Πολιτικη & Οικονομια

Διευκρίνιση Γεωργιάδη για απασχόληση σε δύο εργοδότες - Τι προβλέπει το εργασιακό νομοσχέδιο

Τι είπε ο υπουργός για την ελάχιστη ανάπαυση των εργαζομένων

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Άδωνις Γεωργιάδης
© SOOC/Aris Oikonomou

Απασχόληση σε δύο εργοδότες το ίδιο 24ωρο προβλέπει το νέο εργασιακό νομοσχέδιο - Διευκρίνιση από τον Άδωνι Γεωργιάδη

Αλλαγές στα εργασιακά φέρνει το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας, το οποίο αναμένεται να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση την ερχόμενη εβδομάδα.

Με το νέο εργασιακό νομοσχέδιο αυστηροποιούνται τα πρόστιμα για την υποδηλωμένη εργασία, ενώ περιλαμβάνονται δίνεται η δυνατότητα πολλαπλής απασχόλησης του μισθωτού εντός του ίδιου εικοσιτετραώρου σε δύο εργοδότες.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cujoqe0udxz5)

Μεταξύ των διατάξεων του νομοσχεδίου, περιλαμβάνεται και η αύξηση του προστίμου για την υποδηλωμένη εργασία στα 10.500 ευρώ, αλλά και κίνητρα για την εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας, καθώς οι επιχειρήσεις που θα την εφαρμόσουν νωρίτερα θα απαλλαγούν από πολλές γραφειοκρατικές διαδικασίες, όπως από την υποχρέωση να προ δηλώνουν στο ΕΡΓΑΝΗ τις μεταβολές του ωραρίου.

Σε ό,τι αφορά τα ασφαλιστικά, τις διατάξεις για τους εργαζόμενους συνταξιούχους, αλλά και τη συνταξιοδότηση των οφειλετών του ΕΦΚΑ, αυτές θα ενσωματωθούν στο νομοσχέδιο από τον Σεπτέμβριο, οπότε το νομοσχέδιο θα έρθει προς ψήφιση στη Βουλή.

Διευκρίνιση Γεωργιάδη για τους πολλαπλούς εργοδότες

Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Άδωνις Γεωργιάδης προέβη στην ακόλουθη διευκρινιστική δήλωση:

«Στο Σχέδιο Νόμου που θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, την επόμενη εβδομάδα, ρητώς διευκρινίζεται η δυνατότητα της εργασίας σε πολλαπλούς εργοδότες, όπως ορίζει η ευρωπαϊκή νομοθεσία. Σε καμία όμως περίπτωση δεν σταματά να εφαρμόζεται το ΠΔ88/1999 περί των ελαχίστων περιόδων ανάπαυσης που αποτελεί υπερεθνικό δίκαιο και όπου εκεί ορίζεται ρητώς ότι για κάθε περίοδο 24 ωρών η ελάχιστη ανάπαυση δεν μπορεί να είναι κατώτερη των 11 συνεχών ωρών, το οποίο συνεχίζει να ισχύει για κάθε εργοδότη στον οποίο εργάζεται ο εργαζόμενος».

Mιλώντας νωρίτερα σήμερα στον ΣΚΑΪ, ο υπουργός δήλωσε ότι βασικός κορμός του νομοσχεδίου είναι η ενσωμάτωση ευρωπαϊκής οδηγίας που θα αφορά στα δικαιώματα των εργαζομένων.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης με τους Νίκο Ανδρίτσο και Έλενα Λάσκαρη στον ΣΚΑΪ 04.08.2023

«Θεσπίζουμε τη δυνατότητα εργαζομένου να δουλεύει σε πολλαπλούς εργοδότες. Μπορεί να δουλεύει δύο οχτάωρα σε δυο διαφορετικούς εργοδότες και να είναι απολύτως νόμιμο, δηλωμένο και στα εισοδήματα του. Ή θεσπίζουμε την περίοδο του δοκίμου εργαζομένου, ένας εργαζόμενος εργάζεται σε μια επιχείρηση και μπορεί να λύεται η σύμβαση του αυτομάτως και αζημίως σε περίοδο 6 μηνών», είπε χαρακτηριστικά.

Υπάρχουν, τόνισε, και πολλές άλλες ρυθμίσεις στον τρόπο εφαρμογής της ψηφιακής κάρτας εργασίας, πχ. οι επιχειρήσεις θα επιλέξουν τη χρήση της ψηφιακής κάρτας και θα απαλλαγούν σχεδόν από όλη τη γραφειοκρατική διαδικασία που τους επιβάλλει η ΕΡΓΑΝΗ. Στόχος είναι να εφαρμοστεί η ψηφιακή κάρτα σιγά - σιγά σε όλη την οικονομία, όλες τις επιχειρήσεις, με εξαντλητικό διάλογο με τους φορείς και με βάση τις ιδιομορφίες του κάθε κλάδου.

«Η ψηφιακή κάρτα είναι προς όφελος των εργαζομένων και των -καλών- εργοδοτών, όμως θεσπίζουμε και το πρόστιμο των 10.500 ευρώ για τις επιχειρήσεις που έχουν ψηφιακή κάρτα εργασίας στην περίπτωση της υποδηλωμένης εργασίας», επισήμανε ο υπουργός Εργασίας.

Πρόσθεσε ότι και με χρέος 20.000 ευρώ θα μπορεί κάποιος να παίρνει σύνταξη, με κάποια κριτήρια.

«Το νομοσχέδιο έχει παρά πολύ καλές ρυθμίσεις, θα προκαλέσει αρκετό ενδιαφέρον στην κοινή γνώμη και θα έχει πολύ ωραίες συνεδριάσεις στη Βουλή», σημείωσε ο κ. Γεωργιάδης.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ