Πολιτικη & Οικονομια

Ποιος είναι ο Δημήτρης Παπαστεργίου, o νέος υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης

Από τα Τρίκαλα και τις τεχνολογικές καινοτομίες στο Υπουργείο

tonia-zaravela.jpg
Τόνια Ζαραβέλα
21’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο Δημήτρης Παπαστεργίου νέος υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης
Ο Δημήτρης Παπαστεργίου νέος υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης © EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Δημήτρης Παπαστεργίου: Ο νέος υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, από τον δήμο Τρικκαίων και τα «έξυπνα» Τρίκαλα στην υπουργοποίηση

Ο Δημήτρης Παπαστεργίου αναλαμβάνει το χαρτοφυλάκιο της Ψηφιακής Πολιτικής. Ο δήμαρχος Τρικκαίων θα αφήσει πίσω τα Τρίκαλα και την Τοπική Αυτοδιοίκηση, αφού ο Κυριάκος Μητσοτάκης του πρότεινε να υπουργοποιηθεί, να βρεθεί στο τιμόνι της ψηφιακής μετάβασης και να διαδεχθεί τον Κυριάκο Πιερρακάκη. Πρόκειται για ένα αντικείμενο που ο Δημήτρης Παπαστεργίου γνωρίζει καλά, αφού μέχρι την είσοδό του στην κεντρική πολιτική σκηνή, είχε αναγάγει τα Τρίκαλα σε έξυπνη πόλη, προχωρώντας σε σειρά καινοτομιών που δεν άφηναν ασυγκίνητο τον διεθνή και εγχώριο τύπο. 

Ο Δημήτρης Παπαστεργίου τυγχάνει ευρείας αποδοχής. Στις δύο θητείες του στον δημαρχιακό θώκο των Τρικάλων είχε φιλοξενήσει πολιτικούς αρχηγούς, πολιτικά στελέχη και επισκέπτες από όλο τον κόσμο, χωρίς να διστάζει να τους παρακινήσει για μία βόλτα με το ποδήλατο κοντά στον Ληθαίο Ποταμό. 

Δημήτρης Παπαστεργίου: Ποιος είναι ο νέος υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης

Ο Δημήτρης Παπαστεργίου είναι εν ενεργεία Δήμαρχος Τρικκαίων και πρώην αντιδήμαρχος και δημοτικός σύμβουλος καθώς και πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας. Επί δημαρχίας του, ο δήμος του χαρακτηρίστηκε λόγω του πρωτοποριακού έργου ως ισχυρό πρότυπο δήμου. Εξελέγη για πρώτη φορά δήμαρχος στα Τρίκαλα στον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών της 25ης Μαΐου 2014 με ποσοστό 53,02% και ανέλαβε τα καθήκοντα του από την 1η Σεπτεμβρίου 2014. Επανεξελέγη δήμαρχος Τρικάλων από τον πρώτο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών της 26ης Μαΐου 2019 με ποσοστό 57,43%.

Το 2017, επί δημαρχίας του παρουσιάστηκε το πρόγραμμα Smart Trikala, που αποτελεί πανελλήνια καινοτομία σε θέματα διαχείρισης της τεχνολογίας και πρωτότυπων προγραμμάτων προς όφελος της διοίκησης και των πολιτών. 

Ως δήμαρχος Τρικάλων από την 1η Σεπτεμβρίου 2014, είναι μέλος του ΔΣ της ΚΕΔΕ και πρόεδρος της Επιτροπής Καινοτομίας και Ανάπτυξης Επιχειρηματικότητας της Ένωσης των Δήμων. Επίσης, είναι πρόεδρος – εκπρόσωντας τον Δήμο Τρικάλων – στο Δίκτυο Ψηφιακών Πόλεων κεντρικής Ελλάδας (Citiesnet) και στο Δίκτυο Πόλεων με Ποτάμια, καθώς και αντιπρόεδρος στο Δίκτυο Πράσινων Πόλεων. Διετέλεσε Αντιδήμαρχος Έργων, Αντιπρόεδρος της ΔΕΚΑ, Αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΤ, μέλος του ΔΣ του Πολιτιστικού Οργανισμού και του Δημοτικού Θεάτρου, μέλος του Πανελληνίου Δικτύου για τη Βιώσιμη Κινητικότητα και το Ποδήλατο καθώς και μέλος της Νομαρχιακής Επιτροπής Τουρισμού.

Ο Δημήτρης Παπαστεργίου νέος υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης
Ο Δημήτρης Παπαστεργίου νέος υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης © EUROKINISSI

Κατά τη διάρκεια των μαθητικών του χρόνων ασχολήθηκε με τα μαθητικά συμβούλια. Συμμετείχε στην επιτροπή διεκδίκησης του ΤΕΦΑΑ καθώς και σε άλλες μαθητικές κινητοποιήσεις. Το 1991 αποφοίτησε από το Πολυκλαδικό Λύκειο Τρικάλων. Την ίδια χρονιά πέρασε στη Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Η/Υ του ΕΜΠ ενώ παράλληλα παρακολούθησε μαθήματα δημοσιογραφίας σε σχολή της Αθήνας. Εξελέγη δημοτικός σύμβουλος στον Δήμο Τρικάλων στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Οκτωβρίου 2002 και του Οκτωβρίου 2006.

Από το 2002 ασκεί το επάγγελμα του Ηλεκτρολόγου Μηχανικού στην πόλη των Τρικάλων. Ασχολήθηκε με μελέτες και κατασκευές ιδιωτικών ηλεκτρομηχανολογικών έργων αλλά και με τη δημιουργία προγραμμάτων H/Y (software). Το 2007 εισήλθε στον χώρο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Είναι συνιδιοκτήτης της εταιρίας Green Project, η οποία έχει κατασκευάσει πάνω από 230 φωτοβολταϊκά πάρκα στην κεντρική Ελλάδα. Στις 29 Νοεμβρίου 2019, εξελέγη πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας.

Ο Δημήτρης Παπαστεργίου και τα έξυπνα Τρίκαλα

Από το 2017 τα Τρίκαλα θεωρούνται μία έξυπνη πόλη πρότυπο. Στον δήμο Τρικκαίων λειτουργεί το αυτοτελές «Τμήμα Έξυπνης Πόλης» (smart city), διαθέτει διευρυμένες αρμοδιότητες σε θέματα οργάνωσης, προγραμματισμού, ανάπτυξης, καινοτομίας, ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, τουρισμού, επιχειρηματικότητας, μεταφορών, περιβάλλοντος, διαφάνειας, εσωτερικού ελέγχου και διασφάλισης ποιότητας. Ήδη από το 2014 κυκλοφόρησε στους δρόμους της πόλης το πρώτο λεωφορείο χωρίς οδηγό ενώ το 2019 έγινε ο πρώτος Δήμος στον οποίο τέθηκε σε λειτουργία το δίκτυο 5G. Έκτοτε μετρά πολλές ακόμα καινοτομίες, όπως smart lockers στα info points της πόλης όπου κάτοικοι και επισκέπτες μπορούν να φυλάσσουν τα πράγματά τους με ασφάλεια, αυτόματα ρομπότ που μεταφέρουν εφημερίδες, αλληλογραφία και μικρά δέματα, ακόμα και drones που χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά φαρμάκων. Ακόμη, λειτουργεί ο έξυπνο σύστημα φωτισμού. Αν κανείς βρεθεί στο ισόγειο του δημαρχείου των Τρικάλων θα μπορέσει να επισκεφτεί το κέντρο ελέγχου της πόλης. 

Δημήτρης Παπαστεργίου - Κυριάκος Μητσοτάκης: Η ατάκα «προμήνυμα» της υπουργοποίησης;

Ο Δημήτρης Παπαστεργίου είχε υποδεχθεί πολλές φορές στο παρελθόν τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην πόλη.

Πιο πρόσφατη, η συνάντησή τους στις αρχές του περασμένου Μαΐου. Σε αυτή, ο πρωθυπουργός εξήρε τη δουλειά που γίνεται στα Τρίκαλα, σημειώνοντας: «εδώ στη Θεσσαλία δείχνετε τον δρόμο». 

Συζήτηση Κ. Μητσοτάκη με τον Δήμαρχο Τρικκαίων Δ. Παπαστεργίου με θέμα «Για τις πόλεις που θέλουμε»

Μένει να φανεί, αν ο Δημήτρης Παπαστεργίου θα συνεχίζει να μετακινείται στην Αθήνα με το ποδήλατό του, όπως συνήθιζε όλα τα προηγούμενα χρόνια να κάνει στη θεσσαλική πόλη. 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ