκπροσώπους στο Ευρωκοινοβούλιο με την παράταξή μας, την παράταξη της Ευρώπης να έχει δείξει τα οφέλη που μπορεί να φέρει για την πατρίδα σε όλα τα επίπεδα από το μεταναστευτικό μέχρι το Ταμείο Ανάκαμψης και από τις αμυντικές της συμμαχίες μέχρι τη διεκδίκηση σημαντικών πρόσθετων πόρων από τα ευρωπαϊκά ταμεία. Και βέβαια απλοποιώντας με την επιστολική ψήφο την εκλογική διαδικασία, η συμμετοχή περισσότερων πολιτών καθίσταται και αυτή από μόνη της ένα στοίχημα, θα είναι η πρώτη φορά που θα δοκιμάσουμε αυτό το σύστημα έτσι ώστε να ακούγεται όσο το δυνατόν πιο δυνατά η φωνή της κοινωνίας και όσο πιο δυνατή ακούγεται η φωνή της κοινωνίας τόσο πιο υπεύθυνη πρέπει να γίνεται και η επιλογή της κάθε ηγεσίας, ενισχύοντας τη δημοκρατική έκφραση η οποία απομονώνει αδιέξοδες ακραίες συμπεριφορές αλλά κάνοντας και το πρώτο βήμα ώστε το νέο αυτό δικαίωμα να ισχύσει και στις επόμενες εθνικές εκλογές», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cxc1rqzef6rd)

Επιστολική Ψήφος - Φάκελος

Κατά τη διάρκεια του Υπουργικού Συμβουλίου ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσίασε τον φάκελο της επιστολικής ψήφου που θα χρησιμοποιηθεί στις Ευρωεκλογές του 2014. Όπως θα δείτε φέρει τα διακριτικά της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αναγράφει: «Ευρωεκλογές 9ης Ιουνίου 2024 – Φάκελος Επιστολικής ψήφου», τόσο στα ελληνικά όσο και στα αγγλικά.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσίασε στο σημερινό Υπουργικό Συμβούλιο τον φάκελο για την επιστολική ψήφο στις Ευρωεκλογές
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσίασε στο σημερινό Υπουργικό Συμβούλιο τον φάκελο για την επιστολική ψήφο στις Ευρωεκλογές © ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI

Επιστολική Ψήφος - Τι είναι

Οι εκλογείς που επιθυμούν να ψηφίσουν μέσω επιστολικής ψήφου θα κληθούν να δηλώσουν σε εύλογο χρονικό διάστημα πριν από τις εκλογές την προτίμησής τους αυτή και θα διαγραφούν από τον εκλογικό κατάλογο της Περιφέρειας όπου ψηφίσουν προκειμένου να μην μπορούν να ψηφίσουν ξανά προσερχόμενοι στο παραβάν. Απαραίτητη προϋπόθεση μαζί με τη δήλωση των στοιχείων τους, θα είναι να έχουν δηλώσει ακριβή διεύθυνση προκειμένου κατά τον χρόνο των Ευρωεκλογών να λάβουν τον φάκελο με την επιστολική ψήφο. 

Ο φάκελος θα περιλαμβάνει έναν ακόμη φάκελο, ο οποίος δεν θα μπορεί να διαβαστεί αν δεν σκιστεί - όπως περίπου συμβαίνει κατά την αποστολή των στοιχείων τραπεζικής κάρτας- εκεί ο ψηφοφόρος θα βρει τη φόρμα για να ψηφίσει. 

Ο φάκελος της επιστολικής ψήφου
Προς ψήφιση οδεύει το νομοσχέδιο για την Επιστολική Ψήφο © ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ