Πολιτικη & Οικονομια

«Ήρεμα νερά» στα ελληνοτουρκικά: Σε τι συμφώνησαν Μητσοτάκης - Ερντογάν

Τα 4 ορόσημα και οι προϋποθέσεις για να διατηρηθεί το θετικό μομέντουμ

62224-137655.jpg
Newsroom
6’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν
© Murat Kula/Anadolu Agency via Getty Images

Συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν: Το χρονοδιάγραμμα και οι προϋποθέσεις για μια «κανονικοποίηση» των σχέσεων με την Τουρκία

Η... καλή αρχή και ο οδικός χάρτης που συμφωνήθηκε στο Βίλνιους επισφραγίστηκε κατά τη χθεσινή συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, οι οποίοι έδωσαν ξανά «ραντεβού» για τις 7 Δεκεμβρίου στο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας στη Θεσσαλονίκη.

Με τους δύο ηγέτες να δείχνουν στη Νέα Υόρκη την ειλικρινή τους διάθεση για τη διατήρηση του κλίματος μειωμένης έντασης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, η συνάντηση της 7ης Δεκεμβρίου - η τρίτη μεταξύ των δύο ηγετών μέσα στο 2023 - θεωρείται ένα σημαντικό βήμα προς την κανονικοποίηση των σχέσεων των δύο χωρών, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.

Κυριάκος Μητσοτάκης και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξέτασαν τον «οδικό χάρτη» των επόμενων επαφών των δύο χωρών, ο οποίος περιλαμβάνει τέσσερα ορόσημα:

  • Πολιτικός διάλογος (θα εκκινήσει στις 16 Οκτωβρίου).
  • Θετική ατζέντα (θα εκκινήσει στις 17 Οκτωβρίου).
  • Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (μέσα Νοεμβρίου).
  • Συνεδρίαση του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας (Θεσσαλονίκη, 7 Δεκεμβρίου)
Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cvnvnqcq7bdl)

Κατά το τετ α τετ με τον Τούρκο πρόεδρο, ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε ότι απαραίτητες προϋποθέσεις για να διατηρηθεί το θετικό μομέντουμ στα ελληνοτουρκικά είναι:

  • να συνεχιστεί το κλίμα ηρεμίας μεταξύ των δύο χωρών
  • να εφαρμοστεί το πλαίσιο και ο οδικός χάρτης του Βίλνιους
  • να αποφευχθούν ρητορικές εξάρσεις που αμφισβητούν την ελληνική κυριαρχία και τα αυτονόητα δικαιώματα που προκύπτουν από αυτή.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές σημείωναν πως τόσο η Ελλάδα όσο και η Τουρκία ήταν ως τώρα συνεπείς με τα όσα συμφώνησαν στο Βίλνιους οι κ.κ. Μητσοτάκης και Ερντογάν.

Και το Κυπριακό στη συζήτηση Μητσοτάκη-Ερντογάν

Στο τραπέζι της συνάντησης του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Τούρκο πρόεδρο ετέθη και το Κυπριακό, μία ημέρα μετά την προκλητική δήλωση Ερντογάν, ο οποίος κάλεσε από το βήμα του ΟΗΕ τη διεθνή κοινότητα να αναγνωρίσει το ψευδοκράτος.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε ότι η όποια λύση στο Κυπριακό θα πρέπει να εντάσσεται στο πλαίσιο των ψηφισμάτων του ΟΗΕ, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν συζητείται λύση δύο κρατών. Επιπλέον, η θέση της Ελλάδας για το Κυπριακό είναι να υπάρξει καινούργια τριμερής και ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ.

Κυβερνητικές πηγές σημείωναν ότι η επιμονή της Τουρκίας στο Κυπριακό είναι αντιπαραγωγική.

«Ήρεμα νερά» στα ελληνοτουρκικά: Σε τι συμφώνησαν Μητσοτάκης - Ερντογάν
Στιγμιότυπο από τη συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογαν © Δημήτρης Παπαμήτσος / ΓΤ Πρωθυπουργού

«Όχι σε σφιχτά χρονοδιαγράμματα για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών, μακριά ακόμη η Χάγη»

Ως προς το κρίσιμο ζήτημα της οριοθέτησης ΑΟΖ και θαλασσίων ζωνών, από την ελληνική αποστολή σημειώνουν πως πρόκειται για «ένα θέμα που δεν έχει λυθεί τα τελευταία 40 χρόνια. Ως εκ τούτου, δεν πρέπει να μπαίνουν σφιχτά χρονοδιαγράμματα, γιατί δεν βοηθούν στην επίλυσή του».

Όσο για το ενδεχόμενο προσφυγής στη Χάγη; «Είναι ακόμη μακριά», έλεγαν καλά ενημερωμένες πηγές.

Τέλος, όσον αφορά στο μεταναστευτικό, οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι μια συστηματική συνεργασία μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας θα ήταν αμοιβαία επωφελής.

Μητσοτάκης: Συμφωνήσαμε να εμβαθύνουμε το θετικό κλίμα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις

Αμέσως μετά τη συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cvnwjfny5lgp)

«Είχαμε μία παραγωγική συζήτηση με τον Πρόεδρο Ερντογάν παρουσία των υπουργών Εξωτερικών και των διπλωματικών μας συμβούλων.

Συμφωνήσαμε να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε ώστε να εμβαθύνουμε το θετικό κλίμα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, το οποίο έχει εγκαθιδρυθεί τους τελευταίους μήνες, και προσδιορίσαμε με σαφήνεια το επίπεδο των επαφών και των συναντήσεων για το επόμενο διάστημα σε επίπεδο πολιτικού διαλόγου, Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, αλλά και προώθησης της θετικής ατζέντας.

Συμφωνήσαμε, επίσης, το επόμενο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας να διεξαχθεί στις 7 Δεκεμβρίου στη Θεσσαλονίκη.

Ταυτόχρονα, είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε και για μια σειρά από κοινές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι δύο χώρες μας. Να σταθώ ενδεικτικά στο πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης, όπου πιστεύω ότι είναι απαραίτητη η συνεργασία της Τουρκίας προκειμένου να μειωθούν στο ελάχιστο οι μεταναστευτικές ροές.

Αλλά, φυσικά, συζητήσαμε και τα ζητήματα και τις μεγάλες προκλήσεις της κλιματικής κρίσης, καθώς Ελλάδα και Τουρκία είναι δύο μεσογειακές χώρες, οι οποίες και αυτό το καλοκαίρι βρέθηκαν αντιμέτωπες με σημαντικές φυσικές καταστροφές, προϊόν της υπερθέρμανσης του πλανήτη και της κλιματικής κρίσης, η οποία είναι ήδη εδώ μαζί μας.

Πιστεύω ότι και αυτό το πεδίο συνεργασίας μπορεί να διερευνηθεί περισσότερο, έτσι ώστε να τύχει αντικείμενο και κάποιων συγκεκριμένων συμφωνιών, οι οποίες θα υπογραφούν στα πλαίσια του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας, τον Δεκέμβριο στη Θεσσαλονίκη».

Συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν στη Νέα Υόρκη
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ

Ερντογάν για συνάντηση με Μητσοτάκη: Μακάρι να είναι επωφελής για τη χώρα μας

Από τη μεριά του, ο Τούρκος πρόεδρος έγραψε σε ανάρτησή του στο Χ: «Μακάρι η συνάντησή μας με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να είναι επωφελής για τη χώρα και την περιοχή μας».

Σε σχεδόν πανομοιότυπες ανακοινώσεις από την ελληνική κυβέρνηση και την τουρκική προεδρία, αναφέρονται τα εξής:

«Οι δύο ηγέτες επιβεβαίωσαν τη θετική ατμόσφαιρα στις σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας και την ισχυρή βούλησή τους να διατηρηθεί.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συμφώνησαν στον οδικό χάρτη των επαφών των δύο χωρών, όπως αυτός καθορίστηκε στη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών στις 5 Σεπτεμβρίου και περιλαμβάνει:

Τις συναντήσεις στα μέσα Οκτωβρίου των αρμόδιων για τον πολιτικό διάλογο και τη θετική ατζέντα υφυπουργών Εξωτερικών, τις συναντήσεις εντός του Νοεμβρίου για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και τη συνεδρίαση του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας στις 7 Δεκεμβρίου στη Θεσσαλονίκη.

Οι δύο ηγέτες αντάλλαξαν ακόμη απόψεις για περιφερειακά και διεθνή ζητήματα.

Συζήτησαν επίσης για την κλιματική κρίση και τις επιπτώσεις της, ιδιαίτερα στην περιοχή της Μεσογείου, καθώς οι δύο χώρες βίωσαν πρόσφατα σοβαρές φυσικές καταστροφές και συμφώνησαν ότι η ενίσχυση της συνεργασίας στην Πολιτική Προστασία αποτελεί προτεραιότητα.

Συμφώνησαν ακόμη να συνεργαστούν για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού ζητήματος, αναγνωρίζοντας ότι αποτελεί κοινή πρόκληση.

Οι υπουργοί Εξωτερικών θα συνεχίσουν τη συνεργασία και τον συντονισμό για να προωθήσουν τον συμφωνημένο οδικό χάρτη».

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.

// EMPTY