Πολιτικη & Οικονομια

Με έμφαση σε ακρίβεια και μεταρρυθμίσεις το στίγμα της νέας κυβέρνησης

Τι θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου

62222-137653.jpg
A.V. Team
26’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Με έμφαση σε ακρίβεια και μεταρρυθμίσεις το στίγμα της νέας κυβέρνησης
© ΓτΠ/ Δημήτρης Παπαμήτσος

Υπουργικό Συμβούλιο: Συνεδριάζει υπό την προεδρία του Κυριάκου Μητσοτάκη το πρωί της Τετάρτης - Έμφαση σε ακρίβεια και μεταρρυθμίσεις το στίγμα της νέας κυβέρνησης

Έμφαση στην οικονομία και τις μεταρρυθμίσεις δόθηκε κατά τις τοποθετήσεις στις τελετές παράδοσης και παραλαβής των 20 Υπουργείων, την Τρίτη (27/6), με τα κυβερνητικά στελέχη να δίνουν μια πρώτη γεύση για τις προτεραιότητες της νέας τετραετίας. Το πολιτικό στίγμα, όσο και την ατζέντα της δεύτερης κυβερνητικής θητείας του αναμένεται να σκιαγραφήσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σήμερα, Τετάρτη (28/6), κατά την τοποθέτησή του στην πρώτη συνεδρίση του Υπουργικού Συμβουλίου.

Κατά τη συνεδρίαση που είναι προγραμματισμένη για τις 11:00 το πρωί, αναμένεται να «αναπτυχθούν» οι ειδήσεις που έβγαλε η παράδοση - παραλαβή στο ΥΠΕΝ για το «καλάθι του νοικοκυριού», ενώ ο πρωθυπουργός αναμένεται να ανακοινώσει μέτρα για τον περιορισμό του πληθωρισμού, καθώς η αντιμετώπιση της ακρίβειας τίθεται ως πρώτη προτεραιότητα της νέας κυβέρνησης.

Η «ακτινογραφία» των κυβερνητικών στόχων

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

Το χαρτοφυλάκιο Χατζηδάκη - Οι έξι στόχοι και το Ταμείο Ανάκαμψης

Για έξι στόχους της οικονομίας την επόμενη τετραετία μίλησε ο νέος υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, κατά την τελετή παράδοσης - παραλαβής του Υπουργείου από τον Θεόδωρο Πελαγίδη.

Οι έξι στόχοι για τα επόμενα 4 χρόνια είναι:

  • Να επιτευχθεί μέσος όρος ανόδου του ΑΕΠ 3% την τετραετία, που θα βοηθήσει και στην αύξηση των μισθών κατά 25%. Να συνεχιστούν οι φορολογικές μεταρρυθμίσεις και η στήριξη της επιχειρηματικότητας. Θα βοηθήσει σημαντικά η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας τους επόμενους μήνες.
  • Οι προσαρμογές στο παραγωγικό μοντέλο και η αντιμετώπιση των αδυναμιών και των δομικών στρεβλώσεων 10 ετών σε εξαγωγές και εισαγωγές. Ένα βιώσιμο μοντέλο ανάπτυξης με την ενίσχυση των καινοτόμων κλάδων και των εξαγωγών και η συνέχιση της μείωσης του δημοσίου χρέους.
  • Η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, καθώς η περαιτέρω πρόοδος θα βοηθήσει στην περαιτέρω μείωση της φορολογίας.
  • Η υγεία του τραπεζικού συστήματος και η ενίσχυση των σχέσεων εμπιστοσύνης με τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά. Η συνέχιση της μείωσης των «κόκκινων» δανείων.
  • Η αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων και των δημοσίων επενδύσεων.
  • Η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας από το Υπερταμείο και το ΤΑΙΠΕΔ, καθώς θα υπάρξουν περισσότερα έσοδα και περισσότερες επενδύσεις.

Ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε επίσης ότι η Ελλάδα κάνει ένα καινούργιο ξεκίνημα μετά τις εκλογές. Διαμορφώθηκαν πολιτικές ισορροπίες που δημιουργούν ένα νέο κεφάλαιο για τον τόπο. «Υπάρχει ένα μεγάλο παράθυρο αισιοδοξίας και ευκαιρίας που πρέπει να εκμεταλλευτούμε» είπε. Πρόσθεσε δε, ότι το νέο επιτελείο θα κτίσει πάνω στις επιτυχίες της προηγούμενης τετραετίας, καθώς υπήρξε άριστη δουλειά από τους Χρήστο Σταϊκούρα, Θοδωρή Σκυλακάκη και Απόστολο Βεσυρόπουλο.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-ctnj3evt1ym9)

Το ΕΣΠΑ και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Από την πλευρά του, ο νέος αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκος Παπαθανάσης, ανέφερε ότι η διαχείριση των ευρωπαϊκών πόρων και η απορρόφησή τους, όπως και του ΕΣΠΑ, αποτελούν σημαντικά αναπτυξιακά εργαλεία. Ειδικά για το ΕΣΠΑ, η απορρόφηση από 27% ανήλθε σε 86% σε τέσσερα χρόνια, ενώ υπάρχουν περισσότερες από 8.300 αιτήσεις από μικρομεσαίες επιχειρήσεις ύψους 780 εκατ. ευρώ. Ο κ. Παπαθανάσης αναφέρθηκε, επίσης, στην Αναπτυξιακή Τράπεζα (για τη διεύρυνση της περιμέτρου των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό), στην Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων για την ενίσχυση της εξωστρέφειας, στις ΣΔΙΤ και στην απολιγνιτοποίηση για νέες συνθήκες και νέες δουλειές.

Η νέα ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών
Η νέα ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών © ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ/EUROKINISSI

Ο νέος υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Χάρης Θεοχάρης, με αρμοδιότητα τη φορολογική πολιτική, είπε ότι οι τέσσερις άξονες είναι η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, η σταθερότητα των εσόδων, η μείωση των φορολογικών συντελεστών και η βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών. Τέλος, ο νέος υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Θάνος Πετραλιάς, με αρμοδιότητα στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, ανέφερε ότι κεντρικός στόχος είναι η πλήρης υλοποίηση των προεκλογικών δεσμεύσεων, με την παράλληλη διατήρηση της δημοσιονομικής ισορροπίας.

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ

Γεραπετρίτη: «Το ΥΠΕΞ συνυφασμένο με την ίδια την ίδρυση του ελληνικού κράτους»

«Αποτελεί χρέος μας να υπερασπιζόμαστε καθημερινά και αδιαπραγμάτευτα την κυριαρχία και την εθνική μας υπόσταση», υπογράμμισε ο νέος υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, αναλαμβάνοντας τα καθήκοντά του στην τελετή παράδοσης-παραλαβής. «Σας διαβεβαιώ ότι θα το πράξουμε στο ακέραιο», προσέθεσε.

«Η ελληνική εξωτερική πολιτική ήταν και θα παραμείνει μια πολιτική αρχών, μια πολιτική που στηρίζεται στο διεθνές δίκαιο, εμπνέεται από τις αρχές του Καταστατικού Χάρτη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και στοχεύει στην περιφερειακή συνεργασία και σταθερότητα. Οι αρχές αυτές που διέπουν τη μεταπολεμική αρχιτεκτονική του κόσμου σήμερα βάλλονται πολλαπλώς από τις καταιγιστικές γεωπολιτικές εξελίξεις. Θα ήθελα από το βήμα αυτό να μεταφέρω ότι, τόσο εγώ προσωπικά, όσο και ο πρωθυπουργός, στο πνεύμα ακριβώς της υποστήριξης των εθνικών μας συμφερόντων θα θέσουμε εαυτόν στην υπηρεσία της πατρίδας», δήλωσε ο νέος υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης.

«Είναι μεγάλη τιμή να αναλαμβάνω το Υπουργείο Εξωτερικών, ένα Υπουργείο θεσμό που είναι συνυφασμένο με την ίδια την ίδρυση του ελληνικού κράτους. Αντιλαμβάνομαι πλήρως το μέγεθος της ευθύνης που αναλαμβάνω», ανέφερε χαρακτηριστικά σε άλλο σημείο της δήλωσής του. 

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-ctndpy4f6tzl)

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ

Δένδιας: «Η Ελλάδα έχει υποχρέωση να ανταποκριθεί στις προκλήσεις των καιρών»

Το χαρτοφυλάκιο του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας παρέλαβε ο Νίκος Δένδιας. Στις δηλώσεις που έκανε, ο κ. Δένδιας τόνισε πως «δεν συνιστά απλό καθήκον, αλλά συνταγματική υποχρέωση η προάσπιση της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας».

«Θέλω να ευχαριστήσω τον προκάτοχό μου, τον Νίκο Παναγιωτόπουλο για το έργο του επί τέσσερα χρόνια, τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνο Φλώρο και τα υπόλοιπα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων για το υψηλότατο φρόνημα που τις διακατέχει. Σε μια κρίσιμη συγκυρία παγκόσμιων ανακατατάξεων, η Ελλάδα έχει υποχρέωση να ανταποκριθεί στις προκλήσεις των καιρών, να εδραιώσει με αυτοπεποίθηση τη θέση της στο διεθνές περιβάλλον ως παράγοντας ασφάλειας και σταθερότητας. Να έχει ρόλο και λόγο στις εξελίξεις. Στο ισοζύγιο ισχύος πρέπει να συνυπολογιστούν και οι αμυντικές συμφωνίες που υπέγραψα για λογαριασμό της πατρίδας μας» συνέχισε ο κ. Δένδιας.

«Πάγια ελληνική θέση, η Ελλάδα επιζητά αρμονικές σχέσεις με τις γειτονικές της χώρες. Η Ελλάδα ιστορικά κρατά κλάδο ελαίας και επιζητά ειρηνική συνύπαρξη με κάθε λαό», πρόσθεσε ο νέος υπουργός Άμυνας.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-ctnf3v9uuda1)

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ

Οι έξι προτεραιότητες της Νίκης Κεραμέως 

Το πρώτο στίγμα του «φιλόδοξου» -όπως το χαρακτήρισε- σχεδίου για το ΥΠΕΣ, έδωσε η Νίκη Κεραμέως κατά την τελετή παράδοσης - παραλαβής στο κτίριο της Βασιλίσσης Σοφίας, στην οποία βρέθηκε η ATHENS VOICE.

Η αναβάθμιση του Δημόσιου Τομέα αποτελεί για τον Κυριάκο Μητσοτάκη μία από τις κορυφαίες προτεραιότητες της νέας κυβερνητικής θητείας. Στόχος «ένα πιο σύγχρονο και αποτελεσματικό κράτος στην υπηρεσία του Πολίτη», σημείωσε η Νίκη Κεραμέως. Η Νίκη Κεραμέως επέλεξε να δώσει το στίγμα της επόμενης ημέρας στο Υπουργείο Εσωτερικών, παραθέτοντας τις έξι προτεραιότητες της κυβέρνησης. Κορυφαία, η αύξηση των μισθών στον δημόσιο τομέα, που αποτελεί δέσμευση και πρόθεση της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Τα σύγχρονα προγράμματα επιμόρφωσης αποτελούν μία ακόμη προτεραιότητα. Παρότι ως υπουργός Παιδείας αντιμετώπισε έντονες αντιδράσεις, η κ. Κεραμέως επιμένει στην «αξιολόγηση παντού», θέτοντάς την ψηλά στην ατζέντα της. Η δόμηση ενός συστήματος κινήτρων και ανταμοιβής της παραγωγικότητας βρίσκονται επίσης στα άμεσα σχέδια της υπουργού, όπως και η επιτάχυνση των προσλήψεων μέσω ΑΣΕΠ.

Η Νίκη Κεραμέως φαίνεται ότι «φέρνει μαζί της» από το Υπουργείο Παιδείας και τον στόχο της ανακατανομής των αρμοδιοτήτων. Στόχευση ο καθορισμός και η ανακατανομή των αρμοδιοτήτων μεταξύ κεντρικού κράτους, Περιφερειών και Δήμων. H νέα υπουργός έρχεται, όπως είπε, να ολοκληρώσει και να προχωρήσει στην εμπέδωση των σημαντικών βημάτων που έγιναν από τον Τάκη Θεοδωρικάκο, τον Μάκη Βορίδη, αλλά και προκατόχους τους, προκειμένου οι βάσεις που έχουν τεθεί να οδηγήσουν στην αναπτυξιακή πορεία της χώρας με έργα πνοής. Μεταξύ αυτών, η ενίσχυση της διοικητικής και τεχνικής ικανότητας των υπηρεσιών, η ψηφιακή μετάβαση, το μειωμένο περιβαλλοντικό αποτύπωμα, η ενεργειακή αυτονομία. 

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-ctnf1fph1ffd)

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ

Πιερρακάκης: «Το Υπουργείο Παιδείας θα γίνει πλήρως ψηφιακό»

«Το Υπουργείο Παιδείας θα γίνει το πρώτο πλήρως ψηφιακό Υπουργείο, με απλούστευση γραφειοκρατικών διαδικασιών, που δεν θα σας ταλαιπωρεί», είπε ο νέο υπουργός Παιδείας, Κυριάκος Πιερρακάκης

«Πρέπει να αναβαθμίσουμε τα πάντα με ταχύτητα. Όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης. Από την Προσχολική εκπαίδευση μέχρι το Πανεπιστήμιο. Και ειδικά για τα δημόσια ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα, βασική μας έμφαση είναι σε ένα δημόσιο Πανεπιστήμιο, ασφαλές, λειτουργικό και ελεύθερο, ένα Πανεπιστήμιο το οποίο συνομιλεί με το μέλλον», πρόσθεσε ο κ. Πιερρακάκης.

Οικονόμου: «Ο αθλητισμός είναι δείκτης ποιότητας ζωής και ευημερίας»

Στη μεγάλη σημασία του αθλητισμού, καθώς απευθύνεται στο σύνολο σχεδόν του πληθυσμού, και τη σύνδεσή του με τομείς όπως η παιδεία, η μόρφωση, η προαγωγή της υγείας, ο τουρισμός και ο πολιτισμός, στάθηκε ο νέος αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού, Γιάννης Οικονόμου, κατά την τελετή παράδοσης-παραλαβής που έγινε το μεσημέρι στο Υπουργείο Παιδείας. «Πιστεύω περισσότερο στις πράξεις από τα λόγια. Ο αθλητισμός είναι δείκτης ποιότητας ζωής και ευημερίας. Πιστεύω βαθιά ότι είμαι υποχρεωμένος να ξεπεράσω και να βελτιώσω τον εαυτό μου, ώστε να προσφέρουμε στους αθλητές και τις αθλήτριές μας τις βέλτιστες συνθήκες, ενόψει μάλιστα των Ολυμπιακών Αγώνων του 2024. Η Ελλάδα, ως το λίκνο του αθλητισμού, έδωσε και έχει ακόμη πολλά να δώσει στον τομέα αυτό διεθνώς και χρειάζεται να κάνουμε το παν ώστε να καταστεί σημείο αναφοράς του παγκόσμιου αθλητικού κινήματος», επισήμανε μεταξύ άλλων ο κ. Οικονόμου, ο οποίος υπογράμμισε ότι η απόφαση του Πρωθυπουργού για αναβάθμιση του χαρτοφυλακίου του αθλητισμού και υπαγωγή του στο Υπουργείο Παιδείας, «είναι δηλωτική στη στόχευσή της».

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-ctnfggx8e59l)

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

Παπαστεργίου: «Θα πρέπει πολύ άμεσα να "τρέξουμε"»

Ο νέος υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου, «έντυσε» με χιούμορ την τελετή παράδοσης παραλαβής. «Η ευθύνη που αναλαμβάνω μετά την πρόταση του πρωθυπουργού, είναι τεράστια και δεν σας κρύβω ότι παρότι το συναίσθημα της χαράς υπάρχει, υπάρχει και μια χαρμολύπη διότι αφήνω πίσω σχεδόν 20 χρόνια στην αυτοδιοίκηση. Βέβαια, αυτή η εμπειρία μπορεί να μας βοηθήσει για να "τρέξουμε" και πολλά άλλα πράγματα που έχουν σχέση με την τοπική αυτοδιοίκηση».

Όπως χαρακτηριστικά είπε, η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου «τα έκανε σχεδόν όλα, ευτυχώς… δεν πρόλαβαν να κάνουν κάποια. Θα πρέπει πολύ άμεσα να "τρέξουμε", να προχωρήσουμε αυτά που έχουν προωθηθεί και βέβαια να δούμε και καινούργιους τομείς, όπως η τεχνητή νοημοσύνη, νέες προκλήσεις, όπως η κυβερνοασφάλεια και πώς θα μπορέσουμε να θωρακιστούμε συνολικότερα, οι μεταβιβάσεις ακινήτων, ο φάκελος ασθενή, το gov.gr με τις 1.534 υπηρεσίες να φτάσει τις 5.000. Η μαγική λέξη είναι "εμπιστοσύνη" και πώς θα μπορέσουμε μέσω της ψηφιακής διακυβέρνησης να δώσουμε στους πολίτες να καταλάβουν ότι τελικά υπάρχουν άνθρωποι, δομές, υποδομές οι οποίες σκέφτονται όλο το 24ωρο για εκείνους. Δεν ξεχνώ την παντοτινή μου αγάπη, την αυτοδιοίκηση. Τα 90 εκατ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης και τα 232 εκατ. από το ΕΣΠΑ θα κατευθυνθούν σε έργα που έχουν ανάγκη οι δήμοι». Τέλος, ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό, μιλώντας για μια πρόταση «που δεν τιμά μόνο εμένα αλλά ολόκληρη την τοπική αυτοδιοίκηση που αυτά τα χρόνια ψηφιοποιηθήκε σε πολύ μεγάλο βαθμό και δείχνει πως μπορεί να σταθεί πολύ πιο αποτελεσματικά στο πλευρό των πολιτών γιατί η Ελλάδα αλλάζει, γίνεται μια σύγχρονη χώρα». 

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-ctnlglqfgsk9)

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ

Χρυσοχοΐδης: «Θα εργαστούμε σκληρά για ένα νέο δημόσιο σύστημα Υγείας»

Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης «έδωσε» με το «καλησπέρα» την είδηση, σύμφωνα με την οποία ο ρόλος του νέου υφυπουργού Υγείας, Μάριου Θεμιστοκλέους, θα είναι λίαν αναβαθμισμένος, καθώς είναι εκείνος ο οποίος αναλαμβάνει την πολιτική αρμοδιότητα για την αναβάθμιση της νοσοκομειακής περίθαλψης.

«Έχω εργαστεί για πολλά χρόνια σκληρά, με αφοσίωση, έσκυβα πάντα το κεφάλι και δούλευα για να ανταποκριθώ στις ανάγκες των πολιτών και αυτό θα κάνω και τώρα», υπογράμμισε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο οποίος ανέφερε επίσης με νόημα ότι «δύναμή μου είναι οι άνθρωποι, οι συνεργάτες μου και οι άνθρωποι της δουλειάς, οι άνθρωποι του καθήκοντος. Μαζί με τους εργαζόμενους θα προχωρήσουμε, σε συμπόρευση με τους εργαζόμενους, αλλά θα έχουμε πολύ ψηλά τον πήχη. Το πιο σημαντικό κεφάλαιο είναι οι άνθρωποι».

Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης παρέθεσε ονομαστικά το σύνολο των προτεραιοτήτων για την νέα κυβερνητική πολιτική Υγείας και τόνισε ότι «κρίσιμες πλευρές του δημοσίου συστήματος Υγείας έμειναν στην άκρη, εξαιτίας των αναγκών για την αντιμετώπιση της πανδημίας του νέου κορωνοϊού», ενώ δεσμεύθηκε για ένα «νέο δημόσιο σύστημα Υγείας, το οποίο θα παρέχει πολύ υψηλής ποιότητας υπηρεσίες στους πολίτες και θα εξασφαλίζει την ισότητα της πρόσβασής τους στο κοινωνικό κράτος, ανεξαρτήτως επιπέδου εισοδήματος». 

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-ctnfswnalu9t)

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ

Σταϊκούρας: «Δεσμεύομαι ότι θα εργαστώ έντιμα»

«Δεσμεύομαι ότι θα εργαστώ έντιμα», είπε ο νέος υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σταϊκούρας, αναλαμβάνοντας καθήκοντα. «Οδηγός στον τρόπο άσκησης των καθηκόντων μου θα είναι το συμφέρον της χώρας. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια έχουν γίνει αρκετά. Θα κρατήσουμε τα πολλά θετικά και θα οικοδομήσουμε πάνω σε αυτά. Είναι, όμως, γεγονός ότι υπάρχουν και ζητήματα ανοιχτά, σημαντικά και μεγάλα. Στρατηγική μας είναι η αξιοκρατική αξιοποίηση του πλούσιου και έμπειρου ανθρώπινου δυναμικού του υπουργείου και η επιδίωξη των μέγιστων δυνατών πολιτικών, κοινωνικών και κοινοβουλευτικών συγκλίσεων και συναινέσεων, ώστε να αντιμετωπίσουμε τόσο τα υφιστάμενα όσο και προκύπτοντα προβλήματα». 

Στόχος της νέας ηγεσίας, όπως είπε ο υπουργός Χρήστος Σταϊκούρας, είναι ο βέλτιστος σχεδιασμός και η περαιτέρω ενίσχυση των υποδομών και μεταφορών στη χώρα μας, αξιοποιώντας, αποτελεσματικά, εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους. Είναι άλλωστε γνωστό πως οι υποδομές και οι μεταφορές συνιστούν βασικούς πυλώνες βελτίωσης της ποιότητας ζωής των πολιτών, ενίσχυσης της παραγωγικότητας, αύξησης της ανταγωνιστικότητας, μείωσης των περιφερειακών ανισοτήτων και τόνωσης της οικονομικής μεγέθυνσης, της αειφόρου ανάπτυξης και της ευημερίας της χώρας. «Και όλα αυτά, σε πλαίσιο διαφάνειας, δικαιοσύνης, εντιμότητας και σεβασμού στο κάθε ευρώ των Ελλήνων και Ευρωπαίων φορολογουμένων», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο νέος υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σταϊκούρας
© ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

Στις προτεραιότητες «Εξοικονομώ» και αντιμετώπιση ενεργειακής φτώχειας

Την ευχή να μην χρειαστεί στο μέλλον η δημοσιονομική πολιτική να συνδράμει την ενεργειακή, όπως συνέβη στο παρελθόν λόγω της ενεργειακής κρίσης, εξέφρασε ο νέος υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θόδωρος Σκυλακάκης

Ο κ. Σκυλακάκης περιέγραψε τις προτεραιότητες, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην κλιματική κρίση η οποία, όπως είπε, βρίσκεται στην πρώτη της φάση και τις επόμενες δεκαετίες θα χειροτερέψει, και την ανάγκη «να ανταποκριθούμε στις πολλαπλές υποχρεώσεις της χώρας στους τομείς της ενέργειας και του περιβάλλοντος» αλλά και να προχωρήσει η πράσινη μετάβαση σε ασταθές και μεταβαλλόμενο ενεργειακό περιβάλλον. Δεν υπάρχει καμία πολυτέλεια αδράνειας. Έχουμε αυστηρούς στόχους σε ό,τι αφορά τις ευρωπαϊκές υποχρεώσεις και την αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ, όπου υπάρχουν αυστηρά ορόσημα και χρονοδιαγράμματα τα οποία θα επιμείνω να τηρήσουμε με μεγάλη πιστότητα», τόνισε.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας παρουσίασε τους στόχους της πολιτικής του Υπουργείου, στους οποίους, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνεται η αύξηση της διείσδυσης των ΑΠΕ στην ηλεκτροπαραγωγή στο 80%, η ενεργειακή αναβάθμιση 600.000 κατοικιών, η υλοποίηση των προγραμμάτων για εξοικονόμηση ενέργειας και ηλεκτροκίνηση, η προώθηση της έρευνας για κοιτάσματα φυσικού αερίου, οι διεθνείς ενεργειακές διασυνδέσεις, η ολοκλήρωση των υποδομών διαχείρισης απορριμμάτων, η δασοπροστασία, ο νέος τρόπος λειτουργίας της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και η καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-ctnfboqp37eh)

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

Προτεραιότητα η καταπολέμηση ακρίβειας και πληθωρισμού - Αύξηση επενδύσεων

Η καταπολέμηση της ακρίβειας και του πληθωρισμού είναι προτεραιότητα της νέας πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Ανάπτυξης, όπως σημείωσε ο νέος υπουργός Κώστας Σκρέκας.

Σε ό,τι αφορά στο «καλάθι του νοικοκυριού» είπε ότι το εργαλείο αυτό βοήθησε στην τιθάσευση του πληθωρισμού και προσέθεσε ότι μέτρα όπως αυτό θα συνεχιστούν αλλά πιο αναλυτικά οι ανακοινώσεις, συμπλήρωσε ο ίδιος, θα γίνουν την Τετάρτη από τον πρωθυπουργό.

Ο υπουργός υπενθύμισε ότι ήταν υφυπουργός στο συγκεκριμένο υπουργείο το 2014, σε δύσκολες συνθήκες όπως είπε, και προσέθεσε ότι πάντα υπάρχουν θέματα να επιλυθούν, αν και η χώρα είναι σε τροχιά ανάπτυξης όπως φαίνεται από το πρώτο τρίμηνο που η χώρα βρίσκεται στις πρώτες χώρες μεγέθυνσης της οικονομίας της στην ΕΕ. Αυτό όμως, συμπλήρωσε, πρέπει να συνεχιστεί για να προσεγγίσουμε τον μέσο ευρωπαϊκό όρο.

«Έχουμε πολλά θέματα να προωθήσουμε, όπως προσέλκυση νέων επενδύσεων, να επιλύσουμε προβλήματα στον πληθωρισμό και την ακρίβεια και να ενισχυθεί η έρευνα, η καινοτομία και η τεχνολογία» σημείωσε και προσέθεσε ότι η διευκόλυνση του επιχειρείν με τη μείωση της γραφειοκρατίας και απλοποίηση της αδειοδοτικής διαδικασίας είναι ο δεύτερος στόχος και η ενίσχυση της βιομηχανίας, η τριπλή προτεραιότητα. «Η Ελλάδα έχει βιομηχανία και ιστορία στη βιομηχανία και πρέπει να την βοηθήσουνε να επεκταθεί και να μεγαλουργήσει γιατί χωρίς παραγωγή στην χώρα δεν θα διασφαλίσουμε βιώσιμους όρους ανάπτυξης στο μέλλον», κατέληξε ο Κώστας Σκρέκας.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-ctng7h5xw4c1)

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ

Γεωργιάδης: «Είμαστε εδώ για να κάνουμε τη ζωή των συμπολιτών μας καλύτερη»

«Οι εκλογές τελείωσαν, δεν υπάρχει καθόλου χρόνος για χάσιμο. Τα προβλήματα του κόσμου δεν περιμένουν και ο Ελληνικός λαός που μας έκανε τη μέγιστη τιμή να μας εμπιστευτεί περιμένει για να του βρούμε λύσεις στα προβλήματά του», δήλωσε ο νέος υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Άδωνις Γεωργιάδης και συμπλήρωσε:  «Μπορείτε να είστε απολύτως βέβαιοι ότι θα είμαστε μία πολύ ωραία ομάδα. Θα κάνουμε πράγματα για το καλό των συμπολιτών μας και όταν με το καλό θα παραδώσουμε στους επόμενους, θα παραδώσουμε τα Υπουργεία σε ακόμα καλύτερη κατάσταση από ό,τι τα παραλάβαμε. Θα ήθελα ιδιαίτερα να ευχαριστήσω και τον προκάτοχο, τον κύριο Χατζηδάκη, ο οποίος έκανε πολύ καλή δουλειά στο Υπουργείο αυτό. Θα ήθελα να αναφερθώ κι στη θητεία του Γιάννη Βρούτση, γιατί τα αποτελέσματα της προηγούμενης τετραετίας είχαν δυο υπουργούς. Το κράτος έχει συνέχεια, οι πολιτικές έχουν συνέχεια, οι άνθρωποι έχουν συνέχεια και εδώ είμαστε μόνο για έναν σκοπό: Για να ζήσουν οι Έλληνες πολίτες σε μία καλύτερη Ελλάδα».

Ζαχαράκη: «Κάθε άνθρωπος πρέπει να νιώσει το αγκάλιασμα του Υπουργείου»

«Κάνουμε μια νέα αρχή στο κομμάτι της κοινωνικής πρόνοιας και της οικογενειακής πολιτικής εδώ στο Υπουργείο Εργασίας, το οποίο πλέον σπάει σε δύο. Πάνω στην προώθηση πολιτικών ίσης μεταχείρισης, ίσων ευκαιριών, καταπολέμησης των διακρίσεων των φύλων, την αναβάθμιση και αναθεώρηση της πολιτικής για τα επιδόματα. Και βέβαια θα δουλέψουμε πάνω στην στήριξη των παιδιών που θα είναι στην καρδιά αυτής της μεγάλης προσπάθειας. Και βέβαια όλα αυτά θα συνοδευτούν με τις πολιτικές για την ενίσχυση της νεολαίας. Όπως είναι γνωστό έχει ήδη ξεκινήσει ένα μεγάλο πρόγραμμα για τη στεγαστική πολιτική για τα νέα ζευγάρια και συνεχίζουμε όλα αυτά που έχουν ξεκινήσει ήδη. Και επαναλαμβάνουμε την ανάγκη για την ψηφιοποίηση και τον εκσυγχρονισμό του ΟΠΕΚΑ. Κάθε άνθρωπος πρέπει να νιώσει το αγκάλιασμα του Υπουργείου αυτού, και θα το νιώσει», δήλωσε η Σοφία Ζαχαράκη, υπουργός του νεοσύστατου Υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας. 

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-ctnfpxgvwvu9)

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ

Μηταράκης: «Κοινωνικό και εθνικό το έργο της Αστυνομίας»

Τους στόχους του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για την νέα τετραετία ανέπτυξε ο υπουργός Νότης Μηταράκης κατά την διάρκεια της τελετής παράδοσης -παραλαβής από τον υπηρεσιακό υπουργό Χαράλαμπο Λαλούση. Ο κ. Μηταράκης αρχικά χαρακτήρισε ως κοινωνικό και εθνικό το έργο της Ελληνικής Αστυνομίας, ενώ τόνισε ότι προτεραιότητες του υπουργείου είναι η αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος, η προστασία της ανθρώπινης ζωής και της περιουσίας των πολιτών. Παράλληλα ο νέος υπουργός Προστασίας του Πολίτη υπογράμμισε ιδιαίτερα το πρόβλημα της εφηβικής παραβατικότητας σημειώνοντας ότι είναι ένα ζήτημα που τον απασχολεί ιδιαίτερα το οποίο «πρέπει να δώσουμε, σε συνεργασία με όλα τα συναρμόδια υπουργεία ιδιαίτερη έμφαση και θέλει μια συνολική αντιμετώπιση. Επιπρόσθετα σημείωσε ότι πρέπει να «αντιμετωπίσουμε φαινόμενα ρατσιστικής βίας και να προστατεύσουμε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες».

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο ζήτημα της παράνομης μετανάστευσης, για το οποίο είχε συνεργαστεί στενά με το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη το 2020 όταν ήταν υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής. «Να ενδυναμώσουμε τη συνεργασία μας με τον FRONTEX και να αυξήσουμε τον αριθμό των απελάσεων, τη συμφωνία δηλαδή που υπογράψαμε πρόσφατα, όσων διαμένουν παράνομα στη χώρα μας. Να δώσουμε έμφαση στην προστασία των συνόρων μας και την καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευση, με την ολοκλήρωση της επέκτασης του Φράκτη του Έβρου, σύμφωνα με την απόφαση του ΚΥΣΕΑ, σε ολόκληρη τη συνοριογραμμή και την ενίσχυσή του με τεχνολογίες αιχμής», είπε χαρακτηριστικά.

Επιπρόσθετα τόνισε ότι «θα συνεχίσουμε την εφαρμογή μιας αυστηρής αλλά δίκαιης μεταναστευτικής πολιτικής, πάντα με γνώμονα τους Ευρωπαϊκούς κανόνες και το διεθνές δίκαιο. Εξασφαλίζοντας την ορθή λειτουργία του χώρου Σένγκεν, αντιμετωπίζοντας κυκλώματα λαθροδιακινητών. Κυκλώματα που για οικονομικά οφέλη βάζουν κάθε μέρα ανθρώπινες ζωές σε κίνδυνο. Προφανώς αυτό είναι ένα Ευρωπαϊκό ζήτημα που απαιτεί Ευρωπαϊκή λύση. Η ασφάλεια είναι παράγοντας που ενισχύει την ελευθερία και την ποιότητα της δημοκρατίας μας. Παράλληλα, όμως, ενισχύει και τον στόχο που έχει θέσει η κυβέρνηση για οικονομική ανάκαμψη, ανάπτυξη και κοινωνική ευημερία» σημείωσε ο κ. Μηταράκης προσθέτωντας ότι: «Κανείς δεν μπορεί να επενδύσει σε μια χώρα που δεν είναι ασφαλής. Κανείς δεν μπορεί να ζήσει σε μία χώρα που δεν είναι ασφαλής. Και αυτό, καθιστά το έργο της Ελληνικής Αστυνομίας είναι έργο κοινωνικό, ιδιαίτερα σημαντικό κοινωνικό, ένα έργο εθνικό».

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ

Φλωρίδης: «Να βάλουμε ένα λιθαράκι για να γίνουν βήματα μπροστά»

Ο νέος υπουργός Δικαιοσύνης, Γιώργος Φλωρίδης, ανέφερε ότι αισθάνεται «πάρα πολύ τυχερός γιατί θα συνεργαστώ με τον κ. Γιάννη Μπούγα, έναν εξαίρετο νομικό και κοινοβουλευτικό και επίσης αισθάνομαι πάρα πολύ τυχερός που θα συνεργαστώ μαζί με τα στελέχη του υπουργείου».

«Η διαδρομή μου μετά από τέσσερα υπουργεία με έμαθε ότι αποδίδει κυρίως η ομαδική δουλειά και ο σεβασμός στην Υπηρεσία. Δηλαδή στα στελέχη της. Χωρίς τη συμμετοχή των στελεχών του υπουργείου είναι προφανές ότι τίποτα δεν μπορεί να προχωρήσει. Κι αυτό θα το τιμήσω. Τώρα εγώ ανήκω και σε εκείνες τις περιπτώσεις της πολιτικής που κάποιος μετά από τόσα χρόνια θα μπορούσε να πει "για φαντάσου!". Ανήκω εκεί. Όσον αφορά τον τομέα της Δικαιοσύνης και όλα όσα σκεφτόμαστε να κάνουμε, προσωπικά δεν πρόκειται να πω τίποτα μέχρι την ημέρα των προγραμματικών δηλώσεων. Οφείλουμε να σεβαστούμε τη συλλογική κυβερνητική δουλειά. Αφού εκθέσουμε το πλαίσιο που σκεφτόμαστε για τον τομέα της Δικαιοσύνης, θα αρχίσουμε να εξειδικεύουμε, να ενημερώνουμε, γιατί τίποτα δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί σε αυτόν τον τόπο αν πρώτα από όλους δεν είναι συμμέτοχος ο κόσμος.

» Ο κόσμος για να συμμετάσχει σε μια προσπάθεια, δηλαδή να την υποστηρίξει, πρέπει να είναι καλά ενημερωμένος. Πολλές φορές εμείς νομίζουμε ότι έχουμε ένα σχέδιο στο κεφάλι μας, το θεωρούμε το καλύτερο δυνατό, αλλά αυτό πολύ γρήγορα διαπιστώνουμε ότι δεν αποδίδει επειδή οι βασικοί συντελεστές που θα το υλοποιήσουν, αλλά κυρίως ο κόσμος, ο οποίος θα δεχθεί τις θετικές ή αρνητικές του συνέπειες δεν το γνωρίζει. Σε αυτό θα δουλέψουμε πάρα πολύ. Είναι το μόνο που μπορώ να πω τώρα. Θα κάνω ό,τι περνάει από το χέρι μου να μπορέσουμε να βάλουμε ένα λιθαράκι στην προσπάθεια να κάνουμε κάποια βήματα μπροστά».

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-ctng3u7vxejt)

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

Μενδώνη: «Έχουμε εμβληματικά έργα μπροστά έως το 2025»

«Έχουμε πολλή δουλειά να κάνουμε: τα πολλά έργα του Ταμείου Ανάκαμψης, που πρέπει να ολοκληρωθούν έως το 2025, έχουμε τα εμβληματικά έργα, όπως είναι το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, όπως είναι το Τατόι, όπως είναι το Μουσείο Ενάλιων Αρχαιοτήτων, αλλά και πολύ δουλειά στον σύγχρονο πολιτισμό που ήδη έχει ξεκινήσει και πρέπει να συνεχιστεί. Ο ψηφιακός μετασχηματισμός των φορέων σύγχρονου πολιτισμού είναι ένα πολύ μεγάλο στοίχημα γιατί μόνο έτσι θα μπορέσουν να ζήσουν και να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις», είπε η αμετακίνητη υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη.

Στο σημείο αυτό η υπουργός Πολιτισμού αναφέρθηκε στον υφυπουργό Πολιτισμού Χρίστο Δήμα, σημειώνοντας «εδώ νομίζω ότι η συμβολή του υφυπουργού Πολιτισμού Χρίστου Δήμα μπορεί να είναι πολύ σημαντική. Αλλά και για τα μελλούμενα» και καλωσορίζοντας τον, χαρακτήρισε τον κ. Δήμα ως «έναν νέο πολιτικό, με πολύ καλές σπουδές και εμπειρία, ο οποίος φέρει μια βαριά κληρονομιά μιας οικογένειας πολιτικών και ιδιαίτερα του πατέρα του, ο οποίος πάντοτε διακρίθηκε για το ήθος και την εντιμότητα του, ιδιότητες που έχει κληρονομήσει και ο Χρίστος».

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-ctnfh8or0tox)

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΑΣΥΛΟΥ

Καιρίδης: «Θα επιμείνουμε στη σκληρή αλλά δίκαιη αντιμετώπιση του μεταναστευτικού»

«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η μετανάστευση διαχρονικά, ακόμα περισσότερο σήμερα είναι ένα ζήτημα που απασχολεί την ελληνική και συνολικά τις ευρωπαϊκές κοινωνίες και βρέθηκε και τις τελευταίες εβδομάδες ξανά στην επικαιρότητα», δήλωσε ο νέος υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Δημήτρης Καιρίδης. «Είμαι ένας άνθρωπος φιλελεύθερος, είμαστε ανθρωπιστές αλλά δεν είμαστε αφελείς και νομίζω ότι αυτή την ισορροπία πρέπει να έχουμε πάντοτε στο μυαλό μας σε μια πολιτική που υπήρξε αποτελεσματική μέχρι σήμερα, αυτή την περασμένη τετραετία» τόνισε ο κ. Καιρίδης και εξέφρασε την πεποίθηση ότι η χώρα πρέπει να επιμείνει σε αυτή την πολιτική που όπως είπε είναι σκληρή αλλά δίκαιη και ότι πρέπει να ενισχυθούν οι πολιτικές ένταξης, να εξεταστούν τα ζητήματα της νόμιμης μετανάστευσης, της διεθνούς εικόνας της χώρας και των ευρωπαϊκών λύσεων ξεκινώντας από την τελευταία επιτυχία της Συμφωνίας του Λουξεμβούργου, την οποία χαρακτήρισε ως ένα πρώτο βήμα και όχι τον τελικό προορισμό. «Η δουλειά ξεκινά αμέσως και ότι δεν υπάρχει καμία περίοδος χάριτος». 

Η ηγεσία του Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου με τον υπηρεσιακό υπουργό
© ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ//EUROKINISSI

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

Κεφαλογιάννη: «Ο τουρισμός θέλει να κρατάς γερά το τιμόνι»

Το χαρτοφυλάκιο του Υπουργείου Τουρισμού παραδόθηκε το μεσημέρι της Τρίτης στην Όλγα Κεφαλογιάννη και την Έλενα Ράπτη από την Ιωάννα Δρέττα. Η νέα υπουργός Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη, δεν έκρυψε την συγκίνησή της για την επιστροφή της στο συγκεκριμένο Υπουργείο. «Είναι τεράστια η συγκίνησή μου που είμαι πάλι εδώ στα γνώριμα και ωραία μέρη. Επιστρέφω σε ένα χώρο για να υπηρετήσω με όλες τις δυνάμεις τον πιο κρίσιμο, παραγωγικό και δημιουργικό τομέα της ελληνικής οικονομίας» τόνισε η Όλγα Κεφαλογιάννη και πρόσθεσε: «Βλέπω μπροστά μου ανθρώπους που γνωρίζω καλά και εκτιμώ πολύ. Βρεθήκαμε μαζί σε σκληρές συνθήκες. Αγωνιστήκαμε για να αναστήσουμε τον τουρισμό από τη βαθιά κρίση που περνούσε το 2012. Υιοθετήσαμε μια επιθετική πολιτική τουριστικής διπλωματίας που είχε στόχο την αλλαγή του αρνητικού κλίματος που επικρατούσε για την Ελλάδα τότε στο εξωτερικό. Ήμουν και είμαι πολύ περήφανη για αυτήν την επιτυχία και ένα πράγμα που πήρα φεύγοντας ήταν η εκτίμηση για το ήθος και την εργατικότητα του στελεχιακού δυναμικού του υπουργείου και του ΕΟΤ. Η επιτυχία είναι αποτέλεσμα σκληρής αλλά ομαδικής δουλειάς. Ο τουρισμός θέλει να κρατάς γερά το τιμόνι».

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-ctnf0rao3ept)

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

Κικίλιας: «Δεν υπάρχει κάτι πιο σημαντικό και ιερό από την προστασία των πολιτών»

«Δεν υπάρχει κάτι πιο σημαντικό και ιερό από την προστασία των πολιτών», επισήμανε μεταξύ άλλων ο νέος υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας.

«Τιμώ και σέβομαι την αυταπάρνηση, το καθήκον και την προσπάθειά σας, και κυρίες και κύριοι έχω την απαίτηση για επαγγελματισμό και δουλειά γιατί σε αυτό το Υπουργείο στο οποίο βρίσκομαι -και είμαι πολύ πολύ χαρούμενος, για την ιδιαίτερη τιμή που μου έκανε ο πρωθυπουργός-, αφορά αυτό το οποίο λέει και το όνομά του, την Πολιτική Προστασία. Και αισθάνομαι ότι δεν υπάρχει κάτι πιο σημαντικό και ιερό από την προστασία των πολιτών, φυσικά των δασών μετά, φυσικά των περιουσιών και ούτω καθεξής, αλλά κυρίως και πάνω απ' όλα της ανθρώπινης ζωής», είπε ο κ. Κικίλιας και πρόσθεσε: «Το μόνο πράγμα που έχω να υποσχεθώ είναι πολλή και σκληρή δουλειά και λίγα λόγια και νομίζω ότι αυτό αφορά και έχει να κάνει με όλους μας».

Όπως ανέφερε δεν είναι πρωτόγνωρο για εκείνον η αντιμετώπιση των κρίσεων. «Γνωρίζετε όλοι πολύ καλά τι αντιμετωπίσαμε το 2014 και προφανώς ακόμα καλύτερα τι αντιμετωπίσαμε όλοι μαζί, κυρίως εγώ ως υπουργός Υγείας, τα δύο χρόνια της μεγάλης κρίσης, της παγκόσμιας κρίσης δημόσιας υγείας, όπου οι προβλέψεις για το πώς θα κατέληγε αυτή -με βάση αυτό το οποίο γινόταν ότι συνέβαινε σε γειτονικές χώρες- ήταν πολύ πολύ δύσκολες. Και όμως κρατηθήκαμε στο ύψος των περιστάσεων και προστατεύσαμε, επαναλαμβάνω, την ανθρώπινη ζωή. Το θεωρώ κομβικό και πολύ σημαντικό». 

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-ctnf3arqbvnl)

 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ