Πολιτικη & Οικονομια

«Κανένας αυτόκλητος» γνωμοδοτεί το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής για Ράμμο

Απάντηση στο αίτημα του προέδρου της ΑΔΑΕ

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Βουλή - έδρανα
© EUROKINISSI/ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής: Τι αναφέρει η γνωμοδότηση για τις επιστολές του προέδρου της ΑΔΑΕ

Με καθυστέρηση τριών ετών ξεκίνησε να στέλνει μηνιαία ενημερωτικά δελτία για άρσεις του απορρήτου των επικοινωνιών προς τη Βουλή και τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ, Χρήστος Ράμμος.

Όπως τόνισε ο πρόεδρος της Βουλής, Κώστας Τασούλας, σε κοινοβουλευτικούς συντάκτες, ο κ. Ράμμος ενεργοποιήθηκε ως προς την αποστολή των μηνιαίων δελτίων τον Αύγουστο του 2022, τρία χρόνια μετά την ανάληψη των καθηκόντων του και την περίοδο που αποκαλύφθηκε η υπόθεση της επισύνδεσης στο κινητό τηλέφωνο του Νίκου Ανδρουλάκη.

Την ίδια ώρα, το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής, σε γνωμοδότησή του για το αν υποχρεούται να συνεδριάσει η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας μετά από αίτημα του προέδρου της ΑΔΑΕ, ξεκαθαρίζει πως «κανένας δεν εμφανίζεται στη Βουλή αυτόκλητος».

Όπως αναφέρεται στην πολυσέλιδη έκθεση: «Σύμφωνα με το άρθρο 69 του Συντάγματος, κανένας δεν εμφανίζεται στη Βουλή αυτόκλητος για να αναφέρει οτιδήποτε προφορικά ή εγγράφως. Οι αναφορές παρουσιάζονται από βουλευτή ή παραδίδονται στον Πρόεδρο». Επισημαίνεται ότι σύμφωνα με το άρθρο 11 παρ. 7 του ΚτΒ «ο πρόεδρος της Βουλής εκπροσωπεί τη Βουλή δικαστικώς και εξωδίκως».

Ειδικά σε ό,τι αφορά την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, που έχει ως «αντικείμενό της τον κοινοβουλευτικό έλεγχο των ανεξάρτητων αρχών, το Επιστημονικό Συμβούλιο αφού προβαίνει σε μια εκτενή και αναλυτική αναφορά στα οριζόμενα στον ΚτΒ επισημαίνει πως αυτό που προκύπτει είναι «ότι τα εξωκοινοβουλευτικά πρόσωπα, πλην των Υπουργών και Υφυπουργών που δεν διαθέτουν τη βουλευτική ιδιότητα», «δεν δύναται, εν γένει, να εμφανίζονται ενώπιον της Βουλής αυτοκλήτως».

Σημειώνεται ότι κατά το Σύνταγμα οι ανεξάρτητες αρχές υποβάλλουν στον πρόεδρο της Βουλής την έκθεση πεπραγμένων τους, τις ειδικές εκθέσεις τους για θέματα αρμοδιότητάς τους ή αναφορές για την προώθηση και την επίλυση θεμάτων που ανάγονται στην εκπλήρωση της αποστολής τους και όλα αυτά «ο πρόεδρος της Βουλής τα διαβιβάζει στις οικίες Επιτροπές της Βουλής» προσθέτοντας ότι «εξάλλου, όσον αφορά τις αναφορές των ανεξάρτητων αρχών, ο πρόεδρος της Βουλής τις διαβιβάζει στη Μόνιμη Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας, η οποία μπορεί να διατυπώνει εγγράφως προς τον πρόεδρο της Βουλής τις απόψεις της επ' αυτών των αναφορών».

Το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής, επίσης, επισημαίνει ότι «οι αναφορές των ανεξάρτητων αρχών προς τον πρόεδρο της Βουλής πρέπει να αναφέρονται στα θέματα που ανάγονται στην εκπλήρωση της αποστολής τους» και μια οποιαδήποτε «γενική αναφορά δεν επαρκεί». Μεταξύ άλλων, τα μέλη του Επιστημονικού Συμβουλίου, προσθέτουν, ότι δεν προβλέπεται από τον ΚτΒ οι αναφορές με «υπόδειξη περί του τρόπου (δημόσιας ή μυστικής συνεδρίασης) κατά τον οποίο η Επιτροπή θα συνεδριάσει» όπως «ούτε και η υπόδειξη περί κοινοποιήσεων εγγράφου στα μέλη της Επιτροπής».

Στο «διά ταύτα» της γνωμοδότησης του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής, σταχυολογούνται ότι:

1. Οι επιστολές του προέδρου της ΑΔΑΕ προς τον πρόεδρο της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας έπρεπε να έχουν ως αποδέκτη τους τον Πρόεδρο της Βουλής. Η κοινοποίηση τους στον πρόεδρο της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας είναι αρμοδιότητα και ευθύνη του προέδρου της Βουλής.

2. Στη δεύτερη επιστολή του προέδρου της ΑΔΑΕ προς τον πρόεδρο της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας (της 20ης Ιανουαρίου 2023) διευκρινίζονται, πράγματι, τα θέματα που απασχολούν τον τρόπο εκπλήρωσης της αποστολής της ΑΔΑΕ. Φαίνεται δε να γίνεται επίκληση του περιεχομένου της παραγράφου 6 του άρθρου 8 του νόμου 5002/2022 ως τρόπου εκπλήρωσης της αποστολής της ΑΔΑΕ, συμφώνως προς την ως άνω ρύθμιση του ΚτΒ. Όμως, η εν λόγω ρύθμιση του νόμου 5002/2022 έχει ως αντικείμενο την πληροφόρηση, ατομικώς, του προέδρου της Βουλής, των αρχηγών των κομμάτων που εκπροσωπούνται στη Βουλή και του υπουργού Δικαιοσύνης επί θεμάτων άρσεως του απορρήτου των επικοινωνιών.

3. […] Οι Επιτροπές συγκαλούνται σε συνεδρίαση, από τον πρόεδρό τους […] όταν το ζητήσει η κυβέρνηση ή τα μέλη της […] όταν το ζητά η πλειοψηφία ή το ζητούν τα 2/5 των μελών της. Ουδείς άλλος έχει επομένως αρμοδιότητα να ζητεί ή να υποδεικνύει, εν γένει, τη σύγκληση σε συνεδρίαση Επιτροπής της Βουλής, ούτε, πολλώ, μάλλον, έχει αρμοδιότητα να υποδεικνύει τον τρόπο λειτουργίας της (επί παραδείγματι, αν η συνεδρίασή της θα είναι δημόσια ή μυστική). Σχετικώς, διευκρινίζεται ότι, στη δεύτερη επιστολή του προέδρου της ΑΔΑΕ που έστειλε στην Επιτροπή Θεσμών αναφέρεται, πράγματι, ότι ο ίδιος δεν θεωρεί το σχετικό αίτημά του δεσμευτικό για τα αρμόδια όργανα της Βουλής.

4. Για την κοινοποίηση εγγράφου, προερχόμενο από ανεξάρτητη αρχή στα μέλη της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, θα πρέπει προηγουμένως να έχει οπωσδήποτε, αποσταλεί στον πρόεδρο της Βουλής.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ