Πολιτικη & Οικονομια

Ποιος είναι ο καθηγητής που θα «συνοδεύσει» τους μαθητές στις Πανελλήνιες

Ο Χρήστος Κίττας είναι ο υπηρεσιακός υπουργός Παιδείας

tonia-zaravela.jpg
Τόνια Ζαραβέλα
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο υπηρεσιακός υπουργός Παιδείας, Χρήστος Κίττας
© ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ/EUROKINISSI

Χρήστος Κίττας: Ο υπηρεσιακός υπουργός Παιδείας - Η πρώτη δήλωση πριν την ορκωμοσία και το πλούσιο βιογραφικό του καθηγητή

Για δεύτερη φορά σε υπηρεσιακή κυβέρνηση βρίσκεται ο καθηγητής Ιατρικής, Χρήστος Κίττας. Το μεσημέρι της Παρασκευής (26.5) ορκίστηκε υπουργός Παιδείας και δήλωσε ότι το τηλεφώνημα που δέχθηκε από τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό Ιωάννη Σαρμά δεν τον αιφνιδίασε. O καθηγητής είναι το πρόσωπο το οποίο θα συνοδεύσει χιλιάδες υποψηφίους στον δρόμο προς τις Πανελλήνιες. Ο κ. Κίττας καλείται να διαφυλάξει την απρόσκοπτη διεξαγωγή των Πανελληνίων 2023 που ξεκινούν την 1η Ιουνίου για τα ΕΠΑΛ και στις 2 Ιουνίου για τα ΓΕΛ.

Άλλωστε, πρόκειται για ένα Υπουργείο που –ειδικά αυτήν την περίοδο– δεν μπορεί να μπει στον «πάγο».  

«Αυτή τη στιγμή το μυαλό μου είναι στα παιδιά που ετοιμάζονται για τις Πανελλήνιες και τα παιδιά που δίνουν ήδη απολυτήριες εξετάσεις στα Λύκεια. Η ευθύνη είναι μεγάλη και τη δέχθηκα, τώρα είναι μεγαλύτερη από ό,τι πριν από 11 χρόνια. Μου τηλεφώνησε ο κ. Σαρμάς, δεν αιφνιδιάστηκα», δήλωσε ο κ. Κίττας προσερχόμενος στις 12 το μεσημέρι στο Προεδρικό Μέγαρο. Ο Χρήστος Κίττας απέφυγε να σχολιάσει την Πανεπιστημιακή Αστυνομία, μία ομάδα που υπηρετεί σε συγκεκριμένα ΑΕΙ της χώρας και η ίδρυσή της έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις. Άλλωστε, ο υπηρεσιακός υπουργός δεν δίστασε να τονίσει ότι τώρα είναι ώρα για δουλειά, η κριτική μετά το τέλος της σύντομης θητείας. 

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-csw28h19cgs1)

Χρήστος Κίττας: Ο ακαδημαϊκός που μπαίνει για δεύτερη φορά σε υπηρεσιακή κυβέρνηση

Ο Χρήστος Κίττας είναι καθηγητής Ιατρικής. Έχει διατελέσει πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών και υπηρεσιακός υπουργός Υγείας τον Μάιο του 2012, επί της υπηρεσιακής κυβέρνησης Παναγιώτη Πικραμένου. Ο Χρήστος Κίττας γεννήθηκε στη Λάρισα το 1946. Σπούδασε Ιατρική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και ακολούθησε σχετικές σπουδές στο εξωτερικό.

Ο Χρήστος Κίττας, το 1975, έγινε διδάκτορας της ιατρικής σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών ενώ μέχρι το 1993, είχε εκλεγεί, διαδοχικά, υφηγητής παθολογικής ανατομικής, επίκουρος καθηγητής και καθηγητής ιστολογίας και εμβρυολογίας. Ο Χρήστος Κίττας έχει 200 ιατρικές δημοσιεύσεις σε διεθνή περιοδικά και 100 ανακοινώσεις σε διεθνή συνέδρια. Από το 1993 έως το 2013 υπήρξε διευθυντής του Εργαστηρίου Ιστολογίας και Εμβρυολογίας της Ιατρικής Σχολής. Παράλληλα με το επιστημονικό του έργο, συμμετείχε ενεργά στη διοίκηση του Πανεπιστήμιου Αθηνών. Διετέλεσε κοσμήτορας της ιατρικής σχολής, αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Προσωπικού (2003-2006) και από το 2006 έως το 2009 ήταν πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Μετά τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, τον Δεκεμβρίου του 2008, ο Χρήστος Κίττας υπέβαλε την παραίτησή του, διαμαρτυρόμενος για την αδυναμία της Πολιτείας να προστατεύσει τα κτίρια του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ο καθηγητής ανακάλεσε την παραίτησή του από προσωπική παρέμβαση του τότε Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια.

Ο υπηρεσιακός υπουργός Παιδείας, Χρήστος Κίττας
© ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ/EUROKINISSI

Χρήστος Κίττας: Η επίθεση που δέχθηκε από αντιεξουσιαστές

Στις 6 Δεκεμβρίου 2009 ο Χρήστος Κίττας δέχθηκε επίθεση με ξύλα και λοστούς από αντιεξουσιαστές που εισέβαλαν στην πρυτανεία, με αποτέλεσμα να διακομισθεί με κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο. Κατά τη διάρκεια της μεταφοράς υπέστη ήπιο εγκεφαλικό επεισόδιο. Για το περιστατικό, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας πρωτοδικών διέταξε κατεπείγουσα έρευνα για απόπειρα ανθρωποκτονίας. Λίγες ημέρες αργότερα ο Χρήστος Κίττας υπέβαλε την παραίτησή του από την πρυτανεία του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Τον Οκτώβριο του 2022 απονεμήθηκε στον Χρήστο Κίττα ο τίτλος του επίτιμου καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Tελετή απονομής του τίτλου του  Επίτιμου Καθηγητή του ΕΚΠΑ στον π. Πρύτανη του ΕΚΠΑ Χρήστο Ν. Κίττα.

Ο Χρήστος Κίττας θα βρίσκεται στο «τιμόνι» του Υπουργείου Παιδείας μέχρι να σχηματιστεί η νέα κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές της 25ης Ιουνίου. Οι Πανελλήνιες 2023 ολοκληρώνονται με την εξέταση των ειδικών μαθημάτων στις 28 Ιουνίου 2023. 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.