- CITY GUIDE
- PODCAST
-
14°
Νίκος Φίλης στην ATHENS VOICE: «Η δημοκρατία δεν κινδυνεύει από διλήμματα»
Η αυτοκριτική, η «μικρή Μαρία» και τα «μεγάλα φάουλ» της κυβέρνησης Μητσοτάκη
Νίκος Φίλης: Συνέντευξη του βουλευτή και πρώην υπουργού του ΣΥΡΙΖΑ στην ATHENS VOICE - Τα διλήμματα των εκλογών, τα φάουλ Μητσοτάκη και ο απολογισμός στην Παιδεία
«Αποφασιστικό μήνυμα δημοκρατικής κλιμάκωσης για να ηττηθεί η απονομιμοποιημένη κυβέρνηση της δεξιάς» χαρακτηρίζει σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ATHENS VOICE ο βουλευτής και πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης, την απόφαση του κόμματος να απέχει από τις ψηφοφορίες στη Βουλή. Εξαίρεση, η ρύθμιση για το «μπλόκο» στη Χρυσή Αυγή και το κόμμα του καταδικασμένου Ηλία Κασιδιάρη, που αναμένεται να συζητηθεί και να ψηφιστεί σήμερα Τετάρτη (8.2) από την Ολομέλεια.
«Έχουμε καταστήσει σαφές ότι η θέση των εγκληματιών της Χ.Α. είναι στη φυλακή και όχι στη Βουλή. Κι έχουμε διαφωνήσει με το γεγονός ότι η κυβέρνηση έχει αφήσει τον Κασιδιάρη να κάνει προεκλογική εκστρατεία μέσω του youtube, επί δύο χρόνια, από το κελί της φυλακής. Είμαστε αδιάλλακτα αντιφασίστες. Αλλά η αντιμετώπιση του φασισμού γίνεται μέσα στην κοινωνία και όχι υιοθετώντας την ατζέντα του, όπως συχνά κάνει η ΝΔ με την αντιπροσφυγική ρητορική και το εμφυλιοπολεμικό της κήρυγμα», δηλώνει στην AV o Νίκος Φίλης, λίγες ώρες πριν βρεθεί στα έδρανα της Ολομέλειας. Μάλιστα, ο ΣΥΡΙΖΑ προσέρχεται στη συζήτηση καταθέτοντας τη δική του πρόταση για απαγόρευση συμμετοχής πολιτικού κόμματος στις εκλογές αν στα ψηφοδέλτιά του περιλαμβάνονται καταδικασμένοι εγκληματίες, καθώς και αν προπαγανδίζει νεοναζιστικές και ρατσιστικές θέσεις.
«Η αντιμετώπιση των εχθρών της Δημοκρατίας» σημειώνει ο Νίκος Φίλης «γίνεται με σεβασμό στους κανόνες της Δημοκρατίας, δηλαδή με τους όρους του Συντάγματος. Για αυτό προτείνουμε δική μας διάταξη με την οποία θα απαγορεύεται η συμμετοχή πολιτικού κόμματος στις εκλογές, αν στα ψηφοδέλτιά του συμπεριλαμβάνει καταδικασμένους εγκληματίες και αν προπαγανδίζει νεοναζιστικές και ρατσιστικές θέσεις, δηλαδή αν κινείται έξω από τα πλαίσια του αντιρατσιστικού νόμου. Δεν συμφωνούμε ότι πρέπει να ανοίξει η πόρτα με γενικές διατυπώσεις, ώστε σε μια δεύτερη φάση να επεκταθούν οι απαγορεύσεις εις βάρος αριστερών δυνάμεων, με βάση τη γνωστή ανιστόρητη θεωρία, που ενστερνίζονται κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης και εξομοιώνει τον ναζισμό με τον κομμουνισμό. Καθαρά λόγια λοιπόν! Θεωρούμε πάντως, ότι η αντιμετώπιση των εγκληματιών της Χ.Α. δεν πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο αντιπαράθεσης μεταξύ των κομμάτων του συνταγματικού τόξου. Γι’ αυτό ο Αλέξης Τσίπρας έχει δηλώσει ότι συζητούμε τη λύση που έχουν διατυπώσει διαπρεπείς συνταγματολόγοι όπως ο Ν. Αλιβιζάτος και ο Ξ. Κοντιάδης, σύμφωνα με την οποία η απαγόρευση στηρίζεται αποκλειστικά στη δικαστική απόφαση για εγκληματική οργάνωση».
Ο Νίκος Φίλης εξηγεί στην ATHENS VOICE ότι η απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ να απέχει από τις ψηφοφορίες στη Βουλή μέχρι την προκήρυξη των εκλογών, δεν χρησιμοποιείται πρώτη φορά ως πολιτικό μέσο. «Συνηθίζεται σε όλα τα κοινοβούλια της Ευρώπης, αλλά και στο δικό μας. Ως κλιμάκωση αντιπαράθεσης, προβλεπόμενη από το Σύνταγμα και τους νόμους. Η δήλωση ότι δεν θα συμμετέχουμε στις ψηφοφορίες το διάστημα που ακολουθεί μέχρι τη διάλυση της Βουλής συνιστά ένα αποφασιστικό μήνυμα δημοκρατικής κλιμάκωσης και κινητοποίησης του λαϊκού παράγοντα, για να ηττηθεί η απο-νομιμοποιημένη κυβέρνηση της δεξιάς», υπογραμμίζει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και καταλήγει: «Αυτή τη συνταγματική τάξη, ο πρωθυπουργός χαρακτηρίζει "πεζοδρομιακή δημοκρατία". Όπως συμβαίνει στη συντηρητική παράδοση, ο κ. Μητσοτάκης θεωρεί ότι δημοκρατία είναι να ψηφίζει ο κόσμος κάθε τέσσερα χρόνια και μετά να αποσύρεται, δίνοντας λευκή επιταγή στον νικητή των εκλογών. Προφανώς δεν έχει διαβάσει στο Σύνταγμα για το δικαίωμα των συναθροίσεων, της απεργίας, της κινητοποίησης του λαϊκού παράγοντα, για τον ρόλο των ανεξάρτητων αρχών... Όταν όμως ο πρωθυπουργός ξεδιάντροπα παρακολουθεί τους πολιτικούς του αντιπάλους, πού να βρει την ευαισθησία να αναγνωρίσει το εύρος της δημοκρατίας;».
«Ενδιαφέρον το να μας κατηγορεί για "νταηλίκια" ο πρωθυπουργός»
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε ως «θλιβερή και απαράδεκτη» την απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ να απέχει από τις ψηφοφορίες στη Βουλή, κάνοντας λόγο για «ψευτοεπικοινωνιακά νταηλίκια», μία κατηγορία που ο Νίκος Φίλης βρίσκει εξαιρετικά ενδιαφέρουσα. «Μας κατηγορεί για "νταηλίκια" ο πρωθυπουργός που προΐσταται της ΕΥΠ και της αστυνομίας, που είχαν αφήσει ορθάνοιχτες τις πόρτες τους στα νταηλίκια της Greek Mafia; Να ρυθμίζουν οι μαφιόζοι τις μεταθέσεις στελεχών της αστυνομίας και να ενημερώνονται για την παρακολουθηση της δραστηριότητάς τους; Ενδιαφέρον! Αυτή τη στιγμή το ελληνικό πολιτικό σύστημα τραντάζεται συθέμελα από μια αντιδημοκρατική εκτροπή. Αποδεδειγμένα το Μαξίμου παρακολουθούσε υπουργούς, στρατηγούς, πολιτικούς αντιπάλους, με φανερούς στόχους τον εκβιασμό και τη χειραγώγηση της πολιτικής ζωής της χώρας. Καταθέσαμε πρόταση μομφής, που υπερψηφίστηκε από όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, αλλά φυσικά απορρίφθηκε με τις ψήφους της αμήχανης κυβερνητικής πλειοψηφίας» απαντά ο Νίκος Φίλης.
«Επιδιώκουμε τη δημιουργία προοδευτικής κυβέρνησης από την πρώτη Κυριακή»
Ο ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει έτοιμος για την εκλογική αναμέτρηση της άνοιξης. Στην Κουμουνδούρου το εκλογικό και επικοινωνιακό επιτελείο διαβάζει προσεκτικά τις δημοσκοπήσεις και τις τάσεις που διαμορφώνονται, ωστόσο, όπως μάς λέει ο Νίκος Φίλης, με αφορμή το πρόσφατο παράδειγμα των εκλογών στην Κύπρο, «το αιώνιο πρόβλημα με τις δημοσκοπήσεις είναι ότι δεν γίνονται στον εκλογικό χρόνο».
«Θα είδατε ίσως τα αποτελέσματα των κυπριακών εκλογών. Οι δημοσκοπήσεις έπεσαν έξω και μάλιστα σε ένα τόσο μικρό πληθυσμό. "Κόντυναν" τον υποψήφιο του προοδευτικού χώρου, άλλες επτά, άλλες δέκα μονάδες. Τον θεωρούσαν ξεγραμμένο από τον δεύτερο γύρο και σήμερα διεκδικεί την προεδρία με τις υψηλότερες αξιώσεις. Το αιώνιο πρόβλημα με τις δημοσκοπήσεις είναι ότι δεν γίνονται στον εκλογικό χρόνο. Επαναλαμβάνονται κατά τη διάρκεια της τετραετίας, χωρίς να έχει προκύψει το αληθινό εκλογικό δίλημμα. Πάντως, από το καλοκαίρι και μετά, καταγράφεται και διευρύνεται τεράστια αποδοκιμασία της κυβερνητικής πολιτικής, ενώ η ΝΔ ακολουθεί μια φθίνουσα πορεία. Πού θα σταματήσει η κατρακύλα; Θα το δούμε. Να επισημάνω επίσης ότι είναι αδύνατο οι δημοσκοπήσεις σήμερα ακόμα και να προσεγγίσουν την πρόθεση ψήφου σε τυχόν δεύτερη εκλογική αναμέτρηση… Πιστεύω, όλοι καταλαβαίνουν ότι το αποτέλεσμα της πρώτης επηρεάζει και το αποτέλεσμα τυχόν δεύτερης εκλογικής αναμέτρησης. Οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν τάσεις. Σε μια περίοδο που έχει μειωθεί η ιστορική - ιδεολογική ταύτιση πολλών πολιτών με τα κόμματα και υφέρπει η κρίση εκπροσώπησης, με περίπου 2 εκ. πολίτες να απέχουν ανάμεσα στις εκλογές 2010 και 2019, οι δημοσκοπήσεις σχετική αξία έχουν. Άλλωστε, ορισμένες εταιρίες έχουν εμπλακεί σε σκάνδαλα χρηματοδότησης, ακόμη και στην υπόθεση predator!» σημειώνει ο Νίκος Φίλης σχετικά με τις δημοσκοπήσεις και τονίζει ότι «Στον ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκουμε με επιχειρήματα και κινητοποίηση των πολιτών τα αποτελέσματα να είναι τέτοια που να επιτρέπουν τη δημιουργία προδευτικής κυβέρνησης από την πρώτη Κυριακή».
«Η δημοκρατία δεν κινδυνεύει από διλήμματα - Ας αφήσουμε τον λαό να τα ζυγίσει»
Η πολιτική αντιπαράθεση κορυφώθηκε με την πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε ο Αλέξης Τσίπρας και καταψηφίστηκε από τη Βουλή. Στις ομιλίες τόσο του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, όσο και του πρωθυπουργού «ξεπηδούν» συνεχώς διλήμματα, διλήμματα που καλείται να «ζυγίσει» ο ελληνικός λαός πριν προσέλθει στις κάλπες των εθνικών εκλογών, όπως σημειώνει στην ATHENS VOICE o Νίκος Φίλης.
«Δεν υπάρχει τίποτα αρνητικό σ’ αυτά. Τη μέρα των εκλογών ο λαός θα βρεθεί πράγματι, μπροστά σε κεφαλαιώδη διλήμματα. Η ψήφος του θα οδηγήσει τη χώρα σε δύο τελείως διακριτές και διαφοροποιημένες μεταξύ τους συνθήκες. Όταν η κυβέρνηση έχει κάνει 9 δις απευθείας αναθέσεις· όταν έχει χρηματοδοτήσει με χρήματα του φορολογούμενου τα ΜΜΕ για να τη λιβανίζουν αντί να την ελέγχουν, που είναι ο παραδοσιακός ρόλος του Τύπου· όταν κατόπιν έχει μαζέψει το 2022 από τον ΦΠΑ, τον πιο άδικο έμμεσο φόρο, 23% περισσότερα χρήματα απ’ ό,τι το 2021· όταν τέλος πιάστηκε να υποκλέπτει τις συνομιλίες υπουργών της, βουλευτών της αντιπολίτευσης, δημοσιογράφων και κρατικών αξιωματούχων, και μετά “εργάστηκε” για να κουκουλώσει το σκάνδαλο, βάζοντας στο άρμα της ανώτατους δικαστικούς λειτουργούς, τότε τι λέτε; Δεν θα βρεθεί ο ψηφοφόρος μπροστά σε ένα δίλημμα; Δεν κατανοεί άραγε ο λαός μας τι συνέπεια θα έχει τυχόν εκλογική επιβράβευση μιας κυβέρνησης που έχει στο παθητικό της όλα αυτά; Πού θα φτάσει την κατάσταση μετά;» λέει ο Νίκος Φίλης και συνεχίζει: «Είναι έγκυρα λοιπόν τα διλήμματα, δεν υπάρχει λόγος να φοβόμαστε να τα θέσουμε. Δεν κινδυνεύει από διλήμματα η δημοκρατία. Ας αφήσουμε τον ελληνικό λαό να τα ζυγίσει και να αποφασίσει».
Όσο για το αν αυτά τα διλήμματα τύπου «Μητσοτάκης ή Τσίπρας» και «Δημοκρατία ή Μητσοτάκης» θα μπορούσαν να λειτουργήσουν αποπροσανατολιστικά για τους 18άρηδες και τους 20άρηδες που θα βρεθούν για πρώτη φορά στην κάλπη, ο Νίκος Φίλης είναι σαφής: «Οι 18ρηδες έχουν βιώσει "απ’ την καλή κι απ’ την ανάποδη" την πολιτική Μητσοτάκη - Κεραμέως στην εκπαίδευση. Είδαν τα γυμνάσια και τα λύκεια να μετατρέπονται ξανά σε εξεταστικά κέντρα. Με εξετάσεις απομνημόνευσης, αντί κρίσης. Με αυξημένες ανάγκες για φροντιστήρια, απομύζηση του ήδη μειωμένου οικογενειακού εισοδήματος και μείωση του δικού τους ελεύθερου χρόνου. Είδαν να κλείνουν οι πόρτες της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης χωρίς καμία επιχειρηματολογία, απλώς για να ανοίξουν εκείνες αδιαβάθμητων ιδιωτικών κολεγίων. Ως και 40.000 απόφοιτοι λυκείου μέσα σε δύο χρόνια έμειναν μ’ αυτόν τον τρόπο έξω από την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Θα αφήσουμε την κυβέρνηση να τους κάνει 120.000; Την ίδια στιγμή, η πανδημία έκλεισε τους νέους και τις νέες στα σπίτια και κατόπιν, με την πρώτη χαλάρωση μετά από μήνες, τους περίμενε η αστυνομία στις πλατείες να τους περιποιηθεί επειδή… έπιναν μια μπύρα αργά το βράδυ, ακούγοντας μουσική».
Ο πρώην υπουργός Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ πιστεύει ότι το μήνυμα της νεολαίας στις κάλπες θα είναι τόσο ισχυρό «που θα ξαφνιάσει την κυβέρνηση και τα παπαγαλάκια της στον χώρο κάποιων ΜΜΕ. Αρκεί, οι νέοι να συνειδητοποιήσουν ότι η ψήφος τους πιάνει τόπο. Να μη βυθιστούν στην απογοήτευση, να μην ακούσουν τις σειρήνες ενός υποβολιμαίου απλουστευτισμού, πως "όλοι δήθεν είναι ίδιοι". Να ψηφίσουν και να διατηρήσουν τη νεανική τους ορμή, για να ελέγχουν καθημερινά την εξουσία, όποια κι αν είναι αυτή».
Αυτά είναι τα 5 μεγάλα φάουλ της κυβέρνησης Μητσοτάκη
Τα 5 μεγάλα φάουλ της κυβέρνησης Μητσοτάκη συνόψισε στην ATHENS VOICE ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης, κάνοντας λόγο για αστοχίες στον πολιτισμό, τη διαφθορά στην ΕΛ.ΑΣ., την ακρίβεια και την κατάσταση στην αγορά, το μεταναστευτικό και το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Αλλά και το ζήτημα των παρακολουθήσεων.
«Το πρώτο είναι η στάση της κυβέρνησης απέναντι στον πολιτισμό, που συνδυάζεται με μια έξαρση αυταρχισμού, με υποβάθμιση της καλλιτεχνικής παιδείας και με καχυποψία απέναντι στη νεολαία. Σας θυμίζω τις αστυνομικές επιδρομές στους κινηματογράφους, όταν πρόβαλε τον Τζόκερ και τις συλλήψεις ανήλικων θεατών. Σας θυμίζω τις αστυνομικές επιθέσεις σε συναυλίες, π.χ. στο πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, με διάφορα προσχήματα. Σας θυμίζω τη νομιμοποίηση της αρχαιοκαπηλίας, με τη γνωστή υπόθεση των κυκλαδικών ειδωλίων. Σας θυμίζω την προσπάθεια προεκλογικής εμπλοκής για τα αρχαία του Παρθενώνα. Σας θυμίζω ότι από τα λύκεια εξοβελίστηκε η καλλιτεχνική και η κοινωνική παιδεία. Σας θυμίζω ότι αυτές τις μέρες γίνονται μεγάλες κινητοποιήσεις του καλλιτεχνικού κόσμου, εναντίον του προεδρικού διατάγματος που υποβαθμίζει τις ανώτερες καλλιτεχνικές σχολές σε λύκεια και επιδεινώνει τις εργασιακές σχέσεις των καλλιτεχνών. Κι αυτή η προσπάθεια εμπορευματοποίησης του πολιτισμού και ενοχοποίησης των νέων, συμβαίνει σε μια περίοδο κατά την οποία η πανδημία και οι άλλες κρίσεις συμπιέζουν το συναίσθημα, που μόνο ο πολιτισμός μπορεί να υποστηρίξει και να ανορθώσει.
» Δεύτερον, διαφθορά στην ΕΛ.ΑΣ., με εμπλοκή όπως δείχνουν οι τελευταίες εξελίξεις του πιο στενού κύκλου του υπουργού. Και να σκεφτεί κανείς ότι μια από τις βασικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη ήταν η πάταξη της εγκληματικότητας, που αντίθετα σήμερα έχει εκτοξευτεί.
» Τρίτον, ακρίβεια, αισχροκέρδεια στην αγορά, συρρίκνωση του εισοδήματος των χαμηλότερα και μεσαία αμειβόμενων, επιδότηση του υπερβολικού κέρδους της βιομηχανίας ενέργειας, που μετατρέπεται σε νέο δημόσιο χρέος στην πλάτη των φορολογούμενων.
» Τέταρτον, πολιτική push back που παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και προκαλεί πολλά θύματα στο Αιγαίο και στον Έβρο.
» Πέμπτον, ενσυνείδητη και “επιμελής” αδιαφορία εκ μέρους της κυβέρνησης να ενισχύσει το Εθνικό Σύστημα Υγείας μέσα στην πανδημία, με εγκληματικές επιλογές του τύπου “τι θα κάνουμε τις ΜΕΘ μετά” και ασυναρτησίες όπως “όσο περισσότερες ΜΕΘ, τόσο περισσότεροι θάνατοι”. Ως αποτέλεσμα, κατόρθωσαν να οδηγήσουν τη χώρα στην 14η χειρότερη (!) θέση στον κόσμο, σε νεκρούς ανάλογα με τον πληθυσμό: Τρεις κόμμα πέντε (3,5) θάνατοι από κόβιντ ανά χίλιους κατοίκους. Χειρότερα από εμάς είναι μόνο ορισμένες χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ, καμία όμως της λεγόμενης Δύσης. Και βέβαια, λόγω της μη ενίσχυσης του ΕΣΥ, έμεινε αδιάγνωστος άγνωστος αριθμός σοβαρών ασθενειών και πήγαν πίσω όλα τα χειρουργεία. Δηλαδή η αποτυχία δεν μετριέται με ένα αριθμό μόνο.
» Όλα αυτά, μαζί με το κορυφαίο θέμα των υποκλοπών, καθιστούν δραματικά επίκαιρο το σύνθημα του ΣΥΡΙΖΑ "Δικαιοσύνη Παντού"» περιέγραψε ο Νίκος Φίλης.
Την ίδια ώρα, κάνοντας τον δικό του απολογισμό για τον ΣΥΡΙΖΑ ως αξιωματική αντιπολίτευση, ο Νίκος Φίλης ανέφερε ότι το κόμμα έκανε ένα σημαντικό λάθος, το οποίο έχει καταθέσει στα όργανα του κόμματος και το έχει εκφράσει σε άρθρα του: «Δεν συζήτησε ανοιχτά με τους πολίτες όσα λάθη και αστοχίες έγιναν κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησής του. Μια τέτοια συζήτηση θα ήταν πολύτιμη, εξίσου με την ανάδειξη των μεγάλων επιτευγμάτων της κυβερνητικής του θητείας»
Όσο για το ζήτημα των μετεκλογικών συνεργασιών και όλα εκείνα που φαίνεται να διαμορφώνουν «γέφυρες» ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, ο βουλευτής υποστηρίζει: «Πριν από λίγο διάστημα ο πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ - ΠΑΣΟΚ είχε δηλώσει ότι η ΝΔ πρέπει να περάσει στην αντιπολίτευση και ότι το κόμμα του επιδιώκει να υπάρξει σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση. Δεν γνωρίζω άλλον τρόπο να γίνει αυτό από μια κυβέρνηση συνεργασίας των προοδευτικών δυνάμεων. Που προφανώς περιλαμβάνει το ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΙΝΑΛ - ΠΑΣΟΚ και άλλες δυνάμεις του προοδευτικού τόξου. Φυσικά, το βασικό δεν είναι να το λέμε. Αλλά να χτίσουμε ήδη από σήμερα, όχι στο τριήμερο των διερευνητικών εντολών, την προγραμματική βάση για να καταστεί αυτό δυνατό. Ο ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ θέτει αυτό το ζήτημα ως προτεραιότητα, κάνοντας μονομέτωπο αγώνα κατά της ΝΔ. Τα υπόλοιπα κόμματα της κεντροαριστεράς και της αριστεράς τι σκέφτονται;»
«Για ποιον λόγο να ζητήσει συγγνώμη ο ΣΥΡΙΖΑ για τα περί "μικρής Μαριάς του Έβρου"»;
Η κυβέρνηση ζητά εδώ και αρκετές ημέρες από τον ΣΥΡΙΖΑ να ζητήσει συγγνώμη για τα περί «μικρής Μαρίας στον Έβρο», το 5χρονο κοριτσάκι που για ημέρες υπήρχε η πληροφορία ότι πέθανε σε νησίδα όπου είχαν μεταφερθεί μετανάστες και αρκετές εβδομάδες μετά αποδείχθηκε ότι δεν ήταν τίποτα παραπάνω από μία κατασκευασμένη είδηση. Ο Νίκος Φίλης δεν βρίσκει τον λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ να ζητήσει συγγνώμη για την υπόθεση.
«Όταν η ομάδα των προσφύγων βρέθηκε στη νησίδα του Έβρου, που όπως αποκαλύφθηκε παρά τα αρχικά ψέματα της κυβέρνησης ανήκε και στην Ελλάδα και στην Τουρκία, ο ΣΥΡΙΖΑ και άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης ζήτησαν να διασωθούν οι πρόσφυγες, όπως είχε διατάξει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Γιατί η απόφαση, την οποία προτιμούν να διαγράφουν τα φιλικά στην κυβέρνηση ΜΜΕ, υποχρέωνε την Ελλάδα να διασώσει και να περιθάλψει τους πρόσφυγες. Η κυβέρνηση το αρνήθηκε για μέρες, παίζοντας μαζί με την κυβέρνηση της Τουρκίας πινγκ πονγκ στην πλάτη αθώων ανθρώπων. Με πιθανότητα να έχει χαθεί ένα πεντάχρονο κορίτσι, όπως είχε δηλώσει ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου. Αυτός το είπε στα ΜΜΕ στις 16 Αυγούστου και όχι η αντιπολίτευση», απαντά στην ATHENS VOICE ο Νίκος Φίλης και προσθέτει:
«Τι είδαμε λοιπόν να ξετυλίγεται στα μάτια μας; Οι ίδιοι που σε άλλες περιπτώσεις διαγωνίζονται ποιος θα βγάλει την πιο δυνατή κραυγή "είναι δική μου" για μια λωρίδα γης, τώρα διαγωνίζονταν ποιος θα την παραχωρήσει στον απέναντι. Και τελικώς αποδείχθηκε ότι ανήκε και στους δύο! Πρέπει να το καταλάβουμε: οι φράκτες και τα κύματα δεν θα σταματήσουν ούτε την προσφυγιά, ούτε τη μετανάστευση. Η αντιμετώπιση αυτών των φαινομένων προϋποθέτει ευρωπαϊκή πολιτική. Η χώρα μας, όπως κάθε χώρα που οφείλει να σέβεται το διεθνές δίκαιο, είναι υποχρεωμένη να εξετάζει τα αιτήματα ασύλου. Αυτή τη στιγμή όμως παραβιάζουμε τη νομιμότητα, αφού οι πόρτες είναι κλειστές και κανείς πρόσφυγας δεν έχει δυνατότητα να υποβάλει το προσωπικό του αίτημα προς εξέταση, χωρίς να διακινδυνεύσει».
«Η κυβέρνηση και η κ. Κεραμέως έκλεισαν τις πόρτες στα ΑΕΙ για να οδεύσουν πελάτες στα ιδιωτικά κολέγια»
Οι μεταρρυθμίσεις στην παιδεία βρήκαν αρκετές –ίσως τις περισσότερες– φορές αντίθετο τον ΣΥΡΙΖΑ. Έχοντας διατελέσει υπουργός Παιδείας, ο Νίκος Φίλης συνοψίζει το έργο της Νίκης Κεραμέως στο τιμόνι του Υπουργείου ως «εισβολή με όλους τους δυνατούς τρόπους της αγοραίας αντίληψης και των ιδιωτών εμπόρων στην εκπαίδευση».
Επιπλέον, σχολιάζει στην ATHENS VOICE την πολιτική «εξωστρέφειας των ΑΕΙ», που προώθησε το Υπουργείο Παιδείας συνάπτοντας συνεργασίες με ξένα πανεπιστήμια. «"Εξωστρέφεια" η επιστροφή σε ένα παρωχημένο μοντέλο εκπαίδευσης; Περίεργο μου φαίνεται. Είναι εξωστρέφεια η κατάργηση της Κοινωνιολογίας και ο εξοβελισμός των Καλλιτεχνικών Μαθημάτων ή η πολτοποίηση των νέων σύγχρονων προγραμμάτων Ιστορίας; Εκτός αν με τον όρο αυτό εννοεί κανείς την απευθείας ανάθεση των πανεπιστημιακών τοποθέσεων στην Αστυνομία ή της τηλεκπαίδευσης στη Cisco με τις γνωστές σκανδαλώδεις συνέπειες, αναφορικά με τα προσωπικά δεδομένα. Η κυβέρνηση αυτή και προσωπικά ή υπουργός Παιδείας διέπρεψαν επίσης στην… εξωστρέφεια Ελλήνων επιστημόνων που έφυγαν στο εξωτερικό και χιλιάδων υποψηφίων στους οποίους έκλεισαν τις πόρτες των πανεπιστημίων για να οδεύσουν πελάτες στα ιδιωτικά κολέγια. Εισβολή με όλους τους δυνατούς τρόπους της αγοραίας αντίληψης και των ιδιωτών εμπόρων στην εκπαίδευση, σε αυτό το σημείο συνοψίζεται το "έργο" της κυρίας Κεραμέως στο Υπουργείο Παιδείας. Με φύλλο συκής την περιβόητη "αριστεία". Δεν είναι τυχαίο ότι σε όλες τις μετρήσεις –και τις πλέον φιλικές προς τη ΝΔ– η κυβέρνηση βαθμολογείται αρνητικά για την εκπαιδευτική πολιτική της».
* Ο Νίκος Φίλης είναι βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στην Α' Αθηνών και τομεάρχης Παιδείας του κόμματος. Έχει διατελέσει υπουργός Παιδείας.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Απορρίπτουμε την Ελλάδα που δημιουργείτε», δήλωσε η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας
Όσα ανέφερε ο πρόεδρος της Νέας Αριστεράς στην ομιλία του στη Βουλή
«Δεν είναι μαγικές συνταγές. Είναι αποτέλεσμα προσπάθειας και κοινής λογικής», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών
Πόσο θα δώσετε για ένα δείπνο 4 ατόμων
«Ο κ. Μητσοτάκης ενός παράλληλου σύμπαντος» σημειώσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ
Οι διευκρινίσεις του υφυπουργού
Η εβδομαδιαία ανασκόπηση του πρωθυπουργού
Αναμένεται αντιπαράθεση με τον Νίκο Ανδρουλάκη
«Βλέπουμε τι εννοεί η Κυβέρνηση, όταν μιλάει για Ψηφιακή Δικαιοσύνη»
Από 18 Δεκεμβρίου σε ισχύ το «Καλάθι του Αϊ-Βασίλη»
Δεν υπάρχει χειρότερη κατάντια από την ανοικτή «διαπαιδαγώγηση» της κοινωνίας στην παρανομία και στον χρηματισμό. Η κυβέρνηση έχει ευθύνη και πρέπει να την αναλάβει
«Τεράστια ανοησία ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας καταρρέει», τόνισε ο υπουργός Υγείας
Ο Άδωνις Γεωργιάδης προσπάθησε να ηρεμήσει τα πνεύματα, ενώ το ΚΚΕ καταδίκασε τη στάση της κ. Κωνσταντοπούλου
Απευθυνόμενη στην αντιπολίτευση, η πρώην υπουργός είπε ότι πρέπει να αλλάξουν το αφήγημά τους
Για το 2025 ο προϋπολογισμός του υπουργείου ανέρχεται σε 575 εκατομμύρια ευρώ
Τι ανακοίνωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης
Όσα δήλωσε ο πρόεδρος του κόμματος, Σωκράτης Φάμελλος
Νέα δεδομένα αναμένεται να ισχύσουν για τους μοτοσικλετιστές
Νέα στρατηγική και φιλοσοφία στις Ένοπλες Δυνάμεις
Νέα οχήματα για το Πυροσβεστικό Σώμα και άλλους φορείς της Πολιτικής Προστασίας
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.