- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Μέχρι τις 3 το πρωί on line με την τρόικα
…Αλλά η ασυμφωνία και η μη έλευση διατηρούνται
Μέχρι τις 3 τα ξημερώματα σήμερα Παρασκευή κράτησε η τηλεδιάσκεψη του υπουργού Οικονομικών κ. Γκίκα Χαρδούβελη και άλλων στελεχών της ελληνικής πλευράς με την τρόικα των δανειστών της χώρας, αλλά η ασυμφωνία διατηρείται και ημερομηνία επιστροφής η ελληνική πλευρά δεν μπόρεσε να εξασφαλίσει, ενώ τα περιθώρια για συμφωνία ενόψει του τακτικού eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου έχουν πλέον στενέψει στο μέγιστο βαθμό.
Κύρια αιτία της μη συμφωνίας παραμένει το δημοσιονομικό κενό του 2015, που η τρόικα το υπολογίζει σε 2,6 –3,6 δισ. ευρώ, ενώ η Αθήνα λέει ότι δεν υπάρχει. Ο κ. Χαρδούβελης καταθέτει σήμερα στη Βουλή μονομερώς τον προϋπολογισμό του 2015 (που δεν προβλέπει κενό), ενώ η συζήτηση με την τρόικα θα συνεχιστεί.
Πληροφορίες από την ελληνική πλευρά αναφέρουν ότι κατά την τηλεδιάσκεψη άνοιξε όλη η γκάμα των θεμάτων και πως «συμφωνήσαμε σε πολλά», προσθέτοντας ότι για την κυβέρνηση παραμένει ως ορόσημο η συνεδρίαση του Eurogroup στις 8 Δεκεμβρίου. Οι ίδιες πληροφορίες λένε ότι δε συζητήθηκε το ενδεχόμενο παράτασης του υφιστάμενου Μνημονίου. «Προέχει να κλείσουμε τον τρέχοντα έλεγχο για να πάμε παρακάτω. Για μας προέχει να κλείσουμε την αξιολόγηση».
Άλλα θέματα της τηλε-συζήτησης ήταν οι παραμετρικές αλλαγές στο Ασφαλιστικό και η απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, ο συνδικαλιστικός νόμος, το λοκ άουτ, οι αποκρατικοποιήσεις, διάφορες μεταρρυθμίσεις που καθυστερούν και οι αλλαγές στον ΦΠΑ. Φαίνεται ότι στα υπόλοιπα ζητήματα, πλην του κενού, υπήρξε σχετική σύγκλιση.
Στην τηλεδιάσκεψη, που άρχισε με περισσότερες από τρεις ώρες καθυστέρηση, μετείχαν ο υπουργός Οικονομικών κ. Γκίκας Χαρδούβελης, ο υπουργός αναπληρωτής Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας, ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Μαυραγάνης και οι σύμβουλοι του πρωθυπουργού κ. Σταύρος Παπασταύρου και Χρύσανθος Λαζαρίδης.
Υπενθυμίζεται πριν από την τηλεδιάσκεψη οι Βρυξέλλες είχαν στείλει νέο τελεσίγραφο στην ελληνική κυβέρνηση. Πηγές της ευρωζώνης αποκάλυψαν ότι το τρέχον μνημονιακό πρόγραμμα δανεισμού θα μπορούσε να παραταθεί ακόμη και για 12 μήνες, σε κάθε περίπτωση όμως η απόφαση για ενδεχόμενη παράταση του τρέχοντος προγράμματος θα πρέπει να ληφθεί πριν από τη λήξη του, δηλαδή πριν από 31 Δεκεμβρίου.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Η είδηση αυτή εξηγεί από μόνη της γιατί πρόχειρες ιδέες, όπως η πατριωτική εισφορά του κ. Τσίπρα, δεν έχουν καμία τύχη στον σημερινό κόσμο»
Mε αφορμή με την υπόθεση Novartis
Η ανάθεση έγινε μέσα από ανοικτό ηλεκτρονικό μειοδοτικό διαγωνισμό
Συνάντηση στη Θεσσαλονίκη με τον Νίκο Ανδρουλάκη και επίσημη ανακοίνωση συστράτευσης
Έξι διαρθρωτικές παρεμβάσεις σε ορίζοντα τριετίας
Η άτυπη Σύνοδος πραγματοποιήθηκε στο Ελ Αλαμέιν, με τη συμμετοχή του Κυριάκου Μητσοτάκη, του Νίκου Χριστοδουλίδη και του Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι
Όσα ανέφερε για τη δράση των ΚΟΜΥ
Πρωτοβουλία Μακρόν για τη διαστημική διακυβέρνηση, την ασφάλεια και την τεχνολογία
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ζητά απαντήσεις για την πρόσβαση της Ελλάδας στον πηγαίο κώδικα του αμυντικού συστήματος
Στο επίκεντρο οι κανόνες για τις πλειοψηφίες και τις μειοψηφίες
Η επίθεση Σαμαρά στην κυβέρνηση και το παράδοξο της επίκλησης μιας πολιτικής ατζέντας
«Η σύγκλιση δεν μπορεί να είναι σύνθημα στα χείλη των δημαγωγών» σημειώνει ο υπουργός Επικρατείας
Τα νέα ποσά, οι δικαιούχοι και οι ημερομηνίες
Πλήρης αποκατάσταση ζημιών και διασφάλιση της ασφάλειας για την επανέναρξη μετροπόντικα
Η ανάρτηση του υπουργού Υγείας μετά το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ για ανάσυρση της δικογραφίας των «αδιευκρίνιστων» ποσών
Πώς αυξάνεται το πλαφόν ανά πενταετία
Συνέντευξη του υπουργού Επικρατείας για τις οικονομικές εξαγγελίες και την εσωκομματική επικαιρότητα
Δείτε την αναλυτική λίστα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.