Πολιτικη & Οικονομια

Πληροφορίες για διάλυση της Βουλής στις 10 Μαρτίου - Πότε θα στηθεί η πρώτη κάλπη

Το ενδεχόμενο αυτοδυναμίας και οι δημοσκοπήσεις

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Κάλπη
Φωτογραφία αρχείου © EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Τα σενάρια για την ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών - Τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων της Marc και της GPO

Εκλογική χρονιά το 2023 και τα σενάρια για το πότε θα στηθούν οι κάλπες «δίνουν και παίρνουν». Πληροφορίες που κυκλοφορούν τα τελευταία 24ωρα θέλουν τον πρωθυπουργό να έχει καταλήξει στην ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι έχει αποφασιστεί η διάλυση της Βουλής στις 10 Μαρτίου. Επομένως εάν ευσταθούν οι εν λόγω πληροφορίες τότε πιθανότερη ημερομηνία εκλογών είναι η 9η Απριλίου, χωρίς ωστόσο να αποκλείεται ως ημερομηνία εκλογών και η 2 Απριλίου.

Παράλληλα, οι αρχηγοί των κομμάτων επιδίδονται σε έναν «αγώνα» περιοδειών έχοντας ψηλά στην ατζέντα τους την οικονομία και την ακρίβεια.

Πρόσφατα, ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης, σε δηλώσεις του στην εφημερίδα «Πατρίς», είχε αναφέρει ότι, αν τελικά οι εκλογές γίνουν στις 2 ή στις 9 Απριλίου, θα έχουμε τη διάλυση της Βουλής το πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου, αλλά αυτό -όπως τόνισε- είναι καθαρά απόφαση του πρωθυπουργού, ο οποίος είναι και ο μοναδικός υπεύθυνος, για να πάρει την τελική απόφαση για τον χρόνο διεξαγωγής των εθνικών εκλογών.

«Τώρα για το πότε θα έχουμε εκλογές, το έχει απαντήσει ο πρωθυπουργός. Θα είναι τον Απρίλιο ή τον Μάιο. Επομένως αυτός είναι ο χρόνος. Απλώς για να γίνουν Απρίλιο ή Μάιο, όλοι καταλαβαίνουμε ότι η διάλυση του κοινοβουλίου θα γίνει νωρίτερα. Άρα αν κανείς σκεφτεί ότι οι ημερομηνίες του Απριλίου είναι οι δύο που συζητάμε όλοι, η 2η και η 9η Απριλίου, διότι μετά είναι το Πάσχα και θα πάμε πιο πίσω, αν ο πρωθυπουργός πάει σε αυτές τις ημερομηνίες, θα πρέπει κανείς να περιμένει τη διάλυση του κοινοβουλίου στο πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου. Άρα ο χρονικός ορίζοντας είναι περίπου αυτός, αλλά ο πρωθυπουργός έχει αφήσει ένα περιθώριο να το σκεφτεί και ίσως να μετακινήσει τις πρώτες εκλογές λίγο αργότερα, δηλαδή προς τα τέλη Απριλίου», είχε πει χαρακτηριστικά.

Αυτοδυναμία στη δεύτερη κάλπη δείχνει δημοσκόπηση

Στη δημοσκόπηση της Marc για την εφημερίδα «Πρώτο Θέμα» αποτυπώνεται η πρόθεση ψήφου των πολιτών και στις δύο κάλπες που θα στηθούν στις επερχόμενες εκλογές.

Συγκεκριμένα, το κυβερνών κόμμα καταγράφει προβάδισμα 7,7% έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, στην αναγωγή επί των εγκύρων στις εκλογές της απλής αναλογικής, το οποίο ανεβαίνει στις εννέα ποσοστιαίες μονάδες στις δεύτερες κάλπες.

Όσον αφορά τον Α΄ γύρο των εκλογών με απλή αναλογική η ΝΔ συγκεντρώνει στην πρόθεση ψήφου επί των εγκύρων το 33,7%, ο ΣΥΡΙΖΑ 26% και το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ 10,2%.

Σύμφωνα με τα ευρήματα, το προβάδισμα της ΝΔ αυξάνεται στον Β΄ γύρο των εκλογών με ενισχυμένη αναλογική, καθώς, επί των εγκύρων, συγκεντρώνει 37,2%, ο ΣΥΡΙΖΑ 28,2% και το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ 9%.

Την ίδια ώρα στο 7,4% υπολογίζεται η διαφορά μεταξύ της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ, σύμφωνα με δημοσκόπηση που πραγματοποίησε η εταιρεία ερευνών της GPO για λογαριασμό της εφημερίδας «Παραπολιτικά». Ειδικότερα, στην πρόθεση ψήφου, η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει 33,8%, ο ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ 26,4, το ΠΑΣΟΚ - Κίνημα Αλλαγής 9,8%, το ΚΚΕ 6,4%, η Ελληνική Λύση 3%, ενώ εκτός Κοινοβουλίου φαίνεται να μένει το ΜέΡΑ25 με 2,4%.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ