Πολιτικη & Οικονομια

Σε τρεις θεματικές η ομιλία Μητσοτάκη στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ

Οι συναντήσεις που είχε σήμερα ο πρωθυπουργός στη Νέα Υόρκη

62224-137655.jpg
Newsroom
6’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Κυριάκος Μητσοτάκης
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ

Κυριάκος Μητσοτάκης: Με Κυπριακό, ελληνοτουρκικά και κλιματική κρίση η ομιλία στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ

Το Κυπριακό, τα ελληνοτουρκικά και η κλιματική κρίση αναμένεται να κυριαρχήσουν στην ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, στις 00:45 ώρα Ελλάδος.

Σε αυτά τα τρία ζητήματα, εξάλλου, αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός κατά τη χθεσινή του συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επισφραγίζοντας αφενός τα ήρεμα νερά στις σχέσεις των δύο χωρών, αφετέρου στέλνοντας μήνυμα ότι πρέπει να αποφευχθούν οι ρητορικές εξάρσεις και να συνεχίζει να εφαρμόζεται ο οδικός χάρτης του Βίλνιους. Επιπλέον, τόνισε ότι είναι η αντιπαραγωγή η επιμονή της Τουρκίας στη λύση των δύο κρατών στο Κυπριακό.

«Η Ελλάδα σήμερα είναι πιο ισχυρή από ποτέ αμυντικά, γεωπολιτικά, διπλωματικά και λειτουργεί πάντοτε με σεβασμό στους κανόνες του διεθνούς δικαίου», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης στον απόηχο του θετικού κλίματος κλίματος της χθεσινής συνάντησης Μητσοτάκη- Ερντογάν.

Συνάντηση με Στόλτενμπεργκ και τον πρόεδρο της Νότιας Κορέας

Οι τελευταίες εξελίξεις στην Ουκρανία και η συνεχιζόμενη στήριξη της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, όπως αυτή αποτυπώθηκε πιο πρόσφατα στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους, καθώς και διεθνή και περιφερειακά ζητήματα τέθηκαν επί τάπητος κατά τη σημερινή συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.

Κυβερνητικές πηγές μεταδίδουν ότι ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη στήριξη που παρείχε από την πρώτη στιγμή η Ελλάδα στην Ουκρανία, ενώ οι δύο άνδρες αντήλλαξαν απόψεις για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο.

Εν συνεχεία, ο κ. Μητσοτάκης είχε συνάντηση με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας της Κορέας Γιουν Σοκ-γελ. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, οι δύο ηγέτες συζήτησαν για την προοπτική ενίσχυσης και εμβάθυνσης των διμερών οικονομικών σχέσεων, σε συνέχεια της πρόσφατης επίσκεψης στην Ελλάδα αντιπροσωπείας κορεατικών επιχειρήσεων και της συνάντησής τους με τον πρωθυπουργό.

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε επίσης στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, αλλά και τις επενδυτικές ευκαιρίες που παρουσιάζονται στην Ελλάδα. Επιπλέον, συζητήθηκε ο στόχος της απανθρακοποίησης της ναυτιλίας, η συμβολή της κορεατικής ναυπηγικής βιομηχανίας στην επίτευξή του, καθώς και η υποψηφιότητα του Μπουσάν για τη διοργάνωση της EXPO 2030.

Παρουσίασε τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και τις μεταρρυθμίσεις σε επενδυτές

Με επενδυτές, εκπροσώπους εταιρειών διαχειριστών κεφαλαίων και τραπεζών, οι οποίοι και τον συνεχάρησαν για τη νέα εκλογική νίκη και την πολιτική σταθερότητα στην Ελλάδα, συναντήθηκε νωρίτερα σήμερα στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές.

Σύμφωνα με τα ίδια πρόσωπα, ο πρωθυπουργός παρουσίασε τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και τις μεταρρυθμίσεις, οι οποίες αποτελούν προτεραιότητες της νέας κυβερνητικής θητείας με έμφαση στην επιτάχυνση της απονομής δικαιοσύνης, ενώ μίλησε ακόμη για τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες με στόχο την αύξηση των μισθών και την περαιτέρω μείωση της ανεργίας.

Ο πρωθυπουργός έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στον ρόλο της Ελλάδας ως δύναμης σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή και στις ευκαιρίες που παρουσιάζονται στον τομέα της ενέργειας, καθώς η χώρα μας δεν αποτελεί μόνο κόμβο και σημείο εισόδου ενέργειας, αλλά επιδιώκει να μετατραπεί και σε πάροχο ενεργειακής ασφάλειας.

Τέλος, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε τον ρόλο που μπορεί να παίξει η Ελλάδα ως μια σταθερή ευρωπαική δημοκρατία, γέφυρα όχι μόνο της Ανατολικής Μεσογείου με την Ευρώπη, αλλά και του διαδρόμου Ασίας-Μέσης Ανατολής-Ευρώπης, τονίζοντας τη σημασία της συνδεσιμότητας με τη Νότια Ευρώπη και την Ανατολή.

Χαλαρή χειραψία με Σολτς και Τριντό

Ανάμεσα στις συναντήσεις του με αξιωματούχους, ο πρωθυπουργός είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει για λίγο με τον Γερμανό καγκελάριο και τον Καναδό πρωθυπουργό.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε μια σύντομη και χαλαρή συνάντηση με τον Τζάστιν Τριντό και τον Όλαφ Σολτς, ανταλλάσσοντας χειραψίες και χαμόγελα.

Χειραψία του Κυριάκου Μητσοτάκη με Όλαφ Σόλτς και Τζάστιν Τριντό στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ

Ελλάδα και Κύπρος σε απόλυτο συντονισμό για το Κυπριακό

Οι τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, καθώς και ο συντονισμός ανάμεσα στις δύο πλευρές εξετάστηκαν κατά τη χθεσινή συνάντηση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη και του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε χαρακτηριστικά ότι «έκανα τις σχετικές δηλώσεις. Οι συνομιλίες (με τον Πρόεδρο της Τουρκίας) έγιναν σε καλό κλίμα. Από την άλλη, όμως, είναι μία ευκαιρία να επαναλάβουμε τις πάγιες μας θέσεις σχετικά με το Κυπριακό ζήτημα, σε απόλυτο συντονισμό, πάντα, με τον κ. Πρόεδρο».

Από την πλευρά του, ο pρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης επεσήμανε ότι «ο συντονισμός συνεχίζεται και επαναλαμβάνω, θέλω να εκφράσω την ικανοποίησή μου για όλα όσα έχω ακούσει».

«Στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ είχα την ευκαιρία να συναντήσω τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη. Ελλάδα και Κύπρος βρισκόμαστε σε απόλυτο συντονισμό για το Κυπριακό ζήτημα», ανέφερε σε ανάρτησή του ο κ. Μητσοτάκης.

Μητσοτάκης σε ομογενείς: Λύση δύο κρατών στην Κύπρο δεν είναι αποδεκτή

«Διαμήνυσα στον Ερντογάν ότι δεν είναι αποδεκτή η λύση των δύο κρατών στην Κύπρο», τόνισε ο πρωθυπουργός σε χαιρετισμό που απηύθυνε το βράδυ της Τετάρτης σε γεύμα με μέλη της ελληνικής κοινότητας στις Ηνωμένες Πολιτείες και εκπροσώπους ομογενειακών οργανώσεων, στην οικία του Μόνιμου Αντιπροσώπου της Ελλάδας στα Ηνωμένα Έθνη, στη Νέα Υόρκη.

Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε την πάγια εθνική θέση ότι η λύση του Κυπριακού θα πρέπει να σέβεται πλήρως τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και ότι οποιαδήποτε λύση εκτός αυτών των παραμέτρων, οποιαδήποτε ιδέα ή οποιαδήποτε συζήτηση για λύση δύο κρατών είναι απλά μη αποδεκτή.

Ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη σε ομογενείς στις ΗΠΑ
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ

Αναφορικά με τις καταστροφές που προκάλεσε η κακοκαιρία «Daniel», αφού επεσήμανε ότι «η χώρα είναι ανθεκτική και ότι η οικονομία πάει καλά», ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι «θα ανακάμψουμε από αυτή τη φυσική καταστροφή, με κάποια βοήθεια από τους Ευρωπαίους φίλους μας αλλά και από τους Έλληνες, από το εσωτερικό αλλά και από το εξωτερικό. Δεν θα ξαναχτίσουμε απλώς ό,τι καταστράφηκε από τα νερά, αλλά θα διασφαλίσουμε ότι θα το ξαναχτίσουμε καλύτερο, γιατί αυτό που βιώσαμε αυτό το καλοκαίρι ήταν η πραγματικότητα της κλιματικής κρίσης, που μάς επηρεάζει όλους. Είναι υποχρέωσή μας να διασφαλίσουμε ότι θα βρούμε μια ανθεκτική απάντηση σε φαινόμενα που θα συμβαίνουν με μεγαλύτερη συχνότητα. Αυτό είναι γεγονός και πρέπει να ανταποκριθούμε».

Σχετικά με την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, τόνισε ότι: «Είχα δεσμευτεί, πριν από την προεκλογική εκστρατεία, ότι θα ανακτούσαμε την επενδυτική βαθμίδα εντός τριών μηνών και τα καταφέραμε. Είναι ίσως το τελευταίο βήμα σε αυτή τη μακρά και επίπονη διαδικασία ώστε να αφήσουμε πίσω μας μια πολύ επώδυνη δεκαετία. Η οικονομία πράγματι τα πηγαίνει εξαιρετικά καλά. Αναπτυσσόμαστε με πολύ υψηλότερους ρυθμούς από την υπόλοιπη ευρωζώνη. Όχι μόνο δεν θα υπάρξει ύφεση στην Ελλάδα, αλλά πιστεύουμε ότι θα αναπτυχθούμε περισσότερο από 2% φέτος. Συνεχίζουμε να προσελκύουμε σημαντικές ξένες επενδύσεις, ενισχύουμε διαρκώς το ελληνικό brand σε διάφορους τομείς και διασφαλίζουμε ότι η Ελλάδα έχει μεγαλύτερο ειδικό βάρος από το τυπικό μέγεθός της, είτε πρόκειται για θέματα που σχετίζονται με την Ευρωπαϊκή Ένωση είτε πρόκειται για την ευρύτερη περιοχή μας».

Για τον πρώτο νόμο που ψηφίστηκε μετά τις εκλογές, ο οποίος διασφαλίζει την άρση όλων των εμποδίων για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού από τον μόνιμο τόπο διαμονής τους, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε: «Αν είστε εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους μπορείτε να ψηφίζετε από εδώ ή από όπου κι αν βρίσκεστε στις επόμενες εκλογές. Οι επόμενες εκλογές είναι οι ευρωεκλογές και αυτή νομίζω ότι είναι μια πολύ σημαντική επιτυχία, είναι μια εθνική επιτυχία, καταφέραμε και αφαιρέσαμε όλα τα εμπόδια τα οποία είχε ο προηγούμενος νόμος. Νομίζω ότι με αυτό τον τρόπο θα υπάρχει μια πολύ πιο ενεργή συμμετοχή των Ελλήνων του εξωτερικού, της ομογένειας, της ομογένειας των Ηνωμένων Πολιτειών, στα κοινά της πατρίδας μας. Μόνο καλό θα κάνει αυτή η πιο μεγάλη, η πιο συστηματική συμμετοχή στα κοινά και χαίρομαι ιδιαίτερα που καταφέραμε και πείσαμε και τα άλλα κόμματα ότι πρέπει να κινηθούμε σε αυτή την κατεύθυνση».

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ