Πολιτικη & Οικονομια

Ένα Μικρό, Πράσινο και Μωβ VOLT

Μην αντιμετωπίζετε την κάθε νεωτερική πολιτική μετακίνηση με τα αρνητικά κριτήρια και αντανακλαστικά του παρελθόντος

Επαμεινώνδας Κορώνης
Επαμεινώνδας Κορώνης
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
VOLT

VOLT: Το νεοσύστατο πανευρωπαϊκό κόμμα που θα συμμετέχει στις Εκλογές 2023

Το VOLT, και ο πράσινος και μωβ οικολογικός του κλώνος, είναι ένα γνήσια ευρωπαϊκό και ευρωπαϊστικό κόμμα. Και ο κλάδος μιας ολόκληρης ευρωπαϊκής προσπάθειας. Και ανακοίνωσε την κάθοδό του στην επερχόμενες εκλογές. «Και άλλο κόμμα;», αναφώνησαν πολλοί.

Σε όσους ενημερώθηκαν από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και φίλους για την ύπαρξη του VOLT, μια φιλική συμβουλή: μην αντιμετωπίζετε την κάθε νεωτερική πολιτική μετακίνηση με τα αρνητικά κριτήρια και αντανακλαστικά του παρελθόντος.

Για κάθε νέο πολιτικό κόμμα στην Ελλάδα ισχύουν πάντα και διαχρονικά και εκ των προτέρων πέντε λανθασμένες παραδοχές.

  1. Πρώτον, για να είναι ανένταχτοι και εκτός βασικών κομματικών σχηματισμών, πρέπει να είναι «γραφικοί». Τους ικανούς και ενδιαφέροντες του απορροφά η κεντρική κομματική γραφειοκρατία. (Αλήθεια; Δεν νομίζω ανάμεσα σε αγαπημένα παιδιά, γόνους οικογενειών και παράγωγα από τις φανατισμένες νεολαίες ή σελέμπριτις να μένει και πολύς χώρος τελικά για νέους και αγνώστους).
  2. Δεύτερον, για να μην τους «παίζει» το σύστημα λογικά έχουν ακραίες απόψεις. (Αλλά αρκετά νέα κόμματα κατά καιρούς δεν χτίστηκαν πάνω στα θεμέλια της διαμαρτυρίας και πρέπει να ακούσουμε απόψεις προτού φτάσουμε σε αυτό το συμπέρασμα).
  3. Τρίτον, μικρά νέα κόμματα; Είναι ερασιτέχνες της πολιτικής. Ρομαντικοί. Ανίδεοι από την σκληρή πραγματικότητα και τον μακιαβελικό πραγματισμό που απαιτεί ο πολιτικός αγώνας. (Και είναι κακό αυτό τελικά; - αναρωτιέμαι).
  4. Τέταρτον, μια νέα μικρή κίνηση θα αποκτήσει ηγέτες με προσωπικές φιλοδοξίες, πάθος για ατομική προβολή και «εύκολη» ανέλιξη από παράλληλους δρόμους. (Εδώ δεν μπορεί κανείς να μην συμφωνήσει εν μέρει. Κάθε πολιτική κίνηση μοιραία θα χρειαστεί έναν συντονιστή, έναν γραμματέα, ένα πρόσωπο επικοινωνίας. Το θέμα είναι να δούμε προσεκτικά ποια είναι αυτά τα πρόσωπα και τις ιδέες που κουβαλάνε πλάι στο βιογραφικό τους).
  5. Πέμπτον, θα αποτύχουν εκλογικά. (Μισό λεπτό αλλά αν συμφωνεί κανείς με τις απόψεις μιας μικρής μειοψηφίας, γιατί να την απορρίπτεις επειδή ακριβώς είναι ισχνή; Η πολιτική μας άποψη δεν είναι στοιχηματική και με τον νικητή, αλλά πρέπει να είναι ειλικρινής και μελετημένη).

Αρκετοί θα ισχυριστούν ότι το VOLT, ένας φιλελεύθερος και μεταρρυθμιστικός σχηματισμός, θα «κόψει» ψήφους από τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Άλλοι ότι δεν μας χρειάζεται μια επιπλέον φωνή της κοινής λογικής.

Υπάρχει όμως και μια άλλη άποψη. Ότι  η διπολική μας πολιτική σκηνή που σφύζει από την παρουσία αντιδραστικών κομμάτων, χρειάζεται κάθε τι το νέο και καθεμιά νέα πολιτική πρόταση. Ας πάει άπατη, ας «πέσει» άδοξα, αλλά σίγουρα κανείς δεν πρέπει να κριθεί προτού την καταλάβουμε.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ