Εκλογές 2023: Τι αλλάζει στις εκλογές της 25ης Ιουνίου - Ο οδηγός του υπουργείου Εσωτερικών
Καθώς έχει σημάνει η αντίστροφη μέτρηση για τη «β' κάλπη», το υπουργείο Εσωτερικών απαντά σε ορισμένα σημαντικά ερωτήματα που έχουν ανακύψει σε σχέση με τις διαφοροποιήσεις της διαδικασίας των βουλευτικών εκλογών της 25ης Ιουνίου 2023 συγκριτικά με εκείνη της 21ης Μαΐου 2023.
Τι αλλάζει στις εκλογές της 25ης Ιουνίου
1) Οι βουλευτικές εκλογές της 25ης Ιουνίου 2023 είναι ο δεύτερος γύρος των εκλογών που διεξήχθησαν στις 21 Μαΐου 2023;
Όχι. Οι βουλευτικές εκλογές της 25ης Ιουνίου 2023 είναι μια ξεχωριστή, νέα εκλογική διαδικασία, ανεξάρτητη από εκείνη της 21ης Μαΐου 2023. Ως εκ τούτου, χαρακτηρισμοί όπως «δεύτερος γύρος» ή «επαναληπτικές εκλογές» δεν είναι ορθοί.
2) Το εκλογικό σύστημα παραμένει το ίδιο;
Οι βουλευτικές εκλογές της 25ης Ιουνίου 2023 θα διεξαχθούν με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής, εν αντιθέσει με εκείνες της 21ης Μαΐου που διεξήχθησαν με το σύστημα της απλής αναλογικής.
3) Πώς ψηφίζω βουλευτές;
Οι επικείμενες εκλογές θα πραγματοποιηθούν με δεσμευμένο συνδυασμό (λίστα) και όχι με σταυρό προτίμησης. Με αυτή τη διαδικασία, οι βουλευτές εκλέγονται βάσει της σειράς κατάταξης τους στο ψηφοδέλτιο κάθε εκλογικής περιφέρειας, η οποία καθορίζεται από τα εκάστοτε κομματικά επιτελεία. Ως εκ τούτου, ΔΕΝ βάζουμε σταυρό στα ψηφοδέλτια των κομμάτων. Εξάλλου, στα παραβάν των εκλογικών τμημάτων που θα δημιουργηθούν δεν θα υπάρχει στιλό.
4) Τα ψηφοδέλτια που χρησιμοποιήθηκαν στις εκλογές της 21ης Μαΐου 2023 παραμένουν σε ισχύ;
Όχι. Οι βουλευτικές εκλογές της 25ης Ιουνίου 2023 θα διεξαχθούν με νέα ψηφοδέλτια, τα οποία θα τυπωθούν βάσει όσων ορίζει ο ισχύων νόμος. Ως εκ τούτου, ψηφοδέλτια που αφορούσαν στις εκλογές της 21ης Μαΐου 2023 και για οποιοδήποτε λόγο παρέμειναν στην κυριότητα των ψηφοφόρων καθίστανται άκυρα και δεν δύνανται να χρησιμοποιηθούν.
5) Είμαι ετεροδημότης. Μπορώ να ψηφίσω στον τόπο διαμονής μου;
Ναι, εφόσον η αίτησή σας έχει υποβληθεί στον αρμόδιο Δήμο και έχει διεκπεραιωθεί από αυτόν το αργότερο έως και την 30ή Απριλίου 2023, μπορείτε να ψηφίσετε στον Δήμο διαμονής σας. Αίτηση που δεν διεκπεραιώθηκε έως τη συγκεκριμένη ημερομηνία, δε λαμβάνεται υπόψη για την επικείμενη εκλογική διαδικασία. Σε κάθε περίπτωση, συνιστάται οι εκλογείς να ανατρέξουν στην πλατφόρμα του Υπουργείου Εσωτερικών «Μάθε πού Ψηφίζεις» για να ενημερωθούν για τον τόπο που ψηφίζουν.
6) Είμαι Έλληνας που διαμένει στο εξωτερικό και δεν πρόλαβα την προθεσμία για να ψηφίσω στις προηγούμενες εκλογές. Τι θα ισχύσει τώρα;
Οι Έλληνες του εξωτερικού μπορούν να ψηφίσουν στον τόπο διαμονής τους εφόσον η αίτηση για εγγραφή στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους έχει υποβληθεί στη σχετική πλατφόρμα του Υπουργείου Εσωτερικών έως και την Τετάρτη 17 Μαΐου 2023. Διευκρινίζεται πως για την έγκριση της αίτησης εφαρμόζονται τα κριτήρια όπως ορίζονται από τον ισχύοντα νόμο.
7) Στις προηγούμενες εκλογές ψήφισα στο εξωτερικό, αλλά την 25η Ιουνίου 2023 θα βρίσκομαι στην Ελλάδα. Θα μπορέσω να ψηφίσω;
Η καταληκτική ημερομηνία υποβολής αίτησης για αναστολή της εγγραφής στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους του εξωτερικού ήταν η Παρασκευή 26 Μαΐου 2023. Οποιαδήποτε αίτηση υπεβλήθη μετά τη συγκεκριμένη ημερομηνία δεν θα ληφθεί υπόψη για την επικείμενη εκλογική διαδικασία. Σε κάθε περίπτωση, συνιστάται οι εκλογείς να ανατρέξουν στην πλατφόρμα του Υπουργείου Εσωτερικών «Μάθε πού Ψηφίζεις» για να ενημερωθούν για τον τόπο που ψηφίζουν.
8) Ψηφίζω στο ίδιο εκλογικό τμήμα όπου ψήφισα στις εκλογές της 21ης Μαΐου 2023;
Είναι το πιθανότερο, ωστόσο επειδή μπορεί να υπάρξουν ορισμένες μεταβολές στα εκλογικά τμήματα, συνιστάται ισχυρά σε όλους τους ψηφοφόρους να ανατρέξουν στην πλατφόρμα του Υπουργείου Εσωτερικών «Μάθε πού Ψηφίζεις» για να ενημερωθούν για το πού ψηφίζουν.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η προηγουμένη «ηχηρή» διαφοροποίηση ήταν με αφορμή την υπόθεση Ρούπου
Αποδίδει την ένταση της συμπεριφοράς της στον φόβο πολιτικού ανταγωνισμού
Tου αφαιρέθηκε το δίπλωμα και του επιβλήθηκε χρηματικό πρόστιμο ύψους 350 ευρώ
Η κυβέρνηση συγκεντρώνει τις περισσότερες θετικές αξιολογήσεις στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής και γεωπολιτικής
Με εκπροσώπους μαθητικών κοινοτήτων συναντήθηκε η Υπουργός Παιδείας
Yποστηρίζοντας ότι οι νόμιμοι αγρότες δεν μπορούν να μπαίνουν σε κίνδυνο
Θεσμική ανακοίνωση μετά από την αναφορά της Ζωής Κωνσταντοπούλου στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής
Αν η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας δεν ζητήσει συγγνώμη, ο υπουργός Υγείας θα καταθέσει μήνυση
Ιστορική μέρα για το Πολεμίκο Ναυτικό
Τρόπος υπολογισμού και πότε θα πιστωθεί το ποσό
Ο υπουργός Επικρατείας καταγγέλλει «χυδαία και αναιτιολόγητη επίθεση» προς τη σύζυγό του από την πρόεδρο της Πλεύσης Ελευθερίας
«Ο Τσίπρας μπορεί να είναι και η ευκαιρία του ΠΑΣΟΚ»
Τι φταίει και η πρώην Πρόεδρος της Βουλής τσακώνεται κάθε μέρα
Πρωθυπουργικές αναφορές σε Ουκρανία, πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο, ΚΑΠ και την έπαρση της ελληνικής σημαίας στη φρεγάτα «Κίμων»
«Αφήνει ανέγγιχτες τις απαιτήσεις των funds» - Κοινή δήλωση Μιλένας Αποστολάκη και Δημήτρη Σπυράκου
Νέο πρόγραμμα ανακαίνισης κατοικιών δίνει έως 36.000 ευρώ για να επιστρέψουν ακίνητα στην αγορά
Τι περιλαμβάνει για «κούρεμα» και σταθερό επιτόκιο
«Μου έστειλε δύο – τρία μηνύματα απολογητικά, αλλά και αυτά τα έσβησε μετά» είπε ο δημοσιογράφος
«Έχετε δικό σας τεκμήριο αναξιοπιστίας»
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.