Πολιτικη & Οικονομια

Κωστής Χατζηδάκης: Εννέα πρωτοβουλίες για την αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της χώρας

Τι περιλαμβάνει ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για τα επόμενα βήματα της ελληνικής οικονομίας

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Κωστής Χατζηδάκης: Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών παρουσίασε τις εννέα πρωτοβουλίες για την αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της χώρας.
Δέσμη εννέα πρωτοβουλιών για την ελληνική οικονομία παρουσίασε ο Κωστής Χατζηδάκης © Eurokinissi/Sotiris Dimitropoulos

Κωστής Χατζηδάκης: Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών παρουσίασε τις εννέα πρωτοβουλίες για την αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της χώρας.

Δέσμη εννέα πρωτοβουλιών για τη μετάβαση σε μια οικονομία που βασίζεται στην ποσοτική και ποιοτική αύξηση των επενδύσεων αλλά και για την περαιτέρω αναβάθμιση της πιστοληπτικής της αξιολόγησης, παρουσίασε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας σήμερα στο 6th Athens Investment Forum.

Με βάση εκκίνησης, όπως επισήμανε, την πολιτική σταθερότητα που επιτεύχθηκε στις εκλογές, ο σχεδιασμός της κυβέρνησης περιλαμβάνει:

  1. Απαρέγκλιτη τήρηση των δημοσιονομικών στόχων. «Το μάθαμε για τα καλά στην κρίση: κανείς δεν θα επενδύσει σε μία χώρα της οποίας τα δημόσια οικονομικά παραπαίουν», ανέφερε ο κ. Χατζηδάκης. «Στο πλαίσιο αυτό, ήταν πολύ σημαντικό γεγονός η λήψη της επενδυτικής βαθμίδας από τον οίκο Standard & Poors πριν από δύο εβδομάδες. Προηγήθηκε η DBRS, o ιαπωνικός οίκος R&I, ο γερμανικός Scope και, μόλις χθες, οι δύο κινεζικοί. Όλα αυτά αποτελούν μία σφραγίδα αξιοπιστίας για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Μας αρκεί; Προφανώς όχι! Θέλουμε να λάβουμε την επενδυτική βαθμίδα και από τους υπόλοιπους μεγάλους οίκους. Αλλά και να συνεχίσουμε να ανεβαίνουμε σκαλοπάτια μέσα σε αυτή».
  2. Βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος με επιτάχυνση της απονομής της δικαιοσύνης, περαιτέρω ψηφιοποίηση, ενδυνάμωση του τραπεζικού συστήματος, μεταξύ άλλων με τις πρωτοβουλίες για τα κόκκινα δάνεια και για την ενίσχυση του ανταγωνισμού στο τραπεζικό σύστημα. «Η αποεπένδυση με την πώληση των μεριδίων του ΤΧ, έχει σίγουρα και ένα σημαντικό αναπτυξιακό περιεχόμενο. Η πρόσφατη απόφαση της Unicredit να επενδύσει στην Alpha Bank αποδεικνύει ότι υπάρχει εμπιστοσύνη στις προοπτικές τού ελληνικού τραπεζικού τομέα. Και πιστεύω ότι αυτό θα το διαπιστώσουν όλοι όταν θα προχωρήσει αργότερα η αποεπένδυση της Εθνικής και της Πειραιώς», σημείωσε ο υπουργός.
  3. Αξιοποίηση του μεγαλύτερου στην ιστορία «πακέτου» δημόσιων πόρων λόγω και του Ταμείου Ανάκαμψης και του νέου ΕΣΠΑ.
  4. Αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, με προτεραιότητες τα υπόλοιπα περιφερειακά αεροδρόμια, την ολοκλήρωση της παραχώρησης της Εγνατίας Οδού και την είσοδο του «Ελ. Βενιζέλος» στο Χρηματιστήριο.
  5. Έμφαση στους τομείς τους οποίους είμαστε αποδεδειγμένα πιο ανταγωνιστικοί (φαρμακοβιομηχανία, τον αγροδιατροφικό τομέα, τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας), αλλά και πρόσκληση στους Έλληνες εφοπλιστές να επενδύσουν και στη στεριά.
  6. Στήριξη της καινοτομίας και δραστηριοτήτων έντασης γνώσης με υψηλή προστιθέμενη αξία, όπως οι υπηρεσίες πληροφορικής.
  7. Κίνητρα για μεγέθυνση των επιχειρήσεων.
  8. Κίνητρα για την ψηφιακή και την πράσινη μετάβαση των επιχειρήσεων
  9. Περισσότερες και ποιοτικότερες θέσεις εργασίας, με την περαιτέρω μείωση του μη μισθολογικού κόστους, την παροχή κινήτρων και άρση εμποδίων στη συμμετοχή στην αγορά εργασίας νέων και γυναικών, και την περαιτέρω αναβάθμιση της κατάρτισης και της πιστοποίησης δεξιοτήτων.

«Στόχος μας», κατέληξε ο κ. Χατζηδάκης «είναι να πετύχουμε αλλαγή παραδείγματος. Να ολοκληρώσουμε τη μετάβαση από μια οικονομία που ήταν σε μία βαθιά κρίση για μία ολόκληρη δεκαετία, σε μια οικονομία που εκπλήσσει ευχάριστα όλη την Ευρώπη και όλο τον κόσμο και αναπτύσσεται γρήγορα και δυναμικά».

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η δημοκρατία και το βέλος του χρόνου
Η δημοκρατία και το βέλος του χρόνου

Οι πολίτες που, δικαιολογημένα ή όχι, θέλγονται από τις σειρήνες των ακραίων εθνικιστικών ρητορικών καλό είναι να θυμούνται ότι καμία ελευθερία και κανένα δικαίωμα δεν είναι οριστικά κεκτημένα

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.