- CITY GUIDE
- PODCAST
-
14°
Μουσείο Ακρόπολης για Σούνακ: Πολιτισμός είναι οι σχέσεις και οι συμπεριφορές των ανθρώπων
«Πολιτισμός δεν είναι μόνο οι αρχαιότητες και τα έργα Τέχνης»
Γλυπτά του Παρθενώνα: H ανακοίνωση του Μουσείου της Ακρόπολης - «Πολιτισμός δεν είναι μόνον οι αρχαιότητες και τα έργα Τέχνης»
Με μια ανακοίνωση που εξέδωσε ο γενικός διευθυντής του Μουσείου Ακρόπολης, Νικόλαος Χρ. Σταμπολίδης, «απάντησε» στον πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου, Ρίσι Σούνακ. Η ακύρωση της συνάντησης με τον Κυριάκο Μητσοτάκη με αφορμή τα Γλυπτά του Παρθενώνα προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων.
Το διπλωματικό επεισόδιο μεταξύ Ελλάδας - Βρετανίας έγινε αντικείμενο συζήτησης και από Βρετανούς σχολιαστές που κάποιοι μιλούν για προσβολή και διπλωματικό σφάλμα, άλλοι κατηγορούν τον Σούνακ για παιδιάστικη συμπεριφορά. Θέση πήρε και το Μουσείο της Ακρόπολης με την ανακοίνωση του διευθυντή κ. Σταμπολίδη που τονίζει μεταξύ άλλων πως «Πολιτισμός δεν είναι μόνο οι αρχαιότητες και τα έργα Τέχνης» αλλά Πολιτισμός είναι και οι σχέσεις και οι συμπεριφορές των ανθρώπων.
Αναλυτικά η ανακοίνωση
«Πολιτισμός δεν είναι μόνον οι αρχαιότητες και τα έργα Τέχνης. Πολιτισμός είναι και οι σχέσεις και οι συμπεριφορές των ανθρώπων. Ο Βρετανός Πρωθυπουργός δημιουργώντας παγκόσμιο θόρυβο, δεν κατάφερε και αυτή τη φορά να σπάσει την ενότητα των μαρμάρων του Παρθενώνα.
Και ακόμα δεν κατόρθωσε να διαταράξει τη σειρά με τις αρχές και τις αξίες των εξαιρετικών σχέσεων δύο χωρών και των λαών τους, καθώς επίσης την Απόφαση του 2021, του Παγκόσμιου Οργανισμού, της UNESCO, με την οποία αναγνωρίζεται ότι το ζήτημα της διεκδίκησης, της επιστροφής και επανένωσης των γλυπτών του Παρθενώνα, του συμβόλου της αρμονίας, της αισθητικής και της Δημοκρατίας, είναι ορθό, δίκαιο και διακυβερνητικό, καλώντας τις δύο Κυβερνήσεις να το λύσουν, σύμφωνα με τα επιχειρήματα, τα δεδομένα και την παγκόσμια βούληση στον 21ο αιώνα».
Μητσοτάκης για Σούνακ: Δεν θα μπλέξουμε στα εσωτερικά της Βρετανίας
Στο διπλωματικό επεισόδιο Ελλάδας – Βρετανίας, μετά την απόφαση του Ρίσι Σούνακ να ακυρώσει τη συνάντηση τους, αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας σε δημοσιογράφους, κατά την αποχώρηση του από την τελετή αποφοίτησης της Μονάδας Κοινωνικής Επανένταξης του ΟΚΑΝΑ.
Όπως μετέδωσε η ΕΡΤ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης όταν ερωτήθηκε για τη συμπεριφορά του Βρετανού πρωθυπουργού, Ρίσι Σούνακ, προς το πρόσωπο του, απάντησε χαριτολογώντας πως «στο πνεύμα των καλών μακροχρόνιων σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες, τις οποίες και επιθυμούμε να διατηρήσουμε, δεν έχουμε τίποτα παραπάνω να προσθέσουμε απ΄όσα έχουμε ήδη πει».
Τέλος, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε πως «δεν θα μπλέξουμε στα εσωτερικά πολιτικά της Βρετανίας», απαντώντας στο εάν θα δοθεί συνέχεια στο επεισόδιο.
Νωρίτερα, σε διαρροή του, το Μαξίμου επιχείρησε να βάλει ένα τέλος στο επεισόδιο που έχει προκληθεί με τα Γλυπτά του Παρθενώνα και την ακύρωση της συνάντησης Μητσοτάκη-Σούνακ.
«Στο πνεύμα των καλών μακροχρόνιων σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες, τις οποίες και επιθυμούμε να διατηρήσουμε, δεν έχουμε τίποτα παραπάνω να προσθέσουμε απ’ όσα έχουμε ήδη πει», ανέφεραν κυβερνητικές πηγές σχετικά με τα όσα είπε ο Ρίσι Σούνακ στη βρετανική Βουλή.
Τι προηγήθηκε
Νωρίτερα σήμερα, ο Βρετανός πρωθυπουργός επέμεινε για άλλη μια φορά ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν τήρησε δέσμευση που είχε δώσει να μην αναφερθεί δημόσια στο θέμα των Γλυπτών του Παρθενώνα κατά την επίσκεψή του στο Λονδίνο.
Μιλώντας στο βρετανικό κοινοβούλιο, κατά την ώρα του πρωθυπουργού, ο Σούνακ εξήγησε: «Είμαστε πάντα πρόθυμοι να συζητήσουμε ουσιώδη ζητήματα με τους συμμάχους μας, όπως η αντιμετώπιση της μετανάστευσης και η ενίσχυση της ασφάλειας μας».
Στη συνέχεια, επιδόθηκε σε νέα επίθεση στον κ. Μητσοτάκη: «Είναι όμως απρεπές, όταν είναι ξεκάθαρο πως στη συνάντηση δεν θα γινόταν συζήτηση για ουσιώδη ζητήματα για το μέλλον, αλλά επίδειξη δύναμης και διαπραγμάτευση για θέματα του παρελθόντος».
Ο Βρετανός πρωθυπουργός έκανε λόγο για «συγκεκριμένες δεσμεύσεις και διαβεβαιώσεις για αυτό το θέμα που έγιναν και μετά δεν κρατήθηκαν», ενώ τόνισε: «Μπορεί να φαίνεται περίεργο σε αυτόν [τον Κυριάκο Μητσοτάκη] αλλά πιστεύω ότι όταν κάποιος δίνει μια δέσμευση, πρέπει να την τηρεί κιόλας».
Labour's Sir Keir Starmer accuses Rishi Sunak of trying to "humiliate" Greece's PM by cancelling a meeting with him.
— Sky News (@SkyNews) November 29, 2023
Mr Sunak claims his Greek counterpart only wanted to meet in order to "grandstand" over the Elgin Marbles.#PMQs: https://t.co/xItZsH7tea
📺 Sky 501 and YouTube pic.twitter.com/agTjZ8mMJa
Ο Σούνακ απαντούσε εκείνη την ώρα σε ερώτηση του ηγέτη της αντιπολίτευσης, Κιρ Στάρμερ, ο οποίος κατηγόρησε τον Βρετανό ηγέτη ότι... «τα έχει χαμένα» (η βρετανική έκφραση είναι «lost his marbles»).
«Ένα μέλος του ΝΑΤΟ, ένας οικονομικός σύμμαχος. Ένας από τους πιο σημαντικούς εταίρους μας στο θέμα της παράνομης μετανάστευσης. Αντί να συζητηθούν αυτά τα σημαντικά θέματα στη συνάντηση, [ο Σούνακ] προσπάθησε να τον εξευτελίσει και ακύρωσε την τελευταία στιγμή. Γιατί τέτοια μικροπολιτική», αναρωτήθηκε ο Στάρμερ στην ομιλία-ράπισμα κατά του ηγέτη των Τόρις.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Διπλωμάτης καριέρας και με μεγάλη εμπειρία - Το προφίλ και η πορεία του
Συνάντηση του πρωθυπουργού με αντιπροσωπεία αγροτών στη Λάρισα για το κόστος παραγωγής
Το μήνυμα για την επανένωση του ΣΥΡΙΖΑ
Με αφορμή τη δήλωση του πρώην πρωθυπουργού για τη Δεξιά
«Δεν είναι φιλοδοξία για κάθε νέο ο κατώτατος μισθός. Η φιλοδοξία είναι να πετύχει στη ζωή»
«Δεν υπάρχει πια ο ΣΥΡΙΖΑ»
Τα 4+1 προγράμματα που έρχονται πριν φύγει το 2026
«Οι πλατφόρμες που δεν συμμορφώνονται, κινδυνεύουν με πρόστιμα» - Όσα δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας
Πόσα χρήματα κερδίζουν οι δικαιούχοι - Πού γίνονται οι αιτήσεις
Ζητούν και την παραίτηση του Κώστα Ζαχαριάδη από επικεφαλής της δημοτικής παράταξης
Επέκταση του προγράμματος σε 10 νέες περιοχές και πιο ευέλικτοι όροι
Το χρονικό της υπόθεσης
Πόσο αυξάνεται το επίδομα θέρμανσης για τους δικαιούχους
Αύξηση στα νοικοκυριά που αντιμετωπίζουν δυσκολίες πρόσβασης σε επαρκή διατροφή
Δεν τους ένοιαξε που μίλησε για την εικόνα τους και για τον τρόμο που μπορεί να προκαλεί η πιθανότητα αυτοί να αποφασίζουν για τη χώρα. Αυτό που δεν άντεξαν ήταν ο χαρακτηρισμός «άνθρωποι».
Διεύρυνση εισοδηματικών κριτηρίων και διπλή παρέμβαση στην τιμή του πετρελαίου
Τελικά ούτε η Χαλκιδική ερήμωσε, ούτε τα ύδατα μολύνθηκαν, ούτε αβίωτη από τη σκόνη έγινε η ζωή των κατοίκων, ούτε οικολογική καταστροφή προκλήθηκε
Στην αντιπολίτευση αντί να νοιάζονται για την πολιτική σταθερότητα, κάνουν τα πάντα για να μας πείσουν ότι το μόνο που τους απασχολεί είναι η κομματική τους επιβίωση
«Καμπανάκι» για την ελληνική οικονομία
Πώς διαμορφώνεται η τιμή
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.