- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Διευκρίνιση Γεωργιάδη για απασχόληση σε δύο εργοδότες - Τι προβλέπει το εργασιακό νομοσχέδιο
Τι είπε ο υπουργός για την ελάχιστη ανάπαυση των εργαζομένων
Απασχόληση σε δύο εργοδότες το ίδιο 24ωρο προβλέπει το νέο εργασιακό νομοσχέδιο - Διευκρίνιση από τον Άδωνι Γεωργιάδη
Αλλαγές στα εργασιακά φέρνει το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας, το οποίο αναμένεται να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση την ερχόμενη εβδομάδα.
Με το νέο εργασιακό νομοσχέδιο αυστηροποιούνται τα πρόστιμα για την υποδηλωμένη εργασία, ενώ περιλαμβάνονται δίνεται η δυνατότητα πολλαπλής απασχόλησης του μισθωτού εντός του ίδιου εικοσιτετραώρου σε δύο εργοδότες.
Μεταξύ των διατάξεων του νομοσχεδίου, περιλαμβάνεται και η αύξηση του προστίμου για την υποδηλωμένη εργασία στα 10.500 ευρώ, αλλά και κίνητρα για την εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας, καθώς οι επιχειρήσεις που θα την εφαρμόσουν νωρίτερα θα απαλλαγούν από πολλές γραφειοκρατικές διαδικασίες, όπως από την υποχρέωση να προ δηλώνουν στο ΕΡΓΑΝΗ τις μεταβολές του ωραρίου.
Σε ό,τι αφορά τα ασφαλιστικά, τις διατάξεις για τους εργαζόμενους συνταξιούχους, αλλά και τη συνταξιοδότηση των οφειλετών του ΕΦΚΑ, αυτές θα ενσωματωθούν στο νομοσχέδιο από τον Σεπτέμβριο, οπότε το νομοσχέδιο θα έρθει προς ψήφιση στη Βουλή.
Διευκρίνιση Γεωργιάδη για τους πολλαπλούς εργοδότες
Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Άδωνις Γεωργιάδης προέβη στην ακόλουθη διευκρινιστική δήλωση:
«Στο Σχέδιο Νόμου που θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, την επόμενη εβδομάδα, ρητώς διευκρινίζεται η δυνατότητα της εργασίας σε πολλαπλούς εργοδότες, όπως ορίζει η ευρωπαϊκή νομοθεσία. Σε καμία όμως περίπτωση δεν σταματά να εφαρμόζεται το ΠΔ88/1999 περί των ελαχίστων περιόδων ανάπαυσης που αποτελεί υπερεθνικό δίκαιο και όπου εκεί ορίζεται ρητώς ότι για κάθε περίοδο 24 ωρών η ελάχιστη ανάπαυση δεν μπορεί να είναι κατώτερη των 11 συνεχών ωρών, το οποίο συνεχίζει να ισχύει για κάθε εργοδότη στον οποίο εργάζεται ο εργαζόμενος».
Mιλώντας νωρίτερα σήμερα στον ΣΚΑΪ, ο υπουργός δήλωσε ότι βασικός κορμός του νομοσχεδίου είναι η ενσωμάτωση ευρωπαϊκής οδηγίας που θα αφορά στα δικαιώματα των εργαζομένων.
«Θεσπίζουμε τη δυνατότητα εργαζομένου να δουλεύει σε πολλαπλούς εργοδότες. Μπορεί να δουλεύει δύο οχτάωρα σε δυο διαφορετικούς εργοδότες και να είναι απολύτως νόμιμο, δηλωμένο και στα εισοδήματα του. Ή θεσπίζουμε την περίοδο του δοκίμου εργαζομένου, ένας εργαζόμενος εργάζεται σε μια επιχείρηση και μπορεί να λύεται η σύμβαση του αυτομάτως και αζημίως σε περίοδο 6 μηνών», είπε χαρακτηριστικά.
Υπάρχουν, τόνισε, και πολλές άλλες ρυθμίσεις στον τρόπο εφαρμογής της ψηφιακής κάρτας εργασίας, πχ. οι επιχειρήσεις θα επιλέξουν τη χρήση της ψηφιακής κάρτας και θα απαλλαγούν σχεδόν από όλη τη γραφειοκρατική διαδικασία που τους επιβάλλει η ΕΡΓΑΝΗ. Στόχος είναι να εφαρμοστεί η ψηφιακή κάρτα σιγά - σιγά σε όλη την οικονομία, όλες τις επιχειρήσεις, με εξαντλητικό διάλογο με τους φορείς και με βάση τις ιδιομορφίες του κάθε κλάδου.
«Η ψηφιακή κάρτα είναι προς όφελος των εργαζομένων και των -καλών- εργοδοτών, όμως θεσπίζουμε και το πρόστιμο των 10.500 ευρώ για τις επιχειρήσεις που έχουν ψηφιακή κάρτα εργασίας στην περίπτωση της υποδηλωμένης εργασίας», επισήμανε ο υπουργός Εργασίας.
Πρόσθεσε ότι και με χρέος 20.000 ευρώ θα μπορεί κάποιος να παίρνει σύνταξη, με κάποια κριτήρια.
«Το νομοσχέδιο έχει παρά πολύ καλές ρυθμίσεις, θα προκαλέσει αρκετό ενδιαφέρον στην κοινή γνώμη και θα έχει πολύ ωραίες συνεδριάσεις στη Βουλή», σημείωσε ο κ. Γεωργιάδης.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τελικά ούτε η Χαλκιδική ερήμωσε, ούτε τα ύδατα μολύνθηκαν, ούτε αβίωτη από τη σκόνη έγινε η ζωή των κατοίκων, ούτε οικολογική καταστροφή προκλήθηκε
Στην αντιπολίτευση αντί να νοιάζονται για την πολιτική σταθερότητα, κάνουν τα πάντα για να μας πείσουν ότι το μόνο που τους απασχολεί είναι η κομματική τους επιβίωση
«Καμπανάκι» για την ελληνική οικονομία
Πώς διαμορφώνεται η τιμή
Πότε ανοίγουν οι αιτήσεις στο myΘέρμανση
Ποιος ζήτησε τους ελέγχους και πότε;
Με αφορμή τα εγκαίνια του Κέντρου Υγείας
Πώς αξιολογούν οι πολίτες την επίσκεψη Ρούμπιο στην Ελλάδα
Δεν έχει υπάρξει ακόμη επίσημη απόφαση
«Θα είμαι πάντα ευγνώμων σε Τραμπ και Ρούμπιο»
Η αθέατη πλευρά μιας διπλωματικής θητείας
Η εξέλιξη έρχεται μετά από δημοσίευμα της Wall Street Journal, σύμφωνα με το οποίο η Αμερικανίδα πρέσβης είχε ζητήσει 100.000 δολάρια από δωρητή
Πού οφειλόταν η καθυστέρηση στην εξέλιξη του προγράμματος
Eγκαινίασε τη Σχολή Μη Επανδρωμένων και Αυτονόμων Συστημάτων Θάλασσας στο «ΚΕ ΠΑΛΑΣΚΑΣ»
Παρουσίαση από τον Νίκο Ανδρουλάκη και τη Μιλένα Αποστολάκη - Ευθεία σύγκριση με την κυβέρνηση
Οι σύντροφοι της Χαριλάου Τρικούπη πήραν ένα άρθρο γνώμης που απευθυνόταν σε περιορισμένο κοινό και του χάρισαν πανελλήνια επιτυχία
Πυρά από τον πρώην δήμαρχο Αθηναίων στη νυν δημοτική αρχή
Η συνομιλία με τους συντελεστές
Είχε αποχωρήσει τον Ιούλιο από τον ΣΥΡΙΖΑ
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.