Πολιτικη & Οικονομια

Νόνη Δούνια: «Αν δεν ήμουν στη ΝΔ, δεν θα ήμουν πουθενά»

Συνέντευξη της υποψήφιας βουλευτή Α' Πειραιά και Νήσων στην ATHENS VOICE

tonia-zaravela.jpg
Τόνια Ζαραβέλα
13’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Νόνη Δούνια: «Αν δεν ήμουν στη ΝΔ, δεν θα ήμουν πουθενά»

Εκλογές 2023 - Νόνη Δούνια: Συνέντευξη στην ATHENS VOICE της υποψήφιας βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας στην Α' Πειραιά και Νήσων

Η Νόνη Δούνια είναι υποψήφια εκ νέου σε μία περιφέρεια που γνωρίζει καλά, την Α' Πειραιά και Νήσων. Πώς θα μπορούσε να είναι διαφορετικά, άλλωστε, όταν ο Πειραιάς έχει αποτελέσει το διαχρονικό της ορμητήριο, τη βάση της και έχει περάσει όλα της τα καλοκαίρια στις Σπέτσες από όπου έλκει την καταγωγή της. Η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας θεωρεί ότι η εκλογική αναμέτρηση της 21ης Μαΐου είναι πολύ δύσκολη αυτή τη φορά και εξηγεί στην ATHENS VOICE γιατί -αν δεν πίστευε απόλυτα στο όραμα της ΝΔ- δεν θα μπορούσε να βρίσκεται σε κανένα άλλο κόμμα. 

Συναντηθήκαμε στο Μικρολίμανο. Μπροστά μας απλώνεται ένα από τα ωραιότερα σημεία του Πειραιά και πίσω μας διαγράφεται η Αίγινα. Η θάλασσα ήρεμη. Ιστιοπλοϊκά και μικρά καΐκια συνθέτουν το τοπίο και σπάνε τον όποιο πάγο μπορεί να έχει αφήσει η ζεστή χειραψία με τη Νόνη Δούνια. Η κουβέντα πηγαίνει μονομιάς στη θάλασσα. «Με ξεκουράζει. Αυτά τα 30-40 λεπτά ηρεμίας που αποζητώ μέσα στη μέρα -ειδικά τώρα προεκλογικά- τα βρίσκω στη θάλασσα», λέει η υποψήφια βουλευτής. Οι τελευταίες ημέρες είναι έντονες και απαιτούν να βρει την προσωπική της ισορροπία. Είναι μητέρα δύο παιδιών στην Γ' και τη Β' Λυκείου, δύο νέων που ασχολούνται με τον Πρωταθλητισμό και την Κυριακή θα κληθούν να ψηφίσουν για πρώτη φορά. Η επιλογή τους μονόδρομος. «Το συζητάμε. Τα παιδιά στα 17 και τα 18 τους χρόνια δεν έχουν κατανοήσει πλήρως τι σημαίνει "ψηφίζω", δεν έχουν εκπαιδευτεί στο τι σημαίνει "αποφασίζω για το μέλλον μου μέσα από την ψήφο μου". Είναι αρκετά μικροί για να πολιτικοποιηθούν, αλλά όχι όμως για να έχουν τέτοιου είδους αναζητήσεις. Τώρα που θα ψηφίσουν, έχουν αρχίσει να ψάχνονται. Η γενιά που θα ψηφίσει τώρα θα καθοδηγηθεί κυρίως από τους γονείς. Πέρα από τα αντιδραστικά παιδιά που θα κάνουν το αντίθετο από τους γονείς», λέει. 

Οι μικρές νίκες της Νέας Δημοκρατίας και τα λάθη

«Θα ήθελα αυτή η κάλπη να βγάλει ένα καλό αποτέλεσμα και μία αυτοδύναμη ΝΔ για να μην έχουμε θέματα ακυβερνησίας. Οι συνεργασίες έχουν αποδειχθεί ότι δεν είναι και τόσο εύκολες, δεν είναι, όμως, ακατόρθωτο. Εγώ είμαι υπέρ των συνεργασιών. Αν υποθέσουμε ότι χρειάζεται η περιφέρεια μου λύση για ένα πρόβλημα, θα έπρεπε να πέσουμε όλοι οι βουλευτές να βοηθήσουμε, τότε θα έχουμε μεγαλύτερες πιθανότητες να φτάσουμε πιο γρήγορα στη λύση, θα είναι πολύ πιο αποδοτικό και αποτελεσματικό να επικοινωνηθεί ένα πρόγραμμα γρήγορα», λέει η Νόνη Δούνια και υποστηρίζει ότι στα χρόνια της πανδημίας, είδε τη συνεργασία μεταξύ των βουλευτών στην Α' Πειραιά να γίνεται πράξη.

Εκτιμά ότι η ΝΔ τα κατάφερε στην πανδημία. Βίωσε από κοντά τι σημαίνει οι μαθητές να κάνουν τηλεκπαίδευση. «Αν μου το έλεγε αυτό κανείς πριν από 3-4 χρόνια, θα του έλεγα δεν γίνεται και όμως, ως μητέρα, το είδα με τα μάτια μου». Αυτή είναι για τη Νόνη Δούνια μία από τις μικρές νίκες της ΝΔ στον κοινωνικό τομέα. «Μία ακόμη είναι ότι η δωρεάν μαστογραφία έδωσε την ευκαιρία σε 7.500 γυναίκες να διαγνωστούν με καρκίνο σε πρώιμο στάδιο. Έγιναν βήματα και στην ισότητα των φίλων. Πλέον τα Αστυνομικά Τμήματα εκπαιδεύονται για να δεχτούν θύματα κακοποιημένα».

Όμως, έγιναν και λάθη. Η υποψήφια βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας αναγνωρίζει ως ένα από αυτά την αδυναμία της κυβέρνησης «να εξαλείψει τις παθογένειες του παρελθόντος που έφεραν πολύ δυσάρεστα αποτελέσματα, όπως η πολύνεκρη τραγωδία στα Τέμπη». Η αντιμετώπιση των παθογενειών βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα του κόμματος για μία νέα θητεία, αν ο ελληνικός λαός αποφασίσει να φέρει και πάλι στην εξουσία τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ψηλά στην ατζέντα μιας νέας κυβερνητικής θητείας βρίσκεται και η Υγεία. «Δεν καταφέραμε να κάνουμε αυτό που θέλαμε στην υγεία λόγω της πανδημίας. Εγώ εμπιστεύομαι τα δημόσια νοσοκομεία και σε αυτά απευθύνομαι αν κάτι προκύψει. Έχουμε καλό ΕΣΥ, αλλά το κομμάτι προσλήψεων γιατρών και δομών χρειάζεται βελτίωση. Στην Παιδεία μπορούμε να κάνουμε ακόμη περισσότερα πράγματα. Οι αντιδράσεις πάντα θα υπάρχουν, αλλά είναι καλό γιατί μπορούν να φωτίσουν περισσότερες πλευρές και να κάνουν τα πράγματα καλύτερα, αν έχουν βάση». 

«Ξέρω πολύ καλά που στέκομαι» 

Η πολιτική γεννήθηκε για τη Νόνη Δούνια μαζί με τα παιδιά της και η πορεία που αποφάσισε να ακολουθήσει ήταν απόλυτα συνειδητή. «Η πολιτική προέκυψε όταν έγινα μητέρα και άρχισα να βλέπω πράγματα που με ενοχλούσαν και θα ήθελα να τα αλλάξω για τα παιδιά μου. Μέχρι τότε ήμουν τόσα χρόνια πολύ μέσα στη δουλειά μου και στις απαιτήσεις του επαγγελματικού μου χώρου. Αρχικά, μου είχαν προτείνει να κατέβω στις δημοτικές εκλογές. Στην αρχή ήμουν διστακτική, όμως, μετά από συζητήσεις και με τον σύζυγό μου, το σκέφτηκα και το δέχθηκα. Αν έχω αλλάξει έστω και τη ζωή ενός ανθρώπου προς το καλύτερο αυτήν την τετραετία, για εμένα αυτό είναι το σημαντικό», δηλώνει η υποψήφια βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και υπογραμμίζει ότι είναι απόλυτα σύμφωνη με το εκλογικό δίλημμα «Μητσοτάκης ή Τσίπρας». 

«Είμαι στη ΝΔ. Αν δεν ήμουν εδώ, δεν θα ήμουν πουθενά. Δεν ανήκω σε αυτήν την κατηγορία πολιτικών που αλλάζουν παρατάξεις. Έχω στην πλάτη μου 30 χρόνια δουλειάς, εκ των οποίων τα 25 υπήρξα ελεύθερος επαγγελματίας. Είμαι μητέρα. Ξέρω πολύ καλά που στέκομαι. Στην πολιτική είμαι γιατί θέλω να βοηθήσω στα κοινά, δεν είμαι γιατί θέλω να κάτσω σε μία καρέκλα πάση θυσία», λέει η Νόνη Δούνια και συμπληρώνει: «Πορεύομαι με ειλικρίνεια, αυτό το βλέπει ο ψηφοφόρος. Κάποιοι το εκτιμούν και κάποιοι όχι. Θα παραμείνω ειλικρινής, πειθαρχημένη και εργατική, ακριβώς όπως μου δίδαξε ο πρωταθλητισμός. Το αν η πολιτική είναι κάτι που θα συνεχίσω, αυτό θα το κρίνουν οι ψηφοφόροι. Μακάρι να μπορούσα να ευχαριστήσω τον κάθε ψηφοφόρο προσωπικά. Κουβαλάω την αναγνωρισιμότητα από την προηγούμενη ιδιότητά μου. Δεν έχω αισθανθεί ποτέ ότι είμαι προβεβλημένη μέσα από τη ΝΔ»

Η Βουλή είναι ένα ανδροκρατούμενο περιβάλλον στο οποίο η Νόνη Δούνια δηλώνει ότι δεν αισθάνθηκε ποτέ άβολα. Ωστόσο, της γεννάται το ερώτημα πότε θα μπορέσει αυτό να αλλάξει. Εκτιμά ότι είναι στερεοτυπικό το γεγονός ότι δεν έχουμε γυναίκες στη Βουλή. «Η ποσόστωση είναι ένας τρόπος για να μπει μία άλλη συνήθεια στους ψηφοφόρους και να εμπιστευτούν μία γυναίκα. Είναι στερεοτυπικό το ότι δεν έχουμε γυναίκες στη Βουλή και είναι κάτι που θέλει χρόνο για να αλλάξει. Η νέα γενιά θα το αλλάξει αυτό: είναι πιο συνειδητοποιημένη και αποφασισμένη να δώσει ίσες ευκαιρίες».

Τα νησιά του Αργοσαρωνικού πρώτο σκαλοπάτι της Αθήνας

Η Νόνη Δούνια εκτιμά ότι το πρόσωπο της Ελλάδας στην Ευρώπη είναι πολύ καλύτερο σήμερα. «Μην ξεχνάμε ότι είμαστε μία πολύ μικρή χώρα και χρειαζόμαστε τις δυνάμεις γύρω μας. Έχουμε ένα εξαιρετικό τουριστικό προϊόν. Η ανάπτυξη του Τουρισμού είναι εξαιρετική, αλλά πρέπει να τη δούμε με μεγάλη προσοχή. Ναι, η χώρα μας ανεβαίνει τουριστικά, αλλά πρέπει να δούμε και τις υποδομές».

Τα νησιά του Αργοσαρωνικού θεωρούνται το πρώτο σκαλοπάτι της Αθήνας. Όχι άδικα, αφού πρόκειται για κοντινούς προορισμούς με φυσικές ομορφιές και ανεξερεύνητα μονοπάτια. Οι βουλευτές της Α' Πειραιά είναι πρεσβευτές τους. Ζητήσαμε από τη Νόνη Δούνια να μας περιγράψει τα νησιά της εκλογικής περιφέρειάς της. «Η Αίγινα είναι τέλεια για μονοήμερη. Με τις Σπέτσες δεν μπορώ να είμαι αντικειμενική, είναι ο τόπος μου. Στην Ύδρα μπορείς να περιπλανηθείς με τα πόδια σε ένα καταπληκτικό διήμερο. Ο Πόρος είναι ένας μαγικός προορισμός που μπορείς να επισκεφτείς και οδικώς ανά πάσα στιγμή. Στην Τροιζηνία τα χωριά έχουν ένα μοναδικό ενδιαφέρον. Το Αγκίστρι είναι ένα μικρό, μαγικό μέρος για όσους αναζητούν κάτι πιο ήσυχο. Στα Κύθηρα συμβαίνει κάτι μοναδικό: μπορείς να είσαι εντελώς απομονωμένος, αλλά να είσαι και μαζί με κόσμο. Δεν είναι εύκολο νησί, αλλά είναι υπέροχο».

Την ίδια ώρα, δεν πρέπει να αδικούμε και τον Πειραιά, ο οποίος είναι ταυτόχρονα και προορισμός και πόλη - πέρασμα. Ο στόχος της Νόνης Δούνια για το μεγάλο λιμάνι είναι συγκεκριμένος. «Θα πρέπει οπωσδήποτε να γίνει ένα μεγάλο έργο για το κυκλοφοριακό. Η υπογειοποίηση του ΗΣΑΠ από το Νέο Φάληρο θα αποτελέσει ανάσα». 

«Το ψηφοδέλτιο της Α' Πειραιά & Νήσων της ΝΔ είναι πολύ δυνατό»

«Είμαι συνειδητοποιημένη και ήρεμη, χωρίς να θεωρώ κάτι δεδομένο», λέει η Νόνη Δούνια στην ATHENS VOICE. Θεωρεί ότι το ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας στην περιφέρεια Α' Πειραιά και Νήσων είναι πολύ δυνατό. «Όλοι οι συνάδελφοί μου είναι αξιόλογοι. Προέρχονται από διαφορετικούς τομείς. Όλοι στον Πειραιά γνωριζόμαστε. Ποτέ δεν έχω θεωρήσει κάτι δεδομένο στη ζωή μου. Το μόνο σίγουρο μέχρι την κάλπη της Κυριακής είναι ότι κάνω ό,τι καλύτερο μπορώ».

Γιατί, όμως, οι ψηφοφόροι στα νησιά και τον Πειραιά να ψηφίσουν Νόνη Δούνια; Η υποψήφια βουλευτής δίνει την απάντηση: «Γνωρίζω τα προβλήματα του τόπου μου, κατοικώ στον τόπο μου, ζω εδώ, δεν έχω φύγει ποτέ. Άρα, συμπάσχω, μπορώ να κατανοήσω πλήρως τα θέματα που απασχολούν τους συμπολίτες μου και να δουλέψω προς την επίλυσή τους».

Αεικίνητη, η Νόνη Δούνια ετοιμάζεται να συνεχίσει με το απαιτητικό πρόγραμμα της ημέρας της. Το τελικό μήνυμα της απευθύνεται στους νέους: «Να ψηφίσουν νέα πρόσωπα, να δώσουν ευκαιρίες σε νέους ανθρώπους. Είναι πιο δίκαιο να ψηφίσουν νέους ανθρώπους όχι μόνο ηλικιακά, αλλά και ανθρώπους που έρχονται από νέα επαγγέλματα με γνώση της αγοράς. Η αποχή αδιαμφισβήτητα δεν είναι λύση. Αφήνεις τους άλλους να αποφασίσουν για εσένα. Εγώ θα συμβούλευα τους αναποφάσιστους νέους να συζητήσουν το θέμα των εκλογών με κάποιον που εμπιστεύονται και την Κυριακή να προσέλθουν στις κάλπες». 

Μιλώντας με φίλους στη λαϊκή αγορά της Καλλίπολης, της γειτονιάς, όπου μεγάλωσα! Η επαφή και η επικοινωνία με τον κόσμο, είναι κάτι που απολαμβάνω πάντα!

Posted by Noni Dounia on Saturday, May 13, 2023

* Η Νόνη Δούνια είναι για δεύτερη φορά υποψήφια βουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία στην Α' Πειραιά και Νήσων.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ