Πολιτικη & Οικονομια

Μενδώνη για τη Βασ. Όλγας: «Να μείνουμε σε αυτό που έχει σχεδιαστεί, γιατί είναι για το καλό της πόλης»

Μεταξύ άλλων μίλησε και για τον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων και το Τατόι

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Λ. Μενδώνη για Βασιλίσσης Όλγας: «Πρέπει να μείνουμε σε αυτό το οποίο έχει σχεδιαστεί, γιατί είναι για το καλό της πόλης, για το καλό των Αθηναίων - και εάν πρέπει να λύσουμε ένα κυκλοφοριακό πρόβλημα, να το λύσουμε»
Λ. Μενδώνη για Βασιλίσσης Όλγας: «Πρέπει να μείνουμε σε αυτό το οποίο έχει σχεδιαστεί, γιατί είναι για το καλό της πόλης, για το καλό των Αθηναίων - και εάν πρέπει να λύσουμε ένα κυκλοφοριακό πρόβλημα, να το λύσουμε» © ΓΙΩΡΓΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ/EUROKINISSI

Μενδώνη για Βασ. Όλγας: Να μείνουμε σε αυτό που έχει σχεδιαστεί - Όσα είπε για τον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων και το Τατόι σε συνέντευξή της στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ

Σε συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα το πρωί στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, αναφέρθηκε στην οδό Βασιλίσσης Όλγας και στην πεζοδρόμηση της που συμπεριλαμβάνεται στο σχέδιο της Ενοποίησης των Αρχαιολογικών Χώρων της Αθήνας και έχει εγκριθεί από το ΥΠΠΟ, ήδη από το 2000. Η υπουργός τόνισε ότι πρόκειται για περιοχή μεγάλου αρχαιολογικού ενδιαφέροντος.

«Δεν θεωρώ ότι μια πόλη σαν την Αθήνα, που στην πραγματικότητα είναι ένας αναπεπταμένος αρχαιολογικός χώρος με εξαιρετικά σημαντικά μνημεία, να μένει στην αφάνεια εξαιτίας αυτών των θεμάτων (σ.σ. προβλήματα κυκλοφοριακής διαχείρισης). Αυτοί οι οποίοι είχαν μελετήσει την ενοποίηση -η ενοποίηση μελετάται από τη δεκαετία του ‘90, από διαπρεπείς αρχιτέκτονες- πολύ σωστά είχαν βγάλει όλη τη γραμμή από το Καλλιμάρμαρο μέχρι τον Κεραμεικό.

»Έχουμε τη δυσκολία στη Βασιλίσσης Αμαλίας, πράγματι πάλι λόγω αρχαιοτήτων, ότι εκεί δεν μπορούσαμε να κάνουμε την υπόγεια διάβαση γιατί δεν μπορούσε τεχνικά να γίνει αυτό το έργο, εκεί θα ήταν ένα μείζον ζήτημα. Αλλά νομίζω ότι για το θέμα της Βασιλίσσης Όλγας πρέπει να μείνουμε σε αυτό το οποίο έχει σχεδιαστεί, γιατί είναι για το καλό της πόλης, για το καλό των Αθηναίων - και εάν πρέπει να λύσουμε ένα κυκλοφοριακό πρόβλημα, να το λύσουμε», τόνισε για το θέμα η υπουργός.

Η δήλωση περί «τετελεσμένων στη Βασιλίσσης Όλγας» από τον Χάρη Δούκα

Να σημειωθεί ότι χθες (24.10) ο νέος δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας, με παρέμβασή του αναφέρθηκε στις εργασίες στη Βασιλίσσης Όλγας ζητώντας από την παρούσα δημοτική αρχή «να μην δημιουργεί τετελεσμένα».

Πιο αναλυτικά η δήλωση του Χάρη Δούκα: 

«Η παράδοση της Βασιλίσσης Όλγας στην κυκλοφορία ήταν μία από τις βασικές εξαγγελίες του προγράμματός μας, το οποίο εγκρίθηκε πριν από μόλις 9 ημέρες από τους πολίτες της Αθήνας.  

Δεν μπορεί η απερχόμενη δημοτική αρχή να δημιουργεί τετελεσμένα σε μία βασική προγραμματική εξαγγελία που πήρε ψήφο εμπιστοσύνης από τους πολίτες. Ειδικά σε μία περίοδο μετάβασης που προσπαθούμε σε αυτοδιοικητικό επίπεδο να δημιουργήσουμε συνθήκες συνεργασίας και εμπιστοσύνης.

Προς αποφυγή παρεξηγήσεων επαναλαμβάνουμε τη θέση μας για τη δημιουργία συνθηκών ήπιας κυκλοφορίας στη Βασιλίσσης Όλγας, χωρίς σε καμιά περίπτωση να απεμπολούμε το όραμα μας για τη βιώσιμη κινητικότητα στην Αθήνα και την ενοποίηση των δημόσιων και πράσινων χώρων.

Θέλουμε να τονίσουμε ότι το κλείσιμο της Βασιλίσσης Όλγας εδώ και 3 χρόνια χώρισε το κέντρο της Αθήνας στα δύο, έχει προκαλέσει μεγάλη κυκλοφοριακή συμφόρηση, δεν απομάκρυνε τα αυτοκίνητα από το κέντρο, αύξησε την ατμοσφαιρική ρύπανση και συνεχίζει να ταλαιπωρεί καθημερινά χιλιάδες οδηγούς.

Στόχος μας είναι να μειώσουμε την κυκλοφοριακή επιβάρυνση στην πόλη, λαμβάνοντας σε κάθε χρονική στιγμή υπόψη τις επιπτώσεις στην καθημερινή ζωή των πολιτών.

Καλώ την απερχόμενη δημοτική αρχή να σεβαστεί τη βούληση του λαού της Αθήνας και να μην προχωρήσει σε ενέργειες που δημιουργούν τετελεσμένα».

Η αντιμαχία για το κτήριο που είχε παραχωρηθεί στον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων

Συνεχίζοντας, η κυρία Μενδώνη αναφέρθηκε στην ίδια συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα (25.10) στο διατηρητέο κτήριο, το οποίο είχε παραχωρηθεί στον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων (ΣΕΑ). Η Υπουργός αναφέρθηκε στην όχι καλή κατάσταση του ακινήτου, το οποίο είναι χαρακτηρισμένο μνημείο, αλλά και στη μη συμβατή με την απόφαση παραχώρησης χρήση που γίνεται τα τελευταία κυρίως χρόνια, από τον Σύλλογο.

«Πράγματι, αυτό το ακίνητο παραχωρήθηκε από τη Μελίνα Μερκούρη στη δεκαετία του '80, το 1982, και όπως λέει η απόφαση της Μελίνας, "προκειμένου να στεγάσει τα γραφεία του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων". Από εκεί και πέρα, ο Σύλλογος, ειδικά τα τελευταία χρόνια, χρησιμοποιεί το συγκεκριμένο ακίνητο, όχι για τη στέγαση των γραφείων του ή και για κάποιες εκδηλώσεις τις οποίες ο ίδιος διοργανώνει.

»Το παραχωρεί προς τρίτους, χωρίς να ζητά καν έγκριση. Το συγκεκριμένο κτήριο έχει χαρακτηριστεί μνημείο. Δεν είναι στην καλύτερη δυνατή κατάσταση στην οποία θα μπορούσε να είναι. Αυτά τα οποία συζητάνε, ότι ο σύλλογος είχε ζητήσει διάφορα από το Υπουργείο Πολιτισμού από το 2018, και ότι το υπουργείο δεν έκανε τίποτα, είναι αστεία πράγματα. Ο σύλλογος τι είναι; Είναι υπάλληλοι του ίδιου υπουργείου.

»Αν ενδιαφέρονταν πραγματικά, είχαν τη δυνατότητα, με κάθε κυβέρνηση, να παρουσιάσουν τα προβλήματα του κτηρίου τους και να επισκευαστεί το κτήριο. Δεν είναι εκεί το θέμα. Αυτό το οποίο εμένα με ενδιαφέρει είναι από τη στιγμή που θα φύγουν από το κτίριο να μπει κατευθείαν η αρμόδια υπηρεσία, να λάβει τα σωστικά μέτρα για να μην έχει περαιτέρω φθορά το κτήριο, να γίνουν οι απαραίτητες μελέτες και να αποκατασταθεί», επεσήμανε μεταξύ άλλων η υπουργός η οποία θα έχει συνάντηση με το νέο προεδρείο του ΣΕΑ στις 30 Οκτωβρίου.

Η αποκατάσταση στο Τατόι ακολουθεί το χρονοδιάγραμμα

Το τελευταίο ζήτημα που ετέθη είναι η πρόοδος των εργασιών αποκατάστασης και ανάδειξης του κτήματος στο Τατόι, θέμα στο οποίο η Λίνα Μενδώνη αναφέρθηκε λεπτομερώς σε όλες τις παραμέτρους του και με χρονοδιαγράμματα. κανονικά. «Η αποκατάσταση του ανακτορικού κτηρίου προχωρεί κανονικά. Οι μουσειολογικές - μουσειογραφικές μελέτες για τη μετατροπή του σε μουσείο, ολοκληρώνονται.

»Επομένως, ακολουθούμε κανονικά το χρονοδιάγραμμα. Ολοκληρώθηκαν οι μελέτες για τους κήπους του ανακτόρου -και επιμένω σε αυτό- διότι το ανάκτορο χωρίς τον περιβάλλοντα χώρο του, δεν είναι αυτό που θα έπρεπε. Σε όλα τα αντίστοιχα σύνολα της Ευρώπης, αυτό που βλέπει κανείς είναι το κτήριο μεν, αλλά και εξαιρετικούς κήπους. Στο Τατόι υπήρχαν. Έγινε η μελέτη, εγκρίθηκε και είμαστε, και σε αυτό το έργο, στη φάση δημοπράτησης», συμπλήρωσε μεταξύ άλλων η υπουργός Πολιτιμού.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ