Στις κορυφές των αποδόσεων παγκοσμίως το ελληνικό Χρηματιστήριο
Σημαντικά κεφάλαια κατευθύνονται σταδιακά στην αγορά
Χρηματιστήριο Αθηνών: Στις κορυφές των αποδόσεων παγκοσμίως - Σημαντικά κεφάλαια κατευθύνονται σταδιακά στην αγορά
Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς κατά την προεκλογική περίοδο εξέπληξε και τους πιο αισιόδοξους. Ο πολιτικός κίνδυνος έχει υποβαθμιστεί, προεξοφλώντας την διαμόρφωση κυβερνητικού σχήματος στην επερχόμενη νέα εκλογική αναμέτρηση.
Το Χ.Α. είναι στην κορυφή των αποδόσεων παγκοσμίως, κινούμενο κοντά σε υψηλά εννέα ετών, κάτι που δείχνει ότι σημαντικά κεφάλαια κατευθύνονται σταδιακά στην Ελλάδα. Όλα δείχνουν ότι οι επενδυτές όχι μόνο δεν φοβούνται το αύριο, αλλά πιστεύουν ότι είναι θέμα χρόνου να έρθει και η επενδυτική βαθμίδα.
Με βάση το κλείσιμο της Πέμπτης, ο Γενικός Δείκτης Τιμών του Χρηματιστηρίου Αθηνών ήταν στη δεύτερη θέση των αποδόσεων ανάμεσα στις μεγαλύτερους παγκόσμιους δείκτες, με κέρδη 21,55% το 2023, μετά τον ΜOEX του ρωσικού Χρηματιστηρίου. Την ίδια ώρα ο DAX σημειώνει κέρδη 16,09%, o Cac-40 15,03%, ο S&P 500 9,34%, ενώ ο Dow Jones κερδίζει μόνο 1,17%.
Η χώρα βαδίζει προς τις εκλογές μέσα σε ένα περιβάλλον δημοσιονομικής σταθερότητας και καλύτερων οικονομικών επιδόσεων, που επιβεβαιώνονται από κάθε πλευρά. Από τους διεθνείς οργανισμούς (ΔΝΤ, ΕΕ), από τους οίκους αξιολόγησης, από τις αγορές και από την πορεία του προϋπολογισμού, που περιγράφουν την πρόοδο της ελληνικής οικονομίας.
Τα δημοσιονομικά της χώρας βαδίζουν σε καλό δρόμο, με την επιστροφή στα πρωτογενή πλεονάσματα ήδη από το 2022, καθώς η δημοσιονομική εικόνα του περασμένου έτους είναι σημαντικά καλύτερη από τις προβλέψεις του προϋπολογισμού.
Μάλιστα η οικονομική πρόοδος είναι ο λόγος που οι αγορές είναι ήρεμες, παρά την εκλογική αβεβαιότητα , όπως σημειώνει σε άρθρο του ο Economist .
Οι διεθνείς οίκοι συνεχίζουν τη δημοσιοποίηση εκθέσεων με τις οποίες επιβεβαιώνουν την ψήφο εμπιστοσύνης τους στις θετικές προοπτικές της Ελληνικής Οικονομίας και του Χρηματιστηρίου. Έτσι, η Morgan Stanley εκτιμά ότι «δεν θα υπάρξει αλλαγή πολιτικής ανεξαρτήτως αποτελέσματος στις εκλογές».
Οι F.T. πλέκουν το εγκώμιο της Ελλάδος που πέτυχε τη μεγάλη ανατροπή και από τα "σκουπίδια" οδεύει προς την επενδυτική βαθμίδα.
H Barclays θεωρεί ότι οι εκλογές της 21ης Μαΐου «ανοίγουν το νέο μεγακύκλο πολυετούς ανάπτυξης της Ελλάδας» και αναμένει αναβάθμιση των Ελληνικών Assets.
Υποστηρικτικά για την χρηματιστηριακή αγορά λειτουργούν και οι ρυθμοί ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.
Ο ανοδικός κύκλος στον οποίο βρίσκεται η ελληνική οικονομία θα συνεχιστεί, εκτιμούν κορυφαίοι οικονομολόγοι διεθνών τραπεζών, οίκων αξιολόγησης και δεξαμενών σκέψεις, θεωρώντας μάλιστα πως είναι σχετικά προστατευμένη από την αύξηση των επιτοκίων διεθνώς, ενώ θα συνεχίσει να αναπτύσσεται και τα επόμενα χρόνια πολύ πάνω από τον μέσο όρο της ευρωζώνης.
Ο ένας μετά τον άλλο οι ξένοι οίκοι εκτιμούν ότι θα συνεχιστεί η ανάκαμψη στην Ελλάδα και παρά το γεγονός ότι η οικονομική ανάπτυξη φρέναρε στις περισσότερες χώρες της ευρωζώνης, η Ελλάδα συνεχίζει να ανακάμπτει και να υπεραποδίδει στον ρυθμό κίνησης του ΑΕΠ.Η Κομισιόν αναθεώρησε τις προβλέψεις και βλέπει ανάπτυξη για την Ελλάδα το 2023 στο 2,4% από 1,2% που ήταν η πρόβλεψή της τον Φεβρουάριο, διπλάσια ανάπτυξη από το μέσο όρο της ευρωζώνης.
«Ταύρος» για την Ελλάδα η UBS και «βλέπει» ανάπτυξη-έκπληξη 4,1% για την Ελλάδα το 2023 και στο 3,2% το 2024. Την ίδια ώρα, η Ευρωζώνη θα «τρέξει» με ρυθμό 1% φέτος από 3,5% πέρυσι για να προσγειωθεί κι άλλο το 2024 στο 0,8%. Συνεπώς, η Ελλάδα, σύμφωνα με τις προβλέψεις της ελβετικής τράπεζας, θα σημειώσει 4πλάσιο ρυθμό ανάπτυξης από την ευρωζώνη και χαμηλότερο πληθωρισμό κατά περισσότερο από 2 ποσοστιαίες μονάδες.
Τα αποτελέσματα των εισηγμένων συνεχίζουν να δείχνουν ότι είναι ανοδικά, ενώ όλα τα μακροοικονομικά στοιχεία δείχνουν ότι είναι όχι απλά εντός στόχων, αλλά σε αρκετές περιπτώσεις πολύ καλύτερα. Τα αποτελέσματα των εισηγμένων για το α΄ τρίμηνο του έτους συνεχίζουν την ισχυρή πορεία το 2022. Οι ελληνικές τράπεζες πιστοποιούν, με τα αποτελέσματά τους που έχουν ήδη δημοσιεύσει η Πειραιώς η Alpha Bank και η Eurobank ότι είναι κεφαλαιακά θωρακισμένες, με υγιές χαρτοφυλάκιο, βελτιωμένα καθαρά έσοδα τόκων και τελικά ισχυρή κερδοφορία, που αναμένεται να συνεχιστεί ολόκληρο το έτος.
Οι «προεκλογικές» αποδόσεις
Τον τελευταίο, προεκλογικό μήνα από την υψηλή κεφαλαιοποίηση τη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές της Εθνικής (+11,99%), της Viohalco (+10,49%), της Coca Cola HBC (+9,53%), της Eurobank (+8,22%), της Τιτάν (+6,13%), της Autohellas (+5,07%), της Σαράντης (+5,00%), της Jumbo (+4,45%), της Πειραιώς (+2,25%), του ΟΠΑΠ (+1,43%) και της Elvalhalcor (+0,60%).
Αντιθέτως πτώση σημειώνουν οι τίτλοι της ΕΥΔΑΠ (-8,77%), της Τέρνα Ενεργειακή (-6,90%), της Lamda (-6,07%), της Motor Oil (-4,19%), των ΕΛΠΕ (-2,75%), της Quest Συμμετοχών (-2,56%), του ΟΛΠ (-2,46%), της Μυτιληναίος (-2,19%), της ΔΕΗ (-1,70%), της Ελλάκτωρ (-1,67%), της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (-1,48%), της Aegean Airlines (-1,12%) της Alpha Bank (-0,63%) και του ΟΤΕ (-0,36%).
Οι αποδόσεις από τις αρχές του 2023
Από τις αρχές του 2023 τη μεγαλύτερη άνοδο σημειώνουν οι μετοχές της MIG (+268,62%), η Κλουκίνας- Λάππας (+92,19%), η Πειραιώς (+64,12%) και η Cenergy (+61,75%). Αντιθέτως τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφουν οι τίτλοι της Frigoglass (-41,52%), της Ακρίτας (-22,71%), της Mermeren (-22,08%) και Μύλοι Κεπενού (-13,39%).
Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης τη μεγαλύτερη άνοδο, από τις αρχές του έτους καταγράφουν οι μετοχές: Πειραιώς (+64,12%), Aegean Airlines (+49,53%), Εθνική (+44,06%), Jumbo (+38,17%), Eurobank (+36,02%), Τιτάν (+32,17%), Autohellas (+32,05%), Μυτιληναίος (+31,92%), Coca Cola HBC (+29,65%), Viohalco (+23,60%), ΔΕΗ (+23,57%), ΟΛΠ (+20,38%), Alpha Bank (+18,40%), OΠΑΠ (+18,29%) και της Ελλάκτωρ (+17,78%).
Αντιθέτως, πτώση καταγράφουν οι μετοχές: ΕΥΔΑΠ (-9,71%), Τέρνα Ενεργειακή(-7,26%), ΟΤΕ (-5,76%), Lamda Development (-4,79%), ΕΛΠΕ (-1,98%) και Motor Oil (-1,56%).
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η ATHENS VOICE διαλέγει κάθε μέρα τις αναρτήσεις που συζητήθηκαν περισσότερο στα social media
Η ανάρτηση του πρωθυπουργού για την προμήθεια των φρεγατών Belharra
«Η Ελλάδα δεν απειλεί την Τουρκία, το ανάποδο συμβαίνει», ξεκαθάρισε ο υπουργός Άμυνας
Κατά τη διάρκεια του γεύματος συζητήθηκε η οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας
Με αφορμή την υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ
Άλλοι 27.000 δεν έχουν δηλώσει ακόμα ΙΒΑΝ
Kατά τη συζήτηση για την κύρωση της πρώτης τροποποίησης της σύμβασης μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της HELLENIC TRAIN
«Μεγάλη η σημερινή μέρα για το Πολεμικό Ναυτικό», δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας
Διευκολύνονται οι πολίτες στον έλεγχο των ψηφιακών τους εγγράφων
Σφοδρή κριτική του ΠΑΣΟΚ για επιδοτήσεις, επενδύσεις και όρους που υπονομεύουν ασφάλεια και ανταγωνισμό
Νέα υποδομή, νέα τρένα και αυστηρότερο πλαίσιο λειτουργίας για την αποκατάσταση της ασφάλειας στα τρένα
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας χαιρετίζει την ένταξη της Belharra «Κίμων» και την ενίσχυση του Πολεμικού Ναυτικού
Οι δηλώσεις του πρωθυπουργού μετά την άφιξη της πρώτης Belharra
Χαμηλότερα από τον μέσο όρο ΕΕ τα οικιακά τιμολόγια ρεύματος, εκρηκτική άνοδος ηλεκτρικών αυτοκινήτων
«Υπάρχει επί της αρχής συμφωνία για συνάντηση Μητσοτάκη με τους αγρότες τη Δευτέρα το μεσημέρι»
Με ελικόπτερο η άφιξη των επισήμων στη Belharra «Κίμων»
Τι προανήγγειλε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών
Η τιμή του ρεύματος και η δυνατότητα κατάληψης της εθνικής οδού
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.