Πολιτικη & Οικονομια

Τσίπρας σε Μητσοτάκη: «Είστε ο εντολέας των παρακολουθήσεων» (βίντεο)

Το σχόλιο του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ που προκάλεσε την παρέμβαση Τασούλα

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο Αλέξης Τσίπρας δεν σταματά να κατηγορεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη για τις παρακολουθήσεις
Ο Αλέξης Τσίπρας δεν σταματά να κατηγορεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη για τις παρακολουθήσεις © EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Αλέξης Τσίπρας - Η συζήτηση στη Βουλή για την πρόταση δυσπιστίας - Νέα επίθεση σε Κυριάκο Μητσοτάκη για τις παρακολουθήσεις

Ο Αλέξης Τσίπρας, στη συζήτηση στη Βουλή για την πρόταση δυσπιστίας, εξαπέλυσε νέα σφοδρή επίθεση κατά του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, με αφορμή τις παρακολουθήσεις.

Ο κ. Τσίπρας κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη ότι «κακοποιεί το κράτος δικαίου» και τον κάλεσε εκ νέου να παραιτηθεί, θεωρώντας τον υπεύθυνο για τις υποκλοπές.

Ειδικότερα, την υποχρέωση του πρωθυπουργού να δώσει αυτήν τη φορά στον ελληνικό λαό «απαντήσεις» και να «μην το βάλει στα πόδια» υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ανεβαίνοντας στο βήμα της Βουλής κατά τη συζήτηση για την πρόταση μομφής.

«Τελικά για όλους και για όλα έρχεται κάποια στιγμή η ώρα της κρίσης» ισχυρίστηκε ο κ. Τσίπρας, κατηγορώντας από την αρχή τον πρωθυπουργό ότι προκειμένου «να αποφύγει αυτή τη στιγμή», προέβη σε «συγκαλύψεις, εκβιασμούς, τρομοκρατία, παρανομίες».

Όπως είπε, παρ' όλα όσα έκανε, τώρα βρίσκεται «ενώπιος ενωπίω με την αλήθεια» που επιχείρησε «εδώ και έξι μήνες να κρύψει στο σκοτάδι» και «με τον ελληνικό λαό που περιμένει απαντήσεις και εξηγήσεις».

Σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχει μια «πρωτοφανής σε βάθος και σε έκταση παραβίαση του κράτους δικαίου», επαναλαμβάνοντας τα περί «πρωτοφανούς θεσμικής και Συνταγματικής εκτροπής», για τις οποίες -όπως είπε- «πλέον ο πρωθυπουργός δεν μπορεί να αρνείται ότι συνέβησαν» και «δεν μπορεί να κάνει τον ανήξερο».

«Γιατί το σκοτάδι που κάνατε τα πάντα να επιβάλατε, νικήθηκε. Γιατί η δημοκρατία μας και οι θεσμοί της φάνηκε τελικά πολύ πιο ανθεκτική από όσο μπορούσατε να φανταστείτε. Και πλέον είστε απόλυτα εκτεθειμένος» δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας ότι πλέον δεν υπάρχουν μόνο «δημοσιεύματα, πληροφορίες και εικασίες», αλλά «σήμερα υπάρχουν αποδείξεις, αποδείξεις από την πιο επίσημη αρχή του κράτους για τη δράση του παρακράτους».

Χαρακτήρισε, επίσης, «θλιβερή» τη στάση που κράτησε ο πρωθυπουργός εδώ και έξι μήνες, καταλογίζοντάς του ότι «την τελευταία φορά» που βρέθηκαν σε αυτήν την αίθουσα, «το έβαλε στα πόδια», όταν του ζήτησε να δεσμευτεί ότι δεν παρακολουθεί τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ και υπουργούς της κυβέρνησης, προτιμώντας την «ταπείνωση από τη δέσμευση».

Αυτήν τη φορά, συνέχισε, δεν θα είναι «τόσο εύκολο», σημειώνοντας πως αν δεν δώσει «συγκεκριμένες απαντήσεις», θα είναι «άλλη μια ομολογία ενοχής».

«Γνωρίζατε τα πάντα και επί έξι μήνες λέγατε ψέματα παντού. Ψέμα πάνω στο ψέμα» ισχυρίστηκε ακόμη ο Αλέξης Τσίπρας.

«Ένοχος ή βλαξ» - Η ατάκα Τσίπρα που προκάλεσε ένταση στη Βουλή

Ο κ. Τσίπρας, απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, είπε: «Προτιμήσατε να παριστάνετε τον πρωθυπουργό μειωμένης αντιληπτικής ικανότητας παρά να αναλάβετε τις ευθύνες που σας αναλογούν με τόλμη. Μου θυμίζει το παλιό πρωτοσέλιδο «ένοχος ή βλαξ» και μάλλον προτιμήσατε το δεύτερο».

Το σχόλιο αυτό προκάλεσε την άμεση αντίδραση του προέδρου της Βουλής Κώστα Τασούλα, ο οποίος είπε στον κ. Τσίπρα: «Κύριε πρόεδρε ηθελα αυτές τις εκφράσεις να τις σκεφτείτε λίγο, είναι άλλης τάξεως». Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε: «Να με προστατέψετε, όχι να με λογοκρίνετε. Σας παρακαλώ να με προστατέψετε από την οχλαγωγία».

Στη συνέχεια της ομιλίας του ο Αλέξης Τσίπρας προέβη σε διευκρινίσεις, ισχυριζόμενος ότι σε καμία περίπτωση δεν εννοούσε ότι ο πρωθυπουργός είναι μειωμένου καταλογισμού. «Είναι εξυπνότατος, ικανότατος, καθόλου βλαξ, είναι όμως ένοχος» τόνισε.

Κλείνοντας την ομιλία του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι υπάρχει «ανάγκη για κάθαρση», ισχυριζόμενος ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη παραβίασε «κόκκινες γραμμές» του πολιτικού συστήματος, όπως αυτές ορίζονται απο το Σύνταγμα.

Ομιλία στη Βουλή στη συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ