Πολιτικη & Οικονομια

Κυβερνητικές πηγές για Σούνακ: «Δεν έχουμε τίποτα να προσθέσουμε, επιθυμούμε καλές σχέσεις»

Η απάντηση της ελληνικής κυβέρνησης στις νέες κατηγορίες του Βρετανού πρωθυπουργού

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Το Μέγαρο Μαξίμου
Το Μέγαρο Μαξίμου © EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Η Αθήνα θέλει να βάλει τέλος στο επεισόδιο που έχει προκληθεί με τον Ρίσι Σούνακ, προκαλώντας κρίση στις ελληνοβρετανικές σχέσεις

«Στο πνεύμα των καλών μακροχρόνιων σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες, τις οποίες και επιθυμούμε να διατηρήσουμε, δεν έχουμε τίποτα παραπάνω να προσθέσουμε απ’ όσα έχουμε ήδη πει», αναφέρουν κυβερνητικές πηγές σχετικά με τα όσα είπε ο Ρίσι Σούνακ στη βρετανική Βουλή.

Τι προηγήθηκε

Νωρίτερα σήμερα, ο Βρετανός πρωθυπουργός επέμεινε για άλλη μια φορά ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν τήρησε δέσμευση που είχε δώσει να μην αναφερθεί δημόσια στο θέμα των Γλυπτών του Παρθενώνα κατά την επίσκεψή του στο Λονδίνο.

Μιλώντας στο βρετανικό κοινοβούλιο, κατά την ώρα του πρωθυπουργού, ο Σούνακ εξήγησε: «Είμαστε πάντα πρόθυμοι να συζητήσουμε ουσιώδη ζητήματα με τους συμμάχους μας, όπως η αντιμετώπιση της μετανάστευσης και η ενίσχυση της ασφάλειας μας».

Στη συνέχεια, επιδόθηκε σε νέα επίθεση στον κ. Μητσοτάκη: «Είναι όμως απρεπές, όταν είναι ξεκάθαρο πως στη συνάντηση δεν θα γινόταν συζήτηση για ουσιώδη ζητήματα για το μέλλον, αλλά επίδειξη δύναμης και διαπραγμάτευση για θέματα του παρελθόντος».

Ο Βρετανός πρωθυπουργός έκανε λόγο για «συγκεκριμένες δεσμεύσεις και διαβεβαιώσεις για αυτό το θέμα που έγιναν και μετά δεν κρατήθηκαν», ενώ τόνισε: «Μπορεί να φαίνεται περίεργο σε αυτόν [τον Κυριάκο Μητσοτάκη] αλλά πιστεύω ότι όταν κάποιος δίνει μια δέσμευση, πρέπει να την τηρεί κιόλας».

Ο Σούνακ απαντούσε εκείνη την ώρα σε ερώτηση του ηγέτη της αντιπολίτευσης, Κιρ Στάρμερ, ο οποίος κατηγόρησε τον Βρετανό ηγέτη ότι... «τα έχει χαμένα» (η βρετανική έκφραση είναι «lost his marbles»).

«Ένα μέλος του ΝΑΤΟ, ένας οικονομικός σύμμαχος. Ένας από τους πιο σημαντικούς εταίρους μας στο θέμα της παράνομης μετανάστευσης. Αντί να συζητηθούν αυτά τα σημαντικά θέματα στη συνάντηση, [ο Σούνακ] προσπάθησε να τον εξευτελίσει και ακύρωσε την τελευταία στιγμή. Γιατί τέτοια μικροπολιτική», αναρωτήθηκε ο Στάρμερ στην ομιλία-ράπισμα κατά του ηγέτη των Τόρις.

Άμεση ανάλυση: Σε αφόρητη πίεση ο Σούνακ

Η πολιτική αναλύτρια του Sky News, Μπεθ Ρίγκπι, σχολιάζει ότι ήταν φανερό καθ' όλη τη διάρκεια της ακρόασης στο βρετανικό κοινοβούλιο ότι ο Ρίσι Σούνακ ήταν «ολοφάνερα σε δύσκολη θέση» και «ντροπιασμένος».

Η ακύρωση της συνάντησης με τον Κυριάκο Μητσοτάκη έδωσε πρόσφορο έδαφος στον Κιρ Στάρμερ - ο οποίος συναντήθηκε με τον Έλληνα πρωθυπουργό - να εξαπολύσει «πυρά» για μια σειρά ζητημάτων κατά του Σούνακ.

Η εκτίμηση στη Βρετανία είναι ότι η απόφαση του Βρετανού πρωθυπουργού γύρισε «μπούμερανγκ». Πρώην μέλος του υπουργικού συμβουλίου της Βρετανίας ανέφερε ότι η ακύρωση της συνάντησης ήταν «παράλογη» και έχει προκαλέσει «διπλωματική κρίση», με την ελληνική κυβέρνηση να είναι «έξαλλη».

Η Ρίγκμπι σχολιάζει ακόμη ότι η Ελλάδα είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική στην καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης, κάτι που δεν ισχύει στην περίπτωση της βρετανικής κυβέρνησης.

Αντίστοιχα, μια άλλη πολιτική αναλύτρια του Sky News, η Gurpreet Narwan, επισημαίνει ότι αντί να κάνει πίσω ο Σούνακ στο θέμα που έχει δημιουργηθεί με την Ελλάδα, προτίμησε να προχωρήσει στην αντεπίθεση.

«Είπε ότι θέλει να επικεντρωθεί σε πιο σημαντικά ζητήματα, όπως η παράνομη μετανάστευση. Αν αυτός ήταν ο στόχος, τότε κάποιοι αναρωτιούνται αν ήταν "αυτοκτονική" η ακύρωση της συνάντησης», σημειώνει.

Από την άλλη, ο Κιρ Στάρμερ εκμεταλλεύτηκε αυτή τη διπλωματική γκάφα και τη χρησιμοποίησε για να υπονομεύσει τον Σούνακ, υπονοώντας ότι δεν έχει τις κατάλληλες αρετές και δεξιότητες για να είναι πρωθυπουργός.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ