Πολιτικη & Οικονομια

Ένας πρώην φυλακισμένος στο Μπουρούντι, μια τσιγγάνα και μια κωφή στα ψηφοδέλτια της ΝΔ

Αναλυτικά όλα τα ονόματα

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Σπύρος-Ρίτσαρντ Χαγκαμπιμάνα
© Facebook / Spiros Richard Hagabimana

Εκλογές 2023 - Ψηφοδέλτια ΝΔ: Οι «διαφορετικές» υποψηφιότητες στις εκλογικές περιφέρειες της Αττικής

Τις τελευταίες πινελιές τους βάζουν τα επιτελεία των κομμάτων προκειμένου να δοθούν στη δημοσιότητα οι κατάλογοι με τους υποψηφίους βουλευτές σε κάθε εκλογική περιφέρεια. Σύμφωνα με πληροφορίες δεν είναι λίγες οι υποψηφιότητες που θα βρίσκονται στα ψηφοδέλτια του κυβερνώντος κόμματος προερχόμενες από ειδικές κατηγορίες έχοντας έντονο σημειολογικό ενδιαφέρον, σαφές στίγμα αλλά και πλούσιο περιεχόμενο.

Πιο συγκεκριμένα, στον συνδυασμό της ΝΔ στη Β’ Πειραιά υποψήφιος θα είναι ο Σπύρος Ρίτσαρντ Χαγκαμπιμάνα, που φιλοδοξεί να είναι ο πρώτος «έγχρωμος» Βουλευτής στην ιστορία του ελληνικού Κοινοβουλίου. Ο Σπύρος, όπως είναι το χριστιανικό όνομα που του δόθηκε κατά τη βάπτισή του, γεννήθηκε στο Μπουρούντι, το οποίο και εγκατέλειψε για την Ελλάδα και τη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων. Το 1996 συνέχισε τις σπουδές του στη Νομική Αθηνών, ενώ παράλληλα εργάστηκε ως Βοηθός στο Ερευνητικό Κέντρο του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών μέχρι τον Μάιο του 2005.

Την ίδια χρονιά, επέστρεψε στην ιδιαίτερη πατρίδα του, όπου αρχικά διετέλεσε Διοικητής του νεοσύστατου Λιμενικού Σώματος και στη συνέχεια εντάχθηκε στο έμψυχο δυναμικό της Αστυνομίας του Μπουρούντι. Εκεί έφθασε ως τον βαθμό του Υπαρχηγού Επιχειρήσεων, όταν και φυλακίστηκε από το καθεστώς της χώρας, αρνούμενος να καταστείλει βίαια διαδηλώσεις, µε αποτέλεσμα να οδηγηθεί στη φυλακή για 210 ημέρες. Κατόπιν πιέσεων της Ελλάδας και της Ε.Ε., αφέθηκε ελεύθερος και ανέλαβε ακτιβιστική δράση για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους Δικαίου της χώρας. Από τον Μάρτιο του 2020, υπηρετεί ως Υποδιευθυντής της Υπηρεσίας Υποδοχής και Ταυτοποίησης στο Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου.

Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται και η υποψηφιότητα της 36χρονης Ελληνολίβυας πολιτικής μηχανικού, Μάριαμ (Μαρία) Αλή Σακίμπ, στην Α’ Αθηνών. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Κυψέλη σε διεθνική πενταμελή οικογένεια. Είναι απόφοιτος του τμήματος Εμπορίας & Διαφήμισης (Μάρκετινγκ) της σχολής Διοίκησης & Οικονομίας του Α.Τ.Ε.Ι. Αθήνας και του τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.

Τα Άτομα με Αναπηρία θα εκπροσωπηθούν στα ψηφοδέλτια του κυβερνώντος κόμματος στην Α’ Αθηνών από τη δικηγόρο Φαίδρα Τσαλαχούρη και τον καθηγητή νοηματικής γλώσσας και επιχειρηματία, Χρήστο Δαγρέ, ενώ εκ νέου υποψήφια θα είναι η πρώην Βουλευτής, Δήμητρα Αράπογλου, στο Νότιο Τομέα.

Η κ. Τσαλαχούρη γεννήθηκε το 1968 και προέρχεται από τον κομματικό σωλήνα της ΝΔ, καθώς έχει υπάρξει μέλος της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, της ΟΝΝΕΔ και πλέον της Γραμματείας ΑμεΑ του κόμματος. Είναι απόφοιτος της Νομικής Αθηνών, ενώ διαθέτει μεταπτυχιακούς τίτλους στη Διοίκηση Επιχειρήσεων και το Οικονομικό Έγκλημα από διεθνή πανεπιστήμια. Η ίδια αγωνίζεται, από νεαρή ηλικία, απέναντι στη νόσο της σκλήρυνσης κατά πλάκας, η οποία την έχει καθηλώσει σε αναπηρικό αμαξίδιο, χωρίς, ωστόσο, να λυγίσει το φρόνημα της και τους αγώνες της για μια ίση και συμπεριληπτική κοινωνία.

Φαίδρα Τσαλαχούρη
Φαίδρα Τσαλαχούρη

Ο κ. Δαγρές γεννήθηκε το 1973 στο Άργος, μεγάλωσε στην Αθήνα και είναι κωφός. Από νεαρή ηλικία ασχολήθηκε με τη διεκδίκηση δικαιωμάτων ΑμεΑ στην κοινότητα κωφών για την ισότητα και αξιοπρέπεια των πολιτών. Είναι καθηγητής νοηματικής γλώσσας, ενώ διατηρεί επιχείρηση και στον κλάδο της εστίασης. Ο ίδιος διατελεί μέλος του ΔΣ της Ομοσπονδίας Κωφών Ελλάδας, ενώ μέχρι το 2021 υπήρξε μέλος του ΔΣ του Εθνικού Ιδρύματος Κωφών.

Χρήστος Δαγρές
Χρήστος Δαγρές

Η κ. Αράπογλου εξελέγη το 2007 Βουλευτής και αποτέλεσε την πρώτη κωφή Βουλευτή της Ελλάδας. Δεν αποχωρίζεται ποτέ τον προσωπικό της διερμηνέα νοηματικής γλώσσας, ο οποίος, όπως λέει «είναι τα αυτιά και η φωνή της». Η ίδια έχει ουκ ολίγες φορές στελεχώσει τα ψηφοδέλτια της Νέας Δημοκρατίας σε αυτοδιοικητικές και εθνικές εκλογές. Διετέλεσε Γενική Γραμματέας στην Ένωση Κωφών Ελλάδος και στον Αθλητικό Όμιλο Κωφών.

Στη κοπή πίτας της ομοσπονδίας κωφών Ελλάδος, που έγινε χθες 4/2/2023 στο πολεμικό Μουσείο.

Posted by Δήμητρα Αράπογλου on Saturday, February 4, 2023

Μια διαφορετική υποψηφιότητα είναι, όμως, και αυτή της Ρομά Ισμήνης Λαζαροπούλου στο Δυτικό Τομέα Αθηνών. Η κ. Λαζαροπούλου, γεννηθείσα το 1970 στην Αγία Βαρβάρα, όπου και διαμένει καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής της, προσφέρει εθελοντικά τις υπηρεσίες της στον «Πανελλήνιο Μορφωτικό Σύλλογο Ελλήνων Αθιγγάνων» ως γραμματέας. Ασχολείται, επίσης, ενεργά με το έργο της υποστήριξης των ευάλωτων οικογενειών, τόσο στην Αγία Βαρβάρα, όσο και στους όμορους δήμους, καταγράφοντας τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητά τους και παρέχοντας υπηρεσίες σε άπορες και μονογονεϊκές οικογένειες και άτομα με αναπηρίες.

Η ίδια δηλώνει περήφανα «Ελληνίδα τσιγγάνα» και λέει ότι η επιδίωξη της στην πολιτική «είναι η πλήρης κοινωνική ένταξη των Ελλήνων τσιγγάνων με την αρωγή της πολιτείας, της δημιουργίας προοπτικών για τις γενιές που έρχονται, καθώς και η συμμετοχή τους στα κέντρα λήψης αποφάσεων που αφορούν στη ζωή τους».

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.

// EMPTY