- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Θερμό κλίμα και φιλοφρονήσεις στη συνάντηση Δένδια - Μπλίνκεν
«Νίκο, φίλε μου», η προσφώνηση του Αμερικανού στον Έλληνα υπΕξ
Συνάντηση Δένδια με Μπλίνκεν - Κήρυξαν την έναρξη του 4ου γύρου του Στρατηγικού Διαλόγου Ελλάδος-ΗΠΑ
Την έναρξη του 4ου γύρου του Στρατηγικού Διαλόγου Ελλάδος-ΗΠΑ κήρυξαν οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και ΗΠΑ, Νίκος Δένδιας και Άντονι Μπλίνκεν.
Υπενθυμίζεται ότι ο 3ος γύρος του Στρατηγικού Διαλόγου, Ελλάδας-ΗΠΑ είχε λάβει χώρα στην Ουάσιγκτον τον Οκτώβριο του 2021. Οι τομείς συνεργασίας που καλύπτει ο Στρατηγικός Διάλογος είναι: Περιφερειακά Ζητήματα, Άμυνα και Ασφάλεια, Επιβολή του Νόμου και Αντιμετώπιση της Τρομοκρατίας, Ανθρωπιστικές προκλήσεις και Ετοιμότητα για την αντιμετώπιση Καταστροφών, Εμπόριο και Επενδύσεις, Ενέργεια και Περιβάλλον, Δεσμοί μεταξύ των δύο λαών.
Θα ακολουθήσουν συνομιλίες των δυο αντιπροσωπειών και κατ' ιδίαν συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών.
Νωρίτερα, κατά τη διάρκεια των τοποθετήσεών τους μπροστά από τις κάμερες, οι δύο ΥΠΕΞ μίλησαν για τη δυνατή συνεργασία της Ελλάδας και των ΗΠΑ και τόνισαν ότι αυτή γίνεται ακόμη πιο ισχυρή.
«Έχουμε να συναντηθούμε από την τρίτη συνάντηση που έγινε πριν από 1,5 χρόνο στην Ουάσινγκτον και τώρα επιστρέφετε στην Ελλάδα. Από τότε βιώσαμε την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Το γεγονός είναι ότι ανάμεσα σε όλες αυτές τις εξελίξεις η δυνατή συνεργασία ανάμεσα στην Ελλάδα και στις ΗΠΑ έχει γίνει ακόμα πιο ισχυρή. Αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό για τη σχέση μας», ανέφερε ο Έλληνας ΥΠΕΞ. Πρόσθεσε, μεταξύ άλλων, ότι «η ενίσχυση της συνεργασίας μας προωθεί τα κοινά μας συμφέροντα, αλλά και την περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα. Έχουμε κοινές αξίες, κοινό σεβασμό για το Διεθνές Δίκαιο».
«Νίκο φίλε μου σε ευχαριστώ πολύ» είπε από την πλευρά του ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, εκφράζοντας παράλληλα τη χαρά του για την παρουσία του στη χώρα μας. Μάλιστα, ο Άντονι Μπλίνκεν με ανάρτησή του στο Twitter αναφέρθηκε στην έναρξη του 4ου γύρου του Στρατηγικού Διαλόγου Ελλάδος-ΗΠΑ, αλλά και στη Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας των δύο χωρών.
Opened the U.S.-Greece Strategic Dialogue with @NikosDendias and recognize that U.S.-Greece relations are stronger than ever. At the dialogue in October 2021, I signed the updated U.S.-Greece Mutual Defense Cooperation Agreement, the bedrock of our defense relationship. pic.twitter.com/uN07YHvmq8
— Secretary Antony Blinken (@SecBlinken) February 21, 2023
Επιπλέον, ο Αμερικανός υπουργός αναφέρθηκε στις προσπάθειες για προώθηση της καθαρής ενέργειας και ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας. «Η μετάβαση της Ελλάδας αποτελεί πρότυπο για την περιοχή», υπογράμμισε χαρακτηριστικά, υπενθυμίζοντας πως ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως η αιολική και η ηλιακή παρείχαν το ήμισυ των αναγκών της Ελλάδας σε ηλεκτρική ενέργεια, κάτι που, όπως είπε, ισοδυναμεί με την απομάκρυνση 3 εκατομμυρίων αυτοκινήτων από τους δρόμους.
Ακόμη εξήρε τον ρόλο της χώρας μας στη στήριξη των γειτονικών χωρών να διαφοροποιήσουν τις ενεργειακές πηγές μειώνοντας την εξάρτησή τους από τη Ρωσία, όπως για παράδειγμα τη Βουλγαρία.
Σημείωσε ακόμη ότι Ελλάδα και ΗΠΑ εργάζονται για την ενίσχυση των δεσμών των δύο λαών και τόνισε πως πάνω από ένα εκατομμύριο Αμερικανοί επισκέπτονται την Ελλάδα κάθε χρόνο.
Ο Άντονι Μπλίνκεν θα συναντηθεί επίσης σήμερα με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, θα ξεναγηθεί στην Αρχαία Αγορά και θα συναντηθεί με μέλη της των ομάδων έρευνας και διάσωσης της ΕΜΑΚ που επέστρεψαν από τις σεισμόπληκτες περιοχές της Τουρκίας. Το απόγευμα, θα εγκαινιάσει την επέκταση του κτιρίου της πρεσβείας, παρουσία του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια και του Αρχιεπισκόπου Αθηνών Ιερώνυμου.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο αντιπρόεδρος της Βουλής καταγγέλλει ότι διαγράφηκε επειδή «είπε την αλήθεια» για την ηγεσία
Ενισχύεται η ΝΔ, άνοδος και του ΠΑΣΟΚ, σταθερή η Πλεύση, καταρρέει ο ΣΥΡΙΖΑ και αυξάνεται η δυσπιστία
Ο Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ σκοτώθηκε την πρώτη ημέρα του πολέμου μετά από αμερικανοισραηλινό βομβαρδισμό
Ο Νίκος Ανδρουλάκης κατηγορεί τον βουλευτή Αρκαδίας ότι υπονομεύει το κόμμα και αποφεύγει την κριτική στην κυβέρνηση
Στο Μαξίμου η εκτελεστική αντιπρόεδρος της Κομισιόν, με το επίκεντρο στους μισθούς, συλλογικές συμβάσεις και δεξιότητες
«Οι προοπτικές για την ελληνική οικονομία παραμένουν θετικές», τόνισε ο Διοικητής της ΤτΕ
Η ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας
Ο Δημήτρης Μέλισσας, Καθηγητής ΕΜΠ, γράφει για την προστασία του περιβάλλοντος, τον χωροταξικό σχεδιασμό και τη βιώσιμη ανάπτυξη στην εποχή της κλιματικής κρίσης.
«Να είμαστε έτοιμοι για όλα τα ενδεχόμενα αν παραταθεί η κρίση στο Ιράν» - Η συνέντευξη του πρωθυπουργού
Η ανακοίνωση του Κέντρου Φιλελεύθερων Μελετών
Τι ισχύει με την προσαύξηση, ποιοι τη δικαιούνται
«Η Βουλγαρία δεν είναι απλά μια φίλη χώρα, αλλά ένας εταίρος», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας
«Αν χρειαστεί, έχουμε το οπλοστάσιο να αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες», τόνισε ο υπουργός Οικονομίας
Στόχος να διασφαλιστούν τα ανθρώπινα δικαιώματα
Περιμένουν για πάνω από δύο χρόνια την απόφαση έκδοσης
Παρεμβάσεις για την κυκλοφορία, την οδική ασφάλεια και την αστυνόμευση
«Δεν εκχωρούνται έτσι τα κυριαρχικά δικαιώματα» σημείωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας
Τι δήλωσε ο υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους
Η απάντηση σε όσα είχε πει νωρίτερα ο πρώην πρωθυπουργός στη Βουλή
Η αναφορά στο Δόγμα «όπου φυσάει ο άνεμος»
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.