Πολιτικη & Οικονομια

Οι κρίσιμες ώρες του πολιτικού πολιτισμού

Το ποτ πουρί της πρώτης ημέρας - Δείτε live τη συνέχεια

Τόνια Ζαραβέλα
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Πρόταση δυσπιστίας: Η εκτός ορίων συζήτηση στη Βουλή, οι χαρακτηρισμοί και οι ύβρεις μεταξύ πολιτικών 

«Είσαι αλήτης», «είσαι Ραντανπλάν με τα λεφτά του Καλογρίτσα», «εγκέφαλος του παρακράτους ο πρωθυπουργός», «έχετε ανοίξει το καπάκι του βόθρου», «ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ χορεύουν το τανγκό του βάλτου»... 

Μία συζήτηση που δοκιμάζει τις αντοχές του πολιτικού πολιτισμού διεξάγεται από εχθές (25.1) στη Βουλή σαν να «εμπνέεται» από τα τηλεοπτικά αλώνια. Ύβρεις, προσβολές και βαρείς χαρακτηρισμοί διαμορφώνουν τον πολιτικό διάλογο με πρωταγωνιστές στελέχη από την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση. Και το ερώτημα είναι, αν πέρα από τους «συνήθεις υπόπτους», θα ντεμπουτάρουν και νέα πρόσωπα. 

Η πολιτική κόντρα έχει «φουντώσει» ήδη από την αρχή της εβδομάδας. Βουλευτές της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ διασταυρώνουν τα ξίφη τους σε τηλεοπτικές εκπομπές με φόντο τις παρακολουθήσεις και τον φάκελο που έλαβε ο Αλέξης Τσίπρας από τον πρόεδρο της ΑΔΑΕ για τα πρόσωπα που αφορούν οι επισυνδέσεις της ΕΥΠ. Η ένταση κορυφώνεται πλέον στη Βουλή των Ελλήνων, όπου ξεκίνησε η τριήμερη συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε το μεσημέρι της Τετάρτης (25.1) ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, αποκαλύπτοντας έξι ονόματα πολιτικών και αξιωματούχων που φέρεται να παρακολουθούνταν.

«Είσαι αλήτης»: Εκτός ορίων Τζανακόπουλος κατά Κουμουτσάκου για τις παρακολουθήσεις  

Ενδεικτικό του πολιτικού κλίματος που επικρατεί είναι ο εκτός ορίων «διάλογος» μεταξύ του Δημήτρη Τζανακόπουλου και του Γιώργου Κουμουτσάκου στον τηλεοπτικό αέρα του «Κontra». 

Οι τόνοι ανέβηκαν στο πάνελ όταν ο Γιώργος Κουμουτσάκος κατηγόρησε τον πρώην υπουργό του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Τζανακόπουλο, ότι έχει «τραμπουκική και προβοκατόρικη συμπεριφορά, την οποία περιφέρει στα κανάλια». Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος τότε ρώτησε «μου κάνετε παρατήρηση;». Ο Γιώργος Κουμουτσάκος απάντησε καταφατικά «ναι, σου κάνω παρατήρηση», με το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ να του απαντά: «τι είστε; δεκανέας; λοχαγός;».

Ο Γιώργος Κουμουτσάκος κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ για «μαύρες σακούλες» με λεφτά, αναφερόμενος στην κατάθεση της γραμματέως του επιχειρηματία, Χρήστου Καλογρίτσα στο Ειδικό Δικαστήριο. Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος τον ρώτησε «καλά δεν ντρέπεστε λίγο;».

«Εσείς να ντραπείτε που τα παίρνατε» απάντησε ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας. Η φράση του Γιώργου Κουμουτσάκου εξόργισε τον Δημήτρη Τζανακόπουλο, ο οποίος απάντησε: «Καλά δεν ντρέπεσαι; Αλήτη; Που θα μου πεις ότι τα έπαιρνα;».

Ο Γιώργος Κουμουτσάκος ανταπέδωσε τον χαρακτηρισμό και διευκρίνισε ότι δεν κατηγόρησε προσωπικά τον Δημήτρη Τζανακόπουλο, ο οποίος προανήγγειλε ότι θα υποβάλει μήνυση.

Ακόμη, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος ήταν ο πρώτος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ που πήρε τον λόγο στη συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης. Χαρακτήρισε «αρχηγό εγκληματικής οργάνωσης» τον πρωθυπουργό και κατήγγειλε ότι «και μόνο η επιχείρηση συγκάλυψης που εξελίχθηκε, είναι απόδειξη της ενοχής του». 

«Πολιτικός απατεώνας ο Τσίπρας - Βουτηγμένη στη λάσπη η αντιπολίτευση», δηλώνει ο Δ. Μαρκόπουλος

Σφοδρή επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά στον αρχηγό του κόμματος, Αλέξη Τσίπρα, αλλά και στον επικεφαλής της ΑΔΑΕ, Χρήστο Ράμμο, άσκησε από την πλευρά του ο εισηγητής και βουλευτής της ΝΔ, Δημήτρης Μαρκόπουλος. Ο κ. Μαρκόπουλος κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση ότι είναι «βουτηγμένη στη λάσπη», χαρακτήρισε τον Αλέξη Τσίπρα «πολιτικό απατεώνα» και τόνισε ότι ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ είναι «η πέμπτη φάλαγγα του ΣΥΡΙΖΑ».

«Αν νομίζετε ότι μας φοβίζετε με την πρόταση μομφής, ένα θα σας πω: Θα σας χορέψουμε στο ταψί. Ο κ. Τσίπρας ανεβάζει το ίδιο κακό έργο και αυτοσυστήνεται ως ο άφθαρτος και ο ιππότης της αποκάλυψης. Ποιος; Ο ενορχηστρωτής, ο ουσιαστικός, της Novartis», ανέφερε ο κ. Μαρκόπουλος και πρόσθεσε: «Και αν ο κ. Τσίπρας αποκαλεί τον πρωθυπουργό εγκέφαλο εγκληματικού δικτύου, εμείς έχουμε το δικαίωμα να τον αποκαλέσουμε πολιτικό απατεώνα. Γιατί πολιτικοί απατεώνες μόνο λένε ότι δεν παρακολουθούνταν πολιτικά πρόσωπα και αποκαλύπτεται ότι 4 πρώην υπουργοί του παρακολουθούνταν. Ο κ. Τρίπρας, που έλεγε τους απατεώνες κουκουλοφόρους ήρωες, είναι θράσος να χαρακτηρίζει τον πρωθυπουργό εγκέφαλο εγκληματικό δικτύου. Με απατεώνες ποινικοποιήσατε την πολιτική ζωή του τόπου. Με κουκουλοφόρους κατηγορήσατε 10 πολιτικά πρόσωπα».

«ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ χορεύουν το ταγκό του βάλτου», υποστηρίζει η Ευαγγελία Λιακούλη

«Τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ τους ενώνει ο έλεγχος και το μοίρασμα της εξουσίας», είπε η Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και βουλευτής, Ευαγγελία Λιακούλη, τονίζοντας ότι πολλές φορές, τα δύο κόμματα χορεύουν μαζί το «ταγκό του βάλτου, τσαλαβουτώντας στα νερά, και μοιράζοντας ρόλους και θέσεις, μόνο και μόνο γιατί το σόου πρέπει να συνεχιστεί».

Αναφερόμενη στην πρόταση δυσπιστίας στην κυβέρνηση είπε ότι μόνο το ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε στο σκάνδαλο των υποκλοπών με θεσμικό και νομικά ενάρετο τρόπο, «πηγαίνοντας στον Άρειο Πάγο και όχι εξευτελίζοντας τη Βουλή, όπως κάνατε εσείς οι δύο προ λίγων λεπτών».

«Είσαι ο Ραντανπλάν με τα λεφτά του Καλογρίτσα» - Νέο επεισόδιο στην κόντρα Γεωργιάδη - Πολάκη

Το νέο επεισόδιο στην κόντρα μεταξύ του Άδωνι Γεωεργιάδη και του Παύλου Πολάκη γράφτηκε στη Βουλή με παρομοιώσεις. Αυτήν τη φορά, ο υπουργός Ανάπτυξης χαρακτήρισε τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ «Ραντανπλάν», αφήνοντας αιχμές για όσα έχει καταθέσει η γραμματέας του επιχειρηματία Χρήστου Καλογρίτσα στο Ειδικό Δικαστήριο περί βαλίτσες με χρήματα για το ΣΥΡΙΖΑ Channel. 

«Διάβαζα ένα κόμικ, τον “Λούκι Λουκ”. Σε αυτό υπήρχε ένας σκύλος –ομοιάζει κάπως– που τον έλεγαν Ραντανπλάν. Το χαρακτηριστικό του ήταν ότι όταν του πατούσες το πόδι στο πρώτο καρέ, αυτός αντιδρούσε μετά από 30 καρέ. Από σήμερα ο μεγάλος λεβέντης των Σφακίων ας ονομάζεται Ραντανπλάν. Καταθέτω δημοσίευμα που καταγράφει τους διαλόγους της προανακριτικής για τον Παππά. Σε αυτό ο Καλογρίτσας καταγράφεται να λέει προς τον κ. Πολάκη: Είσαι βουλευτής με τα δικά μου λεφτά. Μέσα είναι όλος ο διάλογος όπως καταγράφηκε από τα πρακτικά της Βουλής.

»Ρωτώ: μήνυση στον Καλογρίτσα, που σου είπε ''βγάλε τον σκασμό, γιατί είσαι βουλευτής με τα λεφτά μου'', του έκανες, Πολάκη; Και έρχεσαι ένα χρόνο και κάνεις μαγκιά σε εμένα; Εσύ σε εμένα; Αυτός που κατέθεσε ότι μου έδωσε ο Φρουζής 2 εκατ. ευρώ ονομάζεται Δεστεμπασίδης. Σήμερα αυτός ο άνθρωπος είναι στην μπουζού γιατί έκλεβε τα λεφτά των ανθρώπων. Ευτυχώς, Πολάκη, κανείς δεν σε όρισε δικαστή. Τις μαγκιές σου να τις δείξεις στον Καλογρίτσα, που σου είπε ''βγάλε το σκασμό'' και τον έβγαλες. Αρκετά» είπε ο Άδωνης Γεωργιάδης.

«Ανοίξατε το καπάκι του βόθρου»: Επίθεση Βούλτεψη σε Γιαννακοπούλου

Με φόντο και πάλι τις παρακολουθήσεις, έντονη υπήρξε η αντιπαράθεση μεταξύ της Σοφίας Βούλτεψη και της Νάντιας Γιαννακοπούλου. Η υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Σοφία Βούλτεψη, σε συζήτηση με τη βουλευτή του ΚΙΝΑΛ, Νάντια Γιαννακοπούλου, σχολίασε: «ανοίξατε το καπάκι του βόθρου. Με τον ΣΥΡΙΖΑ παραπέμπατε στελέχη του κόμματός σας με τον κ. Βενιζέλο, τον κ. Λοβέρδο».

Δείτε live τη συζήτηση στη Βουλή για την πρόταση δυσπιστίας