Κοσμος

Με το κίτρινο αστέρι που σημάδευαν οι ναζί τους Εβραίους ο πρεσβευτής του Ισραήλ στον ΟΗΕ

Καταγγέλλει τη «σιωπή» του Συμβουλίου Ασφαλείας μετά τις πολύνεκρες επιθέσεις της Χαμάς

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο πρέσβης του Ισραήλ στον ΟΗΕ με το κίτρινο αστέρι στο πέτο
Ο πρέσβης του Ισραήλ στον ΟΗΕ με το κίτρινο αστέρι στο πέτο © Twitter/giladerdan1

Ο πρεσβευτής του Ισραήλ στον ΟΗΕ, Γκιλάντ Ερντάν, καρφίτσωσε το κίτρινο αστέρι στο στήθος

Ο Ισραηλινός πρεσβευτής στα Ηνωμένα Έθνη, ο Γκιλάντ Ερντάν, καρφίτσωσε το κίτρινο αστέρι στο πέτο χθες, Δευτέρα (30/10), κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, δηλώνοντας πως θα το φοράει «με υπερηφάνεια» για όσο δεν εκδίδεται απόφαση που θα καταδικάζει τις «θηριωδίες» της Χαμάς.

«Ορισμένοι από εσάς δεν μάθατε τίποτα αυτά τα τελευταία 80 χρόνια. Ορισμένοι από εσάς ξεχάσατε γιατί ιδρύθηκε αυτός ο οργανισμός», είπε με έντονο ύφος ο διπλωμάτης, καταδικάζοντας τη «σιωπή» του ΣΑ μετά τις πολύνεκρες επιθέσεις της Χαμάς από την 7η Οκτωβρίου.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας δεν έχει υιοθετήσει ούτε απόφαση ούτε ανακοίνωση για τον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς.

«Λοιπόν, θα σας το υπενθυμίζω. Από σήμερα, κάθε φορά που με βλέπετε, θα θυμάστε τι σημαίνει το να σιωπάς μπροστά στο κακό», επέμεινε.

«Όπως οι παππούδες μου, όπως οι παππούδες εκατομμυρίων Εβραίων, από σήμερα η ομάδα μου κι εγώ θα φοράμε κίτρινα αστέρια», συνέχισε και σηκώθηκε όρθιος για να βάλει στο πέτο του κοστουμιού του το κίτρινο αστέρι με τις λέξεις «Never again» («ποτέ ξανά» στα αγγλικά), παραπέμποντας στο κίτρινο αστέρι που είχαν επιβάλει στους Εβραίους οι ναζί.

«Θα φοράμε αυτό το αστέρι μέχρι να ξυπνήσετε και να καταδικάσετε τις θηριωδίες της Χαμάς», συμπλήρωσε.

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου χαρακτήρισε τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου «το χειρότερο έγκλημα εναντίον των Εβραίων μετά το Ολοκαύτωμα».

Αδιέξοδο στον ΟΗΕ για τον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς

Στο Συμβούλιο Ασφαλείας πιστοποιήθηκε τις τελευταίες δυο εβδομάδες το χάσμα όσον αφορά στον πόλεμο και τις συνέπειές του, καθώς απορρίφθηκαν συνολικά τέσσερα σχέδια απόφασης.

Κάποια από αυτά τα σχέδια προτάθηκαν από τις ΗΠΑ, σύμμαχο-κλειδί του Ισραήλ, και απορρίφθηκαν διότι δεν αναφέρονταν στο δικαίωμα του Ισραήλ να αμύνεται.

Άλλο σχέδιο, το οποίο καταρτίστηκε από τους Αμερικανούς, από τη Ρωσία και την Κίνα, δεν υιοθετήθηκε διότι δεν ζητούσε με σαφήνεια να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός.

Μπροστά στο αδιέξοδο στο ΣΑ, τη σκυτάλη πήρε η Γενική Συνέλευση, η οποία υιοθέτησε με ευρεία πλειοψηφία την Παρασκευή -μη δεσμευτικό- κείμενο, με το οποίο αξιώνεται «άμεση ανθρωπιστική εκεχειρία», χωρίς καμιά αναφορά στη Χαμάς. Το ψήφισμα αυτό χαρακτηρίστηκε, ούτε λίγο ούτε πολύ, «όνειδος» από τον πρεσβευτή του Ισραήλ.

Πολλοί εξ όσων εκφράστηκαν χθες στο Συμβούλιο, παρότι καταδίκασαν τις επιθέσεις της Χαμάς, υπογράμμισαν ταυτόχρονα το βαρύ τίμημα που πληρώνουν οι άμαχοι στη Λωρίδα της Γάζας.

Η συνεχιζόμενη πολιορκία του θύλακα «αποτελεί συλλογική τιμωρία», υπογράμμισε ο Φιλίπ Λαζαρινί, ο επικεφαλής του Γραφείου Αρωγής και Έργων των Ηνωμένων Εθνών για τους Παλαιστίνιους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή (UNRWA).

O Nετανιάχου παρομοίασε τον πόλεμο με τη Χαμάς με αυτόν των Συμμάχων ενάντια στους ναζί

Αποκρούοντας τις επικρίσεις για τον πολύ βαρύ απολογισμό των θυμάτων μεταξύ των αμάχων στη Λωρίδα της Γάζας στις επιχειρήσεις του ισραηλινού στρατού σε αντίποινα για την επίθεση της Χαμάς την 7η Οκτωβρίου, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, συνέκρινε τον πόλεμο αυτόν με τον αγώνα των Συμμάχων εναντίον του ναζισμού στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Παρά τις απώλειες στις τάξεις των αμάχων, κανένας δεν είπε στους Συμμάχους «μην εξαλείψετε τον ναζισμό», ανέφερε ο κ. Νετανιάχου. Δημοσιογράφος τού είχε θέσει το ερώτημα αν το Ισραήλ επιβάλλει συλλογική τιμωρία στους κατοίκους της Λωρίδας της Γάζας.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ αναφέρθηκε στην απάντησή του σε βομβαρδισμό της RAF στην Κοπεγχάγη που έπληξε κατά λάθος σχολείο καθώς πλησίαζε το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, την 21η Μαρτίου 1945, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 125 άμαχοι, ανάμεσά τους 86 παιδιά και 18 ενήλικοι μέσα στο εκπαιδευτικό ίδρυμα.

«Το 1944, η RAF βομβάρδισε το αρχηγείο της Γκεστάπο στην Κοπεγχάγη — απόλυτα νόμιμο στόχο. Όμως οι βρετανοί πιλότοι αστόχησαν κι αντί για το αρχηγείο της Γκεστάπο πέτυχαν νοσοκομείο παίδων σε μικρή απόσταση και νομίζω 84 παιδιά κάηκαν ζωντανά. Αυτό δεν ήταν έγκλημα πολέμου», είπε.

«Δεν ήταν κάτι για το οποίο θα μπορούσες να κατηγορήσεις τη Βρετανία. Ήταν νόμιμη πολεμική ενέργεια, με τραγικές συνέπειες», όπως ενίοτε έχουν «τέτοιες νόμιμες ενέργειες».

Οι Σύμμαχοι μολαταύτα συνέχισαν τον πόλεμο μέχρι τέλους, παρά τις τραγικές συνέπειες, διότι γνώριζαν πως κρινόταν το μέλλον του πολιτισμού κι ολόκληρης της ανθρωπότητας και «λοιπόν, σας λέω τώρα πως κρίνεται το μέλλον του πολιτισμού μας», συμπλήρωσε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, dpa, AFP

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ