Κοσμος

Ισραήλ: Στους δρόμους οι κάτοικοι - Δεν κάνει πίσω ο Νετανιάχου  για το δικαστικό (βίντεο)

Η αμφιλεγόμενη μεταρρύθμιση και οι σφοδρές αντιδράσεις

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Διαδηλωτές στο Τελ Αβίβ κατά του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου και της μεταρρύθμισης στο δικαστικό που προωθεί
Διαδηλωτές στο Τελ Αβίβ κατά του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου και της μεταρρύθμισης στο δικαστικό που προωθεί © EPA/ABIR SULTAN

Ισραήλ - Διαδηλώσεις για τη μεταρρύθμιση του δικαστικού - Οργή για τον Μπενιαμίν Νετανιάχου

Στο Ισραήλ οι διαδηλώσεις για την αμφιλεγόμενη δικαστική μεταρρύθμιση συνεχίζονται, με τους διαδηλωτές να καλούν τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου να σταματήσει την προώθησή της στην Κνέσετ.

Χιλιάδες διαδηλωτές βγήκαν στο Τελ Αβίβ, προκαλώντας κυκλοφοριακό χάος σε κεντρικό αυτοκινητόδρομο. Προχώρησαν σε καθιστική διαμαρτυρία, η οποία διεκόπη όταν ξεκίνησαν επεισόδια με τους αστυνομικούς.

Οι πολέμιοι της μεταρρύθμισης κατηγορούν τον Νετανιάχου ότι επιχειρεί μέσω των προωθούμενων αλλαγών να προστατέψει τον εαυτό από ενδεχόμενη μελλοντική δίωξη.

Από τη μεριά του, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ δήλωσε αποφασισμένος να προχωρήσει σε «υπεύθυνες δικαστικές μεταρρυθμίσεις».

Μετά τη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Άμυνας Γιόαβ Γκάλαντ, τονισε: «Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε σε οποιαδήποτε διαφωνία να θέσει σε κίνδυνο το συλλογικό μας μέλλον». Και δεσμεύτηκε ότι θα κάνει τα πάντα για να αποκαταστήσει την ηρεμία και την κοινωνική συνοχή στο Ισραήλ.

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός είχε καλέσει το απόγευμα τον υπουργό Άμυνας, ύστερα από αναφορές μέσων ενημέρωσης ότι ο Γκάλαντ σκόπευε να ζητήσει την αναστολή της αμφιλεγόμενης μεταρρύθμισης του δικαστικού συστήματος, η οποία πυροδότησε άνευ προηγουμένου διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα.

Από τη μεριά του ο υπουργός Άμυνας επιβεβαίωσε τις πληροφορίες ότι σκόπευε να τοποθετηθεί δημοσίως επί του θέματος, αλλά αποφάσισε να μην το κάνει πριν από την ομιλία του πρωθυπουργού.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Άμυνας, ο Γκάλαντ ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για τον αντίκτυπο που έχει στον τομέα της εθνικής ασφάλειας η κοινωνική αναταραχή που έχει προκληθεί από τις αντιδράσεις στη μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος.

Protesters block Tel Aviv highway and clash with police during anti-reform protest

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ