- CITY GUIDE
- PODCAST
-
14°
Ισραήλ: Τι σημαίνει η κρίση στη μοναδική Δημοκρατία της Μέσης Ανατολής
Η ακροδεξιά παράμετρος και η διεθνής ανησυχία
Ισραήλ: Η αναθεώρηση του δικαστικού συστήματος, η ανησυχία για τη Δημοκρατία, οι αντιδράσεις και οι διαδηλώσεις
Αναβρασμός επικρατεί στο Ισραήλ τον τελευταίο μήνα, για τα σχέδια της κυβέρνησης του Μπενιαμίν Νετανιάχου να αναθεωρήσει το δικαστικό σύστημα. Οι εξελίξεις είναι ραγδαίες. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός απέπεμψε τον υπουργό Άμυνας της χώρας και εκατοντάδες πολίτες βγήκαν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν. Αναλυτές υποστηρίζουν ότι «ο Νετανιάχου εξαπέλυσε επίθεση στη δημοκρατία της χώρας του, αλλά τώρα βρίσκεται υπό πολιορκία».
Αν και η ανησυχία παραμένει, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ αναμενόταν να ανακοινώσει την «παύση» της αμφιλεγόμενης δικαστικής αναθεώρησης. Σύμφωνα με το δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο Kan, ο πρωθυπουργός επρόκειτο να μιλήσει στις 10.30 π.μ. στην Κνεσέτ μετά από μαραθώνιες συνομιλίες κατά τη διάρκεια της νύχτας με τους πολιτικούς του συμμάχους. Ωστόσο, η ανακοίνωση αναβλήθηκε.
Άλλωστε, τα σχέδιά του Νετανιάχου προκάλεσαν επικρίσεις από τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, τους ηγέτες στη Γαλλία, τη Γερμανία και τη Βρετανία. Μάλιστα, ο γενικός πρόξενος του Ισραήλ στη Νέα Υόρκη δήλωσε σήμερα ότι παραιτείται σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την αποπομπή του υπουργού Άμυνας, Γιόαβ Γκάλαντ. «Δεν μπορώ πλέον να συνεχίσω να εκπροσωπώ αυτήν την κυβέρνηση», έγραψε στο Twitter ο Ασάφ Ζαμίρ. «Πιστεύω ότι είναι καθήκον μου να διασφαλίσω ότι το Ισραήλ παραμένει φάρος δημοκρατίας και ελευθερίας στον κόσμο».
אני מתפטר 🇮🇱
— Asaf Zamir אסף זמיר (@asafzamir) March 26, 2023
Τα γεγονότα που οδήγησαν στην αποπομπή του υπουργού Άμυνας - Οι ακροδεξιές θέσεις Νετανιάχου
Το Σάββατο, ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας, Yoav Gallant, ζήτησε να παγώσει η δικαστική αναθεώρηση, καθώς εκατοντάδες έφεδροι μποϊκόταραν την εκπαίδευσή τους και μέλη του ισραηλινού στρατού συμμετείχαν στις διαδηλώσεις. «Αυτό συνιστά σαφή, άμεση και απτή απειλή για την ασφάλεια του κράτους», είπε σε δήλωσή του. «Για χάρη της ασφάλειας του Ισραήλ, για χάρη των παιδιών μας, η νομοθετική διαδικασία πρέπει να σταματήσει».
Η έκκληση του Gallant θεμελίωσε τον προβληματισμό κατά πόσο ο συνασπισμός του Νετανιάχου θα μπορέσει να περάσει την αναθεώρηση από το Κοινοβούλιο. «Μια από τις πιο επαναλαμβανόμενες θεωρίες που βρίσκει έδαφος στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στα τηλεοπτικά πάνελ είναι ότι ο Νετανιάχου νοιάζεται λιγότερο για τη θεραπεία της χώρας παρά για την αποφυγή της δίωξης και ελπίζει ότι η προοπτική των επιλεγμένων δικαστών θα τον βοηθήσει να παραμερίσει τις κατηγορίες διαφθοράς που τον βασάνιζαν εδώ και χρόνια», έγραψε ο δημοσιογράφος Steve Hendrix.
Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Shoresh, Dan Ben-David, δήλωσε ότι «ο Νετανιάχου ξέρει τη ζημιά που γίνεται. Ως ο μακροβιότερος πρωθυπουργός στην ιστορία μας, θα πρέπει να ανησυχεί για την κληρονομιά του, η οποία αυτή τη στιγμή καίει το σπίτι μας». Ο Aviv Bushinsky, πρώην επιτελάρχης του Νετανιάχου, είπε στην The Post: «Η άποψή μου είναι ότι έχασε τον έλεγχο. Δεν κατάλαβε ότι θα υπήρχε τέτοια αντίρρηση στους δρόμους και στον κόσμο». Όπως σημειώνει ο δημοσιογράφος της Washinghton Post, Ishaan Tharoor, ο Νετανιάχου για να έρθει στην εξουσία, ενσωμάτωσε τις εξτρεμιστικές ακροδεξιές φατρίες και τις έφερε στην καρδιά του συνασπισμού του. Έχει επίσης στηριχθεί σε μεγάλο βαθμό στην υποστήριξη των υπερορθόδοξων κομμάτων, τα οποία βλέπουν τις προτεινόμενες δικαστικές μεταρρυθμίσεις ως βασικό όχημα για να προωθήσουν το θρησκευτικό τους σχέδιο στην ευρύτερη ισραηλινή κοινωνία. Έδωσε ώθηση σε μια σκληρή δεξιά, ανελεύθερη ατζέντα που κερδίζει έδαφος εδώ και χρόνια.
Οι μαζικές διαδηλώσεις στο Τελ Αβίβ και σε άλλες πόλεις, στις οποίες συχνά συμμετείχαν και κοσμικοί Ισραηλινοί, είναι εν μέρει μια αντανάκλαση ενός ιδεολογικού χάσματος μέσα στη χώρα. Τα νομοθετικά σχέδια της κυβέρνησης «σπάζουν την πολύ λεπτή ισορροπία μεταξύ του κυρίαρχου Ισραήλ και των υπερορθοδόξων που κατάλαβαν ότι εξαρτώνται από μια φιλελεύθερη, ευημερούσα κοινωνία με ισχυρό στρατό», είπε ο Yofi Tirosh, αναπληρωτής κοσμήτορας στο Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ. Αλλά ορισμένοι αναλυτές της ισραηλινής αριστεράς επισημαίνουν ότι εκατομμύρια Παλαιστίνιοι ζουν υπό de facto ισραηλινό στρατιωτικό έλεγχο, χωρίς πολλά από τα ίδια δικαιώματα που παρέχονται στους Ισραηλινούς γείτονές τους. Η απλή ύπαρξή τους σκιάζει οποιεσδήποτε ουσιαστικές συζητήσεις για το τι πρεσβεύει η ισραηλινή δημοκρατία, ειδικά αν σκεφτεί κανείς πώς ο Belazel Smotrich, ο οποίος είναι ακροδεξιός ηγέτης και έγινε κορυφαίο στέλεχος Υπουργικού Συμβουλίου του Νετανιάχου με πολιτικές, διοικητικές εξουσίες στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη – δήλωσε πρόσφατα δημόσια ότι «οι Παλαιστίνιοι ως λαός δεν υπάρχουν στην πραγματικότητα». Όπως σημειώνει ο δημοσιογράφος της Washinghton Post, δεν είναι τυχαίο ότι τα παλαιστινιακά εδάφη και οι πολιτικές φιλοδοξίες είναι από τα πρώτα πράγματα στο στόχαστρο του Νετανιάχου και των ακροδεξιών συμμάχων του, καθώς ξεδιπλώνουν τα νομοθετικά τους σχέδια.
Να σταματήσει η «μεταρρύθμιση» του δικαστικού συστήματος ζητά ο πρόεδρος του Ισραήλ
Ο ισραηλινός πρόεδρος, Ισαάκ Χέρτσογκ, κάλεσε σήμερα την κυβέρνηση του Μπενιαμίν Νετανιάχου να σταματήσει την εξαιρετικά αμφιλεγόμενη μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος που προωθεί, μια ημέρα μετά την αποπομπή του υπουργού Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ επειδή εναντιώθηκε σε αυτή, που πυροδότησε νέες μαζικές κινητοποιήσεις, κυρίως στο Τελ Αβίβ.
«Στο όνομα της ενότητας του λαού του Ισραήλ», ο κ. Χέρτσογκ κάλεσε την κυβέρνηση του κ. Νετανιάχου, από τις δεξιότερες στην ιστορία της χώρας, να επιδείξει «υπευθυνότητα» και να «σταματήσει τη νομοθετική διαδικασία αμέσως».
Επιστολή στον Οφίρ Ακούνις από 54 Έλληνες Εβραίους για την αναθεώρηση του δικαστικού συστήματος
Επιστολή διαμαρτυρίας επέδωσαν 54 Έλληνες Εβραίοι που σπούδασαν σε πανεπιστημιακά ιδρύματα του Ισραήλ στον Ισραηλινό Υπουργό Επιστημών και Τεχνολογίας, Οφίρ Ακούνις, ο οποίος βρέθηκε το προηγούμενο σαββατοκύριακο στην Ελλάδα.
Οι Έλληνες Εβραίοι εκφράζουν την ανησυχία και την απογοήτευσή τους για τη «Δικαστική Ανατροπή» που προσπαθεί να επιβάλει η κυβέρνηση Νετανυάου «που αλλάζει τα βασικά θεμέλια της Διακήρυξης της Ανεξαρτησίας και περιλαμβάνει σαφή κίνδυνο για η ποιότητα της δημοκρατίας στο Ισραήλ. Πρόκειται για Ανατροπή που προκαλεί διχασμό στην ισραηλινή κοινωνία και μεγάλη ανησυχία στους Εβραίους της Διασποράς», αναφέρεται στην επιστολή.
«Σας καλούμε, κύριε Υπουργέ, να ασκήσετε την επιρροή σας για να σταματήσουν οι σχετικές νομοθετικές διαδικασίες που δρομολογούνται από τη κυβέρνηση σας, προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος βαθιάς πόλωσης που θα μπορούσε να προκαλέσει καταστροφικά αποτελέσματα», καταλήγουν οι υπογράφοντες. Μεταξύ των υπογραφόντων, ακαδημαϊκοί , δάσκαλοι, επιστήμονες υψηλής τεχνολογίας, οικονομολόγοι, ιστορικοί, δημοσιογράφοι, μηχανικοί, άνθρωποι των Γραμμάτων και των Τεχνών, επιχειρηματίες και άλλοι επαγγελματίες. Αντίγραφο της επιστολής κατατέθηκε και στο Noam Katz, πρεσβευτή του Ισραήλ στην Ελλάδα.
Ολόκληρη η επιστολή τους
Κύριε υπουργέ,
Καλώς ορίσατε στην Ελλάδα, καλωσορίσατε στη Θεσσαλονίκη, την Ιερουσαλήμ των Βαλκανίων, για να είστε μαζί μας στην πορεία μνήμης για την 80η επέτειο από τον εκτοπισμό των πρώτων Εβραίων της πόλης προς το Άουσβιτς.
Κύριε υπουργέ,
Οι υπογράφοντες την επιστολή αυτή, είμαστε Έλληνες Εβραίοι που σπουδάσαμε στα ακαδημαϊκά ιδρύματα του Ισραήλ και έκτοτε διατηρούμε μια άρρηκτη σχέση με το κράτος και το λαό του Ισραήλ. Χαιρόμαστε με τις επιτυχίες και θλιβόμαστε βαθιά για κάθε απώλεια πολίτη η στρατιώτη που έπεσε για την ασφάλεια του Ισραήλ. Είναι το θρησκευτικό και πνευματικό μας κέντρο, και μοιραζόμαστε τις χαρές, τις αγωνίες και τις ανησυχίες της Ισραηλινής κοινωνίας.
Κύριε υπουργέ,
Η Διακήρυξη Ανεξαρτησίας του Κράτους του Ισραήλ, είναι το κόσμημα του Εβραϊκού λαού σε ολόκληρη την υφήλιο. Συμβολίζει την ίδρυση του κράτους και κατοχυρώνει με τον πλέον διαυγή τρόπο τον Εβραϊκό χαρακτήρα του και το Δημοκρατικό του πολίτευμα που σέβεται τα δικαιώματα όλων των πολιτών ανεξαρτήτως χρώματος, φυλής, θρησκείας η φύλλου. Με ανησυχία διαπιστώνουμε ότι μια μεγάλη μερίδα του λαού του Ισραήλ αντιτάσσεται σφοδρά στη «Δικαστική Ανατροπή» που επιχειρεί η κυβέρνησή σας, η οποία αναθεωρεί βασικές αρχές της Διακήρυξης
Ανεξαρτησίας και η οποία εγκυμονεί κινδύνους για την ποιότητα της Δημοκρατίας στο Ισραήλ. Μια «Ανατροπή» που προκαλεί διχασμό στην Ισραηλινή κοινωνία και έντονη ανησυχία στον Εβραϊσμό της Διασποράς.
Στην Ελλάδα, κύριε υπουργέ, είναι νωπές ακόμα οι αναμνήσεις του εμφυλίου πολέμου που ξέσπασε αμέσως μετά την απελευθέρωσή της από τους ναζί, αφήνοντας το αποτύπωμα του και στις επόμενες γενιές. Αδέλφια πολέμησαν αδέλφια, περισσότεροί από ογδόντα χιλιάδες οι νεκροί, θρήνος σχεδόν σε κάθε ελληνική οικογένεια, ένα μίσος που διατηρήθηκε για περισσότερα από 60 χρόνια και στέρησε για πολλά χρόνια από τη χώρα μας την ομόνοια, την ενότητα, την ανάπτυξη, την ευημερία.
Με αυτή την πικρή ιστορική εμπειρία και με δεδομένη την αγάπη μας για το κράτος του Ισραήλ, σας καλούμε κύριε υπουργέ να ασκήσετε την επιρροή σας για να για να σταματήσουν οι σχετικές νομοθετικές διαδικασίες που δρομολογούνται από τη κυβέρνηση σας για να αποτραπεί ο κίνδυνος ενός βαθύ διχασμού που μπορεί να φέρει ολέθρια αποτελέσματα.
Με τιμή
ΕΠΩΝΥΜΟ ΟΝΟΜΑ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΙΔΡΥΜΑ
1 ΑΡΟΥΧ ΝΕΛΛΗ Hebrew University of Jerusalem
2 ΑΣΣΕΡ ΒΙΚΤΩΡ Technion-Israel Institute of Technology
3 ΒΑΡΣΑΝΟ ΣΑΜΜΥ Technion-Israel Institute of Technology
4 ΓΑΒΡΗΙΛΙΔΟΥ ΦΕΝΙΑ Technion-Israel Institute of Technology
5 ΕΛΙΕΖΕΡ ΒΙΚΤΩΡ Hebrew University of Jerusalem
6 ΕΛΙΕΖΕΡ ΑΝΝΙΤΑ Hebrew University of Jerusalem
7 ΕΛΙΕΖΕΡ ΜΑΡΙΟΣ Technion-Israel Institute of Technology
8 ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΑΡΗΣ Hebrew University of Jerusalem
9 ΙΩΧΑΝΑΣ ΜΩΡΙΣ Technion-Israel Institute of Technology
10 ΚΑΠΟΥΑΝΟ ΜΑΪΚ Tel Aviv University
11 ΚΑΡΑΣΣΟ ΜΩΡΙΣ Technion-Israel Institute of Technology
12 ΚΟΒΟ ΕΡΡΙΚΟΣ Hebrew University of Jerusalem
13 ΚΟΕΝ ΖΑΝ Kibbutz Ramat Rachel
14 ΛΕΒΗΣ ΑΜΠΗΣ Technion-Israel Institute of Technology
15 ΛΕΩΝ ΙΣΑΑΚ-ΣΑΚΗΣ Technion-Israel Institute of Technology
16 ΛΙΤΣΗΣ ΜΩΥΣΗΣ Tel Aviv University
17 ΜΑΪΡ ΤΑΛΥ Hebrew University of Jerusalem
18 ΜΑΪΣ ΜΑΡΙΟΣ-ΜΑΪΡ Tel Aviv University
19 ΜΑΤΑΘΙΑ-ΚΟΒΟ ΚΕΛΛΥ The Neri Bloomfield School of Design, Haifa
20 ΜΑΤΑΘΙΑΣ ΑΛΕΚ Technion-Israel Institute of Technology
21 ΜΑΤΣΑ ΔΙΑΜΑΝΤΩ Technion-Israel Institute of Technology
22 ΜΕΒΟΡΑΧ ΦΙΚΟΣ Wingate Istitute
23 ΜΙΖΑΝ ΕΒΙΤΑ Tel Aviv University
24 ΜΙΖΑΝ ΜΙΡΕΪΓ Tel Aviv University
25 ΜΙΖΑΝ ΛΟΥΙΖΑ Tel Aviv University
26 ΜΟΛΧΟ ΡΕΝΑ Hebrew University of Jerusalem
27 ΜΠΑΛΕΣΤΡΑ ΡΑΣΕΛ The Neri Bloomfield School of Design, Haifa
28 ΜΠΕΝΑΡΔΟΥΤ ΝΤΑΝΝΥ Technion-Israel Institute of Technology
29 ΜΠΕΝΒΕΝΙΣΤΕ ΡΙΚΑ Hebrew University of Jerusalem
30 ΜΠΕΝΜΑΓΙΟΡ ΙΑΚΩΒ Hebrew University of Jerusalem
31 ΜΠΕΡΑΧΑ ΜΑΤΙΛΝΤΑ Technion-Israel Institute of Technology
32 ΜΠΕΡΑΧΑ-ΠΙΖΑΝΤΕ ΝΙΝΕΤΑ Hebrew University of Jerusalem
33 ΜΠΕΡΑΧΑΣ ΣΟΛΟΜΩΝ Technion-Israel Institute of Technology
34 ΜΩΥΣΗΣ ΜΙΝΟΣ Technion-Israel Institute of Technology
35 ΝΑΑΡ ΝΤΑΝΝΥ Technion-Israel Institute of Technology
36 ΝΑΑΡ ΜΕΝΑΧΕΜ Tel Aviv University
37 ΝΑΤΑΝ ΜΠΕΝΗΣ Technion-Israel Institute of Technology
38 ΝΑΧΜΙΑΣ ΧΑΪΜ Technion-Israel Institute of Technology
39 ΝΑΧΜΙΑΣ ΦΙΛΙΠΠΟΣ Tel Aviv University
40 ΟΒΑΔΙΑ ΒΙΚΥ Hebrew University of Jerusalem
41 ΟΒΑΔΙΑΣ ΜΑΚΗΣ Hebrew University of Jerusalem
42 ΠΙΖΑΝΤΕ ΜΑΡΥΛΙΝ Hebrew University of Jerusalem
43 ΠΙΖΑΝΤΕ-ΑΜΑΡΙΛΙΟ ΣΑΝΤΥ Tel Aviv University
44 ΡΟΜΠΙΣΑ ΓΙΟΜΤΟΒ University of Haifa
45 ΣΑΪΑΣ ΖΑΚΛΙΝ University of Haifa
46 ΣΟΥΣΤΙΕΛ ΡΑΦΑΗΛ Hebrew University of Jerusalem
47 ΤΑΜΠΑΧ ΜΑΡΚΟΣ Technion-Israel Institute of Technology
48 ΤΑΜΠΩΧ ΣΑΜΗΣ Technion-Israel Institute of Technology
49 ΤΟΥΡΩΝ ΣΑΜ Technion-Israel Institute of Technology
50 ΤΣΕΖΑΝΑΣ ΒΙΚΟΣ Hebrew University of Jerusalem
51 ΦΕΛΟΥΣ ΣΟΛΟΜΩΝ Hebrew University of Jerusalem
52 ΦΡΑΝΣΕ ΑΛΕΓΡΑ Greenberg Institute for Hebrew teachers
53 ΦΡΑΝΣΕΣ ΔΑΥΙΔ Technion-Israel Institute of Technology
54 ΧΑΛΕΓΟΥΑ ΣΟΛΟΜΩΝ Tel Aviv University
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Πρέπει να είμαστε έτοιμοι να θάψουμε τους πεσόντες στρατιώτες», δηλώνει η κυβέρνηση
Φιλοζωικές οργανώσεις κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου
«Υποστηρίζετε τη ρωσική προπαγάνδα. Αναμένουμε μια δημόσια συγγνώμη»
«Προσπάθησα να τραβηχτώ, αλλά έβαλε το χέρι του στο στόμα και με βίασε» υποστηρίζει η καταγγέλλουσα
Τι απαντά μετά τις καταγγελίες εργαζομένων για τοξικό περιβάλλον εργασίας
Τι λένε πηγές κοντά στη βασιλική οικογένεια της Βρετανίας
Τα παιδιά βγήκαν από το μάθημά του με κλάματα
«Σκότωσα την κόρη μου... την έδειρα πάρα πολύ»
Διαδηλώσεις στη χώρα - Τι δείχνουν δημοσκοπήσεις
Ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ είχε μηνύσει τον δημοσιογράφο Τζορτζ Στεφανόπουλο
«Έρχονται μεταρρυθμίσεις και αλλαγές στη χώρα», δήλωσε ο ηγέτης του HTS
«Η Μόσχα έχει πάει τον πόλεμο σε άλλο στάδιο», τόνισε ο πρόεδρος της Ουκρανίας
Συνελήφθη ο δράστης αφού πρώτα παραδόθηκε
Βρίσκεται σε καλή κατάσταση, ανέφερε σε ανακοίνωση εκπρόσωπός της
Πέθανε μετά από πτώση κατά τη διάρκεια πεζοπορίας
Εισαγγελέας, παρουσιάστρια, μοντέλο και ηθοποιός η νέα πρέσβειρα των ΗΠΑ στη χώρα μας
Τι ζήτησε ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών στη Σύνοδο Κορυφής στην Ιορδανία
Μέρος του εξοπλισμού μεταφέρεται πίσω στη Μόσχα
Ο ράπερ αποτελεί κίνδυνο για την κοινότητα, τόνισε το δικαστήριο
Οι δράστες πέταξαν αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό μπροστά στη σκηνή
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.