- CITY GUIDE
- PODCAST
-
16°
Απογειώθηκαν δύο μεταγωγικά αεροσκάφη για τον απεγκλωβισμό των Ελλήνων στο Σουδάν
Με προορισμό την Αίγυπτο - Θα βρίσκονται σε ετοιμότητα
Πόλεμος στο Σουδάν: Ένα C-130 και ένα C-27J θα βρίσκονται σε ετοιμότητα για την απομάκρυνση των Ελλήνων
Απογειώθηκαν το απόγευμα της Κυριακής (23.04) δύο μεταγωγικά αεροσκάφη C-130 και C-27j με προορισμό την Αίγυπτο, στο πλαίσιο της επιχείρησης απεγκλωβισμού των Ελλήνων πολιτών από το Σουδάν, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ.
Τη μεταστάθμευση αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας στην Αίγυπτο, μαζί με στελέχη των Ειδικών Δυνάμεων, ανακοίνωσε νωρίτερα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στην αποστολή μεταβαίνουν και διπλωμάτης, ο διευθυντής Αφρικανικών Υποθέσεων κ. Σούλιος και προσωπικό των ενόπλων δυνάμεων - εκτός των στελεχών των Ειδικών Δυνάμεων- με ιατροφαρμακευτικό υλικό.
Στη δήλωσή του ο Νίκος Δένδιας υπογράμμισε πως κύριο μέλημα είναι η ασφάλεια και ο απεγκλωβισμός των Ελλήνων πολιτών που βρίσκονται στο Σουδάν και τόνισε η κυβέρνηση παραμένει σε διαρκή συνεργασία με τους εταίρους και τους συμμάχους της προς αυτό τον σκοπό.
Επίσης, σημείωσε πως στον κατάλογο των Ελλήνων πολιτών προς απεγκλωβισμό περιλαμβάνονται και οι πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Επίσης, επισήμανε ότι το υπουργείο Εξωτερικών παραμένει σε συντονισμό με τα υπόλοιπα κράτη-μέλη της ΕΕ για ενδεχόμενη επιχείρηση απεγκλωβισμού των Ευρωπαίων υπηκόων και ανακοίνωσε πως το θέμα θα το θέσει αύριο το πρωί στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, στο Λουξεμβούργο, ως θέμα απόλυτης προτεραιότητας.
Εξάλλου, ο Νίκος Δένδιας υπενθύμισε τις επικοινωνίες που έχει προβεί με μια σειρά ξένων αξιωματούχων για να βοηθήσουν για τον απεγκλωβισμό των Ελλήνων πολιτών.
Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στις επικοινωνίες του με τον Αιγύπτιο υπουργό Εξωτερικών Σάμεχ Σούκρι στις 18 και 24 Απριλίου, στις τρεις επικοινωνίες του με τον ύπατο εκπρόσωπο της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ, την ευρισκόμενη στο Παρίσι υφυπουργό Εξωτερικών της Γαλλίας Χρυσούλα Ζαχαροπούλου και με τον πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Αθήνα Τζορτζ Τσούνη.
Περαιτέρω, ο υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε πως από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησαν οι εχθροπραξίες στο Σουδάν, η κυβέρνηση έθεσε ως πρωταρχικό στόχο την ασφάλεια και την προστασία των Ελλήνων πολιτών που βρίσκονται στη χώρα αυτή.
«Το Σάββατο 15 Απριλίου με την έναρξη των ενόπλων συγκρούσεων εκδόθηκε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών με την οποία συνεστήθη στους Έλληνες στις μετακινήσεις να τηρούν τα μέγιστα δυνατά μέτρα ασφαλείας. Στις 16 Απριλίου, το υπουργείο Εξωτερικών επανέλαβε τις ανωτέρω οδηγίες και ενημέρωσε για τις ενέργειες που έχει προβεί για την παροχή βοήθειας για τους εκεί ευρισκόμενους Έλληνες πολίτες. Η πρεσβεία μας στο Κάιρο διατηρεί διαρκή επαφή με τον Μητροπολίτη Νουβίας Σάββα, τον πρόεδρο της ελληνικής κοινότητας και τον επίτιμο πρόξενο της Ελλάδας, καθώς επίσης και τον επικεφαλής της αντιπροσωπίας της ΕΕ στο Σουδάν. Συγχρόνως, έχει ενεργοποιηθεί με εντολή μου η Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων του υπουργείου Εξωτερικών, η οποία βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με τα υπόλοιπα κράτη-μέλη της ΕΕ, μέσω του συστήματος προξενικής συνεργασίας, αλλά και συνεδριάζει δύο φορές την ημέρα- πρωί και απόγευμα-, με παρουσία και στελεχών του υπουργείου Άμυνας» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, νωρίς σήμερα το πρωί πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στη Μονάδα Διαχείρισης Κρίσεων του υπουργείου Εξωτερικών υπό τον επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας Νίκο Δένδια και με τη συμμετοχή του αντιστράτηγου επικεφαλής των Ειδικών Δυνάμεων. Το απόγευμα, στις 18:30, θα πραγματοποιηθεί νέα σύσκεψη της Μονάδας Διαχείρισης Κρίσεων του υπουργείου Εξωτερικών υπό τον Νίκο Δένδια.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Διπλωμάτης καριέρας και με μεγάλη εμπειρία - Το προφίλ και η πορεία του
Συνάντηση του πρωθυπουργού με αντιπροσωπεία αγροτών στη Λάρισα για το κόστος παραγωγής
Το μήνυμα για την επανένωση του ΣΥΡΙΖΑ
Με αφορμή τη δήλωση του πρώην πρωθυπουργού για τη Δεξιά
«Δεν είναι φιλοδοξία για κάθε νέο ο κατώτατος μισθός. Η φιλοδοξία είναι να πετύχει στη ζωή»
«Δεν υπάρχει πια ο ΣΥΡΙΖΑ»
Τα 4+1 προγράμματα που έρχονται πριν φύγει το 2026
«Οι πλατφόρμες που δεν συμμορφώνονται, κινδυνεύουν με πρόστιμα» - Όσα δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας
Πόσα χρήματα κερδίζουν οι δικαιούχοι - Πού γίνονται οι αιτήσεις
Ζητούν και την παραίτηση του Κώστα Ζαχαριάδη από επικεφαλής της δημοτικής παράταξης
Επέκταση του προγράμματος σε 10 νέες περιοχές και πιο ευέλικτοι όροι
Το χρονικό της υπόθεσης
Πόσο αυξάνεται το επίδομα θέρμανσης για τους δικαιούχους
Αύξηση στα νοικοκυριά που αντιμετωπίζουν δυσκολίες πρόσβασης σε επαρκή διατροφή
Δεν τους ένοιαξε που μίλησε για την εικόνα τους και για τον τρόμο που μπορεί να προκαλεί η πιθανότητα αυτοί να αποφασίζουν για τη χώρα. Αυτό που δεν άντεξαν ήταν ο χαρακτηρισμός «άνθρωποι».
Διεύρυνση εισοδηματικών κριτηρίων και διπλή παρέμβαση στην τιμή του πετρελαίου
Τελικά ούτε η Χαλκιδική ερήμωσε, ούτε τα ύδατα μολύνθηκαν, ούτε αβίωτη από τη σκόνη έγινε η ζωή των κατοίκων, ούτε οικολογική καταστροφή προκλήθηκε
Στην αντιπολίτευση αντί να νοιάζονται για την πολιτική σταθερότητα, κάνουν τα πάντα για να μας πείσουν ότι το μόνο που τους απασχολεί είναι η κομματική τους επιβίωση
«Καμπανάκι» για την ελληνική οικονομία
Πώς διαμορφώνεται η τιμή
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.