Πολιτικη & Οικονομια

Ορκίστηκαν οι 300 νέοι βουλευτές των εκλογών της 21ης Μαΐου

Αύριο Δευτέρα διαλύεται

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Εκλογές 2023 - Live από τη Βουλή: Η ορκωμοσία των 300 βουλευτών μετά την 21η Μαΐου
© EUROKINISSI/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Εκλογές 2023 - Βουλή: Η ορκωμοσία των 300 νέων βουλευτών μετά την 21η Μαΐου

Παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου και του Υπηρεσιακού Πρωθυπουργού Ιωάννη Σαρμά, ολοκληρώθηκε η ορκωμοσία για τη νέα Βουλή των Ελλήνων της ΙΘ' Προεδρευομένης Κοινοβουλευτικής Περιόδου που προέκυψε από τις εθνικές εκλογές της 21ης Μαΐου.

Η σύγκλιση της πανηγυρικής εναρκτήριας συνεδρίασης της νέας Βουλής των Ελλήνων πραγματοποιήθκε με Προεδρεύοντα τον Α' Αντιπρόεδρο της Βουλής κ. Νικήτα Κακλαμάνη, συνεπικουρούμενο από τους τέσσερις προσωρινούς Γραμματείς που είναι οι νεότεροι στην ηλικία βουλευτές ανά κόμμα.

Στα έδρανα αξιωματούχων βρέθηκαν η Πρόεδρος της Βουλής Κατερίνα Σακελλαροπούλου, η πρώην υπηρεσιακή πρωθυπουργός Βασιλική Θάνου, ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Βύρων Πολύδωρας, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς και ο Α/ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος.

Πώς κάθισαν οι πολιτικοί αρχηγοί

Στις πρώτες θέσεις των εδράνων της ΝΔ κάθισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχοντας στα δεξιά του τον Ιωάννη Μπούγα βουλευτή Φωκίδας και γραμματέα της ΚΟ και στα αριστερά του τον Δημήτρη Αβραμόπουλο. Στην πρώτη σειρά κάθισαν επίσης ο Πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασουλας και η Ντόρα Μπακογιάννη.

Στα πρώτα έδρανα του ΠΑΣΟΚ βρέθηκαν ο Νίκος Ανδρουλάκης, ο Μιχάλης Κατρίνης και η Ευαγγελία Λιακούλη.

Δίπλα στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, βρέθηκε η Όλγα Γεροβασίλη και Ευάγγελος Αποστολάκης.

Παράλληλα, δίπλα στον γγ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσουμπα βρίσκονταν ο Θανάσης Παφίλης ενώ δίπλα από τον Κυριάκο Βελόπουλο οι Βασίλης Βιλιάρδος και Παύλος Σαράκης.

Η συνεδρίαση της Δευτέρας

Αύριο Δευτέρα στις 10:30 το πρωί έχει προγραμματιστεί η εκλογή του Προέδρου της Βουλής, καθώς και τριών Αντιπροέδρων, δύο Κοσμητόρων και τεσσάρων Γραμματέων από την πρώτη σε δύναμη Κοινοβουλευτική Ομάδα, ενός Αντιπροέδρου, ενός Κοσμήτορα και ενός Γραμματέα από τη δεύτερη σε δύναμη Κοινοβουλευτική Ομάδα, ενός Αντιπροέδρου και ενός Γραμματέα από την τρίτη σε δύναμη Κοινοβουλευτική Ομάδα, καθώς και ενός Αντιπροέδρου από τις υπόλοιπες δύο Κοινοβουλευτικές Ομάδες.

Ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, πρότεινε εκ νέου για το αξίωμα του Προέδρου της Βουλής τον βουλευτή Ιωαννίνων Κωνσταντίνο Τασούλα, για α' αντιπρόεδρο τον βουλευτή Α' Αθηνών Νικήτα Κακλαμάνη, για β' αντιπρόεδρο τον βουλευτή Λέσβου Χαράλαμπο Αθανασίου, και για γ' αντιπρόεδρο τον βουλευτή Β' Δυτικής Αττικής Αθανάσιο Μπούρα.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας πρότεινε για δ' αντιπρόεδρο τη βουλευτή Ιωαννίνων Μερόπη Τζούφη. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής επαναπρότεινε για ε' αντιπρόεδρο τον βουλευτή Αρκαδίας Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο. Για τη θέση του στ' αντιπροέδρου, ο γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας πρότεινε εκ νέου τον βουλευτή Λάρισας Γιώργο Λαμπρούλη, ενώ για τη θέση του ζ' αντιπροέδρου, ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης πρότεινε τον βουλευτή Β' Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνο Χήτα.

Μετά την ολοκλήρωση της εκλογής του Προεδρείου της Βουλής, ο νέος Πρόεδρος της Βουλής θα περαιώσει τη συνεδρίαση. Μία λήξη της συνεδρίασης, που ταυτόχρονα σημαίνει και την ολοκλήρωση της θητείας της πρώτης και μόνης Συνόδου της ΙΘ' Προεδρευομένης Κοινοβουλευτικής Περιόδου.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ακολούθως θα εκδώσει το Προεδρικό Διάταγμα διάλυσης της Βουλής, θα προκηρύξει τις εθνικές εκλογές της 25ης Ιουνίου 2023 και θα ορίσει την ημέρα ορκωμοσίας της Κ' Προεδρευομένης Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας. Το Προεδρικό Διάταγμα θα το συνυπογράφουν ο υπηρεσιακός Πρωθυπουργός Ιωάννης Σαρμάς και τα μέλη του υπηρεσιακού Υπουργικού Συμβουλίου. Το ΠΔ θα αποσταλεί στη Βουλή των Ελλήνων προκειμένου να το θυροκολλήσει ο Φρούραρχος της Βουλής.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ