- CITY GUIDE
- PODCAST
-
15°
8 στους 10 Έλληνες εργοδότες δεν βρίσκουν εξειδικευμένα ταλέντα
Χάσμα δεξιοτήτων στην εγχώρια αγορά εργασίας
Οκτώ στους δέκα εργοδότες στην Ελλάδα δυσκολεύονται να βρουν εξειδικευμένους εργαζόμενους, σύμφωνα με τα ευρήματα διεθνούς έρευνας.
Σοβαρή ή σχετική δυσκολία να βρουν εξειδικευμένα ταλέντα αντιμετωπίζουν σχεδόν 8 στους 10 εργοδότες στην Ελλάδα, με την έλλειψη ταλέντων να φτάνει σε υψηλό ρεκόρ 11ετίας, σύμφωνα με τα ευρήματα της ετήσιας διεθνούς έρευνας έλλειψης ταλέντου του ομίλου ManpowerGroup για το 2023.
Συγκεκριμένα, στην Ελλάδα, το 77% των εργοδοτών-ποσοστό ίσο με τον παγκόσμιο μέσο όρο-αναφέρει δυσκολία στην εύρεση των εξειδικευμένων ταλέντων. Συγκριτικά με τον περασμένο χρόνο, το ποσοστό εμφανίζεται πεσμένο κατά 1%.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, μεγαλύτερη δυσκολία (90%) εντοπίζουν οι εργοδότες στην Ταϊβάν, στη Γερμανία (86%), στο Χονγκ Κονγκ (85%), στην Πορτογαλία (84%) και στο Πόρτο Ρίκο (83%) και μικρότερη στην Κολομβία (64%), στον Παναμά (66%), στην Τσεχία (66%), στη Σλοβακία (68%) και στο Μεξικό (69%).
Ποια soft skills σπανίζουν περισσότερο στην εγχώρια αγορά εργασίας
Το 27% των Ελλήνων εργοδοτών, που συμμετείχε στην έρευνα του ομίλου ManpowerGroup, δηλώνει ότι από πλευράς soft skills υπάρχει έλλειψη σε υπευθυνότητα, αξιοπιστία και πειθαρχία, ενώ το 26% δηλώνει ότι δεν βρίσκει ταλέντα με κριτική σκέψη και ανάλυση.
Οι ηγετικές και κοινωνικές δεξιότητες επιρροής λείπουν για το 24%, ενώ ίσο ποσοστό εργοδοτών δηλώνει ότι από τα ταλέντα απουσιάζει η ανάληψη πρωτοβουλιών για την απόκτηση δεξιοτήτων.
Τέλος, το 22% κρίνει ότι υπάρχει έλλειψη στη δεξιότητα της συνεργασίας και ομαδικής εργασίας.
Σε επίπεδο τεχνικών δεξιοτήτων, το 23% των εργοδοτών δηλώνει ότι λείπουν τα skills της πληροφορικής/δεδομένων, το 19% της μηχανικής, το 18% του ανθρώπινου δυναμικού, το 17% των κατασκευαστικών/παραγωγικών και το 15% τα technical skills των πωλήσεων/μάρκετινγκ.
Αγορά εργασίας: Έλλειψη ταλέντων ανά κλάδο
Aπό την ενέργεια & υπηρεσίες κοινής ωφέλειας και τη βιομηχανία έως την υγεία & βιο-επιστήμες και τις υπηρεσίες επικοινωνίας, οι Έλληνες εργοδότες δεν μπορούν να βρουν τα εξειδικευμένα ταλέντα που χρειάζονται.
Ειδικότερα, το 96% δηλώνει ότι δεν βρίσκει ταλέντα για τον κλάδο της ενέργειας & των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας, το 85% για τον κλάδο της βιομηχανίας & κατασκευών, το 84% για τον τομέα της υγείας & βιο-επιστημών, το 82% για τον κλάδο των υπηρεσιών επικοινωνίας, το 81% για τον κλάδο της πληροφορικής, ενώ για τους κλάδους των καταναλωτικών αγαθών και υπηρεσιών (συμπεριλαμβάνεται ο τουρισμός), των χρηματοοικονομικών & κτηματομεσιτικών και των μεταφορών, εφοδιαστικής αλυσίδας & αυτοκινητοβιομηχανίας, τα ποσοστά είναι 70%, 68% και 65%, αντίστοιχα.
Πώς αντιμετωπίζουν οι εργοδότες το χάσμα δεξιοτήτων
Όπως προκύπτει από τα ευρήματα της έρευνας, το 60% των εργοδοτών επενδύει στην εκπαίδευση του ήδη υπάρχοντος ανθρώπινου δυναμικού τους, το 54% στη μόνιμη πρόσληψη νέων ταλέντων και το 45% επενδύει σε περισσότερη τεχνολογία.
Το 47% αναφέρει ότι, προκειμένου να αντιμετωπίσει την πρόκληση της έλλειψης ταλέντου, προσφέρει μεγαλύτερη ευελιξία στον τόπο ή τον χρόνο εργασίας.
Το 14% είναι πρόθυμο να προσλάβει ταλέντα εκτός των συνόρων τους, ειδικά για τους κλάδους καταναλωτικά αγαθά & υπηρεσίες (συμπεριλαμβάνεται ο τουρισμός) και υγεία & βιο-επιστήμες.
Σημειώνεται ότι ο όμιλος ManpowerGroup ερεύνησε σχεδόν 39.000 εργοδότες σε 41 χώρες.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
O βουλευτής Κιλκίς του ΠΑΣΟΚ μιλάει για όλα στο νέο podcast της ATHENS VOICE
Το βιβλίο αναφέρεται στην επιτυχία έξι μικρών κρατών
Ο ναός βρίσκεται εντός της ζώνης προστασίας του αρχαιολογικού χώρου της Ακρόπολης
«Η υγεία του πρωτογενούς τομέα είναι κάτι το οποίο πρέπει να μας απασχολεί όλους» σημείωσε ο πρωθυπουργός
Αναλυτικά το ωράριο μέχρι το τέλος του έτους
Πώς υπολογίζεται το ποσό
Ποιοι είναι οι πέντε τρόποι πληρωμής
Τι δήλωσε σε συνέντευξή του
Πάνω από 1.500 Έλληνες από ΗΠΑ και Καναδά βολιδοσκόπησαν τη δυνατότητα επιστροφής τους
Δυστυχώς, η χώρα οδεύει σε ένα ακόμα εφιαλτικό αδιέξοδο. Το πολιτικό προσωπικό έχει διαγράψει από τη μνήμη του τα χρόνια και τις σκληρές συνέπειες της κρίσης.
Οι δύο μονομάχοι είναι ο Δημήτρης Αναστασόπουλος και ο Ανδρέας Κουτσόλαμπρος
Η ακτινογραφία της ελληνικής αγοράς
Ο ΣΥΡΙΖΑ αποστασιοποιείται από το δημοσίευμα - «Δεν αντιπροσωπεύει τις θέσεις μας»
Πληρωμές 1,2 δισ. ευρώ έως τέλος Δεκεμβρίου - Κάλεσμα για υπεύθυνες κινητοποιήσεις
Από 5,5 ευρώ σε 2,5 ευρώ ανά χιλιόμετρο με τα νέα ηλεκτρικά λεωφορεία
Η νέα πρέσβης των ΗΠΑ αναδεικνύει τον ρόλο της Ελλάδας ως ενεργειακό και τεχνολογικό κόμβο στη στρατηγική Τραμπ
Η Ελλάδα εξοφλεί πρόωρα δάνεια ύψους 5,29 δισ. ευρώ - Τα οφέλη στην οικονομία
Στο βίντεο παρελαύνουν φράσεις με παιχνιδιάρικη διάθεση
Ο πρωθυπουργός κάλεσε τους αγρότες σε συντεταγμένη εκπροσώπηση
Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας εξαπολύει σφοδρή επίθεση στον πρώην πρωθυπουργό για «Ιθάκη» και Μάτι
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.