Πολιτικη & Οικονομια

Δένδιας: Σε ετοιμότητα στην Αίγυπτο αεροσκάφη της ΠΑ για τον απεγκλωβισμό Ελλήνων του Σουδάν

Θα μεταβούν και στελέχη των Ειδικών Δυνάμεων

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Νίκος Δένδιας
© Dimitris Kapantais / SOOC

Σουδάν: Σε ετοιμότητα το ελληνικό ΥΠΕΞ για τον απεγκλωβισμό Ελλήνων πολιτών - Οι ανακοινώσεις Δένδια

Σε ανακοινώσεις για τους Έλληνες που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στο Σουδάν προχώρησε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας.

«Προ ολίγου αποφασίστηκε από τον πρωθυπουργό η μεταστάθμευση αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας, μαζί με στελέχη των Ειδικών Δυνάμεων στην Αίγυπτο σε ετοιμότητα, προκειμένου να μπορούν να συμμετάσχουν σε επιχείρηση απεγκλωβισμού των Ελλήνων πολιτών», ανέφερε ο κ. Δένδιας.

Επιπλέον, διαβεβαίωσε πως το Υπουργείο Εξωτερικών παραμένει σε συντονισμό με τα υπόλοιπα κράτη-μέλη της ΕΕ για ενδεχόμενη επιχείρηση απεγκλωβισμού. Το θέμα, ενημέρωσε, θα το θέσει αύριο το πρωί στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, στο Λουξεμβούργο, ως θέμα απόλυτης προτεραιότητας.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-cs3yhtazm04h)

Σημειώνεται ότι ο Νίκος Δένδιας, στο πλαίσιο συνεχών ενεργειών για παροχή βοήθειας στους Έλληνες στο Σουδάν και συντονισμού των προσπαθειών πιθανής επιχείρησης εκκένωσης τους όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν, επικοινώνησε δύο φορές το Σάββατο με τον ύπατο εκπρόσωπο της ΕΕ, για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας, Ζοζέπ Μπορέλ.

Υπενθυμίζεται πως τηλεφωνική συνομιλία με τον ύπατο εκπρόσωπο της ΕΕ είχε ο Νίκος Δένδιας και την Παρασκευή, μετά την αποστολή επιστολής του σχετικά με την «άκρως ανησυχητική κατάσταση στο Σουδάν».

Στην επιστολή του προς τον ύπατο εκπρόσωπο της ΕΕ, την Παρασκευή, ο υπουργός Εξωτερικών σημείωνε την ιδιαίτερη ανησυχία του για την ασφάλεια των Ελλήνων, μεταξύ των οποίων και των δύο τραυματιών και λοιπών Ευρωπαίων πολιτών στο Σουδάν, αναφέροντας και τις προσπάθειες της χώρας μας για την προστασία τους και τον απεγκλωβισμό τους.

Ο υπουργός Εξωτερικών υπογράμμιζε τη σημασία του συντονισμού των κρατών-μελών της ΕΕ και τον πρωτεύοντα ρόλο του Ύπατου Εκπροσώπου στο πλαίσιο των προσπαθειών για τον άμεσο και ασφαλή απεγκλωβισμό των Ελλήνων, καθώς και των λοιπών Ευρωπαίων πολιτών.
Επιπλέον, ενημέρωνε για τη θέση της Ελλάδας σχετικά με την ανάγκη άμεσης εκεχειρίας και διεξαγωγής διαλόγου συμφιλίωσης μεταξύ όλων των αντιμαχόμενων πλευρών για την εξασφάλιση σταθερότητας και ενότητας του Σουδάν.

Τέλος, τόνιζε την πρωταρχική σημασία που έχει η ασφάλεια και η εδαφική ακεραιότητα του Σουδάν για την ασφάλεια στο Κέρας της Αφρικής.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ