Πολιτικη & Οικονομια

Τηλεφωνική επικοινωνία Μπλίνκεν - Μητσοτάκη ενόψει της Συνόδου Κορυφής

Τι συζήτησαν

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Μπλίνκεν - Μητσοτάκης: Τηλεφωνική επικοινωνία ενόψει της Συνόδου Κορυφής
© EPA/YANNIS KOLESIDIS

Μπλίνκεν - Μητσοτάκης: Τηλεφωνική επικοινωνία ενόψει της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους

Η στενή συνεργασία των ΗΠΑ με την Ελλάδα ενόψει της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους της Λιθουανίας βρέθηκε στο επίκεντρο της τηλεφωνικής συνομιλίας που είχε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, οι δύο πλευρές «συζήτησαν τη σημασία της στενής συνεργασίας μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ελλάδας, καθώς και την επικείμενη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους. Ο υπουργός Μπλίνκεν υπογράμμισε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες βλέπουν την Ελλάδα ως έναν απαραίτητο εταίρο και έναν βασικό σύμμαχο στο ΝΑΤΟ με τον οποίο προωθούν τους κοινούς στόχους της ειρήνης και ευημερίας. Ο υπουργός ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό για τη συνεχή υποστήριξη της Ελλάδας στην Ουκρανία».

Στις 12 Ιουλίου η συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν στο Βίλνιους

Σημειώνεται ότι την ερχόμενη Τετάρτη 12 Ιουλίου, Κυριάκος Μητσοτάκης και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα συναντηθούν στο Βίλνιους, για πρώτη φορά μετά την επανεκλογή τους στα αξιώματά τους.

Πρόκειται για το πέμπτο τετ α τετ των δύο ηγετών τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

Η κατ’ ιδίαν συνάντηση τους επισημοποιήθηκε κατά το συγχαρητήριο τηλεφώνημα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη για την επανεκλογή του στις κάλπες της 25ης Ιουνίου.

Μιλώντας στο περιθώριο των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου την προηγούμενη Παρασκευή (1.7) στις Βρυξέλλες για την επικείμενη συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο κατά τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε λόγο για «ευκαιρία επαναπροσδιορισμού» των ελληνοτουρκικών σχέσεων και «χάραξης ενός μονοπατιού επαναπροσέγγισης, χωρίς η Ελλάδα να κάνει πίσω από τις "κόκκινες" γραμμές της».

«Θέλω να βλέπω το ποτήρι μισογεμάτο και υπάρχει καλύτερη συνεργασία με τις τουρκικές Αρχές, ώστε να αποτρέπουμε βάρκες να φεύγουν. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ξοδέψει αρκετά χρήματα για να στηρίξει την Τουρκία στο μεταναστευτικό και ενδεχομένως να ξοδέψει και άλλα. Μπορούμε να αποδείξουμε στην πράξη ότι η Τουρκία είναι σύμμαχος αρκεί να το θέλει και η ίδια», είπε ο πρωθυπουργός να προσθέσει ότι «στο Βίλνιους θα διαπιστώσουμε αν η Τουρκία θέλει να μπούμε σε μια νέα σελίδα».

Στην ατζέντα του Τούρκου προέδρου είναι η επανεκκίνηση των σχέσεων της Τουρκίας με τη Δύση και το θέμα των εξοπλιστικών, με τον Ταγίπ Ερντογάν να δέχεται έμμεσες πιέσεις για άρση του βέτο αναφορικά με την ένταξη της Σουηδίας στη Βορειοατλαντική Συμμαχία. Ο Ερντογάν εμποδίζει την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ από τον Μάιο του 2022, κατηγορώντας την για υποτιθέμενη επιεική στάση προς τους Κούρδους μαχητές που έχουν βρει καταφύγιο στο έδαφός της.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.