Πολιτικη & Οικονομια

Καραθανασόπουλος: Η μομφή του ΚΚΕ στην κυβέρνηση είναι δεδομένη - Δεν περιμέναμε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ

Η δήλωση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του κόμματος

Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ

Νίκος Καραθανασόπουλος: Η δήλωση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΚΚΕ για την πρόταση μομφής που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ κατά της κυβέρνησης

«Η μομφή του ΚΚΕ στην κυβέρνηση της ΝΔ είναι δεδομένη, δεν περιμέναμε καμία πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ», δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος, αμέσως μετά την υποβολή πρότασης δυσπιστίας σε βάρος της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού, από τον ΣΥΡΙΖΑ.

«Είναι μομφή που εκφράζεται καθημερινά και από την πρώτη στιγμή στις αγωνιστικές κινητοποιήσεις της εργατικής τάξης, του λαού και τις νεολαίας», είπε ο Νίκος Καραθανασόπουλος και προσέθεσε ότι η μομφή του ΚΚΕ «είναι η μομφή στους χώρους δουλειάς, στις λαϊκές γειτονιές και τα χωριά ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ, η οποία αποτελεί συνέχεια αλλά και τον κοινό παρονομαστή ανάμεσα στην κυβέρνηση, τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ αλλά και τα άλλα κόμματα. Ενάντια στο σάπιο κράτος τους, της καταστολής, των υποκλοπών και της διαφθοράς».

«Ο λαός», ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, «δεν έχει να περιμένει τίποτα από τέτοιες διαδικασίες, ερήμην του και από τα πάνω. Αλλά να πάρει την υπόθεση στα χέρια του, να αποτελέσει το αντίπαλο δέος, με τον αγώνα του αλλά και με την ψήφο του, με ισχυρό ΚΚΕ».

Πρόταση μομφής - Τι αναφέρει το Άρθρο 84 στο Σύνταγμα

Υπό τον όρο «πρόταση μομφής» ή «πρόταση δυσπιστίας» αναφέρεται η πρόταση που καταθέτει κόμμα της αντιπολίτευσης στη Βουλή των Ελλήνων, με σκοπό το Σώμα να άρει την εμπιστοσύνη του από την κυβέρνηση ή από μέλος της.

Το καθεστώς που διέπει τη διαδικασία της πρότασης μομφής περιγράφεται πρωτίστως στο άρθρο 84 του Συντάγματος και με πιο αναλυτικό τρόπο στο άρθρο 142 του Κανονισμού της Βουλής. Βάσει του άρθρου 84, η πρόταση δυσπιστίας κατατίθεται, εφόσον φέρει την υπογραφή του 1/6 του όλου αριθμού των βουλευτών (δηλαδή από 50 βουλευτές) και πρέπει να περιλαμβάνει με σαφήνεια τα θέματα, για τα οποία οι βουλευτές αίρουν την εμπιστοσύνη τους από την κυβέρνηση εν συνόλω ή από κάποιο μέλος της.

Οι βουλευτές καταθέτουν την πρόταση μομφής προς τον Πρόεδρο της Βουλής κατά τη διάρκεια μιας δημόσιας συνεδρίασης του Σώματος. Σε περίπτωση που η πρόταση υπογράφεται, όπως προαναφέρθηκε, από τον ελάχιστο απαιτούμενο αριθμό βουλευτών, τότε η Βουλή διακόπτει τις εργασίες της για δύο ημέρες, εκτός κι αν η κυβέρνηση ζητήσει να ξεκινήσει αμέσως η συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας.

Πρόταση μομφής - Πότε γίνεται η ονομαστική ψηφοφορία - Η συζήτηση στη Βουλή

Σε ό,τι αφορά τα χρονικά περιθώρια, ο Κανονισμός της Βουλής επισημαίνει πως η συζήτηση στην Ολομέλεια ολοκληρώνεται το αργότερο τη δωδεκάτη νυκτερινή της τρίτης ημέρας από την έναρξή της με ονομαστική ψηφοφορία.

Σύμφωνα, πάντα με το άρθρο 142 του Κανονισμού της Βουλής, η συζήτηση επί της πρότασης δυσπιστίας ξεκινά με την ομιλία δύο τουλάχιστον βουλευτών από εκείνους που την υπέγραψαν. Παράλληλα, μέχρι το τέλος της ομιλίας των δύο βουλευτών, συντάσσεται ο πλήρης κατάλογος των ομιλητών που θα τοποθετηθούν ενώπιον της Ολομέλειας.

Προκειμένου να γίνει δεκτή η πρόταση μομφής εναντίον της κυβέρνησης εν συνόλω ή κατά κάποιου μέλους, θα πρέπει να έχει υπερψηφιστεί από την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών (151 βουλευτές).

Δεν μπορεί να υποβληθεί εκ νέου πρόταση μομφής, εάν δεν έχει συμπληρωθεί χρόνος 6 μηνών από την απόρριψη προηγούμενης όμοιας πρότασης, εκτός αν υπογράφεται από την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών.