Πολιτικη & Οικονομια

Η Ελλάδα διερευνά τη δημιουργία ανθρωπιστικού θαλάσσιου διαδρόμου για τη Γάζα

Η αναφορά στο σχέδιο από τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Παρασκευής

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Υπουργείο Εξωτερικών
Υπουργείο Εξωτερικών © EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Γάζα: Δημιουργία ανθρωπιστικού θαλάσσιου διαδρόμου διερευνά η Ελλάδα - Η αναφορά στο σχέδιο από τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Παρασκευής

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η Ελλάδα, «η οποία από την πρώτη στιγμή τόνισε την ανάγκη να αποφευχθεί μια ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα, διερευνά τη δυνατότητα δημιουργίας ανθρωπιστικού θαλάσσιου διαδρόμου για τη μεταφορά αγαθών πρώτης ανάγκης στην περιοχή».

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι: «Για το σχέδιο αυτό, το οποίο είναι επιχειρησιακά σύνθετο – και στο οποίο αναφέρθηκε ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν την Παρασκευή – η ελληνική κυβέρνηση συζητάει με τους άμεσα ενδιαφερόμενους, καθώς και με ευρωπαίους εταίρους και διεθνείς οργανισμούς».

Oι πρώτες επαφές του Μακρόν με Κύπρο και Ελλάδα

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε ότι πολλές ευρωπαϊκές χώρες προσπαθούν να δημιουργήσουν έναν «θαλάσσιο ανθρωπιστικό διάδρομο» με βάση την Κύπρο, προς τη Γάζα.

Όπως είπε ο Γάλλος πρόεδρος, η Κύπρος θα μπορούσε να αποτελέσει την αεροπορική βάση γι' αυτόν το θαλάσσιο ανθρωπιστικό διάδρομο, τονίζοντας ότι είχε συζητήσεις με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς και με τον Έλληνα πρωθυπουργό για το θέμα αυτό.

Πρόσθεσε, επίσης, ότι ο στόχος είναι να σταλούν στη Γάζα φάρμακα, τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης, το συντομότερο, μέσω θαλάσσης και αέρος. Όλα αυτά είπε θα πρέπει να καθοριστούν το επόμενο διάστημα και με τις ισραηλινές αρχές και με τα Ηνωμένα Έθνη.

Ο Εμανουέλ Μακρόν πρόσθεσε ότι για να εφαρμοστεί αυτή η ιδέα, θα πρέπει υπάρξει «ανθρωπιστική εκεχειρία», την οποία η Γαλλία υποστηρίζει, καθώς είναι απαραίτητη για την προστασία του άμαχου πληθυσμού της Γάζας, αλλά και για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για την απελευθέρωση των ομήρων.

Πλωτό νοσοκομείο στη Γάζα από την Γαλλία

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε στην συνέντευξη Τύπου με τον Αιγύπτιο ομόλογο του, Φατάχ Αμπντέλ αλ-Σίσι την Πέμπτη 25.10 ότι η ανθρωπιστική βοήθεια πρέπει να εισέλθει στη Γάζα χωρίς εμπόδια, προσθέτοντας ότι ένα πλοίο του γαλλικού πολεμικού ναυτικού θα ξεκινούσε σύντομα για να βοηθήσει στην υποστήριξη των νοσοκομείων της Γάζας.

Εν συνεχεία, την Πέμπτη αναχώρησε από την Τουλόν, με προορισμό την θαλάσσια περιοχή ανοικτά της Γάζας το πλωτό νοσοκομείο «Tonnerre» του πολεμικού ναυτικού της Γαλλίας, με σκοπό να συνδράμει μόλις το επιτρέψουν οι συνθήκες στην στήριξη των νοσοκομείων της Γάζας για την περίθαλψη των τραυματιών.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ