Πολιτικη & Οικονομια

Standard & Poor’s: Στην επενδυτική βαθμίδα η Ελλάδα

Αναβάθμιση από τον διεθνή οίκο αξιολόγησης

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
 Standard & Poor’s: Στην επενδυτική βαθμίδα η Ελλάδα

Επενδυτική βαθμίδα έδωσε ο Standard & Poor’s στην Ελλάδα

Στην αναβάθμιση του αξιόχρεου της Ελλάδας, στη βαθμίδα «BBB-», με σταθερές προοπτικές (από «BB+»), προχώρησε ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Standard & Poor’s το βράδυ της Παρασκευής (20/10), δίνοντας την πολυπόθητη επενδυτική βαθμίδα.

Πρόκειται για μια πολύ σημαντική εξέλιξη, που βάζει ξανά τη χώρα στα επενδυτικά «σαλόνια».

Η αναβάθμιση από τον Standard & Poor’s σε επενδυτική βαθμίδα έρχεται μετά την αντίστοιχη απόφαση της DBRS.

Τον περασμένο μήνα ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody’s, προχώρησε σε διπλή αναβάθμιση στη βαθμίδα «Ba1», ένα σκαλοπάτι κάτω από την επενδυτική βαθμίδα. Υπενθυμίζεται πως ο οίκος Moody’s διατηρούσε μέχρι στιγμής την πιο χαμηλή αξιολόγηση στην Ελλάδα σε σχέση με τους υπόλοιπους μεγάλους οίκους, καθώς κατέτασσε τη χώρα μας τρεις βαθμίδες πιο χαμηλά από το σχετικό ορόσημο.

Πλέον, η ελληνική οικονομία δίνει «ραντεβού» με τον οίκο Fitch την 1η Δεκεμβρίου στο τελικό «στοίχημα» της ελληνικής κυβέρνησης για τη φετινή χρονιά.

Η ανακοίνωση της αναβάθμισης στην επενδυτική βαθμίδα από τον Standard & Poor’s

Όπως τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση, «τα δημόσια οικονομικά της Ελλάδας βελτιώνονται χάρη στις προσπάθειες δημοσιονομικής εξυγίανσης. Από την κρίση χρέους την περίοδο 2009-2015, έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος στην αντιμετώπιση των οικονομικών και δημοσιονομικών ανισορροπιών της Ελλάδας».

«Αναμένουμε πρόσθετες διαρθρωτικές οικονομικές και δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις, σε συνδυασμό με τα κονδύλια της ΕΕ, τα οποία θα στηρίξουν την ισχυρή οικονομική ανάπτυξη τα έτη 2023-2026 και θα συνδράμουν στη συνεχή μείωση του δημόσιου χρέους. Ως εκ τούτου, αναβαθμίσαμε την αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας για την Ελλάδα σε «BBB-/A-3» από «BB+/B», με σταθερές προοπτικές», επισημαίνει ο S&P.

Σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης, οι σταθερές προοπτικές αφορούν τους «ισορροπημένους κινδύνους» στο εξωτερικό περιβάλλον που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την οικονομία της Ελλάδας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ