ΔΕΗ: Ολοκλήρωσε την εξαγορά της Enel στη Ρουμανία για 1,24 δισ. ευρώ
Η πρώτη σημαντική επέκταση της εταιρίας στο εξωτερικό
Με την ολοκλήρωση της εξαγοράς της ρουμάνικης Enel, ο όμιλος ΔΕΗ έχει πλέον συνολικά 9 εκατομμύρια πελάτες
Η ΔΕΗ ανακοίνωσε την ολοκλήρωση της εξαγοράς των δραστηριοτήτων της Enel στη Ρουμανία, ολοκληρώνοντας όπως επισημαίνει, με επιτυχία την πρώτη σημαντική επέκτασή της στο εξωτερικό.
Όπως τονίζει η επιχείρηση, η εξαγορά αυτή αποτελεί ορόσημο για την ανάπτυξή της, με την απόκτηση ενός σημαντικού χαρτοφυλακίου ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ), τόσο έργων σε λειτουργία όσο και έργων σε διαδικασία ωρίμανσης.
Συγκεκριμένα, η ΔΕΗ ολοκλήρωσε την εξαγορά του συνόλου των συμμετοχών που κατέχονται από την Enel και τις θυγατρικές της στη Ρουμανία, μετά από την εκπλήρωση των προϋποθέσεων που είχαν τεθεί στην συμφωνία πώλησης του Μαρτίου.
1,24 δισ. ευρώ κόστισε η εξαγορά της Enel από την ΔΕΗ
Με βάση την συμφωνία αυτή, η ΔΕΗ κατέβαλε αντίτιμο περίπου 1,24 δισ. ευρώ, που ισοδυναμεί με συνολική αξία επιχείρησης ύψους περίπου 1,9 δισ. ευρώ (για το 100%).
Με την ολοκλήρωση της εξαγοράς των δραστηριοτήτων της ρουμάνικης Enel, ο Όμιλος ΔΕΗ έχει πλέον συνολικά σχεδόν 9 εκατομμύρια πελάτες και η συνολική εγκατεστημένη ισχύς των ΑΠΕ του Ομίλου (υδροηλεκτρικά, αιολικά, φωτοβολταϊκά και άλλα) αυξάνεται σε περίπου 4,4GW.
Η Ρυθμιζόμενη Περιουσιακή Βάση της Διανομής αυξάνεται κατά 40%. Επιπλέον, όλη η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας της Enel στη Ρουμανία προέρχεται από ΑΠΕ, γεγονός που αυξάνει το ποσοστό «πράσινου EBITDA» στο συνολικό EBITDA της ΔΕΗ και βελτιώνει τους σχετικούς δείκτες ESG.
Τα οφέλη της εξαγοράς από την ΔΕΗ
Εκτός από την ελκυστική αποτίμηση, η εξαγορά της Enel θα οδηγήσει σε οφέλη από συνέργειες σε θέματα επενδύσεων, λειτουργικού κόστους, προμηθειών και άλλων οικονομικών τομέων μέχρι τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τη διαχείριση ενέργειας, τη διανομή, τον εφοδιασμό και τα πληροφοριακά συστήματα οι οποίες μπορούν να ξεπεράσουν τα 100 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με το Στρατηγικό Σχέδιο του Ομίλου ΔΕΗ, οι επενδύσεις την πενταετία 2022-2026 θα ανέλθουν σε 9,3 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 15% θα κατευθυνθούν εκτός Ελλάδος. Η εξαγορά της ΕNEL Ρουμανίας αντανακλά αυτές τις επενδύσεις στο εξωτερικό στο πλαίσιο της επέκτασης του Ομίλου στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.
Γεώργιος Στάσσης: Στόχος της ΔΕΗ είναι να μετατραπεί σε κορυφαία εταιρεία καθαρής ενέργειας στη ΝΑ Ευρώπη
Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Γεώργιος Στάσσης, δήλωσε: «Στόχος της ΔΕΗ είναι να μετατραπεί σε κορυφαία εταιρεία καθαρής ενέργειας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Η εξαγορά των δραστηριοτήτων της Enel στη Ρουμανία αποτελεί ιδανική επιλογή τόσο από γεωγραφική, όσο και από επιχειρηματική άποψη. Θέλω να ευχαριστήσω όλες τις ομάδες που εργάστηκαν όλο αυτό το διάστημα για να ολοκληρωθεί η εξαγορά. Σήμερα ξεκινάμε ένα ταξίδι ανάπτυξης και μετασχηματισμού στη Ρουμανία, με φιλοδοξία να γίνουμε η αδιαμφισβήτητη ηγέτιδα εταιρεία ενέργειας της χώρας».
Enel: Πρώτη στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στην Ρουμανία
Σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία, η Enel Ρουμανίας είναι ένας από τους βασικότερους παίκτες της αγοράς ενέργειας της χώρας. Κατέχει την πρώτη θέση στις ΑΠΕ, με συνολική εγκατεστημένη ισχύ 600 MW και με επιπλέον 5 GW σε πορεία υλοποίησης, που ταιριάζει απόλυτα με τη στρατηγική της ΔΕΗ.
Στην προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου, η εταιρεία κατέχει επίσης την πρώτη θέση με 3,1 εκατομμύρια πελάτες και 81 καταστήματα σε όλη τη χώρα. Επιπλέον κατέχει το δίκτυο διανομής σε 3 περιφέρειες της χώρας, μεταξύ των οποίων και στο Βουκουρέστι, όπου είναι με διαφορά η πιο σημαντική περιφέρεια της χώρας.
Διανέμει ενέργεια στο 1/3 περίπου της Ρουμανίας με πάνω από 133.000 χλμ δικτύου, ενώ έχει ήδη εγκαταστήσει πάνω από 1,4 εκατ. έξυπνους μετρητές σε σπίτια και επιχειρήσεις. Μέχρι το τέλος του έτους η εταιρεία θα έχει σε λειτουργία 500 σημεία φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων.
Ρουμανία: Μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες στην Ευρωπαϊκή Ένωση
Σύμφωνα με την Eurostat, τη Statista, το Economist Intelligence Unit και άλλους φορείς, η Ρουμανία θεωρείται μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με τη μέση πραγματική ανάπτυξη του ΑΕΠ να υπολογίζεται για την περίοδο 2022-2026 σε 3,3% κάθε χρόνο.
Από αυτή την αναμενόμενη ανάπτυξη, οι ΑΠΕ θα έχουν ένα μεγάλο μερίδιο καθώς υπολογίζεται ότι η μέση πραγματική ανάπτυξη των ΑΠΕ μεταξύ 2020 και 2030, θα κινηθεί γύρω στο 12,2% κάθε χρόνο.
Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Οι αγρότες δηλώνουν αποφασισμένοι να πιέσουν για την ικανοποίηση όλων των αιτημάτων τους
Η ανακοίνωση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας
Στο επίκεντρο το Ηλεκτρονικό Δελτίο Αποστολής
Συγκρίνει το ΕΣΥ με το σύστημα υγείας των ΗΠΑ
Στο επίκεντρο Mercosur, εισαγωγές και αυξημένα κόστη παραγωγής
Εικοσιτετράωρη λειτουργία θερμαινόμενης αίθουσας και τηλεφωνικής γραμμής
«Ο Κυριάκος Μητσοτάκης όμως δεν βρήκε σήμερα ούτε μια λέξη να γράψει για τους αγρότες» σημειώνει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ
Η πρώτη επίσκεψη Έλληνα πρωθυπουργού στην Ισπανία εδώ και 13 χρόνια
«Το κίνημα έχει ως μόνο κριτήριο δράσης το κοινό καλό των πολιτών και τη διαφύλαξη των συμφερόντων της χώρας»
Τα πρώτα καλά νέα πιθανόν να έρθουν από τον Μάρτιο
Διαβάστε την εβδομαδιαία ανασκόπηση του πρωθυπουργού στα social media
Το πρόβλημα που συγκλόνισε το πολιτικό σύστημα
Η συγκινητική κίνηση πριν πάρει το αεροπλάνο της επιστροφής
Παραμένουν τα τρακτέρ στους δρόμους - «Όχι» σε συλλαλητήριο στην Αθήνα
«Αυτά που ήξεραν να τα ξεχάσουν», τόνισε ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας
Η ανάρτηση της πρώην Υπουργού του ΠΑΣΟΚ
Στην Καστοριά βρέθηκε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής
«Υπογράφουμε κάθε μέρα συμβόλαιο αλήθειας, έστω και αν μερικές φορές γινόμαστε προσωρινά δυσάρεστοι»
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.