Πολιτικη & Οικονομια

Κ. Σακελλαροπούλου για Π. Θέμελη: «Αποχαιρετούμε με θλίψη τον παθιασμένο ανασκαφέα»

Το «αντίο» της ΠτΔ στον σπουδαίο αρχαιολόγο

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου και ο σπουδαίος αρχαιολόγος Πέτρος Θέμελης

Κατερίνα Σακελλαροπούλου: Η ανάρτηση - «αντίο» της Προέδρος της Δημοκρατίας στον σπουδαίο αρχαιολόγο Πέτρο Θέμελη

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου «αποχαιρετά» τον σπουδαίο αρχαιολόγο Πέτρο Θέμελη

«Σπάνιο, πρωτοπόρο πνεύμα, πολυδιάστατος άνθρωπος, ταγμένος «στο σκάμμα», όπως έλεγε ο ίδιος, μυστικός συνομιλητής της πέτρας και του χώματος, ακροάστηκε τη φωνή του παρελθόντος και ξανάστησε, στο ήμερο μεσσηνιακό τοπίο, ανάμεσα στις ελιές, ένα ανοιχτό μουσείο», σημειώνει στην ανάρτησή της για τον Πέτρο Θέμελη η Κατερίνα Σακελλαροπούλου και προσθέτει: «Στην Αρχαία Μεσσήνη, ξαναζωντάνεψε μια ολόκληρη πόλη και την παρέδωσε στον σύγχρονο κόσμο ως ένα υπόδειγμα αρχαιολογικού χώρου που υποδέχεται τον επισκέπτη όχι μόνο για τον περιδιαβεί, αλλά και για να τον ζήσει. Η προσφορά του υπήρξε μεγάλη».

Ολόκληρη η ανάρτηση της Κατερίνας Σακελλαροπούλου

Αποχαιρετούμε σήμερα με θλίψη τον σπουδαίο αρχαιολόγο, στιβαρό επιστήμονα, χαρισματικό πανεπιστημιακό δάσκαλο, παθιασμένο ανασκαφέα, ακάματο ερευνητή, τον οραματιστή Πέτρο Θέμελη. Πίστευε στην «κοινωνικοποίηση» των μνημείων και προς αυτήν την κατεύθυνση εργάστηκε, τόσο για την αποκατάσταση και ανάδειξη της Αρχαίας Μεσσήνης, ενός από τα μεγαλύτερα ανασκαφικά και αναστηλωτικά έργα του τόπου μας, όσο και την ανάδειξη και προστασία των αρχαίων θεάτρων, ως ιδρυτικό μέλος του σωματείου 'Διάζωμα'. Σπάνιο, πρωτοπόρο πνεύμα, πολυδιάστατος άνθρωπος, ταγμένος «στο σκάμμα», όπως έλεγε ο ίδιος, μυστικός συνομιλητής της πέτρας και του χώματος, ακροάστηκε τη φωνή του παρελθόντος και ξανάστησε, στο ήμερο μεσσηνιακό τοπίο, ανάμεσα στις ελιές, ένα ανοιχτό μουσείο. Στην Αρχαία Μεσσήνη, ξαναζωντάνεψε μια ολόκληρη πόλη και την παρέδωσε στον σύγχρονο κόσμο ως ένα υπόδειγμα αρχαιολογικού χώρου που υποδέχεται τον επισκέπτη όχι μόνο για τον περιδιαβεί, αλλά και για να τον ζήσει. Η προσφορά του υπήρξε μεγάλη.

Αποχαιρετούμε σήμερα με θλίψη τον σπουδαίο αρχαιολόγο, στιβαρό επιστήμονα, χαρισματικό πανεπιστημιακό δάσκαλο,...

Posted by Katerina Sakellaropoulou on Friday, October 27, 2023

Η σπουδαία ερευνητική πορεία του Πέτρου Θέμελη

Ο Πέτρος Θέμελης, γιος του λογοτέχνη Γιώργου Θέμελη, γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1936. Ολοκλήρωσε τις βασικές σπουδές του στο Πειραματικό Σχολείο του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Έλαβε πτυχίο Ιστορίας και Αρχαιολογίας από τη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και διδακτορικό δίπλωμα από το Αρχαιολογικό Ινστιτούτο του Πανεπιστημίου του Mονάχου. Διετέλεσε επιστημονικός βοηθός στην Aρχαιολογική Yπηρεσία του νομού Θεσσαλονίκης και συμμετείχε σε ανασκαφές (Στρατώνι Χαλκιδικής, Πέλλα, Bεργίνα).

Από το 1963 ως το 1980 υπηρέτησε ως επιμελητής και έφορος Aρχαιοτήτων Hλείας-Mεσσηνίας, Aττικής-Eύβοιας, Φωκίδας-Λοκρίδας και Aιτωλοακαρνανίας. Κατά την τριετία 1977-1980 ήταν διευθυντής του Aρχαιολογικού Mουσείου των Δελφών. Από το 1980 ως το 1984 διατέλεσε προϊστάμενος της εφορείας Παλαιοανθρωπολογίας και Σπηλαιολογίας. Από το 1984 ως το 2003 δίδαξε ως καθηγητής Kλασικής Aρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Kρήτης και υπήρξε αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και πρόεδρος της Επιτροπής Ερευνών του ίδιου πανεπιστημίου. Από το 1985 ως το 2003 διηύθυνε την πανεπιστημιακή ανασκαφή στον Tομέα I της αρχαίας Eλεύθερνας. Από το 1986 έως σήμερα διηύθυνε το ανασκαφικό-αναστηλωτικό έργο στην αρχαία Μεσσήνη, για το οποίο τιμήθηκε με το ευρωπαϊκό βραβείο Europa Nostra το 2006 στη Μαδρίτη και το 2011 στο 'Αμστερνταμ.

Κ. Σακελλαροπούλου για Π. Θέμελη: «Αποχαιρετούμε με θλίψη τον παθιασμένο ανασκαφέα»
Ο Πέτρος Θέμελης στην Αρχαία Μεσσήνη

Είχε δημοσιεύσει δέκα μονογραφίες, διακόσιες πενήντα επιστημονικές μελέτες, βιβλιοκρισίες, αρχαιολογικούς οδηγούς, εκθέσεις ανασκαφών, προλόγους εκδόσεων, άρθρα σε εγκυκλοπαίδειες, μεταφράσεις, ενώ επιφυλλίδες του δημοσιεύονταν τακτικά στον ημερήσιο αθηναϊκό και μεσσηνιακό Τύπο. Ήταν επίτιμος δημότης Μεσσήνης, Ανδρούσας και Καλαμάτας, ισόβιος εταίρος της Εν Αθήναις Aρχαιολογικής Eταιρείας, αντεπιστέλλον μέλος του Αμερικανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου, μέλος της Eταιρείας Eυβοϊκών Mελετών, του Γερμανικού Aρχαιολογικού Iνστιτούτου, του Aυστριακού Aρχαιολογικού Iνστιτούτου, μέλος της επιτροπής Συντήρησης Mνημείων Aκροπόλεως, πρόεδρος της Eταιρείας Mεσσηνιακών Aρχαιολογικών Σπουδών και αντιπρόεδρος του Κέντρου Μελέτης Νεώτερης Κεραμεικής-Ιδρύματος Oικ. Γ. Ψαροπούλου.

Το 2005 τιμήθηκε με τον Tαξιάρχη του Tάγματος του Φοίνικος από τον Πρόεδρο της Eλληνικής Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Στεφανόπουλο για το διδακτικό, επιστημονικό και ανασκαφικό έργο του. Το 2016 τιμήθηκε για τους ίδιους λόγους με τον Ανώτερο Ταξιάρχη του Τάγματος του Φοίνικος από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο. Επίσης το 2016 ανακηρύχθηκε επίτιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.

Διαβάστε επίσης την τελευταία συνέντευξη του Πέτρου Θέμελη στην ATHENS VOICE

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ