Πολιτικη & Οικονομια

Ποια ονόματα «ακούγονται» για υπηρεσιακοί υπουργοί

Τα πρόσωπα και τα χαρτοφυλάκια που αναλαμβάνουν

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός, Γιάννης Σαρμάς
© ΑΠΕ-ΜΠΕ / ΘΟΔΩΡΗΣ ΜΑΝΩΛΟΠΟΥΛΟΣ

Εκλογές 2023 - Υπηρεσιακοί υπουργοί: Τα ονόματα και τα Υπουργεία που αναλαμβάνουν 

Σήμερα, στις 16:00 το μεσημέρι ορκίζεται υπηρεσιακός πρωθυπουργός ο Ιωάννης Σαρμάς. Μέσα στις επόμενες ώρες θα ανακοινωθούν και τα πρόσωπα που αναλαμβάνουν υπηρεσιακοί υπουργοί μέχρι τις εκλογές της 25ης Ιουνίου και τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης. 

Ο πρέσβης ε.τ. Ουάσιγκτον – Άγκυρα – Λευκωσία, Βασίλης Κασκαρέλης, αναμένεται να αναλάβει τη θέση του υπουργού Εξωτερικών, ενώ για το Υπουργείο Άμυνας προορίζεται ο υφυπουργός Άμυνας και επίτιμος Αρχηγός ΓΕΣ, Αλκιβιάδης Στεφανής. Ο στρατηγός ε.α. και επίτιμος αρχηγός του ΓΕΣ, Χαράλαμπος Λαλούσης, φαίνεται ότι θα αναλάβει το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Επιπλέον, ο Ευάγγελος Τουρνάς θα λάβει το χαρτοφυλάκιο της Πολιτικής Προστασίας. Η Καλλιόπη Σπανού θα παραμείνει υπηρεσιακή υπουργός Εσωτερικών. Την ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών θα αναλάβει ο νυν υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Θεόδωρος Πελαγίδης.

Δύο πρόσωπα φλερτάρουν για το Υπουργείο Παιδείας, κατά πληροφορίες πρόκειται για τον πρώην πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών, Χρήστο Κίττα, ο οποίος είχε διατελέσει και πρώην υπηρεσιακός Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Ο καθηγητής Νομικής, Φίλιππος Σπυρόπουλος, ενδέχεται να αναλάβει το Υπουργείο Δικαιοσύνης. Για το Υπουργείο Ανάπτυξης προορίζεται η υποδιοικήτρια της Τράπεζας της Ελλάδας τα έτη '08-'14, Ελένη Λούρη.

Υπηρεσιακή υπουργός Τουρισμού αναμένεται να αναλάβει η διευθύνουσα Σύμβουλος του Marketing Greece, Ιωάννα Δρέττα

Πότε ορκίζεται και πότε διαλύεται η νέα Βουλή

Σύμφωνα με νεότερο διάταγμα της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, και μετά από σχετική πρόταση της κυβέρνησης, η Βουλή θα συγκληθεί σε Α' Τακτική Σύνοδο την Κυριακή (28/5), αντί της Πέμπτης (1/6), όπως είχε οριστεί με το Προεδρικό Διάταγμα για τη διάλυση της προηγούμενης Βουλής. Συγκεκριμένα, στις 6 μ.μ. της Κυριακής 28 Μαΐου θα γίνει η ορκωμοσία των βουλευτών, ενώ την επόμενη Δευτέρα (29/5), στις 10:30 π.μ., οι βουλευτές θα εκλέξουν τον πρόεδρο του Σώματος. Ο πρόεδρος της Βουλής εκλέγεται με ονομαστική ψηφοφορία και με την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών.

Αν δεν συγκεντρώσει κανείς την απόλυτη πλειοψηφία, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται μεταξύ των δύο πρώτων σε ψήφους και εκλέγεται αυτός που έλαβε τις περισσότερες ψήφους.

Τη Δευτέρα (29/5) αναμένεται να θυροκολληθεί νέο προεδρικό διάταγμα διάλυσης της Βουλής και προκήρυξης εθνικών εκλογών.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ