Πολιτικη & Οικονομια

Αλέξης Τσίπρας: Πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης

Χατζηδάκης, Φλώρος μεταξύ των έξι που παρακολουθούνταν

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας
© ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSΙ

Αλέξης Τσίπρας: Η ομιλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή για τις παρακολουθήσεις και η πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης - Οι αποκαλύψεις ονομάτων

Πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης κατέθεσε ο Αλέξης Τσίπρας, κατά την παρέμβασή του στη Βουλή για το ζήτημα των παρακολουθήσεων. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε δριμεία επίθεση στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ προχώρησε σε αποκαλύψεις ονομάτων, τα οποία βρίσκονται στον φάκελο που έλαβε από την ΑΔΑΕ για τις επισυνδέσεις από την ΕΥΠ. 

Κατονόμασε τον υπουργό Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη, τον Κωνσταντίνο Φλώρο, τον Χαράλαμπο Λαλούση, τον Θεόδωρο Λάγιο, τον Αριστείδη Αλεξόπουλο και τον Αλέξανδρο Διακόπουλο.

Ο κ. Τσίπρας κατέθεσε πρόταση μομφής δηλώνοντας: «Ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση είναι ένοχοι, αμετάκλητα ένοχοι. Δεν έχουν μόνο πολιτικές, αλλά και βαρύτατες προσωπικές και νομικές ευθύνες. Η παραμονή στη διακυβέρνηση της χώρας όσων έκαναν ακόμα και την εθνική μας ασφάλεια πεδίο υποκλοπών και εκβιασμών είναι επικίνδυνη για τα δικαιώματα, για τη δημοκρατία και για την ασφάλεια της χώρας. Η παρακρατική λειτουργία, η διαφθορά και η πρωτοφανής νοοτροπία αυθαίρετης και ιδιοτελούς άσκησης της εξουσίας αποτελεί στρατηγική επιλογή αυτής της Κυβέρνησης, η οποία έχει ήδη απωλέσει την εμπιστοσύνη των πολιτών. Δεν μπορεί να παραμείνει στην εξουσία ούτε για μια στιγμή ακόμα. Για τους λόγους αυτούς υποβάλλουμε πρόταση δυσπιστίας κατά της Κυβέρνησης, ως ένα πρώτο βήμα της πορείας στον λαό για την υπεράσπιση της δημοκρατίας, της διαφάνειας και της δικαιοσύνης. Η Βουλή θα κληθεί να αποφασίσει: με τη Δημοκρατία ή με την εκτροπή. Και σύντομα την οριστική και τη σωστή απάντηση στο ερώτημα θα δώσει ο ελληνικός λαός». 

Τσίπρας για παρακολουθήσεις: «Ο κ. Μητσοτάκης πίστεψε ότι έχει τη δύναμη να συγκαλύψει το σκάνδαλο»

«O κ. Μητσοτάκης διακατέχεται από αλαζονεία. Μεγάλωσε ως πρίγκιπας και συνεχίζει να πιστεύει ότι είναι βασιλιάς. Πιστεύει ότι είναι ισόβιος, ότι κανείς δεν θα το ελέγξει», σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας και πρόσθεσε: «Η χώρα μας κλυδωνίζεται σε γεωπολιτική αστάθεια, την κοινωνία την πολιορκεί η ανασφάλεια και η αγωνία για το αύριο. Δυστυχώς, οι τύχες της κοινωνίας και της πατρίδας βρίσκεται στα χέρια μιας κυβέρνησης ανίκανης ιδιοτελούς και βαθιάς αντιδημοκρατικής. Επί έξι μήνες ο κ. Μητσοτάκης λέει όπου σταθεί και όπου βρεθεί ψέματα. Στις τηλεοπτικές του συνεντεύξεις, στις συζητήσεις στη Βουλή, στις δημόσιες δηλώσεις του, προσπαθεί να κάνει τον ανήξερο. Δεν απάντησε σε ένα ερώτημα και τράπηκε σε φυγή. Όταν ρωτήθηκε: "κ. πρωθυπουργέ αν αποδειχθεί ότι ο κ. Χατζηδάκης και ο κ. Φλώρος παρακολουθείτο, θα παραιτηθείτε;" 'Έφτασε στο σημείο να βάλλει κατά μιας ανεξάρτητης αρχής. Γιατί είναι ένοχος και είναι ο ίδιος ο εγκέφαλος και ο εντολέας αυτού του παρακράτους. Αλλά και για έναν ακόμη λόγο, γιατί όταν άρχισε να ξηλώνεται το πουλόβερ τον περασμένο Αύγουστο, πίστεψε ότι έχει τη δύναμη να συγκαλύψει τα πάντα. Δεν υπολόγισε ότι υπάρχουν ακόμη δημόσιοι λειτουργοί που βάζουν το καθήκον πάνω από τις απειλές. Υπάρχουν άνθρωποι ευσυνείδητοι και έτυχε ο κ. Μητσοτάκης να πέσει πάνω σε έναν. Αυτός ο άνθρωπος αντιμετωπίζεται με χυδαιότητα και είναι ντροπή. Πάνω από όλα υπάρχει το Σύνταγμα, κατακτήθηκε με αίμα και θα το υπερασπιστούμε μέχρι τέλους». 

Σε άλλο σημείο της τοποθέτησής του ο Αλέξης Τσίπρας υποστήριξε ότι πλέον μιλάμε με αποδείξεις. «Σήμερα στη Βουλή δεν θα μιλήσουμε στη βάση κάποιων αποκαλύψεων, αλλά στη βάση αποδείξεων. Αυτές οι αποδείξεις αποτελούν μόνο ένα μικρό δείγμα, αλλά και αδιαμφισβήτητη διαπίστωση». Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αποκάλυψε ότι έχει στα χέρια του τον φάκελο με την έρευνα της ΑΔΑΕ. «Περιέχει τα παράνομα έργα του παρακράτους του κ. Μητσοτάκη. Περιέχει το σκοτάδι που έχουμε υποχρέωση όλες οι δυνάμεις της δημοκρατίας να διαλύσουμε. Έχουμε φτάσει επισήμως στον αριθμό 10 των ατόμων για τα οποία έγιναν επισυνδέσεις από την ΕΥΠ του Κυριάκου Μητσοτάκη. Έδωσα έξι ονόματα και είναι 6 στα 6. Βρέθηκαν επισυνδέσεις για τον Κωστή Χατζηδάκη, τον Κωνσταντίνο Φλώρο, τον Χαράλαμπο Λαλούση, τον Θεόδωρο Λάγιο, τον Αριστείδη Αλεξόπουλο και τον Αλέξανδρο Διακόπουλο».

Τσίπρας για παρακολουθήσεις: «Διαπράττονται εγκλήματα κατά της Δημοκρατίας»

O πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, έκανε λόγο για ζόφο και παρακμή. «Και είναι δυο φορές ζόφος όταν διαπράττονται εγκλήματα κατά της δημοκρατίας με πρόσχημα την εθνική μας ασφάλεια. Αν εσείς όλα αυτά μπορείτε να τα καταπιείτε, είτε γιατί εκβιάζεστε, είτε γιατί σκέφτεστε την επανεκλογή σας, είτε γιατί θέλετε να αφήσετε μόνο τον κο Μητσοτάκη να πιεί το ποτήρι του εξευτελισμού, χωρίς να έχει άλλοθι, είναι δικός σας πρόβλημα. Σας συμπονώ και σας κατανοώ, αλλά ορισμένες φορές βρίσκεται κανείς ενώπιον της ιστορίας. Γιατί οι αποφάσεις μπροστά σε τέτοια γεγονότα έχουν ιστορική αξία. Μπορεί αυτή η εκτροπή να περάσει χωρίς απόδοση ευθυνών σε ένα κράτος δικαίου; Έχουμε λοιπόν ιστορική ευθύνη να αντισταθούμε σε αυτή επιχείρηση συλλογικού μυθραδιτισμού της ελληνικής κοινωνίας». 

Η παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή για τις παρακολουθήσεις

Παρέμβαση στη Βουλή για το σκάνδαλο των υποκλοπών

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ