Πολιτικη & Οικονομια

Συνεργασία στο μεταναστευτικό συμφώνησαν Μητσοτάκης - Ερντογάν

Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας στη Θεσσαλονίκη στις 7 Δεκεμβρίου

62224-137655.jpg
Newsroom
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Συνεργασία στο μεταναστευτικό συμφώνησαν Μητσοτάκης - Ερντογάν
Στιγμιότυπο από τη συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογαν © Δημήτρης Παπαμήτσος / ΓΤ Πρωθυπουργού

Μητσοτάκης- Ερντογάν: Τι συμφωνήθηκε στη συνάντηση 

Σε θετικό κλίμα πραγματοποιήθηκε η συνάντηση που είχαν ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη, που διήρκησε 1 ώρα και 10 λεπτά.

Η δήλωση του πρωθυπουργού

«Συμφωνήσαμε να εμβαθύνουμε στο θετικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί ανάμεσα στις δύο χώρες, ενώ προσδιορίσθηκε και το επίπεδο των επαφών και συζητήσεων, ως προς τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και τον πολιτικό διάλογο», επισήμανε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση. 

Ολοκληρη η δήλωση του πρωθυπουργού:

«Είχαμε μια παραγωγική συζήτηση με τον Πρόεδρο Ερντογάν, παρουσία των υπουργών Εξωτερικών και των διπλωματικών μας συμβούλων.

Συμφωνήσαμε να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε ώστε να εμβαθύνουμε το θετικό κλίμα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, το οποίο έχει εγκαθιδρυθεί τους τελευταίους μήνες και προσδιορίσαμε με σαφήνεια το επίπεδο των επαφών και των συναντήσεων για το επόμενο διάστημα, σε επίπεδο πολιτικού διαλόγου, μέτρων οικοδόμησης, οικοδόμησης εμπιστοσύνης, αλλά και προώθησης της θετικής ατζέντας.

Συμφωνήσαμε επίσης το επόμενο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας να διεξαχθεί στις 7 Δεκεμβρίου στη Θεσσαλονίκη.

Ταυτόχρονα, είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε και για μια σειρά από κοινές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι δύο χώρες μας.

Να σταθώ ενδεικτικά στο πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης, όπου πιστεύω ότι είναι απαραίτητη η συνεργασία της Τουρκίας προκειμένου να μειωθούν στο ελάχιστο οι μεταναστευτικές ροές.

Αλλά φυσικά συζητήσαμε και τα ζητήματα, τις μεγάλες προκλήσεις της κλιματικής κρίσης, καθώς Ελλάδα και Τουρκία είναι δύο μεσογειακές χώρες, οι οποίες και αυτό το καλοκαίρι βρέθηκαν αντιμέτωπες με σημαντικές φυσικές καταστροφές, προϊόν της υπερθέρμανσης του πλανήτη και της κλιματικής κρίσης, η οποία είναι ήδη εδώ μαζί μας και πιστεύω ότι και αυτό το πεδίο συνεργασίας μπορεί να διερευνηθεί περισσότερο, έτσι ώστε να τύχει αντικείμενο και κάποιων συγκεκριμένων συμφωνιών οι οποίες θα υπογραφούν στα πλαίσια του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας το Δεκέμβριο στη Θεσσαλονίκη».

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cvnwjfny5lgp)

Η ανάρτηση του Ερντογάν

Από την πλευρά του ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης με ανάρτησή του στο X/Twitter αναφέρει: «Μακάρι η συνάντησή μας με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να είναι επωφελής για τη χώρα και την περιοχή μας». 

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cvnwlh1qalyx)

Ενδεικτικό του καλού κλίματος και της σύμπλευσης, είναι ότι οι δύο πλευρές συμφώνησαν να εκδώσουν κοινό ανακοινωθέν, το οποίο αναφέρει ότι τόσο ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, όσο και ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εξέφρασαν την ισχυρή βούληση τους να διατηρηθεί η θετική ατμόσφαιρα, ενώ συμφώνησαν να πραγματοποιηθεί η συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας στις 7 Δεκεμβρίου 2023, στη Θεσσαλονίκη.

Συνεργασία στο μεταναστευτικό συμφώνησαν Μητσοτάκης - Ερντογάν
Στιγμιότυπο από τη συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογαν © Δημήτρης Παπαμήτσος / ΓΤ Πρωθυπουργού

Το κοινό ανακοινωθέν Μητσοτάκη - Eρντογάν

«Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε στη Νέα Υόρκη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Recep Tayyip Erdogan, παρουσία των Υπουργών Εξωτερικών, κκ. Γιώργου Γεραπετρίτη και Hakan Fidan.

Οι δύο ηγέτες επιβεβαίωσαν τη θετική ατμόσφαιρα στις σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας και την ισχυρή βούλησή τους να διατηρηθεί.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Recep Tayyip Erdogan συμφώνησαν στον οδικό χάρτη των επαφών των δύο χωρών, όπως αυτός καθορίστηκε στη συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών στις 5 Σεπτεμβρίου και περιλαμβάνει:

Τις συναντήσεις στα μέσα Οκτωβρίου των αρμόδιων για τον πολιτικό διάλογο και τη θετική ατζέντα Υφυπουργών Εξωτερικών, τις συναντήσεις εντός του Νοεμβρίου για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και τη συνεδρίαση του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας στις 7 Δεκεμβρίου στη Θεσσαλονίκη.

Οι δύο ηγέτες αντάλλαξαν ακόμη απόψεις για περιφερειακά και διεθνή ζητήματα.

Συζήτησαν επίσης για την κλιματική κρίση και τις επιπτώσεις της, ιδιαίτερα στην περιοχή της Μεσογείου, καθώς οι δύο χώρες βίωσαν πρόσφατα σοβαρές φυσικές καταστροφές και συμφώνησαν ότι η ενίσχυση της συνεργασίας στην Πολιτική Προστασία αποτελεί προτεραιότητα.

Συμφώνησαν ακόμη να συνεργαστούν για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού ζητήματος, αναγνωρίζοντας ότι αποτελεί κοινή πρόκληση.

Οι Υπουργοί Εξωτερικών θα συνεχίσουν τη συνεργασία και τον συντονισμό για να προωθήσουν τον συμφωνημένο οδικό χάρτη».

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cvnwkpqai35l)

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ